Собствениците на горелите тютюневи складове в Пловдив трябва да им извършат ремонт, реши съдът

Собствениците на горелите тютюневи складове в Пловдив трябва да им извършат ремонт, реши съдът

© Георги КожухаровСобствениците на тютюневите складове в стария град на Пловдив, които пострадаха при пожар, са длъжни да извършат укрепителни дейности, каквато е заповедта на кмета. Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), съобщава БНТ. Така се потвърждава решението по делото на Административен съд - Пловдив.


Делото във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради. Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов паметник на културата.


Сега общината може да издаде заповед, с която да задължи собствениците на сградата за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK