Гебрев: България спешно да говори за "български новичок" пред лидерите на НАТО и ЕС

Гебрев: България спешно да говори за "български новичок" пред лидерите на НАТО и ЕС

© Николай ДойчиновБългария да внесе българския случай в дневния ред на дискусиите по тези въпроси, които започват в ЕС и НАТО. Този въпрос трябва да се разглежда редом с "Навални" и "Скрипал" на предстоящия Съвет на ЕС."


Това е първото искане, което отправят към правителството и разследващите власти в България отровените през 2015 г. оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, синът му Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, един от ръководителите на компанията "Емко". В открито писмо, разпространено до медиите, те призовават София бързо да се възползва от обсъжданията около покушението срещу Алексей Навални, които балтийските държави се опитват да включат в дневния ред на срещата на лидерите на ЕС на 24-25 септември.


"Освен че трябва да защитава по един достоен начин своите собствени граждани, България трябва да бъде и достоен член на семейството държави, с които сме неразделно свързани, с нашите съюзници. Българските власти трябва да опровергаят създаденото през последните години убеждениe, че прислужва на чужди интереси, които противоречат не само на интересите на нашата страна, но и на интересите на нашите съюзници. Съответно България трябва да предложи сега и веднага активно взаимодействие за разкриване на цялата истина около "българския новичок" през 2015 г., атентата във Великобритания през 2018 г. и сега - "случая Навални", се казва в текста.
Гебреви и Тахчиев са адресирали писмото си до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, като копие е изпратено и до президента Румен Радев и посланиците на страните от ЕС и НАТО. В него авторите посочват, че си дават сметка, "че няма да е никак лесно да разпоредите радикална промяна на курса на разследването", както и че "това е възможно да се политизира при актуалната криза в България".


Останалите 5 предложения са:


- България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО;


- България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество;


- Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията;


- България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване;


- Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас.


"Путин, стига си тровил хората!", пише на плакат по време на антиправителствените протести в руския град Хабаровск, продължаващи вече седмици наред.

© Associated Press

"Путин, стига си тровил хората!", пише на плакат по време на антиправителствените протести в руския град Хабаровск, продължаващи вече седмици наред.


В писмото се подчертава още веднъж, че "докато демократичният свят се изправи като един за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин" в трета страна, то "в пълен контраст, на 25 август т.г. България, която формално също принадлежи към този свят официално спря недовършеното разследване на т.нар. "български Новичок"- покушение срещу трима граждани на Р България и на Европейския съюз извършено на наша територия още през 2015 г."


Съвпадението на това действие с отравянето на Навални е случайно, но то е "логично следствие от провежданата от българските власти вече месеци и години системна политика на забавяне, затрудняване и отклоняване в неверни посоки на разследването на "българския Новичок". Половинчатите резултати, които бяха шумно разгласявани от прокуратурата, станаха възможни единствено благодарение на паралелни външни разследвания и на световните медии."


"Истината е, че българските власти бяха принудени да признаят, че на наша територия свободно са се занимавали с терористична дейност група руски граждани, някои от тях свързани и със случая "Скрипал". С огромна неохота бяха съобщени имената и повдигнати обвинения на трима от тях. Това поведение на държавните органи на ваше пряко подчинение не е случайно. Като ваше висше политическо решение България остана единствената страна, която не се присъедини към съюзническата солидарност след атентата във Великобритания през 2018 г. и това още се помни. Дали това поведение е проява на унизителен страх от геополитически последствия или някаква договореност с Русия скоро ще се разбере."


Баща и син Гебреви и Тахчиев посочват и конкретни примери за "саботаж":


- отказ от установяване на състава и произхода на отровата. България, въпреки, че е член на ОЗХО, продължава да отказва техническата помощ на тази организация. За разлика от Великобритания и сега Германия;


- демонстративно нежелание за активна съвместна работа с нашите съюзници за разкриване на фактите и обстоятелствата;


- отказ от отправяне на искане до руската страна за изясняване на самоличността и други факти около обвиняемите и другите установени лица;


- отказ от разследване на всякакви възможни връзки със събития и процеси в България, както и на възможни български поръчители, подбудители или съучастници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1779 Разстроено

  Надявай се, Калино...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Няма да стане. Борисов се е покрил като мишка, Гешев му удариха един шамар за фалшиви новини ... Не са добре приети в ЕС и нато нашите управници вече

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Казах ли #оставка веднага!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5039 Любопитно

  Следствиедаже не се води, резултати няма, съд – никакъв, изследвания върху анализи и протичане на болестта ???
  Гебрев добре ли се чувства вече ???

  [email protected]
 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Гебрев, усполой се, пий един чай и всичко ще е О.К.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Смелия вожд на калинките едва ли ще си го причини.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/finlandskata-laboratorija-za-probite-na-gebrev-ne-pokazvat-veshtestvo-svarzano-s-novichok.html

  Пробвайте с нещо по умно по темата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/finlandskata-laboratorija-za-probite-na-gebrev-ne-pokazvat-veshtestvo-svarzano-s-novichok.html Пробвайте с нещо по умно по темата
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Колко процента?

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#8] от "K2":

  10% само в проучване поръчано от домакина, 6% за кратко и по последни данни 4+. Това са фактите към момента, а изборите са далече все още.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Как е възможно толкова хора да се хващат на тази въдица?! Просто не проумявам? Защо някой ще използва толкова екзотична отрова, предназначена да поразява поне полкове, за някакъв локален бизнесмен?
  Има поговорка за случая: Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Как е възможно толкова хора да се хващат на тази въдица?! Просто не проумявам? Защо някой ще използва толкова екзотична отрова, предназначена да поразява поне полкове, за някакъв локален бизнесмен?Има поговорка за случая: Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.
  —цитат от коментар 10 на ju.li


  За това трябва да питат отровителите и техните помагачи и поръчители.
  Една от задачите на петата колона е унищожаването на Българската оръжейна индустрия. Спомни си избухналия склад с РПГта край Сопот и оглушителното мълчание на органите.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#11] от "K2":

  С РПГ се гръмнаха едни съюзнически инструктори докато пробваха мостри за Сирия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#11] от "K2":С РПГ се гръмнаха едни съюзнически инструктори докато пробваха мостри за Сирия
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Пак ли пускаш успоредна сюжетна линия?Но не искаш да признаеш защо бе отровен Гебрев и защо разследването не върви.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Всички знаем, че ПутКин не трови никой! Това са гнусни инсинуации! Цацарофф каза, че са се отровили от салата рукола. Какво повече търсите????22?

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Гебрев , как ще разследват българските участници ,като ще излязат едни прасета ,депесета и сополи....Радостта Гешев няма да си го причини

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  ..... Бойко Ноев......малко ли говори......
  Направо се изговори.....

 17. 17 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Тиквата е скрита линийка, а Гешев ерва ли ще си го причини, нали и така си получава заплатата

 18. 18 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Тиквата е скрита лимонка......

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  "Сляпата Вайша" ...... и не мога да разбера, тея от "Атлантическият" ......съвсем се омотаха завалиите...... ЗА или ПРОТИВ Гешев, Цацаров и Борисов са ??????? Ако някой му е ясно да сподели....хахаха ...пълни марионетки - вчера говорят едно днес друго..... Ми да кажат за тях Борисов , Гешев и Цацаров хубави ли са или НЕ........ https://www.mediapool.bg/zashto-prekratyavat-razsledvaneto-za-balgarskiya-novichok-news311435.html

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Гебрев да обясни с какви пари е закупил остров в Норвегия за 30 млн $! Дори Пеевски и Доган нямат остров в Норвегия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  "дресирали писмото си до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев"
  Все едно са го адресирали до арменския поп.

 22. 22 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Още един кандидат за съмнителна слава.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  Гешев, Цацаров и Борисов ако са прикривали Рашките........ "Атлантиците" ни какво мислят?......дали ще им чуем гласчето?????.......

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  Не може Гебрев от съдействащите за потулване на случая да иска помощ за докладване в НАТО и ЕС

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3798 Любопитно

  Я, и ние ли се бъркаме в голямата игра?

 26. 26 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Много ми е интересно какво ще измисли Борисов, когато европейските и американските политици съберат 2 и 2 и го запитат защо мотае разследването и защо строи турски поток. И дали ще му се размине с приказки за контрабанда на цигари

  Не ме търсете преди обяд
 27. 27 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":

  И отрова за мишки да са използвали, виновните намериха ли ги?

  Не ме търсете преди обяд
 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Адресанти Борисов, Гешев и Радев и никой от тях няма да каже гък, защото искат главния прокурор да е неконтролируем, ама да е от техните. Там е причината за корупцията. Протеста го хързулнаха и Радев иска да пробута свой главен прокурор.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  "Ястребчетата" от Атлантическият клуб са най жалки и смешни в момента...... Рашките са отровители------Гешев, Цацаров и Борисов са прикривали Рашките, а може би и съдействали -------- но ние подкрепяме Гешев, Цацаров и Борисов--------- щото сме "Сляпата Вайша" ............хахахаха

 30. 30 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Абе вие сериозни ли сте? Баси "отровното бойно вещество" щом тия всички смотаняци са живи... А стига глупости.

 31. 31 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#11] от "K2":

  Там май краварите нещо омазаха. Не Русия.

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  Трябва да питат Макрон, след като обяви НАТО за "мозъчно мъртъв" миналата година в Париж .........дали не са ги натровили с Новичок.......

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Весело

  Да говори , но все пак внимателно......

 34. 34 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Гебрев като бивш (ако има бивши) ДС служител , "назначен за милионер" с генерал- шабна санкция, трябва да знае, че водите на тайния "бизнес" са опасни за плаване и не е ясно там кой какъв е.

  Свободата, Санчо...
 35. 35 Профил на ИВАНОВ
  ИВАНОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо ли си мисля, че ако руснаците решат да ликвидират някой, той няма шанс да оцелее.

  [email protected]
 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  А труден въпрос ?????........чакаме грама, викат.....?????? ....Атлантическият" ...завалиите...... ЗА или ПРОТИВ Гешев, Цацаров и Борисов са ??????? ...пълни марионетки - вчера говорят едно, днес друго..... Ми да кажат за тях Борисов , Гешев и Цацаров хубави ли са или НЕ....... "Ни моим" вика чакаме грамата..........

 37. 37 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Защо ли си мисля, че ако руснаците решат да ликвидират някой, той няма шанс да оцелее.
  —цитат от коментар 35 на ИВАНОВ

  ---
  Справка Троцки в Мексико.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  ...... Гебрев.......дали съзнателно, дали не...... показа как "Атлантическият клуб" за никакъв кур......не стават...... Не може пичове, хем Рашките да са отровителите.......хем Борисов и пасмина да са ги прикривали......и хем да ги крепим........ Не става пичове..... "Мълчание пълно", загубиха "дума и ума"....ама на хората им стана ясно......

 39. 39 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#20] от "джендър NATO generals":

  По лесно би го обяснил, отколкото ти за някой апартамент в човекарниците.
  Глупи, има острови в продажба там за 490хил. Това цена за една топ-луксозна кола, от които се рахождат доста по асфалта на Тиквата тук. Бизнеса на Гебрев предполага да си го купи на база месечна печалба.
  Въпроса е Тиквата, каквото е купил как ще го оправдае.

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 382 Неутрално

  За това трябва да питат отровителите и техните помагачи и поръчители.
  Една от задачите на петата колона е унищожаването на Българската оръжейна индустрия. Спомни си избухналия склад с РПГта край Сопот и оглушителното мълчание на органите.
  —цитат от коментар 11 на K2


  Те и на Гебрев му гърмяха складовете до Ловнидол..

  А иначе си прав - искат да унищожат ..
  ---------------------
  "Шпионската афера, в която рублофилите Николай Малинов, Цветан Василев, руският ген. Леонид Решетников и руският олигарх Константин Малофеев, бяха уличени в действия срещу националната сигурност на България извади отново скандала с „Дунарит“.

  Главно действащо лице в заговора, целящ създаване на партия, която да промени геополитечската ориентация на България, е беглецът банкер Цветан Василев. Той помолил Малинов да го запознае с Малофеев. Така олигархът влиза и в схемата за продажбата на активите на КТБ, част от които е и „Дунарит“, срещу 1 евро като осигурява чадър за Василев. Схемата бе разкрита от български медии още преди 4 години, но сега получи доказателство с тайна записка, намерена в дома на Малинов при обиска му.
  Ужасът, че не може да сложи ръка върху стратегическия военен завод, отново извади на малкия екрана Емилиян Гебрев. Очевидно притеснен от последните разкрития на прокуратурата, той пак даде интервю в най-гледаното и скъпоструващо време по бТВ , сега се опитва да се оправдае, защото оповестените данни от прокуратурата показаха, че е набъркан и в организираната група, работеща срещу националните интереси на България в полза на чужда държава. "
  ------------------

  Групи действат в полза на чужда държава!
  Но всякакви Гебревци, Василевци, Малиновци, Малофеевци скоро ще са пред съда ..

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Не може Гебрев от съдействащите за потулване на случая да иска помощ за докладване в НАТО и ЕС
  —цитат от коментар 24 на pet_fire


  Случаят едва ли ще бъде потулен!

  Николай Малинов, от Движение "Русофили" , да припомним, спа на топло при бай Ставри ..

  Малофеев и Решетников получиха ограничителни заповеди ..
  Гебрев бе привикван на разпити..
  --------------------
  .."Шпионската афера, свързана с Николай Малинов, Цветан Василев, Константин Малофеев и Леонид Решетников, осветява и Емилиян Гебрев.
  През 2015 г. Василев подари на Малофеев, чрез пионката му Пиер Луврие, накуп „Дунарит“, „Авионамс“, БТК, НУРТС, ГАРБ и Фърст диджитъл – активи за над милиард евро, срещу 1 евро. Когато схемата им беше разкрита, активите се отправиха към друго подставено лице на Малофеев – Дмитрий Косарев.
  След като в медиите изтече скандалният договор между Василев и Косарев, че целта е била всичко да бъде продадено, а печалбата - разделена между тях, едва през 2016г. на сцената излезе Гебрев, представян като „ново“ лице – инвеститор, на който да бъде харизан „Дунарит“.
  ------------------------

  Съвсем скоро, цялото проруско змийско, шпионско кълбо, ще бъде напълно осветено ...

 42. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Не може Гебрев от съдействащите за потулване на случая да иска помощ за докладване в НАТО и ЕС
  —цитат от коментар 24 на pet_fire


  Гебрев е бил вече докладван в НАТО ..
  В 2001 американците разследват негов кораб с боеприпаси и го вкарват в техния забранителен списък.
  Отнема му се и лиценза..

  Бойко Ноев - напук врагу - му връща лиценза .

 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Много ми е интересно какво ще измисли Борисов, когато европейските и американските политици съберат 2 и 2 и го запитат защо мотае разследването ..
  —цитат от коментар 26 на tulup


  Разследванията (те са няколко) не се мотаят.
  Гебрев е привикван, ту за едно дело, ту за друго ..

  Неговите московски дружки, Решетников и Малофеев вече бяха ударени ..
  Скоро цялото русофилско кълбо, ще светне като елха ..

  Да припомним - председателят на Движение "Русофили" Николай Малинов, бе арестуван и търка наровете, баш по гебревото дело ..

 44. 44 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":И отрова за мишки да са използвали, виновните намериха ли ги?
  —цитат от коментар 27 на tulup


  Светнаха като елхи , всички виновни ..

  ---------------
  "В началото на 2016 г. Цветан Василев вече се беше пробвал двукратно да прехвърли „Дунарит“ в руската орбита на влияние. През март 2015 г. белгиецът Пиер Луврие се представи за независим инвеститор и разигра в хотел Хилтън в София цял цирков етюд, как щял да плати 900 милиона евро за дълговете на БТК, Дунарит, Авионамс, Гарб, Фърст Диджитъл, които предприятия получи за 1 евро общо.
  Вместо това Луврие се оказа подставено лице на Константин Малофеев – православен руски олигарх, фигуриращ в черния списък на САЩ. Същото беше положението и с Дмитрий Косарев, и той се беше кръстил „независим собственик“, докато междувременно обитаваше офисите на Малофеев в Москва.
  Шпионската афера, свързана с Николай Малинов, Цветан Василев, Константин Малофеев и Леонид Решетников, осветява и Емилиян Гебрев. През 2015 г. Василев подари на Малофеев, чрез пионката му Пиер Луврие, накуп „Дунарит“, „Авионамс“, БТК, НУРТС, ГАРБ и Фърст диджитъл – активи за над милиард евро, срещу 1 евро. Когато схемата им беше разкрита, активите се отправиха към друго подставено лице на Малофеев – Дмитрий Косарев. След като в медиите изтече скандалният договор между Василев и Косарев, че целта е била всичко да бъде продадено, а печалбата - разделена между тях, едва през 2016г. на сцената излезе Гебрев, представян като „ново“ лице – инвеститор, на който да бъде харизан „Дунарит“. "
  -----------------------

  Николай Малинов, от Движение "Русофили" спа на топло при Бай Ставри, Малофеев и Решетников бяха ударени ..

  Остана и Гебрев и Василев, да се оковат в букаи и да се изправят пред Българския съд и цялото проруско шпионско змийско кълбо ще получи заслуженото ..

  Всекиму своето!
  Виновните - при Бай Ставри!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK