Плажовете (на властта) край "Евксиноград" - напълно недостъпни

"Закритите" плажове до резиденция "Евксиноград" край Варна.

© Скрийншот от Google maps

"Закритите" плажове до резиденция "Евксиноград" край Варна.Държавата сама е нарушила конституцията и законодателството си като от години е направила невъзможен свободния достъп на граждани до три морски плажа северно от Варна. Това показа проверка на "Дневник". В кадастралните регистри, те са нанесени съответно като "Евксиноград -1, 2 и 3" и са с обща площ от 43 215 кв. м. Достъпът до трите плажа е възможен единствено през територията на правителствената резиденция "Евксиноград", което прави невъзможно използването им от лица извън кръга на т.нар. "правоимащи".


Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че територията на стопанство "Евксиноград" е 872 328 кв. м. В тях влиза единствено малък морски пясъчен плаж с асансьор и плувен басейн, който не е обозначен като такъв. Преди 1989 г. този плаж е бил ползван от бившия диктатор Тодор Живков, семейството му и тесен кръг гости и приближени. Останалите три плажа, разположени между резиденцията и морето са нанесени в кадастралните регистри като


самостоятелни "поземлени имоти, изключителна държавна собственост, крайбрежна плажна ивица"
В отговор на въпроси във връзка с ограничения достъп до трите плажа от администрацията на Министерски съвет, която управлява имота информираха следното:


"Стопанство "Евксиноград" е обект, предназначен за представителните и социалните нужди на централните държавни органи, съгласно Постановление № 118 на МС от 21.06.1993 г. за използването на недвижими имоти - публична държавна собственост. Обектът се охранява от Националната служба за охрана, съгласно § 1, ал. 4 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана.


Скрийншот от сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, на който да отбелязани плажовете "Евксиноград - 1, 2 и 3"

© Дневник

Скрийншот от сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, на който да отбелязани плажовете "Евксиноград - 1, 2 и 3"


Посочените в запитването морски плажове са достъпни през територията на стопанство "Евксиноград". Достъпът до стопанство "Евксиноград" е контролиран, но всеки гражданин може да заяви желание за посещение или почивка, информация за което е налична на интернет страниците - www.travel.government.bg и www.euxinograd.bg".


Тази кратка информация обаче


не дава отговор на най-важния въпрос,


който бе зададен: "На какво основание е възпрепятстван свободният достъп на граждани до крайбрежната ивица, изключителна държавна собственост?".


Отразеното в кадастралните регистри сочи категорично, че плажовете "Евксиноград -1, 2 и 3" не могат да бъдат и не са част от територията "Стопанство "Евксиноград", което е охранявано от Националната служба за охрана. По тази причина за тях не могат да важат Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана, посочени в отговорите на правителствената администрация.


Според текста на чл.5, ал.1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие


"всички граждани имат право на свободен и безплатен достъп до морския бряг,


както и право на свободно ползване на морските плажове (...)".


Скрийншот от сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, на който е отбелязана територията на Стопанство "Евксиноград" без трите плажа, граничещи с нея.

© Дневник

Скрийншот от сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, на който е отбелязана територията на Стопанство "Евксиноград" без трите плажа, граничещи с нея.


Същият закон допуска ограничаване на посочените конституционно гарантирани права само "в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, както и при опасност за здравето и живота на гражданите".


В цитираните от администрацията на Министерския съвет Допълнителни разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана обаче, изрично е посочено, че тя "осигурява за сметка на своя бюджет охраната на Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А", Правителствена зала на Летище - София".


С други думи - въпросните три плажа няма как да влиза в правомощията на Националната служба за охрана или достъпът до тях да бъде ограничаван с мотива, че са свързани с нацоналната сигурност. Аргументът в полза на това твърдение е, че като самостоятелни поземлени имоти, изключителна държавна собственост, те са извън територията на Стопанство "Евксиноград".


Достъпът до най-големият от плажовете край резиденция "Евксиноград" (в дъното в дясно) е възпрепятстван по суша от каменна буна и ограда.

© Спас Спасов

Достъпът до най-големият от плажовете край резиденция "Евксиноград" (в дъното в дясно) е възпрепятстван по суша от каменна буна и ограда.


Според условията за посещение на правителствената резиденция край Варна това може да стане срещу входна такса от 12 лв. за възрастен и 6 лв. за деца под 16 години. Тя дава възможност за участие в пешеходна обиколка на стопанството с екскурзовод и в група от 10 до 30 човека с подължителност около час и половина. Никъде в условията за посещение обаче не е записана възможност за


преминаване през резиденцията с цел достигане на бреговата ивица


и плажа. Така единствената възможност за това остава купуването на пакет за почивка в "Евксиноград". Цените за ваканция в резиденцията са посочени в сайта travel.government.bg Те варират между 90 и 700 лв. на нощувка в зависимост от мястото за настаняване и то ако базата не е заета заради "представителните и социалните нужди на централните държавни органи".


Най-големият от закритите и недостъпни плажове - "Евксиноград-3". Бунгалата за почивка са построени на границата между терена на резиденцията и изключителната държавна собственост на брега.

© Скрийншот от Google maps

Най-големият от закритите и недостъпни плажове - "Евксиноград-3". Бунгалата за почивка са построени на границата между терена на резиденцията и изключителната държавна собственост на брега.


Преди три месеца шестима служители на Националната служба за охрана (НСО) бяхя наказани дисциплинарно заради случая на плажа в парка "Росенец от 7 юли, когато цивилни и без да се легитимират, блъскаха лидера на "Да, България" Христо Иванов, който стъпи на брега в опит да приближи т.нар. лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.


Само педи дни - на 21 август т.г. Върховната административна прокуратура и Министерството на туризма съобщиха, че са извършили проверки и са наложили глоба на дружеството "Русалка", собственик на eдноименния ваканционен комплекс. Причината за това бе, че от всички желаещи да стигнат до плажа, единственият път, до който преминава през комплекса, е била събирана такса "алея" в размер на 6 лв.


В случая, разлика между идеята на обвинените в пране на пари Николай и Евгения Баневи и начина, по който държавата е ограничила достъпа до три от най-хубавите плажове край Варна - няма. Освен една: До брега край "Русалка" все пак може да се стигне свободно през трудно проходим няколко километров селски път. Край "Евксиноград" няма дори такава възможност.


"Евксиноград"

© Спас Спасов

"Евксиноград"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK