Проектът за нова конституция: Одобрението на промени в основния закон ще става с референдум

Бойко Борисов обяви, че трябва да се даде рестарт на държавата с нова Конституция.

© Цветелина Белутова

Бойко Борисов обяви, че трябва да се даде рестарт на държавата с нова Конституция.Одобрението на промени в конституцията ще става с референдум, на съдебната власт няма да се даде законодателна инициатива, а индивидуалната конституцуионна жалба ще е възможна само след приключване на всички възможни съдебни инстанции.


Това са част от корекциите в проекта на нова конституция, който беше внесен в Народното събрание на 2 септември. Големи промени не са включени, като за разлика от първоначалния проект, във внесения има преамбюл. Под текстовете са се подписали депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и независими. Към проекта има и мотиви. Как изглеждаше първоначално предложеният от ГЕРБ проект, вижте тук.


Мнозинство от 4/5 и референдум за промяна на основния закон


Във внесените разпоредби впечатление прави, че главата с основните права на гражданите отново е на предна позиция, като те са заели място след текстовете за химна, герба и столицата.
Най-сериозна промяна има в разпоредбите, свързани с промяната на основния закон. В първоначалния проект на ГЕРБ се предвиждаше отпадането на Велико народно събрание и се въвеждаше възможността измененията да се правят от парламента при определено мнозинство.


Във внесения проект се предвижда промените, гласувани от парламента, да бъдат утвърждавани чрез референдум, на който измененията трябва да получат одобрението на повече от половината от гласувалите избиратели при участие на не по-малко от половината от тях.


За промени в основния закон ще е необходимо мнозинство от 4/5 от гласовете, като гласуването ще е на три пъти в три различни дни.. Ако получат поне 2/3, то в срок не по-рано от два месеца и не по-късно от пет, предложението ще бъде поставено на ново гласуване.


Мнозинство от 4/5, (което при 120 депутата означава 96 души), ще се изисква и за промени, свързани с територията на страната, ратифицирането на международни договори, въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление, както и въпросите за изменение и допълнение на правилата за промяна на основния закон. За тези въпроси също ще се изисква утвърждаване от референдум.


Съдебната власт остава без законодателна инициатива


Във внесените текстове разделянето на Висшия съдебен съвет на такъв само за съдии и за прокурори и отпадането на пленума, е запазено. Премахната е единствено възможността съветите да имат законодателна инициатива.


Съдийският съвет ще има 15 членове - в него ще влизат председателите на двете върховни съдилища, 7 съдии ще бъдат избрани от съдиите, а шестима ще бъдат излъчени от парламента. В прокурорския съвет ще има 11 души - петима избрани от прокурорите, петима, избрани от парламента, и главният прокурор.


Както и в първоначалния вариант, така и във внесения е отпаднала възможността президентът да участва в избора на тримата големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор, с издаването на указ или връщането на избора.


Индивидуалната конституционна жалба


"Конституционният съд на Република България от създаването си до сега се утвърди като институция, защитаваща ефективно закрепените в нея основни права и свободи на гражданите и установения конституционен ред. Гражданите следва в максимална степен да получат защита на техните основни права и свободи и от конституционната юрисдикция. Ето защо смятаме, че е настъпило времето за въвеждането на института на индивидуалната конституционна жалба, който да допринесе за засилване на правото на защита на гражданите и организациите."


Това е записано в мотивите на проекта за нова конституция. Текстовете предвиждат Конституционният съд да може да се произнася по жалби на граждани или юридически лица за установяване на противоконституционност на закон, с който са нарушени техни права и свободи и след изчерпване на всички съдебни инстанции.


Текстовете предвиждат още, че при съмнение за несъответствие между приложим закон и конституцията съдът, който разглежда делото като последна инстанция, по инициатива на заинтересованата страна или по свой почин спира съдебното производство и внася въпроса в Конституционния съд.


Гражданин или юридическо лице ще може да се обръща директно към Конституционния съд, когато инициативата не е била уважена от съда, "или не е било възможно да бъде направена, тъй като окончателният съдебен акт е основан на закон, чието прилагане не е било обсъждано от страните, в двумесечен срок от приключване на делото, засегнатият гражданин или юридическо лице може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на приложения закон". Уважаването на искането е основание за възобновяване на съдебното производство.


Защо е необходима нова конституция


ГЕРБ и вносителите мотивират внасянето на проект за нов основен закон с необходимостта от защита на "основните принципи и начала на нашето съвремие" и повишаваме на доверието на гражданите в институциите. "Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености в самото начало на демократичния преход, при друг международен статут на страната ни, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да се отговори на предизвикателствата. Основният закон следва да бъде изграден така, че да е в унисон с европейските правила", пишат още в мотивите вносителите.


"Според нас е време да се направи съществен анализ и оценка на новите обществени отношения във всякакъв план и те да бъдат уредени от Велико Народно събрание, чрез широко представителство на гражданите. Това представителство следва да отрази обществените очаквания и развитието на обществените отношения."


Обсъждането - най-рано на втори ноември


Според Конституцията проектът може да бъде разглеждан най-рано след два месеца, т.е. обсъждането може да започне най-рано на 2 ноември. Дебатите трябва да приключат в рамките на още три месеца след това - най-късно до началото на февруари, и трябва да завършат с гласуване на решение за свикване на Велико народно събрание. Приемането на такова решение обаче изисква мнозинство от 160 гласа. Според заявките на парламентарните партии до момента то не е постижимо, тъй като БСП и ДПС с техните общо 103 депутати са против, докато гласовете "за" са максимум 137.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Гневно

  ""Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености в самото начало на демократичния преход, при друг международен статут на страната ни, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да се отговори на предизвикателствата. Основният закон следва да бъде изграден така, че да е в унисон с европейските правила", пишат още в мотивите вносителите."

  Това е глупост граничеща с национално предателство! Демек тогава сме били врагове с Турция а сеги сме съюзници и не трябва да се плашим да давами широки турски права и свободи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  Изчакайте до февруари, тогава ще се разбере мнението на ДпС. Засега само ви мътят мозъците, а и много вода има да изтече дотогава.
  Дали ще има ВНС или не НЯМА никакво значение. Важното е да се опита, а това е направено - от ГЕРБ, не от вас!
  Като ви харесва тази конституция, нека остане, а за да я промените пак ще ви трябват гласовете на ГЕРБ. Така е било и така ще бъде, докато БКП, ДПС и Атака не изпадат като зрели круши от парламента.
  После ще видим.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  Мдам.

  И да се промени Химна на "Билла Родино" !

 5. 5 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 985 Весело

  "Одобрението на промени в Конституцията ще става с референдум"

  Ще се самоцитирам- с това предложение ГЕРБ станаха вечни носители на приза за недостижим идиотизъм!

  Следващото, което очаквам, е предложение от Ръбъл как точно ще се провеждат дебатите в обществото по основните различия в разпоредбите, какти и как ще е организирано прецициране на текстовете и гласуването.
  Ще му помагат Цвета ТКП, Цецка- майката на нацията, Фидосова, Мента и и още някои звезди на герберската правна и не само мисъл!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Осъзнавам колко точно е прицелен призивът ”Мутри вън!” Наблюдавам внимателно обидените реакции на много поддръжници на управлението: ”Ама ние не сме мутри!”
  Да, може би не сте, но сте прислужници и заложници на една истинска мутра, готова на всичко, за да се задържи във властта, на всяка цена. Дори да рови и руши в темелите на държавното устройство, без никаква държавническа мисъл в главата.
  И това ще се вижда все по-ясно в следващите месеци.

  Свиквайте. Или се замислете.

  #ОставкаМутри

  Facebook, Христо Комарницки

 7. 7 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  Забравихте ли за референдума на Дългия, който увеличи избирателната активност, за да бъде избрана фуражката, която сега ви командва?
  Всичко, което той е искал, е било измама, трикче - така, както сте свикнали да се отнасят с вас.
  Че е измама се доказа от ГЕРБ. Последователно се прилага народната воля - и за намаляване броя на депутатите, и за намаляването на субсидията на 1 лв., и за мажоритарни избори - засега само частично и не в два тура, хахах...
  С всичко, което Славчо "искаше", сега точно той не е съгласен. Нито пък вие.
  Какво излезе? Със Славчовите камъни по вашите глави, щото неговата и без друго е плоска.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Гневно

  Даже комунистите не са излагали такива смешни доводи 1946г когато са искали нова конституция защото са искали промяна на държавното управление от монархия в република, а не защото сме влезли в СИВ и Варшавският договор! Тези доводи напомнят Живковската конституция 1971г която трябваше да ни убеди че вече сми в нов етап на зрелият соцализъм сега на зрелият капитализъм!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Мутри предлагат новата "плажна" конституция. На какво падение сме свидетели, събиране на гласове за Конституция чрез подаряване на концесии за плажове. Освен Кабакум май нещо подобно се случило и с Несебър-юг.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  брях, ГЕРБ за пореден път направиха туш на метежниците от ДБ. :-) Тотално ги надиграха в политическата битка. :-)

 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Покрай дивотиите на милиционерите по площадите, тихомълком се пробутват от разни калинки и текезесари безумни идеи за промени в Конституцията.
  Това с референдума е пълен шиит - в БГ нито е имало исторически референдуми, нито има правна култура за това, нито пък вносителите имат идея каква бомба е провеждането на референдум. При прогресиращо затъпяване на населението, да го питат за жизнено важни неща от управлението на държавата е руска рулетка.
  Може ли някой да каже освен подалия оставка дегенерат Кирилов, кой конституционалист стои зад тези идеи?
  Специален мозъчен тръст от Симеоново?

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Мдам.И да се промени Химна на "Билла Родино" !
  —цитат от коментар 4 на xm...


  Не, по-скоро на нещо като:

  Шумете кюлчета и пачки,
  пожарникари водете ни напред,
  с тъпи кърджалийски пу_ки,
  ще имаме чудесен светоглед.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  Мдам.И да се промени Химна на "Билла Родино" !
  —цитат от коментар 4 на xm...


  Това звучи както метафората ти "мишок без пишок", ако не се лъжа, хахах...
  Точно толкова тъпо. Точно толкова комуняшки.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 14. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Дневникари, това дали е вярно?
  Испанският вестник АВС: Президентът Румен Радев, който е свързан с руските тайни служби, насърчава протестите в България

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 16 Профил на vro24683646
  vro24683646
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Усещам затишие пред буря.

 16. 17 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Промени в конституцията с референдум= на тъпотия.

  Населението не е дорасло за такива неща.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 17. 18 Профил на vro24683646
  vro24683646
  Рейтинг: 8 Неутрално

  брях, ГЕРБ за пореден път направиха туш на метежниците от ДБ. :-) Тотално ги надиграха в политическата битка. :-)
  —цитат от коментар 10 на Stargate


  Тя битката отива вече да е по улиците. В всяко си действие влошават положението на всички, включително на тях самите.

  Ако мога да направя някаква перифраза в момента няма достатъчно морги да поберат политическите трупове.

 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Гневно

  Политическото дъно се копае ежедневно. Борисов остава в историята като най-дискредитирания и страхлив премиер на България.
  ПОДАЙ ОСТАВКА МИШКАР

 20. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Весело

  До коментар [#4] от "xm...":

  А пък аз искам да знам след като в конституцията ще се впише, че бракът трябва задължително да е между мъж и жена, не трябва ли да се спомене нещо и за извънбрачните връзки — ще са разрешени ли, ще са забранени ли?... Ако са разрешени, пак ли трябва да са само между мъж и жена?...

 21. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  До коментар [#13] от "Дилема":

  Я бЕги си кОлтуртрегери в стенвестника ви "Калинка и Сужук" ...

  Бери си лайката, ти казвам!

 22. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Всъщност трябва ли да коментираме какъв е пола на незаченат Петко?
  Нима журвалистите и коментиращите не знаят, че нова Конституция ще се пише и приема от ВНС след 8-14 месеца????
  Герберите толкова си могат, това са написали... но нито ред от него не е нужно да влезе в новата К!
  А червеният президент РРадев нали имал готова нова К, защо не я покаже? Преписана от К на Путин ли е?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ======Проектът за нова конституция: Одобрението на промени в основния закон ще става с референдум====== Абе смешници, когато беше "референдума на Слави" и беше на 100 % да мине .....и от чужбина се оказа, че няма ни един, дето видиш ли бил "за" щото яко го фалшифицираха герберастите...... И после Борисов го подкараха с яйцата....в Лондон и смени пиара....... Пак ли ще го играем?

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fiji":

  Не, че нещо, ама аз от самата поява на тази тежка, безсъвестна и нагла провокация към устоите на Държавността провокация казах и обосновах защо не трябва въобще да се обсъжда даже.
  Та не отговарям по принцип ...

 27. 28 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Весело

  Оставка бе идиоти, заврете си конституцията в задния двор и я запалете ... На новия парламент това

  #оставка веднага!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 28. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Нали всички, които се интересуваме от процедурите и технологията на пряката демокрация сме безмилостно наясно, че РЕФЕРЕНДУМЪТ НЕ РАБОТИ НИКЪДЕ, ИЗВЪН ШВЕЙЦАРИЯ?!?!?!

 29. 30 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  ...Специален мозъчен тръст от Симеоново?
  —цитат от коментар 11 на SSS


  Оксиморон?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 32 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Промените в конституцията да се одобряват на референдуми - като референдума на Путин.
  #ФОСТАВКАБЕБОКЛУЦИ

 32. 33 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 397 Разстроено

  Явно гаврата с българската държавност и Конституция от безродни разбойници и мутри тепърва започва.

 33. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#15] от "chichka":

  Абе, в испанската преса да пише нещо къде е Бойко Борисов? Че в нашата не виждам нищо по въпроса.

 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Сигурно пак ще се пробутат въпроси, като въпросът за мажоритарното гласуване, субсидирането на партии и т.н. Жизненоважни въпроси обаче като образование, здравеопазване, право на труд, както и формата на управление и правомощия на обикновеното НС да променя конституцията, както и границата на държавата ще бъдат заметени.

 36. 37 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "vro24683646":

  Споко на политическите зомбита от ДБ, гробовете са запазени и ше могат да се върнат от където изпълнява. И за мъжа на първата дама ще се намери нещо да си почива в мир.

 37. 38 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "danvan":

  Я марш да си играеш на пясъчника с кофички и лопатки, да не ти дърпа мама ушето.

 38. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Мутрьо иска мутренска конституция, която е бетон и да не може да променя.

 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS":

  те не случйно го правят това с референдума
  и конституцията, щото пеевски е отзад с петдесетолевките
  и ще се приеме конституция мутант между руската, българската и венецуелската.
  идеята е да се премахне държавата и да се нанесе плацдарм за операции на руснаците.
  доста тъпо. ОСТАВКА боклуци.

 42. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  До коментар [#40] от "Devils Slide":

  Кат' си фен на Долорес и Кренбърис - па пУсни си и "Зомби" ...
  Съвсем актуално е ...

 43. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  "Проектът за нова конституция: Одобрението на промени в основния закон ще става с референдум"

  Е това е върхът ( засега) на идиотизма. Представете си какви конституционалисти са бай Манго, бай Хасан и бай Иван че компетентно да гласуват ЗА или ПРОТИВ един или друг член от евентуални промени в Конституцията. Тия преобръщат всичко което се нарича демокрация с главата надолу. Абе, аланкоолу, избирателите гласуват за определени личности или партии на който имат доверие и поверяват на тях високо специализираната и сложна законодателна материя ( друг е въпросът че системата за подбор в България е крайно компрометирана) за което те си носят цялата отговорност, а не да я прехвърлят върху масата от гласоподаватели. Такава практика за приемане на Конституции си е запазена марка на диктаторски и авторитарни режими.

 44. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Бойко (Гешев) е позор...... Оставка и затвор.....

 45. 46 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  До коментар [#43] от "xm...":

  Верно че бютифул дей беше солово на Долореската, по-ме кефи от зомбито и го асоциирам с групата

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 48 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  "Приемането на такова решение обаче изисква мнозинство от 160 гласа. Според заявките на парламентарните партии до момента то не е постижимо, тъй като БСП и ДПС с техните общо 103 депутати са против."

  Обаче пък вчера се разбра, че за стартиране на процедурата за импийчмънт на Радев, гласовете са напълно достатъчно, хахахах...
  Радев, ОСТАВКА!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 48. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  До коментар [#46] от "Devils Slide":

  бЕгаш по тъча?
  Разбираемо ...

 49. .Обаче кефа да си зяпам орлов мост без умнокрасивия катун дето го цапаше даваше усещане кат за кайве за десет кинта на покрива на некой вървежна сграда.
  —цитат от коментар 40 на Devils Slide


  Хванал си единствения ден, в който да го направиш, браво.

 50. 52 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дилема":
  ГЕРБ са БКП номер 2, виж им биографиите, виж им поведението. Тиквата ще задмине Орешарски. А е ученик на Тодор Живков по селска хитрост, даже може да го надмине.

 51. 53 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  До коментар [#1] от "Fiji":

  Като си пееш пенке ле кой ли те слуша?
  Оставка на руския резидент!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 52. 54 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Не може ли не с референдум, а с анкета във фейсбук? Все пак нека сме модерни, а то гаврата с държавата няма как да стане по-голяма така или иначе

  Не ме търсете преди обяд
 53. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 56 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Герберастите са национални предатели, но какво може да се очаква от обсужващия персонал на БКП. Децата на чистачките и шофьорите от партийния дом се върнаха в сградата, където работеха родителите им.

 55. 57 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#55] от "Боби ще бъде изметен от редакцията на Дневник като гербаджийските отрепки от управлението на страната":

  А де, откога питам да ми посочат нещо, с което се различава Бойко от комунистите, освен че се кръсти по три пъти, че бил антикомунист. Ама като действия - 1:1

  Не ме търсете преди обяд
 56. 58 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  До коментар [#21] от "Fiji":

  Можеш и с кучето да го правиш. Щом имаш желание... Кой сме язе да ви спрем?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 57. 59 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  До коментар [#34] от "Един препатил":

  На гръцкия остров бе др0гар не разбра ли?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 58. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. До коментар [#51] от "Боби ще бъде изметен от редакцията на Дневник като гербаджийските отрепки от управлението на страната":Напоследък много съм задобрял с тайминга, пу пу пу да не ми е уроки :)
  —цитат от коментар 60 на Devils Slide


  Така е в сезона на падащи сенсеи...

 61. 63 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#48] от "Дилема":

  Каквото и да говорят от днес нататък, ГЕРБ просто ни ще правят конституция, ни нищо, а ще бягат. Като се поразчуе новината как ЕС почва да ги шамари, ще изгубят и последните вярващи в пазенето на ЕС от Русия и комунисти, а хората с далавера ще я загубят при заплахи, че и еврофондове трябва да се спират. Няколко дни да крият, на 10.09 има среща на LIBE пак и ще ги подпукат яко публично. Трупат се много негативи за тогава и позицията на ЕС вече се вижда ясно. Като нищо и ЕНП покрай шума с цел да си запази имиджа може да обяви, че гони ГЕРБ, колкото и да са им нужни гласове в европарламента.

  Вече ГЕРБ не би събрал повече гласове от Атака с купените, ако има луди да купуват за тях, щом ЕС казва, че такива правителства трябва да бъдат наказвани, защото от критики не разбират, та най-вероятно остава в историята като партия като НДСВ.

 62. 64 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 777 Неутрално
  До коментар [#61] от "Боби ще бъде изметен от редакцията на Дневник като гербаджийските отрепки от управлението на страната":

  Виденов го задминаха отдавна. Ако не бяхме в ЕС и валутния борд, вече щяхме да гоним 5000 лева за 1$

 63. 65 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това е мафия. Престъпна нагла брутална мутро-олигархична мафия. Абсолютно до последно ще направят всичко за да стоят на власт до редовните избори за да ги манипулират и тях. Без агресия няма да паднат от власт тия.

 64. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  До коментар [#8] от "Julian Mall":


  До коментар [#9] от "rumen_s":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  От хора които имат солидна партийно-мутренска "мая"/от годините на т.н. Преход/ няма какво друго да се очаква!

 65. 67 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Базе вече ще пада. Утре.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 66. 68 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До [#63] от "атанас":
  ГЕРБ „ни пазят от комунистите” само когато са в опозиция. Когато са на власт преизпълняват програмата им.

 67. 69 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Четеме новите прогнози на форумните корифеи. Почти толкова смешни, като старите им.

  Обещания и кълнене в големия добив на дренки.
  Щото много им се ядели.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 68. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Важен е краят на тази статия... всички тези идеи, обсъждания, дискусии за промяна на Конституцията са безсмислени към този момент, просто защото управляващата коалиция + продажните "независими" депутати и тези на Воля НЯМАТ 160 гласа необходими за свикването на ВНС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 71 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Смех, смех, смех... Щели евро темели на нова конституция да градят на Бай Ганя ортаците. Нищо ново в новата пленарна зала, освен оберлихта и пъстрите тоалетчета...
  ОСТАВКА!

  От идиоти отговор не чакам
 70. 72 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  ОСТАВКА? Мооже.

  Първо Гешев, или едовременно? Тая сутрин или тая събалям?

  Ма уточнявайте ги тея неща бе.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 71. 73 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Във времето което управляваше ГЕРБ вече над 10 години румънците ни задминаха а бяха по-зле от нас. Сега същите тези румънци си карат нови шкодички и пълнят скъпите хотели по Черноморието а Бай Ганьо който възхвалява шофьора и бодигард на Живков си кара бараките на по над 30 години и то на газ и си носи храна от вкъщи на плажа. Ай ти специалисти с по 8000 и нагоре заплати протестират за да се подобри качеството на живот и да се спре корупцията а онези с 800 лв си седят в къщи гледат турско и казват, че без Борисов държавата пропада.

 72. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Весело

  Одобрението на промените щяло да става с референдум!

  Що за идиотия!?

  Всичките промени не един път ли ще се одобряват бе мамини сладки или за всяка промяна по едно референдумченценце!? 😁

  По-голяма гавра с демокрацията едва ли е имало някъде!🤮

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 75 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Неутрално

  По какви правила ще е раферендума, както сега, избирателна активност минимум като на президентските? Или ще приемат нов закон?

 74. 76 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  До коментар [#65] от "happystory":

  Точно тъй др0гар. Мафията се избира на редовни избори с мнозинство а пък "демокрацията" идва с октомврийска революция и пучове.
  Долу болшевизма!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 75. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#11] от "SSS":

  Да, прав сте. В момента Конституционния съд единствено може да спре безумни решения предложени и приети на референдум. Но ако в Конституцията се вмъкнат безумни идеи приети от ВНС и от хората на референдум тогава и Конституционния съд не може спре това безумие.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 78 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#70] от "Иво":

  Аз не бих разчитала толкова много на дадената от ДПС дума.

 77. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Между другото покрай тези дискусии и дебати за нова Конституция, които предстоят в следващите месеци на това правителство ще остане ли време да направят необходимите промени в изборния закон, ще приемат ли бюджет за следващата година!?

  Или ще се занимават само с тъпата си идея за промяна на Конституцията?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 80 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дебатът за Конституция е отвличане на вниманието. Нищо повече.
  Проблемът за България се нарича ГЕРБ.
  Оставка !

  Stupid people make me sick
 79. 81 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Хората не искат този идиот на снимката,а той щял да прави референдум,за да протака времето до редовните избори. Време е Президентът да издаде указ по чл.102 ,ал.3,точка3 и този деградирал парламент да си ходи. Ако не искат доброволно в английската история Оливър Кромуел е показал как става това при една тоталитарна власт.

 80. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 83 Профил на mtl
  mtl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Борисов ще завърши зле, но преди да стане това, България и българите ще платят, както и вече плащат, скъпо за поразиите му. Тоя човек има капацитета да подрива демокрацията систематично, да руши институционалния баланс на силите, включително партийната система (затова днес ни внушават "Няма кой да го смени"), и да се възползва лично, по един "бесовски" (по израза на Достоевски) начин, от най-низките страсти на хората: алчност и желание за власт. Има един персонаж в Библейската книга Апокалипсис: блудницата, която се опива от мръсотията на всеки, и за която е приготвено наказание--да бъде изоставена от всеки. Не случайно народа крещи: "Бой(ко), курво!" Глас народен, глас Божи...

 82. 84 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Не щем мутренска конституция - искаме О С Т А В К А

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  късно е либе за китка , камо ли за конституция = Мутрите вън !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 86 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Тия съвсем се оплетоха

 85. 87 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Интересно защо не оставиха Хитлер да си довърши мандата след края на Втората световна война...Нали го беше спечелил на избори? Трябваше някой да се сети да му прати хабер в бункера, преди да стане непоправимото.
  Жалко, че е нямало Дариткова в Третия райх - да го подсети!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 86. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  Важен е краят на тази статия... всички тези идеи, обсъждания, дискусии за промяна на Конституцията са безсмислени към този момент, просто защото управляващата коалиция + продажните "независими" депутати и тези на Воля НЯМАТ 160 гласа необходими за свикването на ВНС.
  —цитат от коментар 70 на Иво


  Със ДПС мисля че стават 160! Това че се отказаха до подкрепят ГЕРБ за конституцията беше театро!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 88. 90 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  В господне лето
  седемдесет девето,
  веднъж над Търновграда буря се извила,
  развихрила се със ужасна сила
  и дигнала, отнесла где що свари:
  парцали стари,
  калпака вехт на кмета,
  различни там книжа, книжлета,
  а в тяхното число,
  като за зло –
  и Конституцията клета…

  В туй време някъде в полето –
  в господне лето
  седемдесет девето –
  пасяло стадо мълчаливо, строго,
  четириного:
  осли, осленца и ослици,
  осличета, ослюги,
  ослища и ослета
  и разни други –
  не пет и десет, а стотици! –
  И върху тях – каква несрета! –
  ведно с парцалите, с книжата,
  паднала, сякаш че от небесата,
  Конституцията клета…
  И ето, взел я Сивчо Куция –
  полуграмотен, хрисим магарец
  и самоук певец –
  и що да види: Конституция!
  Зачел се в нея той и се унесъл цял.
  И от възторг на края заревал:
  – Насам, при мен, ослюги,
  осли, осленца и ослици,
  съпрузи и съпруги,
  магарета и магарици –
  и всички други –
  дебелоглави, тръбогласни,
  късоопашни, дългоухи,
  носители на разни шуги,
  герои на безбройни басни,
  сакати, слепи, глухи –
  при мене тутакси елате,
  да чуйте бог какво ни днес изпрати!
  От вас, охлузени дебелошийци,
  той днес създава истински белгийци!
  Достойни вече ни намира той
  да бъдем тука господари,
  да нямаме над нас магаретари,
  нито тояги, ритници и бой!
  Магарщината, според тоз закон основен,
  на таз земя е господар върховен!
  Туй всичкото наоколо е наше –
  съвсем законно,
  безапелационно:
  нивя, лозя и паши,
  жита, ливади и градини,
  марули, пъпеши и дини!
  И тъй, от днес свободни вий бъдете –
  кому каквото се доще – правете.
  Най-важното: да не стоите никак гладни,
  затуй скубете где каквото ви попадне!
  Тогава втурнали се храбро всички –
  осли, осленца и ослички,
  ослгоги и ослища –
  и хвърляйки възторжени чифтета,
  напуснали безславните стърнища,
  нахлули в плодородните полета,
  нивя, лозя, бостани,
  магарешката химна изревали:
  "След нас каквото ще да стане!"
  И на полезен труд се там отдали.
  С една реч – казано накратко, –
  захрупкали свободно, лакомо и сладко,
  еднакво ревностно и старци, и младежи –
  та даже Сивчо Куция
  изхрускал, без да забележи,
  самата Конституция…

  Таз басня всъщност няма край –
  и никой, бога ми, не знай,
  дали и днеска тя не продължава,
  а също и: кому вина се пада –
  дали на бурята над Търновграда,
  или пък на магарешката неоправа,
  на нови навици или на стари –
  дали на Сивчо Куция,
  дали на дяволската Конституция,
  или на злополучните магаретари…

  (Димитър Подвързачов, Басни)

 89. 91 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Престъпната мафия прави конституция - оставка!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 90. 92 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Конституцията чрез референдум?
  Гербаджиите съвсем го удариха на популизъм!

  Или може би разсъждават така - щом Дани Кирилов я е написал, защо циганите от Факултета и Токайто да не я гласуват?

 91. 93 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Аз също нямам намерение да коментирам недоразумението на ГЕРБ, наречено проект за нова конституция, затова се шегувам - шегувам се, разбира се, с проекта им, не с конституцията, защото добра-лоша, си е конституцията ни. Дай Боже един ден да я подобрим наистина така, че да се гордеем с нея и да служи дълги години на поколенията.

 92. 94 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  Дневник, вярно ли е, че др. Радев щял да подава оставка в 17 ч. днес?
  Ще го включите ли наживо?
  РАДЕВ, ОС-ТАВ-КА!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 93. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  И какво разбират избирателите от конституция? Те компетентни ли са дават мнение. Това се прави от юристи по конституционно право, но тука всички неграмотници ще се упражняват.

 94. 96 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Тиква- Тикви- Тиквена Конституция-Тикволандия
  Чакам

 95. 97 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#90] от "inn":

  Откъс от стихотворението "Родина", едно от любимите ми.

  "...Как всички твои синове
  от твоя образ са клиширани:
  дългът към тебе ги зове
  към непрестанно анпоширане!

  И ако ний пък се кълнем,
  че във борба за теб ще паднеме –
  то знай, че ние не крадем,
  защото няма как да краднеме!"

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 96. 98 Профил на Kiril Dokov
  Kiril Dokov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "chichka":

  Вярно, но се гърчат дневникарите. Да сте видели новината? Нощес, под сурдинка.

  kiko6298
 97. 99 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  На всички, които приравняват родината ми с "гето", "блато", а демократично избраното правителство наричат "мафия" - поздрав пак от Подвързачов "Сонети за Кирил Христов"

  "Когато, вместо скромно да мълчи
  пред свободата, що му Бог дарувал,
  наш Тренчо, с пламнали от гняв очи,
  пищи, че тук, у нас, не бил добрувал,

  или – обезумял току-речи –
  против държавата се възбунтувал, -
  все твоята прокоба ми звучи:
  - Не! Тоз народ не си е доробувал!

  Уви! Където поглед и да спреш, -
  все Тренчо – ратай злобен и безверен,
  страната си превърнал във кипеж
  на яростни вражди, във пъкъл черен...

  И рядко лъч надежден за възход...
  Не си е доробувал тоз народ..."

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 98. 100 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Изискването за референдума прави конституцията невъзможна за промяна, защото такива референдуми са почти невъзможни! И най-важното, ГЕРБ са запазили най-предателския текст в Конституция, за който трябваше тя да се промени отдавна, а именно чл. 5, ал. 4 (нов чл. 11) - "(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат."! Как така международните договори ще имат предимство пред българските закони? Ало, предатели такива!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK