Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

Полицията задържа пореден човек на протеста - не е ясно дали е от провакаторите или от случайните "жертви" при разчистването на района

© Георги Кожухаров

Полицията задържа пореден човек на протеста - не е ясно дали е от провакаторите или от случайните "жертви" при разчистването на районаКак един протест, започнал мирно и спокойно, очертаващ се да прилича на тези от последните вечери, но с доста повече хора, приключи с най-големия сблъсък от 56 дни, с арестувани, с пострадали полицаи и пребити протестиращи. Това се питах тази нощ, след като се прибрах от площада, където бях част от екипа на "Дневник" да отрази ставащото.


Отидох на протеста малко преди 20 часа и в най-задните редици атмосферата беше като в парка в почивен ден - двойки, семейства с деца, хора на различна възраст, които седят и си говорят, много от тях дори не скандираха, не свиркаха, просто бяха там, за да покажат подкрепата си за исканията на протеста.


Като хепънинг


Задачата ми беше да предавам от площада атмосфера, а не речите на ораторите, и в продължение на близо два часа се разхождах напред-назад и останах с впечатление, че май няма да има какво да отразя. Наоколо беше като на хепънинг, но без музиката. Вместо тях имаше речи, които никой на повече от 20 метра от трибуната не можеше да чуе.
Въпреки събитията от сутринта се учудих защо има толкова много полицаи. Те бяха направили непрекъснат кордон от ръба на новата сграда на Народното събрание (бившия партиен дом) чак до похлупака на антична "Сердика". Отделно десетки служители бяха струпани под колоните на Министерския съвет. Разхождайки се, виждах едно и също - хора, които си говорят, пият, пушат, от време на време скандират "оставка", надуват вувузели и свирки. Обичайното.


Всичко се промени, когато се стъмни. Малко след 20 часа по полицаите, застанали пред главния вход на Народното събрание, които бяха със свалени шлемове и щитове, полетяха първите пиратки. В отговор всички служители на реда на площада нахлузиха защитната екипировка. Намирах се вляво от входа на парламента, където определено нищо интересно не се случваше. Пиратките, а впоследствие и бомбичките, идваха от хора в центъра и вдясно от входа.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Надежда Чипева, Капитал


Кой започна да хвърля бомбичките


Оказва се, че малко преди тази промяна в атмосферата, в тази част на площада са се появили 5-6 човека, които са били активни в сблъсъци и провокации на сутрешния протест, разказа ми по-късно колега фоторепортер. По това време сред колеги журналисти се разпространява и информация за две групи провокатори, които са наблизо и идват към входа на партийния дом.


За всички, които редовно присъстват или отразяват протестите, тези групи момчета (често сред тях има и момичета) са известни като "агитките" - отличават се обикновено с качулки, с димките, които хвърлят, и скандиранията, по които спортни коментатори твърдят, че понякога може да разпознаеш и в кой сектор гледат мача, често се крият и избягват да говорят пред медии.


Дали всички са запалянковци, дали момчетата от снощи са само от фракции на фенове, има ли сред тях от агитката на ЦСКА (това се коментираше и днес заради споделени в техните групи в социалните мрежи клипове, че са на протеста), кой и защо ги изпраща за провокация на протестите - това засега са въпроси без отговор дори и във вчерашния ден, в който полицията официално назова, че и сутринта са участвали "ултраси и хора с многобройни криминални прояви, изпратени от провинцията". Но отново без никакви детайли за принадлежност към агитките. Днес всички говорят за провокаторите, атакували полицията, и провокацията - и МВР (които предупреждаваха), и управляващите (които сякаш са знаели предварително), но отново без яснота кой точно и защо.


След 20 часа се промениха и скандиранията. Дежурните "оставка" и "мутри вън" се замениха с адаптирани към ситуацията, такива, познати от стадионите: "Бойко, к..во", "Сърце, душа за България", "Българи юнаци" и други подобни.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


С напредването на вечерта хвърлянето на бомбички и пиратки зачести, а след всяка експлозия хората покрай мен, дошли на площада за мирна демонстрация, се изтегляха все по-назад или си тръгваха. Видях момиче, което панически дърпаше приятеля си за ръката и го изведе настрани от зоната пред входа на партийния дом.


Колеги в другата част на протестната зона - пред БНБ, където продължаваше да има много хора, разказваха, че по това време там е направена демонстрацията със светването на телефоните във въздуха и обстановката е съвсем различна - приятна и спокойна.


Пасивната полиция


Това, което ме изненада, беше колко пасивни бяха полицаите. За момент ги оприличих на капачките по стрелбищата - стояха наредени, и всеки, който поиска, ги целеше.


Желаещи не липсваха, все от задните редици. Колеги, отразявали повече протести, разказаха, че това е тактиката на провокаторите - стоят назад и действат оттам и ако полицията тръгне към действие, те имат възможност да се измъкнат по-бързо, а униформените да хванат други присъстващи.


Експлозии последваха пред и зад полицаите, в краката им, върху щитовете им. Няколко се взривиха доста преди да достигнат "целта си" - сред протестиращите.


Един от инициаторите на протестите от "Отровното трио" - адвокат Николай Хаджигенов, придружен от още двама мъже, застана пред полицаите, абсолютно незащитен, и крещеше нещо, но нямаше кой да го чуе. След няколко експлозии в опасна близост до него, той се оттегли.


В същото време на десния фланг на протеста жени и мъже от мирно протестиращите също застанаха пред кордона с полицаите, за да предотвратят по нататъшни провокации и размирици. След паднала бомбичка близо до тях обаче и те се изтеглиха, разказа ми по-късно фотографът на "Дневник" Георги Кожухаров.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


Някои от мирно протестиращите отидоха да информират полицаите, че провокаторите са по-назад и ако полицията тръгне да бие, те ще избягат и ще пострадат невинни.


В един момент възрастен мъж, който се държеше за главата, беше изведен от зоната пред парламента от свой познат, който крещеше на хората: "Изтеглете се". Постепенно около мен останаха основно млади мъже.


Не спирах да се дивя защо полицията не предприема нищо. Не отправи дори предупреждение, че ако атаките не спрат, ще предприеме действия.


Защитени от тъмнината


Другото, което ме изуми, е, че това най-невралгично място на площада - пред парадния вход на парламента, където имаше напрежение още на един от първите протести, е най-тъмното в целия район. Няколко прожектора на сградата и няколко камери, които да показват, че всичко се вижда и записва, вероятно биха спрели мнозина да атакуват пасивните полицаи.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


Интересно ми стана, че атаките с бомбички и пиратки бяха на цикли - няколко минути активна атака, след това затишие. Замислих се дали пък хвърлящите ги не чакат да им доставят поредната партида "муниции".


В пресконференциите си след нощта СДВР твърдят, че имало взривоопасни вещества в палатковия лагер и затова премахнали блокадите, както и че намерили бутилка с коктейл "Молотов" в района на хотел "Шератон" (това е старото име, сега хотел "Балкан").


Проверки на площада имаше и сутринта, и вечерта според всички колеги от "Дневник", но не всички хора бяха проверявани и основно преглеждаха чантите. Как провокаторите са внесли бомбичките си - няма официално обяснение, но това се случва и по мачовете въпреки проверките.


Според запознати с похватите на агитките - често те ги внасят и оставят на определи места предварително. Екипът на "Дневник", който беше на протеста следобед, разказа, че между 14 и 18 часа не е имало проверки или повишено внимание от униформените. Въпреки че вчера се разбра, че на събитията има и много цивилни полицаи.


Защо полицията повече от час не предприемаше нищо - е също въпрос без официален отговор. Обобщеният коментар на СДВР беше, че са избрали първоначална "щадяща" тактика.


Първите сблъсъци


Едно от възможните обяснения си съставих малко по-късно, когато внезапно, без предупреждение, тази стена от щитове и палки тръгна да освобождава зоната около сградата на Народното събрание, като вървеше към хората отпред и към тези откъм фонтана пред президентството. Тяхното движение предизвика панически бяг, в който ако имаше жени и деца, можеше да стане още по-страшно. Тоест ако са изчаквали да се изтеглят повечето от мирно протестиращите, това е с цената на обстрелване на полицията...


Виждах, че там, на десния фланг, има сблъсъци, към полицаите полетяха чадъри от палатковия лагер, столове, камъни, бутилки, пиратки, бомбички, откъртени павета и какво ли още не (и вечерта беше докаран контейнер с боклук, влязнъл в арсенала на нападащите). Колега от екипа на "Дневник" ми разказа, че в тази зона е имало много хора с маски и качулки, които са чупели бетонните кашпи, за да си осигурят парчета, които да хвърлят по полицаите. Те са извадили и металните пръчки и други части от разрушените палатки. Там от организаторите са призовавали за спокойствие и отдръпване от агресивните.


В един момент към пиротехническите средства, използвани срещу полицаите, се добавиха фойерверки, които се разпръскваха над главите им.


В излъчвания "на живо" във фейсбук се вижда, че след първия опит да настъпи, полицията се дръпна назад, докато момчета атакуват усилено с всякакви предмети, и остана под канонадата.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


По-нататък провокаторите се струпаха на група, говориха помежду си и явно се познаваха. Носеха бухалки и маски. Няколко пъти висок мъж се опита да успокои напрежението, като застана пред полицаите и молеше протестиращите да спрат да хвърлят камъни. След това двойка момче и момиче опитаха същото, но без успех.
Полицията за първи път обяви по високоговорител, че ще използва сила, ако нарушаването на реда не престане.


След това напрежение си тръгнаха още много хора. Ситуацията се изнерви, чуваха псувни, възгласи: "Защо пазите мафията", "Бъдете с нас" и други подобни. Мъж беше застанал пред кордона от полицаи и в продължение на минути крещеше нещо в лицето на един от тях. Внезапно друг полицай се появи на бегом, буквално го взе под мишница и го отнесе зад кордона, който го погълна като плаващи пясъци.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


Опразването на площада


В един момент полицаите се разделиха на няколко потока и разцепиха събралите се, като изблъскваха хората с щитовете си, а тези най-отпред размахваха палките си наляво-надясно, без да се интересуват кой ще попадне пред тях - невинен, виновен или просто най-бавният, както и стана.


В този момент пред президентството под ударите с палки попада и фотографът Николай Дойчинов от агенция "Франс пред". Наранен е лакътят му, който кърви, счупен е един от обективите му. Ударите спират, след като негови колеги викат на полицаите, че бият журналист. Други фоторепортери са обгазени, защото отново е използван спрей.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


От "Свалете щитовете" до "Не ви ли е срам?"


Аз се оказах в групата, изтласкана от площада към статуята на "Света София", някъде по средата на сградата на президентството. Там млада жена с микрофон в ръка призоваваше полицаите да си свалят щитовете. "Нали сте с нас?! Бъдете с нас!", но ответна реакция - липсваше. Последваха викове "Не ви ли е срам?!".


Минах през вътрешния двор на президентството, за да видя какво става около фонтана, където беше втората група. Тук определено бяха най-агресивните в сблъсъците, които непрекъснато атакуваха с каквото намерят.


Отново последваха предупреждения към хората да се разпръснат, защото нарушават обществения ред и полицията ще предприеме мерки. В отговор към кордона полицаи бяха хвърлени две димки, сбъркани от други протестиращи със сълзотворен газ.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


Полицията реши да изчисти и този периметър и с бърза атака изтласка всички към улица "Съборна". Аз влязох в двора на президентството, откъдето виждах как полицаите гонят хората, удрят наред и арестуват всеки, когото настигнат.


Така и не разбрах на какъв принцип се подбираха хората за задържане, май пак беше - който е най-бавен. Нещо като естественият подбор в природата.


"Като искате полиция, ето ви полиция" - и униформените събарят телефон на земята


Около полунощ в района на площада всичко беше спокойно, но се чуваше за напрежение в района на БНБ и градинката на Народния театър. На път за вкъщи минах оттам и видях 20-30 момчета, които приличаха на ултраси от футболните агитки, които нямаха друга цел, освен да атакуват полицаите. Хвърляха по тях камъни, бутилки, пиратки, бомбички, дори изкъртено кошче за боклук от градинката.


"Полицията атакува протестиращите и ги подгони през градинката чак до ул. "Раковски", но получи заповед да се върнат. Единият от полицаите се изнерви и коментира: "Първо казват да ги изтласкаме, после да се връщаме, каква е тая простотия", разказва колегата Георги Кожухаров.


В друга ситуация полицаите се опитали да го "изведат" да не снима, а случайно момиче, което снимало случката - получило поздрав от маскираните униформани: "Нали искахте полицаи?" и изблъскане на телефона (вижте видеото).Докато се връщали към градинката пред театъра, фоторепортерът на "Дневник" и негови колеги видели човек със знаме, който бил подгонен от полицаите без видима причина. Той разговарял със свой приятел. Понеже мъжът със знамето бил твърде бърз, на земята бил повален и арестуван приятелят му. Опитите да се заснеме арестът завършили със счупен телефон и нареждане към фотографите да се отдръпнат. (Вижте видеото)За мен нощта свърши, но Георги Кожухаров поел към ИСУЛ, тъй като е бил напръскан с лютивия спрей на полицаите. "Там още като попитах на рецепцията дали има очен кабинет, ме попитаха дали идвам от протеста", обясни по-късно той. Оказва се, че сред жертвите на спрея е била и аптекарката, от която малко по-късно си купил лекарства.


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Надежда Чипева, Капитал


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Надежда Чипева


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


Полицаите - първо като капачки на стрелбище, после - в атака, когото хванат

© Георги Кожухаров


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK