Комисията за дискриминация се захваща с хотел с басейн "само за бели"

Кадърът на този автор е публичен пост във Фейсбук групата Foreigners in Sofia & Friends.

© Anthony Ricaud‎

Кадърът на този автор е публичен пост във Фейсбук групата Foreigners in Sofia & Friends.Комисията за защита от дискриминация ще образува производство по получен при нея сигнал, че на централния вход на хотел Heaven (или "Рай" в превод от английски ) в Слънчев бряг е имало надпис на английски: "Обществен плувен басейн само за бели" и "Животът на белите има значение".


Пред "Нова телевизия" заместник-председателят на комисията Баки Хюсеинов обясни, че във вторник ведомството е изпратило на място свой представител да провери получения от човек от Стара Загора сигнал и очакват съставения от него по случая протокол, за да се образува производство.


Пред местни репортери обаче собственикът на апартхотела и управител Георги Славов отрича да е имало подобен надпис. Такава версия поддържат и неговите служители още от вчера. При позвъняване тогава от страна на "Дневник" представител на хотела, който не се представи, обяви, че не е имало такъв надпис и става дума за фалшива новина.
Предстои също комисията да събере доказателства по образуваната преписка и ако се установи, че става дума за случай на дискриминация, на собственика на обекта се дава предписание за отстраняването му и се налага глоба от 2 хил. лв. При повторно нарушение санкцията може да достигне 20 хил. лв.


"Дневник" изпрати въпроси и до Министерството на туризма по случая, откъдето очаква отговори.


Има такъв надпис


Снимката е направена от живеещ в България чужденец преди няколко дни е публикувана в различни социални мрежи на групи на чужденци в страната и е коментирана от тях, съобщи преди ден сайтът "Площад Славейков".


Публикацията само във "Фейсбук" групата "Чужденци в София и приятели" има над 300 коментара, в някои от които се допуска, че снимката е шега и че не е възможно да се случва такова нещо, други предполагат, че това било обичаен надпис на обществените басейни в България, с което се цели до тях да не се допускат роми.


"За джендъри може, за бели - не"


Пред местни медии собственикът-управител Георги Славов обяви няколко пъти, че такъв надпис няма, че това е фалшива новина. "Не мога да коментирам несъществуващи неща, няма такъв надпис! Ми не знам как си го обяснявам, фейкнюз, монтаж, виждали сме и други такива колажи", обясни той пред камерите.


Допълни, че не е врачка и затова не може да предположи кой има интерес да го злепоставя с твърдения, че всъщност има такъв надпис. "Не виждам за какво е цялото това напрежение, защото в България няма закон за расизма, а дори да имаше такъв надпис, какъвто аз видях в социалните мрежи, това не е незаконно. Как може да има хотели само за джендъри, за с деца, за без деца, само за гейове, пък да няма само за бели?! Съжалявам даже, че не съм го сложил (надписа - бел. а.) ", заключава Славов.


Скрийншот от репортажа на "Нова телевизия".

Скрийншот от репортажа на "Нова телевизия".


В отговор на въпрос допусна, че подобен надпис ще навреди на имиджа на курорта, но посочи, че е въпрос на личен избор, а също и че си има работа и няма време да коментира "хората, които си правят колажи".


На въпрос дали в хотела е имало туристи с цвят на кожата различен от белия Славов казва: "Ние не знаем какви хора си правят резервациите, защото всичко е онлайн и аз не го виждам като натиска дали е черен или бял. Той като се появи на рецепция, ние няма вече как да го върнем, защото нашите туроператори ще спрат да работят с нас", илюстрира ситуацията. Допълва, че предишни години в хотела е имало "много черни - сенегалски французи", които са отсядали. На въпрос дали би върнал чернокож от рецепцията казва, че няма право, а дали би го направил е въпрос на личен избор.


И заключава: "Но съм доволен, че нашето правителство не ни наводни с бежанци и мисля, че е по-добре".


Браншът: Това е недопустимо


Местните хотелиери във вторник все още не бяха разбрали за случая и се изненадаха от наличието на такъв надпис. Заместник-председателят на Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг Елена Иванова обяви, че такова нещо е пълен абсурд и напълно недопустимо. Посочи, че този хотелиер не е бил член на сдружението.


От другата хотелиерска организация - Клуб на хотелиера в община Несебър, коментираха, че допреди две години Славов е бил в тяхното сдружение, но е изключен, защото не си е плащал членския внос.


Местни хотелиери обясняват, че в апарткомплекса на Славов вече има и други собственици и не всички апартаменти са негови вече.


Кой е Георги Славов


"Разположен на самия морски бряг, хотел "Хевън" може да бъде открит на около 500 метра от центъра на Слънчев бряг", гласи част от визитката на мястото в платформата booking.com, където се предлага от 2011 г.


Георги Славов, известен с прякора Главата, е син на взривения в асансьор член на СИК Стоил Славов, припомня "Капитал". Апартхотелът пък е построен на самия плаж, което противоречи на Конституцията и бе установено при проверка на Върховна административна прокуратура през 2009 г. По информация на изданието този и други подобни постройки са минали на одобрение през общината и регионалния строителен надзор, но впоследствие се установява, че са с няколко етажа по-високи от разрешеното. Изисканите тогава данни за този и още няколко хотела от ДНСК са показали, че те се водят нещо различно, като за "Хевън" конкретно документите сочат, че е представителна сграда с апартаменти. Издадена е заповед за събаряне, а после отменена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK