Правната комисия: Избирателят сам ще решава дали да гласува с бюлетина или с машина

Ако предложенията на ГЕРБ минат на второ четене в пленарната зала, на следващите избори трябва да има машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели

© Надежда Чипева, Капитал

Ако предложенията на ГЕРБ минат на второ четене в пленарната зала, на следващите избори трябва да има машинно гласуване във всички секции с над 300 избирателиМашинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели, но и възможност за вот с традиционна бюлетина. При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.


Създаване на нова глава в Изборния кодекс, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Тези промени в Изборния кодекс, внесени по предложение на ГЕРБ, приеха с 11 гласа "за" и 9 "против" (на БСП и ДПС) депутатите от комисията по правни въпроси в парламента.


Предложенията на ДПС не събраха нужната подкрепа - двама гласуваха "за", 8 "против" и 9 "въздържал се". Преди да бъдат приети окончателно промените, те трябва да бъдат обсъдени и подкрепени в пленарната зала. (Какви промени предлагат двете политически сили - четете по-долу.)


ДПС: Ние първи предложихме машинното гласуване
"Нашето неодобрение към предложенията на ГЕРБ е заради подхода. Наше предложение е да има машинно гласуване и този текст е приет. Предложението да се гласува без хартиени бюлетини е неизменно предложение на ДПС", заяви Йордан Цонев на днешното заседание на правната комисия.


"Над 65% от протоколите на последните избори бяха сгрешени и поправяни, преподписвани. Не твърдим непременно, че това е ставало умишлено, но не може 2/3 от протоколите от СИК да бъдат в този вид. Проблемите са свързани и с огромното текучество и неподготвеност в СИК. Сега всички се присъединяват към искането за машинното гласуване - и протестиращите, и сега и президентът. Но трябва да кажем, че зад това стои много експертен труд на ДПС", обяви Йордан Цонев.


По думите му от ДПС смятат, че ЦИК не трябва да поема правомощията, които правителството се опитва да прехвърли.


"Отговорност на правителството е да произведе или да възложи производството и сертификация на машините и на софтуера. Не е нужно да бъдат наемани и не беше нужно да се чака досега - държавата отдавна трябваше да направи всичко, което е нужно. Това не стана и топката се прехвърля от Министерския съвет към ЦИК и обратно. Позицията на ДПС е, че това не трябва да се случва", подчерта Цонев.


Той заяви, че е прав е проф. Константинов, който изчислява и посочва множеството проблеми - "не е работа на ЦИК да има складове и да мисли за логистиката".


Крум Зарков: Изборният кодекс на ГЕРБ е еманация на абсолютното безхаберие


Крум Зарков от БСП каза, че законопроектът, предложен от ГЕРБ, носи всички белези на законодателството, което ГЕРБ прокарва през последните години, и го обобщи като "еманация на абсолютно безхаберното отношение към един законодателен процес".


"Промените се предлагат в последния момент, след като вече изборите чукат на вратата. Българските граждани трябва да знаят, че практически с действията си ГЕРБ затрудняват изборния процес. Вместо яснота сега предложения законопроект внася допълнителен хаос. Неслучайно Стефка Стоева напусна, съзнавайки, че я вкараха в спирала, в която се търси кой да понесе отговорност", коментира Зарков.


По думите му се поставя под съмнение колко точно машини ще са нужни, а докато не е ясно колко ще са нужни, никой не се наема да ги осигури.


"Ако има устойчиво законодателство, естествено е да купим машините, а не да ги наемаме. Ние сме единствената държава в света, която твърди, че електронизацията на един процес ще го оскъпи. Вкарването на хартия в секция, в която се гласува и машинно, обезсмисля процеса", коментира още Зарков.


Той е категоричен, че този законопроект има скрити цели и мотиви и една от тях е да се затрудни машинното гласуване. "Това е част от нормативен блицкриг с обявяването на проект за нова конституция, който цели да всели объркване и да се внуши, че това правителство трябва да остане, защото има да свърши още работа. Това не е вярно. Търси се не кой да изпълни закона, а кой да поеме отговорност за неговото неизпълнение - това е прах в очите на хората. И не ни води до никъде освен до палатките и площадите с основателното искане за оставка", убеден е депутатът от БСП.


Христиан Митев от "Обединени патриоти" обяви, че няма да подкрепи този законопроект и ще гласува "въздържал се" заради внасянето в Изборния кодекс на специални правила за избори на Велико народно събрание. "Това, което предлагат колегите от ГЕРБ, е в съмнително съответствие в текста на конституцията. Няма да изпълни целите, които се поставят при свикването на ВНС", заяви Митев по време на дискусията. По време на гласуването обаче той подкрепи предложението на ГЕРБ.


Експертите с критики и към предложенията на ГЕРБ, и на ДПС


Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" отправи критики както към предложенията на ДПС, така и към предложенията на ГЕРБ. По думите й не става въпрос за предпочитание на избирателите дали да гласуват с традиционни хартиени бюлетини или с машини, тъй като практиката показва, че в много секции СИК са насочвали гласоподавателите към единия или другия вариант.


"Поне в 9000 секции ще се наложи да се работи и с хартиени бюлетини, и с машинно гласуване. Виждаме, че ЦИК е натоварена с основната роля по изборния процес - трябва именно ЦИК да носи отговорност за това, но това означава, че трябва да й се дадат и правомощия, а те се зачеркват", обясни още Нушева. По думите й предложението на ГЕРБ да има възможност да се удължи изборния ден в условията на коронавируса поставя въпроса кой ще охранява бюлетините и протоколите през нощта.


Изборният експерт Стоил Стоилов обясни, че в България не са дискутирани всички варианти на машинното гласуване. Той каза, че наскоро е имало сериозни опасения от чужди източници, че може да бъдат заложени в машините опции, които да са скрити, като например дали има възможност да се свърже с интернет. По думите му това обикновено се прави, за да има бърз дистанционен достъп за програмистите в случаи на проблеми, но може да се използва.


Интервю с изборния експерт Стоил Стоилов за предложенията за промени - тук


Изборният експерт коментира, че по сметки на проф. Константинов 130 млн. лв. ще струва купуването на машините, няколко години поддържа и сервиз. Така ще може да се увеличи възнаграждението на членовете на секционните комисии с по 1000 лв. По думите му възниква въпросът дали най-доброто е на базата на взаимен контрол да се подбират членовете на комисиите.


По думите му голям е проблемът, че няма изборен регистър, а освен това сред предложенията огромен минус е и това, че българите зад граница няма да имат възможност за мажоритарен вот.


Традиционното гласуване с хартиени бюлетини ще бъде по избор

© Надежда Чипева, Капитал

Традиционното гласуване с хартиени бюлетини ще бъде по избор


"Една година преди избори промени в изборно законодателство не следва да бъдат правени - това е една от основните препоръки на Венецианската комисия и за нея припомни Росица Матева от Обществения съвет към ЦИК.


Според съвета удължаването на изборния ден в два дни не съответства на изборните традиции в Европа, а по време на пандемията имаше избори във Франция и в Северна Македония.


"Подкрепяме изцяло преференциалното гласуване. Дори и при смесена избирателна система подкрепяме идеята да има и преференциален вот", каза Матева.


По думите й очевидно протоколите затрудняват членовете на СИК. Хартиено гласуване заедно с машинен вот също е затруднение - въвеждането на данните от традиционно и машинно гласуване в един протокол е проблемно и дава грешки.


"Да се предвиди законова възможност след произвеждане на избори и установяване на резултат да бъдат отворени чувалите в някои секции и да се направи анализ на недействителните бюлетини", е едно от предложенията на обществения съвет към ЦИК.


ГЕРБ искат машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели


В мотивите към предложенията си от ГЕРБ са записали, че искат машинно гласуване във всички избирателни секции с над 300 избиратели, но това законът предвижда и сега. Ново в сегашния проект за промяна в изборния кодекс е, че отговорността за покупката на машините за вота се прехвърля изцяло на Централната избирателна комисия (ЦИК). Именно това предложение доведе до критики на председателя на ЦИК Стефка Стоева, които тя посочи по време на обявяването на решението си да подаде оставка.


Депутатите от управляващата партия искат още всеки да избере за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Тази бройка е записана и в сегашния Изборен кодекс.


Неотдавна председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов съобщи, че в страната има 9 хил. секции с над 300 избиратели. Според него при това положение ще са нужни около 20 хиляди машини при цена на всяка от тях около 2 хиляди евро и повече. Константинов обобщи, че за следващите парламентарни избори, които по план трябва да се проведат в края на март, няма да има време, за да се осигурят машините за гласуване.


През февруари, когато за последно партиите обсъждаха машинното гласуване, стана ясно, че няма консенсус по темата. От ГЕРБ искат да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини. БСП държат да се гласува само с машини, "Обединени патриоти" - само с бюлетини, а ДПС - или само машинно гласуване, или преброяване с машини на хартиените бюлетини.


ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна. Любопитна подробност тук е, че според изказване на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, в което той се обяви за рестарт на държавата, броят на депутатите във ВНС трябва да е 280 вместо 400.


Предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс предвиждат още при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.


ДПС искат да отпадне задължителното гласуване и опцията "не подкрепям никого"


Предложенията си за промени в Изборния кодекс от ДПС са внесли в Народното събрание на 28 август. В тях те предлагат да отпадне задължителното гласуване, което е регламентирано в чл. 3 от Изборния кодекс с парламентарно решение от 2016 г., но няма да има никакви последици от неизпълнението му заради решение на Конституционния съд. Затова задължителното гласуване се смята за формалност.


От ДПС отново се обявяват и против квадратчето "не подкрепям никого" в изборните бюлетини, като тази опция беше гласувана през 2016 г., но протестният вот участва в определянето на крайния резултат само на мажоритарните избори - за президент и за кметове, но не и ако има втори тур (повече четете тук и тук). На пропорционалните - за парламент, за евродепутати и за общински съветници, гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за избирателната активност.


В мотивите към предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс е записано, че "квадратчето "не подкрепям никого" по същество покрива пускането на бяла бюлетина. По принцип се гласува за някого, а не против някого".


Движението за права и свободи иска да промени и праговете при преференциите. Според сега действащите правила, за да пренареди листата, кандидат за депутат трябва да събере толкова преференции, колкото са 7% от гласовете за издигналата го партия или коалиция, а за кандидат за евродепутат - 5 на сто.


От ДПС предлагат пренареждането на листата да е в зависимост от "районната избирателна квота" и "националната избирателна квота", което означава преференциите за депутати, евродепутати и общински съветници да се зачитат само ако гласовете за съответния кандидат са колкото необходимите гласове за един мандат. Тъй като такова изискване би било твърде трудно постижимо, се смята, че такова правило би обезсмислило гласуването с преференции.


Със законопроекта от ДПС предлагат вече отхвърляни идеи за отпадане на ограничението за разкриване на секции в чужбина, за агитация на чужд език, за отпадане на уседналостта и за видеонаблюдение в избирателните секции. (Всички предложения на ДПС вижте тук.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  А може ли сам да решавам да гласувам ли по пощата или с електронен подпис?

  без подпис!
 2. 2 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Мъртвите души ще изберат да гласуват с бюлетини, то е ясно

  Не ме търсете преди обяд
 3. 3 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: Неутрално

  Дублирането на хартиени бюлетини и машинно гласуване е безмислено и опасно. Пак някой ще дописва протоколи в тъмна нощ.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 4. 4 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Айде стига глупости! Всички вече знаем, че хартиеното гласуване и ръчните протоколи са механизма, с който мъртвите души от избирателните списъци "гласуват" за ДПС, ГЕРБ, БСП и който там друг си плати.

  Крайно време е тази схема да бъде затворена веднъж и завинаги!!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Никой от политическите субекти в Отечеството няма камбанки и воля да реши основните проблеми - въвеждане на активна регистрация и изчистване на технологичните луфтове в предизборният, изборният и следизборният процес.
  Слабостите и бъговете са ясни - никой не иска да ги отстрани, а само да се възползват тях!!!

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Весело

  "Над 65% от протоколите на последните избори бяха сгрешени и поправяни, преподписвани..." - така, че каквито и "скрити опции" да си фантазират, все ще е така, когато калема ГО държи зависим "списовател-брояч". А сме 2020 година... Мъск, Мъск...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  Ако ще и с пощенски гълъби да гласуваш.. Избора все е между кока кола или пепси :) :)

  А и третия избор фанта :) :) :)

  Все вредни за здравето и бъдещето :) :) Но поне имаш избор, как да отровиш бъдещето си :) :) :)

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Какво ще правим с новата "конституция", след като и за кьоравите стана ясно, че блъфът не мина?

  Нали щеше да "връща властта на народа", нали България имала нужда от "рестарт"?! Пък сега се оказа, че можело и без "рестат" и "конституция"...

  По всички правила на политическата игра Бойко Борисов бе бламиран и би трябвало да подаде оставка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  48 часа гласуване означава единствено че ни очаква една мнооого тъмна първа нощ и в прекия и в преносния смисъл на думата. Не им стига дописването на мъртви души че си търсят и друг "механизъм" за нагаждане на резултата. Не знам колко по-отвратителни могат да ми станат с това тотално вкопчване във властта на всяка цена и с всички възможни средства. ПОЗОР!

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Какъв е смисъла на машинното гласуване. Нали целта беше да не се манипулират и фалшифицират изборите, както и да отпаднат купените гласове, а също и неграмотните. Остане ли този избор напразно ще са похарчени толкова много пари за машини.

 11. 11 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Основната идея на машинното гласуване е да премахне ръчната обработка на резултатиге - писането, преписването и поправянето на протоколи, разнасянето на чували с бюлетини, висенето по цяла нощ за отчитане на рецултатите. И всички съпътстващи волни или неволни грешки.
  Комбинирането на машинно и ръчно гласуване обаче обезмисля всички плюсове и допълнително усложнява процеса. Пореден пример за това как една иначе добра идея може да бъде хем изпълнена, хем саботирана.

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Трябва ни активна регистрация. Време е за изчистване на списъците от мъртвите души.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#12] от "truly":

  "Трябва ни активна регистрация. Време е за изчистване на списъците от мъртвите души."

  Да де, ама мъртвит души печелят избори на по-зле от платения и контролирания вот.

  Затова битката е кой да контролира ГРАО и Информационно обслужване.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Любовникът на кмета на Симитли прави избори....

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#3] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  И аз мисля така. Това само ще усложни изборния процес и накрая още повече грешки в изборните протоколи и съответно в изборните резултати.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Много нагли тия герберасти! Машинното гласуване се обезмисля напълно, ако отново ще може да се натъкмяват протоколите.
  Класически похват е обявяването на бюлетина за "недействителна" след като се запълни някое празно квадратче или пък отметката "Х" случайно вземе да излезе извън кръгчето или квадратчето.

 17. 17 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 723 Любопитно

  Последно гласувах машинно, не болеше. Беше ми по-лесно да се ориентирам дори.
  Когато нещата са прости, работят по-добре.
  Притеснява ме само постоянното желание да се измислят нещата тук, по нашенски, за нашата специфика. Има перфектно работещи модели в утвърдени демокрации. Искам да ги правим като тях, стига сме се правили на извънземни. Но това включва всичко: от регистриране на партии и кандидати, изборен закон, избирателни комисии, контрол от съд, полиция, обществени организации и дори граждани...

 18. 18 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Смисълът на машинното гласуване е да се елиминират измамите с подправенято на протоколи и бюлетини, което от много време насам практически решава изборите.
  ГЕРБ много добре знаят това.
  За тях е важно да има хартиен носител, който да манипулират.
  Тактиката им се състои в това да инструктират гласоподавателите си да гласуват машинно, а манипулаторите им в секциите да си свършат работата с хартията.
  Така, след изборите ще обявят, че имат еднакво добри резултати в двата вида гласуване и дори ще отчетат по-висок резултат в машинното.
  Познаваме добре манталитета и хитрините на Тиквата.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Мръсни герберунгели. Без хартиени бюлетини и протоколи, и без Цв. Цв. повече от 10% няма да имат. САМО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ!

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Пак избягват машинното гласуване за всички.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Това е абсолютен ужас :)

  Какво може да надроби политическата класа под натиска на разни псевдо-експерти. :)

  Най-простата система обикновено работи най-добре.

  Върнете цветните бюлетини дето се пускат в плик и готово.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Феновете на машинното гласуване как си го представяте да стане.

  Кой ще поддържа тея машини. Ми ако се развали някъде кой ще дойде да я оправи. Избирателите на опашка ли ще чакат докато дойде някой да я оправи?

  Колкото е по-просто едно нещо - толкова е по-надеждно и добро.

 23. 23 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2213 Весело

  А може ли сам да решавам да гласувам ли по пощата или с електронен подпис?
  —цитат от коментар 1 на Лопе де Вега


  Твърдо не.

 24. 24 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ЛЪЖАТ ПОДЛЕЦИТЕ КАТО ПОИСКАХ МИНАЛИЯ ПЪТ МИ ОТКАЗАХА СЕКЦИЯТА БЕ В ЛЮЛИН

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Законът е за всички и той ще е еднозначен. Иначе пак ще фалшифицират резултати.

 26. 26 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Комбинираното гласуване с хартиена бюлетина и машина беше отработено на изборите за Европарламент.
  Фирмата на Мишо изключи няколко базови контроли и резултатите от машинното гласуване.
  Протокола беше комбиниран и резултатите от машините се прехвърляха ръчно на хартиеният протокол.
  По този начин бяха разиграни сценариите за манипулиране и фалшифициране на изборните резултати.

 27. 27 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  До коментар [#22] от "realguru":

  Електронното гласуване също е безопасно :) С един лаптоп можеш 1000 гласа да си създадеш или промениш и после ако разберат да се оправдаеш " А то бъг/грешка в системата " :D :D

 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Умрелите ще изберат бюлетина. Няма да стане!!

 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2197 Разстроено

  Тези проблеми ще си останат и през март, а за предсрочни избори не ми се мисли. Никой не иска неподкупен вот, а всеки иска да го купи.
  Ясно е, че ще бъдат похарчени много и грешни обществени средства, поне да осигурим максимален брой наблюдатели, най-вече от ЕС.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Много нагли тия герберасти! Машинното гласуване се обезмисля напълно, ако отново ще може да се натъкмяват протоколите. Класически похват е обявяването на бюлетина за "недействителна" след като се запълни някое празно квадратче или пък отметката "Х" случайно вземе да излезе извън кръгчето или квадратчето.
  —цитат от коментар 16 на Bada Bing


  Затуй цветни бюлетини. Вземаш си бюлетината на твоята партия. Пъхаш я в плика и я пускаш у урната. :)

 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Какъв е смисъла на машинното гласуване. Нали целта беше да не се манипулират и фалшифицират изборите,
  —цитат от коментар 10 на Voiko


  Целта на машинното гласуване е да няма недействителни бюлетини. Възрастният електорат на БСП гласува неадекватно и бюлетините им са недействителни. Те са си свикнали с червенката бюлетина. С машините трагедията ще бъде много по-голяма и ще има скандали, защото е недопустимо влизането на втори чпвек в тъмната стая(освен при освидетелствани с документ).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#18] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Протоколите няма как да бъдат манипулирани, защото се качват в Нета. И всеки член от комисията после може да влезе и да го провери.

  Запиши се за член на някоя изборна комисия дето дремят в училищата, иди, виж и разбери как се манипулират протоколите. :)

 33. 33 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Колко процента от избирателите ще се справят самостоятелно с машинното гласуване?

 34. 34 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Бюлетина, машина... Аз пък гласувам със среден пръст и отвращение.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Лъжите на придворният стъкмистик Константинов: В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. (Какво пропуска старчето: няма, защото в Европа е немислимо и недопустимо да се манипулират избори. Следователно разходи за машинно гласуване са излишни. Дори и съмнение за манипулация не се допуска. Затвора е неизбежен ако някой се опита да манипулира.)
  Възможно ли е да има машинно гласуване на следващите избори и какви са правилата при такъв тип вот - това коментира изборният експерт проф. Михаил Константинов пред БНТ. (Не случайно в БНТ. Машинно гласуване изисква специални процедури на производство на машините и сертифицирането им от международни сертифициращи организации с цел недопускане на манипулации. Невъзможно е след това да се пипа софтуера. Прилага се в тъпи държави по инициатива на ООН примерно, където е очевидно, че местните мафии с автомати принуждават хората да гласуват по техни указания или държави като Индия, където хората не могат да четат и пишат. В България след 44--та година до сега няма честно проведени избори с малки изключения в зората на демокрацията.)
  Според сегашния закон във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване, обясни проф. Константинов. (Властта прави всичко възможно да не се допусне машинно гласуване. Това, че е внедрявано частично е да се отговори на общественият натиск. Частичното въвеждане е безсмислено. Или изцяло или изобщо не се внедрява. Естествено, че е по лесно да се ползва от неграмотни хора, при провеждане на съответната популяризация/подготовка както се прави при хартиеното и бабите и неграмотните по лесно се ориентират при визуално представяне цветно на екран отколкото на хартия, където дори е по трудно за тях.)
  По думите му в исканията на протестиращите има противоречие - от една страна, те искат машинно гласуване, а от друга - веднага избори. (Другато му тъпо внушение. Веднага избори означава служебно правителство, което за три месеца винаги може да осигури машинно гласуване по всички секции в цял свят и съответната подготовка. Вече всички имат смартфони.) За два месеца обаче няма как да се осигури тази логистика, обясни експертът.
  Може ли да се осъществи машинен вот на изборите? Топката е в ЦИК
  Машини за гласуване във всяка секция с над 300 избиратели.
  Машинно гласуване се прилага там, където хората са неграмотни - просто защото те не могат да попълнят документ, обясни експертът. Той даде пример с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на кандидатите, тъй като там половината население е неграмотно, затова се гласува така.
  „В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време“, каза експертът. (Грубо внушение за отклонение от машинното гласуване. Всички имате възрастни роднини. Направете си експеримент и ги накарайте да ви изберат по смартфона, като отделите време да им обясните как става това)
  „Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. (Тук е пропуснал да обясни, че в Естония са въведени електронни паспорти отдавна, което е в основата на електронното им правителство, поради наличие на политическа воля. (В България политиците обслужват мафията и затова няма политическа воля. Тук от електронна идентификация властта бяга като от чума, защото електронното правителство свежда корупцията до нулеви показатели, както се случи в Естония и веднага ще лъснат приблизително 400 хиляди "мъртви" души, които проклятието на България лично по негова преценка разпределя при гласуването в крайната фаза на обработка на изборните данни от персонал, лично назначаван от ШИШИ във фирмата Информационно обслужване, където е и гадното професор че Мишо Константинов. ) Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват“, обясни проф. Константинов. (Лъжа!!! Машинното гласуване не позволява да бъде хакнато, ако е доставено от контролиран от международни организации производител. За да бъде хакнати, трябва във всяка машина поотделно да се пипне, което е невъзможно, защото технологично машините са направени така, че при пипане се самоумъртвяват. Няма как да се хакнат и по друга причина. Производителят не дава кодовете за "отварянето" им. Хакването става при Мишо Константинов, където се прави добавяне/отнемане на гласове от мъртвите души, чиито ЕГН - та се съхраняват в дирекция ЕСГРАОН изцяло под контрол на Сараите. Също и човечетата в Информационно обслужване, имащи право на достъп до данните, изпълнителният директор и целият борд на директорите. Който иска да прави сверки - мисия невъзможна. Ще бъде "пипнат" така, че все едно яко ток и ковид са го ударили. Смесено гласуване означава улеснена манипулация. При изборите за европарламент резултатите само от машините показаха данни на Иванчева, повече от 6,5 % а на ДБ повече от 12%
  Резултатите крайно вгорчиха сараите и наредиха на ББ това повече да не се прилага.

 37. 37 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  при съставянето, на сойто присъстват всички от изборната комисия и всеки наблюдател, който пожелае

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 38. 38 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  аз не искам да пускам баркод в урната. точка

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#32] от "realguru":Гербидж в нета се качват вече "оправените" протоколи по гербиджански. А преди това трябва да се обобщят резултатите от два вида гласуване. В един протокол.Найс, а!
  —цитат от коментар 35 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Именно. Но това обобщение не се прави от един човек, а от цялата комисия. И отдолу седят подписите на членовете на цялата комисия - 5-6 човека.

 40. 40 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Кога по-точно, в 1300 годишната история на България, законът е бил за всички?

  НИКОГА - от свинаря Ивайло до свинята на Тиквата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK