Разрушаването на незаконни постройки в "Росенец" ще бъде платено от държавата

За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.

© DronBurgas

За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.Община Бургас ще поиска финансиране от държавния бюджет, за да премахне пет незаконни постройки в парка "Росенец". Това каза днес бургаският областен управител Вълчо Чолаков в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви. Три от строежите се намират в частен имот на дружеството "Хермес солар", в който се намира и т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Останалите две са изградени в държавен имот.


Процедурата по издаването на заповедите за премахване на незаконните постройки бе предприета по-малко от седмица след като прокуратурата обяви, че е открила множество строителни нарушения както в имотите на "Хермес солар", така и в съседните държавни и общински терени. От всички девет постройки в тях единствено трафопостът се оказа с изрядни строителни документи.


Разрушаването на незаконни постройки в "Росенец" ще бъде платено от държавата

© Петя Михова
Сред


обектите, подлежащи на премахване,


са голяма къща, двуетажна сглобяема постройка на брега край резиденцията на Доган, павилион за охраната, 500 кв.м оранжерия и една двуетажна постройка пред кей, за който също не са открити строителни книжа.


Случаят с незаконното строителство в "Росенец" стана известен, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци бяха грубо изблъскани от гардове на НСО от публичния плаж до резиденцията на Доган. Това бе и една от основните причини за организирането на антиправителствените протести, които продължават вече повече от два месеца.


Според бургаския областен управител Вълчо Чолаков, дори и да бъде отпуснато финансиране за събарянето на незаконните постройки в "Росенец", то ще започне най-вероятно едва догодина. Причината за това е, че собственикът на частния терен, компанията


"Хермес солар", е обжалвала по съдебен ред заповедите за премахване


на постройките и евентуалното им потвърждаване ще отнеме време. Извършителят на незаконното строителство в държавните имоти не е установен, обясни Чолаков.


"Следва да назначим вещо лице, което да определи стойности за премахване на различните постройки, каза още пред Би Ти Ви той. На база на тези стойности следва да се поискат финансови средства от МС. След това се обявява по реда на Закона за обществените поръчки процедура за премахване на всяка една от постройките."


Според Чолаков


събарянето може да се забави и допълнително,


тъй като е възможно обжалване и на процедурата за възлагане на обществената поръчка.
На разрушаване подлежи и пътят край лятната резиденция на Доган, по който се стига до морския бряг - публична държавна собственост. До неотдавна в противоречие с действащото законодателство той беше недостъпен за граждани.


Една от незаконните постройки на плажа край сараите на Доган, които подлежат на премахване.

© Петя Михова

Една от незаконните постройки на плажа край сараите на Доган, които подлежат на премахване.


"За да има там път и да бъде нанесен в кадастъра, трябва да има изготвен подробен устройствен план, който да предвижда такава улична или пътна връзка, каза областният управител Вълчо Чолаков. Този път няма как да бъде узаконен и също трябва да бъде премахнат."
Според общинския съветник от "Демократична България" Димитър Найденов обаче


пътят трябва да бъде узаконен и да бъде ползван за достъп до брега.


"След като успяхме да извоюваме този плаж да бъде нанесен на специализираната карта за морските плажове, до него така или иначе трябва да има достъп и такъв достъп вече е изграден, каза днес пред Би Ти Ви Найденов. И понеже той е изграден в държавен имот, ние искаме държавата да отрази в кадастралната карта и съответно това да влезе в активите на държавата."


След като през август проверка на прокуратурата установи, че част от незаконните постройки са изградени в държавни имоти, за които няма съставени актове за публична собственост, "Дневник" изпрати до областния управител на Бургаска област няколко въпроса. Те трябваше да изяснят


защо държавата не е съставила документи за имотите си,


изисквани по закон, и защо не е проследила извършването на незаконно строителство в тях.


Според получените отговори имотите са нанесени в кадастралната карта и регистри като държавна собственост и този техен статут е безспорен. "Съставянето на актове за държавна собственост не може да обхване всички държавни имоти незабавно, пишеше още в отговорите на зададените въпроси. Установяването на държавната собственост е продължителен процес на събиране на информация за идентифициране на имотите. За територията на лесопарк "Росенец", след влизането в сила на Кадастралната карта и регистър, Областна администрация Бургас е издала 85 акта за държавна собственост за имотите, за които има необходимите предпоставки това да бъде направено. Към днешна дата процесът по проучване на имотите без актове за държавна собственост продължава."


Все още продължава проверката на прокуратурата и за


обстоятелствата, при които се е появила дългата 200 м кейова стена


пред резиденцията на Ахмед Доган. По време на извършената проверка за нея също не бяха открити разрешения за строеж или каквито и да е било други документи. В приемо-предавателните протоколи, с които имотът в парка "Росенец" е станал частна собственост на "Хермес солар" (повече за това, четете тук), е описана само "кейова стена", без да е уточнено колко точно е била дълга тя. Но снимки от платформата Google maps, публикувани от сайта "Биволъ", показаха, че през последните години съоръжението е нараснало от 50 на 200 м, без държавата да е забелязала мащабното строителство в акваторията на Черно море.


Един от мостиците пред резиденцията на Ахмед Доган в Росенец.

Един от мостиците пред резиденцията на Ахмед Доган в Росенец.


Изненадващо днес в прякото включване на Би Ти Ви от парка "Росенец" Николай Петров от гражданско сдружение


"Алтернативна енергия" се обяви против събарянето


на една от незаконните постройки.


"Категорично се противопоставяме на плановете и на заповедта на община Бургас за събаряне на незаконно изградената постройка на плажа, тъй като смятаме, че незаконни сгради, чиито собственици са известни, не следва да бъдат премахвани за сметка на републиканския бюджет и на данъкоплатците", каза Петров. Според него плановете на сдружение "Алтернативна енергия" били сградата да им бъде предоставена за организирането на "постоянна фотоизложба в чест на победата на гражданското общество над безобразията, които се случват не само по българското Черноморие, но и в цялата страна". Искане за това било изпратено до областния управител на Бургаска област още на 24 август.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK