МВР: Проверката на "Хиполенд" е преустановена

МВР: Проверката на "Хиполенд" е преустановена


Проверката на Националната агенция за приходите (НАП) и Икономическа полиция в "Хиполенд" е преустановена. Това се разбира от съобщение на Министерството на вътрешните работи (МВР) до медиите, разпространено в късния следобед в петък (4 септември). В него се казва още, че вътрешният министър Христо Терзийски е провел разговор с управителя на фирмата, в който му е съобщил, че действията на екипите "се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена".


В краткото съобщение не е посочено ясно основанание за причини за проверка в конкретната компания, нито дали и какви нарушения са установени в хода на акцията. В него се обяснява само, че тя е част от "изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД "Борба с организираната престъпност".


По-рано днес се разбра, че данъчни служители и Икономическа полиция са влезли в офиса на "Хиполенд" два дни след като изпълнителният директор и собственик на веригата магазини за детски играчки публикува критична позиция в социалните мрежи, в която "благодари" на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември.


Какво обяснява МВР
От съобщението, написано на бюрократичен език, се подразбира, че вероятно е имало сигнали за некоректни практики, имало е и анализ на риска и че в последните 8 дни са били извършени проверки на 14 фирми в същата акция.


Дали всички те са прекратени, дали продължават, какво е установено - информация няма.


Засега липсва и коментар от НАП извън потвърждението през деня за проверката в "Хиполенд".

На езика на МВР: "Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества. "

Какво разказа за проверката собственикът на "Хиполенд"


Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев разказа пред "Дневник" какво се е случило:


"Около 10 ч. служители на НАП, Икономическа полиция и "Надзор на пазара" по едно и също време, 14 души в една и съща секунда, се появиха в централата на "Хиполенд". Всичко е напълно случайно, просто са съвпаднали часовете. Явно е нормална планирана проверка на "Хиполенд". "Надзор на пазара" проверява етикетчета, Икономическа полиция ни проверява договорите, НАП - касовите апарати. Тоест това, което е в обхвата на дейността им. По едно време тръгнаха да проверяват заплатите, в което няма лошо, само че нито една от тези агенции не ги касае заплатите - това е работа на НОИ и трудовата инспекция, но както и да е. Нека проверяват. Пълно съдействие оказваме. Повечето от проверяващите ги е срам от това, което правят, но това е положението." (Цялото интервю - тук)


И уточни, че той ги нарича "планиран" проверки.

Колев обясни още, че "впоследствие от Икономическа полиция се сетиха, че имаме склад, и извикаха служители на Агенция "Митници" и вече са от 4 институции проверяващите. От Агенция "Митници" се учудиха много, защото преди десетина дни имахме пълна проверка. Това е дълъг процес и има протоколи. Заради това се изненадаха, че проверяват нещо, което са проверявали съвсем наскоро.

В интервюто за "Дневник" той каза, че няма да се откаже от гражданската си позиция и ще продължи да ходи на протести.


В четвъртък, ден преди мащабната проверка, агенция ПИК, известна със силната си проправителствена позиция, излезе с публикация със заглавие "Хиполенд" - детмаг или машина за протести" и атакува магазините, Колев и служителите, които са ходили на протести, в типичния за агенцията стил.


В петък, десетки хора реагираха в социалните мрежи на проверката и обявиха, че в подкрепа към бизнесмена и изразената от него позиция, ще пазаруват във веригата. Акцията стана повод и за специално събития на протеста в петък вечер, в което призивите са хората да подаряват плюшени играчки на полицията, да оставят такива пред Министерски съвет и да подкрепят Колев. (Още за реакциите в социалните мрежи - тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK