Данъчни и полиция влязоха в офисите на "Хиполенд" след гневна реакция към властта

Данъчни и полиция влязоха в офисите на "Хиполенд" след гневна реакция към властта

© Google.bg/MapsДанъчни служители от Националната агенция за приходите (НАП) и Икономическа полиция влязоха в офиса на "Хиполенд" два дни след като изпълнителният директор на веригата магазини за детски играчки публикува критична позиция в социалните мрежи, в която "благодари" на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември.


За


мащабната акция на правоохранителните органи в офиса на "Хиполенд"


в "Казичене" и в магазините в София потвърди говорителят на НАП Росен Бъчваров пред "Дневник". Той обаче отказа всякаква допълнителна информация - какъв е поводът за проверката, кои други институции участват в нея и какво се проверява.
В четвъртък, ден преди мащабната проверка, агенция ПИК, известна със силната си проправителствена позиция, излезе с публикация със заглавие "Хиполенд" - детмаг или машина за протести". В нея лично собственикът на медията Недялко Недялков атакува магазините, Колев и служителите, които са ходили на протести, в типичния за агенцията стил. Публикацията е коментарна и не изглежда като повод за самосеризиране на органите.


На 2 септември собственикът на веригата магазини Мариан Колев съобщи в публикация, че синът му е сред пострадалите от обгазяване по време на протеста и едва не е загубил зрението си.


Акцията идва дни след реакцията на изпълнителния директор на веригата Мариан Колев срещу действията на полицията по време на протеста на 2 септември

© Надежда Чипева, Капитал

Акцията идва дни след реакцията на изпълнителния директор на веригата Мариан Колев срещу действията на полицията по време на протеста на 2 септември


"Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 души, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите, включително на хората, които днес ни "пазят", обгазявайки и ослепявайки децата ни", написа тогава Мариан Колев и обяви, че подкрепя протестите срещу правителството. (Цялата позиция на Колев за сина му - четете тук)


Служители на "Хиполенд" също бяха забелязани на антиправителствените протести още в първите дни.


Няколко часа по-късно от "Хиполенд" съобщиха, че четиринадесет представители на 4 държавни институции са влезли на проверка в 10.00 часа в централния офис в София. Агенциите са НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара". Впоследствие в проверките се включи и още една агенция - "Митници".


"Убеден съм, че тези изненадващи проверки, организирани в един и същи ден, в един и същи час, нямат нищо общо със споделеното от редица традиционни и социални медии мое "Отворено писмо" по повод особения сълзотворен спрей, който бе употребен на 2 септември 2020 г. срещу протестиращите", казва Мариан Колев.


Освен в централата,


проверки се извършват и в магазините за играчки


В момента представители на НАП проверяват и обекти на "Хиполенд" в София и в страната, съобщават още от веригата.

Мариан Колев е основател и мажоритарен собственик на веригата "Хиполенд". Според информация на "Капитал" работи в сегмента от края на 90-те години, когато създава фирмата "Феликс тойс" и тя е най-големият дистрибутор на детски играчки на пазара в България. Веригата "Хиполенд" е създадена през 2005 г. и има 30 магазина във всички по-големи градове на България и онлайн продажби. През 2018 г. приходите на "Хиполенд" АД са били 65 млн. лв., а печалбата 3.6 млн. лв.


"Те не дават изобщо никакви обяснения. Казват: "Имаме право." Така е. Затова оказваме пълно съдействие. Впоследствие от Икономическа полиция се сетиха, че имаме склад, и извикаха служители на Агенция "Митници" и вече са от 4 институции проверяващите. От Агенция "Митници" се учудиха много, защото преди десетина дни имахме пълна проверка. Това е дълъг процес и има протоколи. Заради това се изненадаха, че проверяват нещо, което са проверявали съвсем наскоро. Но това е положението и в момента момчетата са вътре. Сега чакаме останалите - КЗК, КЗП, НОИ, трудовата инспекция, Главна прокуратура. Мисля, че е редно да дойдат. Защо ме пренебрегват?", коментира в интервю за "Дневник" Колев по-късно следобед.


Той обяви, че това няма да промени позицията му и ще продължи да ходи на протестите. (Какво още каза и за обгазяването на сина му и него на 2 септември - четете в интервюто тук).


В късния следобед от МВР разпространиха съобщение, че проверката е прекратена. Министърът бил уведомил собственика лично. От него не се разбра повече за основанията за акция в конкретната фирма, установени ли са нарушения и защо е прекратена. (Повече - тук)


Вечерта Мариан Колев се включи и да говори на протеста на импровизираната трибуна, като


призова българския бизнес да даде ясна и точна позиция дали подкрепя протестите


с искане на оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Участници носеха плющени играчки, закупени от магазините му в знак на подкрепа и ги оставиха децата, които са дошли с родителите си да си изберат.


В излъчване на живо от "Хиполенд" следобед Ивайло Мирчев от "Демократична България" се противопостави на оказваната върху бизнеса репресия.


"Г-н Пеевски е известен като човек, който не разбира от бизнес. Всеки бизнес, без изключение, до който той се е докоснал, е фалирал. Като примерите за това са десетки, но най-трогателният от тях е "Булгартабак", с който беше затрит един цял поминък от българската икономика", коментира Мирчев.


По думите му, след като


собственикът на "Хиполенд" отказва да продаде бизнеса си


той се включва в протестите и срещу него започват атаки. "22 часа след като е излязла тази статия, в голяма част от магазините на Хиполенд в страната и в основния им склад влиза икономическа полиция, митници и НАП, в безпрецедентна проверка за цялата история на тази верига. Резултата от тази проверка ние тепърва предстои да видим. Важният извод дотук обаче е, че институциите, чиято работа е да регулират българския бизнес, са използвани в интерес на мафията. Мафията, която си взе всички регулатори, тъй като регулатори в страната вече няма. Мафията, която краде бизнеси", посочва Мирчев.


Пълното изявление на Ивайло Мирчев четете тук.
Още реакции и коментари по повод акцията на институциите - четете тук
Редакционен коментар - тук.В края на юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и образува две отделни производства, за да установи дали е налице заблуждаваща реклама от страна на търговците на детски играчки "Комсед" АД и "Хиполенд" АД. И в двата случая повод са проверките бяха сигнали на потребители, писа в своя публикация "Капитал". И в двата казуса антимонополният орган прецени, че представените при предварителните проучвания доказателства от страна на компаниите не са достатъчни, за да бъде взето категорично решение дали има наличие на нелоялни търговски практики.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK