Прокуратурата поиска институции да въведат регулация за банкомати с високи такси (обновена в 18 ч.)

Прокуратурата поиска институции да въведат регулация за банкомати с високи такси (обновена в 18 ч.)

© Юлия ЛазароваСтатията е обновена в 18 ч. с позицията от днес на БНБ.


След няколко публикации в редица медии Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви днес, че предлага на министъра на финансите и на управителя на БНБ да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.


Това се казва в съобщение до медиите, след като се разбра, че напълно законно банкомати, собственост на американска компания, разположени основно по Черноморието (но има и в други градове), събират големи такси, когато през тях се теглят пари от валутни сметки. Таксите са за превалутиране. При запитване от журналисти от БНБ обявиха, че контролът може да се въведе чрез промени в нормативната уредба, но институцията няма право на законодателна инициатива.
По-късно днес от БНБ отново обясниха тези обстоятелства като посочиха, че услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи. Въпреки това обаче, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи.
През 2019 г. БНБ е направила проверка, при която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите са изпълнени. БНБ е подкрепила законодателни промени, които да ограничан размера на таксите в тези случаи и е уведомила за това Министерството на финансите.


В съобщението си прокуратурата признава, че предложението й е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари. Посочено е още, че Българската народна банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като така ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута.


Обратната информация за предприетите мерки следва да се получи във ВАП в кратък срок.


По информация на изданието "Медиапул" Върховна административна прокуратура (ВАП) предлага на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.


Предложението на ВАП е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари. Посочено е още, че Българската народна банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като е посочено, че "по този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута".


В акта на ВАП се цитират разпоредби от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), който урежда изискванията към дейността на доставчиците на платежни услуги и видовете платежни услуги; условията и реда за лицензиране и осъществяване на дейност от платежните институции; изискванията за предоставяне на информация при извършване на платежни услуги; правата и задълженията на страните при извършването на платежни услуги; условията и реда за лицензиране; платежния надзор и др. Цитира се и Валутният закон (ВЗ), според който в Министерството на финансите се води и поддържа публичен регистър на лицата, извършващи дейност като обменно бюро, а министърът на финансите издава наредба, с която определя условията и реда за вписване в нарочен регистър и изискванията към дейността на обменните бюра. Същевременно е изяснено, че във връзка с изнесените в медиите данни няма изрична и конкретна уредба. Именно по тези съображения и в изпълнение на конституционните си правомощия да следи за спазване на законността, ВАП прави предложението.


Обратната информация за предприетите мерки следва да се получи във ВАП в кратък срок.


По информация на изданието "Медиапул" огромната удръжка от около 110 лв. за теглене (с превалутиране) на 800 лв. от еврова сметка идва основно от крайно неизгодния за клиента валутен курс - 1.73 лв. за 1 евро при централен курс от 1.95583 лева за евро. Пред изданието от БНБ обясняват, че институцията би подкрепила законодателна промяна, при която регулацията за обмяна на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, но няма право на законодателна инициатива. Контролът на обменните бюра е от страна на Националната агенция за приходите, а обменният курс в тях не може да се отклонява с повече от 5% от централния.


От ресорното министерство не успели да кажат имат ли готовност да внесат подобна поправка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Банките трябва да имат тавани за таксите, нормални тавани.
  Не може вместо да раздаваш кредити, да се занимаваш с одиране на кожите с такси.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Това не е работа на прокуратурата, а на БНБ. Да вземат да си вършат работата.

 3. 3 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 640 Любопитно

  "Същевременно е изяснено, че във връзка с изнесените в медиите данни няма изрична и конкретна уредба. Именно по тези съображения и в изпълнение на конституционните си правомощия да следи за спазване на законността, ВАП прави предложението"

  С други думи, въпреки, че няма нормативна уредба регламентираща тази дейност, ВАП следи зорко за нейното спазване. Недоумявам. Още повече, както е написал колегата в коментар 2 - това е работа/задължение на БНБ. Странна държава сме. Прокуратурата следи за спазването на несъществуващо законодателство, но "не си го причинява" да контролира спазването на съществуващото.

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  "... Не може вместо да раздаваш кредити, да се занимаваш с одиране на кожите с такси...".

  Очевидно може и нашите банки се справят много добре с това. Имат си олигопол, разпределили са си пазара и печелят много добре без никакви рискове. Даже се чудя, как дават кредити все още...?!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Не е работа на ВАП да се занимава с таксите на банкоматите. Би трябвало евентуално БНБ да се намеси, ама да не забравяме, че те успяха КТБ да проспят.

  Много по-интересно ми е ВАП да коментира какво се случи с делото за КТБ или пък докъде стигна проверката на шкафчетата, записите с тъпите кърджалийски пут_и или барселонските къщички. Ама едва ли, това не могат да си го причинят.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Браво на прокуратурата. Курс с 4% повече от официалния на БНБ е престъпление и е хубаво да е забранено.

 7. 7 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Не че нещо, ама това в шкафчето не стига са 'партамент в манастирски ливади, да не говорим за изток, лозенец. Айде малко по сериозно?

 8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  15 % е ЯКА комисиона😀 Ама се оказва законна, и 20% е законна и 25-30% е законна, като няма ограничение😀 Е, сега остава фин'министерството "да си причини" да внесе изменения в закона, и д*петатите да ги гласуват😀 Без да бързат, бързането е от "Лукавия"😀😀😀

  Междувремеенно "ще се излагаме пред чужденците" които теглят български левово от банкоматите на Евронет😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Заради такива и подобни неща хората са по улиците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 279 Весело

  "Браво" на прокуратурата! Всички престъпници осъди, самата престъпност е под 0 %, даже е отрицателна величина, корупция няма и се зае с писане на Наредби към ресора на БНБ! Хвала на такива "професионалисти" :))))))

 11. 11 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#10] от "dedo_goshko":

  Ако накарат тея в БНБ да свършат поне нещо - ще са най-добрата прокуратура на България от създаването на 3-та Българска държава. не че нещо, летвата не е висока.

 12. 12 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":Не че нещо, ама това в шкафчето не стига са 'партамент в манастирски ливади, да не говорим за изток, лозенец. Айде малко по сериозно?
  —цитат от коментар 7 на realismisthename


  Верно ли? Една пачка по 500 евро са 50 000 евро. Видимо в шкафчето има поне двайсетина пачки, според тебе дали няма да стигнат за неколко кимизарника в изток, лозенец и прочие? И как мислиш, дали в шкафчето си държи цялото имане?

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  "Прокуратурата поиска институции да въведат регулация за банкомати с високи такси"

  Какво си прави Гешев пиар, след като преди 3-4 дни БНБ излезе с проект за регулация на таксите за банкомати

 14. 14 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Какво пък общо имам прокуратурата? Не бяхме ли парламентарна република с 240 депутата, а не прокурорска? Те новини не четат ли, не могат ли само да се сетят, че прокуратурата ще им напомня?

  Не ме търсете преди обяд
 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Какво пък общо имам прокуратурата? Не бяхме ли парламентарна република с 240 депутата, а не прокурорска? Те новини не четат ли, не могат ли само да се сетят, че прокуратурата ще им напомня?
  —цитат от коментар 14 на tulup


  Не че нещо, ама май БНБ НЕ ТРЯБВА ОТ НОВИНИТЕ да научава че фирма за финансови услуги лицензирана от БНБ взима ХАЙДУШКИ такси за превалутиране, при теглене на българска валута от сметки в чужбина! Точно както е лицензирала чейндж'бюрата и им е поставила максимален марж, който те (бюрата) не могат да преишават.

  Ама то банковия надзор проспа КТБ, та е разбираемо че не четата всеки ред в проекто'договора предложен от Евронет. И добре че Евронет не са сригали 20 и 25%, а само 15%.

  Лично мнение.
  До коментар [#14] от "tulup":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Това не е работа на прокуратурата, а на БНБ. Да вземат да си вършат работата.
  —цитат от коментар 2 на Роси

  Ти май не четеш - само дращиш глупости.
  В статията подробно е обяснено, че БНБ няма законодателна инициатива и че няма законови механизми, чрез които да контролира въпросните банкомати.

 17. 17 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Ще се реши по един или друг начин този банков въпрос, но явно е важно и кой ще обере аплодисментите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK