В 12 без пет ВСС ще решава за преработване и отлагане на е-правосъдието

След над пет часа бурни разисквания се разбра, че част от ВСС се колебае дали иска електронно правосъдие в този му вид.

© Скрийншот от ВСС

След над пет часа бурни разисквания се разбра, че част от ВСС се колебае дали иска електронно правосъдие в този му вид.Съдбата на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) се прехвърля към Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), реши съдийската колегия след пет часа и половина разисквания.


Членовете й установиха, че основният проблем е, че за всяко свое процесуално действие съдиите трябва да ползват електронен подпис, което забавя драстично работата им. Затова колегията гласува да внесе въпроса в пленума, който евентуално да отмени това, както и да отложи внедряването на системата в Софийския районен и Софийския градски съд, които са най-многобройните и натоварените в страната.


За целта обаче предварително ще бъде питан и управляващият орган по оперативната програма "Добро управление", тъй като системата се изгражда и внедрява с европейски пари, а сроковете за това изтичат в края на годината. Според графика, приет от ВСС, до 14 септември ЕИСС трябва да започне внедряване навсякъде без административните съдилища и Върховния административен съд.
Преминаването на новия софтуер на "Информационно обслужване" тече от няколко месеца и създаде огромно напрежение в съдилищата в цялата страна. Затова Съюзът на съдиите сезира ВСС с искане да спре този процес, докато не бъдат отстранени всички недостатъци, както и да се даде пълен отчет пред всички магистрати как са похарчени средствата по проекта и на каква стойност са те, на кои членове на ВСС са платени възнаграждения за проекта и на каква стойност. Да се отговори на въпроса защо програмата е пълна с грешки, пропуски и недостатъци, както и кой е отговорен за тях.


Съдийската колегия изслуша днес експертите на ВСС, отговарящи за проекта, както и ръководството на "Информационно обслужване" и пряко заетите специалисти. Разбра се, че системата вече работи пилотно в 17 съдилища в страната и се внедрява в още стотина, но с цената на нерви, забавяне и огромно напрежение, породило масово възмущение. Тестване утре започва в Специализирания наказателен съд, а в понеделник и в Софийския районен и в Софийския градски съд. Редът на Върховния касационен съд идва на 14 септември.


На 18 юни членовете на Пленума на ВСС гласуваха за започване на пилотния проект в реална среда, а след това внедряване и в останалите съдилища, и за оправяне на недостатъците "в движение". Против тогава бяха само Лозан Панов и Атанаска Дишева, която настояваше за първоначално тестване и обсъждане на проблемите преди реалното въвеждане навсякъде.


"Всъщност съдилищата бяха принудени да работят в реална среда изведнъж, като се занулиха старите системи. Това беше огромна грешка", смятат към днешна дата в съдийската колегия. Оказало се, че въвеждането само на един съдебен акт отнема 50 минути, което е огромна загуба на време, което и без това не достига на натоварените съдии.


От отговорите днес стана ясно, че "Информационно обслужване" е изпълнило задачата си и че съществените проблеми се дължат на заданието, направено от ВСС. Затова сега съветът ще се опита да ги поправи, като от изказванията в съдийската колегия се разбра, че нейни членове са склонни европейските пари да бъдат върнати дори изцяло, ако се наложи, и разходите да бъдат покрити с бюджетни средства, но да се избегне блокажът на съдебната система. Цената на системата е малко над 6 млн. лв.


Пленумът ще бъде сезиран да реши и още един сложен въпрос - трябва ли да се сканират обемните досъдебни производства по наказатените дела, както и всички документи по обемните дела по несъстоятелност.


По време на изслушването на ИТ специалистите се разбра, че са засипани от множество често противоречиви искания и не знаят кое от тях да изпълнят. Те гарантираха, че реагират своевременно на всеки проблем и търсят най-бързо и удовлетворяващо всички решение.


Съдийската колегия гласува да ги улесни, като създаде работна група със съдии от всички апелативни райони, която да подпомага решаването на проблемите, както и да организира текущо онлайн обучение на съдии и съдебни служители с помощта на доброволци и ИТ експерти. Така щяло да се тушира напрежението.


Какво е ЕИСС


Единната информационна система на съдилищата представлява сложен преход от преминаване от досегашните разнородни и несвързани помежду си системи на отделните съдилища и хартиеното им деловодство в един общ интегриран портал, в който дигитално да е налична цялата информация от правораздаването в страната. Тя трябва да даде възможност в бъдеще за изцяло електронно правосъдие без хартия - от подаването на искове молба или жалба до крайния съдебен акт. Документите от делата се дублират на хартиен и електронен носител и това създава двойна работа на съдиите и куп неясноти и обърквания. Въпросната система се замисля вече над 12 години и досега вървеше с изключително бавни темпове. Заради европейското финансиране е необходимо вместване в точни срокове.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Отново институционален цирк. Но това са хората, които избраха Гешев, няма изненади

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Весело

  Хората по света направиха електронни институции пред 20 години ... ама наще неарденталци не могат да го възприемат.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Казах ли #оставка веднага?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Естествено е ,че най закостенялата ,а именно съдебната система ще прави и струва да няма контрол над работата и решенията и ,отатлния блокаж е от времето на комунизма ,а кадрите са си същите ,така ,че няма как да пробие никаква електронна или каквато и да е друга система с тези хора ,дори да им се дават не 6 ,а 60 милиона евро

 5. 5 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 797 Неутрално

  В Пловдивските съдилища-районен,окръжен и апелативен един инджинерин играе с председателите на съдилищата и цялото удостоверяване минава през него.Разбира се срещу месечно възнаграждение от ВСЕКИ който ползва.Като резултат-ако искаш да минеш към ЕИСС ти казват-не може-защо -по устна заповед на председателя.Е такива председатели какво да ги правиш.

 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  От където мине Информационно обслужване трева не никне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK