Полицията мълчи за това как са наказани униформени за насилие над протестиращи

Стоп кадър от видео на Иво Божков от 10 юли.

Стоп кадър от видео на Иво Божков от 10 юли.Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) мълчаливо отказа да предостави на Българския хелзинкски комитет (БХК) информация за това какви дисциплинарни наказания са наложени на четиримата униформени, употребили прекомерна сила над протестиращи граждани на 10 юли 2020 г. пред Министерския съвет. Това съобщи БХК, който интерпретира мълчаливия отказ като опит за избягване на общественото недоволство от поредния случай на снизходително отношение към извършителите на полицейско насилие.


На 27 юли силовият министър Христо Терзийски съобщи, че проверка в столичната полиция е установила, че четирима полицаи са превишили правомощията си, като единият от тях, който е на по-висок пост, ще бъде наказан, а останалите - дадени на прокурор. Според МВР на протеста на 10 юли при полицейско насилие са пострадали седмина души, сред които бе студентът в Хага Евгени Марчев.


На 18 август БХК е подал заявление по реда на Закона за достъп до обществена информация, за да разбере какви дисциплинарни наказания ще бъдат наложени на провинилите се служители. Заявления са подадени и до СДВР, и до МВР, но нито една от институциите не е отговорила в законовия 14-дневен срок. От СДВР дори не са изпратили входящ номер за заявлението, нито впоследствие са отговорили на запитване за движението на преписката.
На 8 септември пък от МВР са отговорили на запитването, като са го препратили по компетентност отново към СДВР с нов 14-дневен срок за отговор. В това писмо от МВР са посочили, че Законът за достъп до обществена информация не се прилага по отношение на информация, която представлява лични данни или достъпът до която е уреден в друг закон като Наказателния и процесуален кодекс. Според юристите на БХК обаче поисканата информация не попада в нито една от посочените хипотези.


От БХК посочват, че безнаказаността на полицейското насилие е дългогодишен проблем в България. Припомнят, че по данни от годишните доклади за дейността на прокуратурата и разследващите органи за периода 2017-2019 г. са били образувани 545 прокурорски преписки за полицейско насилие, като 141 от тях са прераснали в досъдебни производства. В съда обаче са внесени едва осем прокурорски акта, а осъдените са само двама.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK