Разрушаването на незаконни постройки в "Росенец" ще бъде платено от държавата

За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.

© DronBurgas

За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.Община Бургас ще поиска финансиране от държавния бюджет, за да премахне пет незаконни постройки в парка "Росенец". Това каза днес бургаският областен управител Вълчо Чолаков в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви. Три от строежите се намират в частен имот на дружеството "Хермес солар", в който се намира и т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Останалите две са изградени в държавен имот.


Процедурата по издаването на заповедите за премахване на незаконните постройки бе предприета по-малко от седмица след като прокуратурата обяви, че е открила множество строителни нарушения както в имотите на "Хермес солар", така и в съседните държавни и общински терени. От всички девет постройки в тях единствено трафопостът се оказа с изрядни строителни документи.


Разрушаването на незаконни постройки в "Росенец" ще бъде платено от държавата

© Петя Михова
Сред


обектите, подлежащи на премахване,


са голяма къща, двуетажна сглобяема постройка на брега край резиденцията на Доган, павилион за охраната, 500 кв.м оранжерия и една двуетажна постройка пред кей, за който също не са открити строителни книжа.


Случаят с незаконното строителство в "Росенец" стана известен, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци бяха грубо изблъскани от гардове на НСО от публичния плаж до резиденцията на Доган. Това бе и една от основните причини за организирането на антиправителствените протести, които продължават вече повече от два месеца.


Според бургаския областен управител Вълчо Чолаков, дори и да бъде отпуснато финансиране за събарянето на незаконните постройки в "Росенец", то ще започне най-вероятно едва догодина. Причината за това е, че собственикът на частния терен, компанията


"Хермес солар", е обжалвала по съдебен ред заповедите за премахване


на постройките и евентуалното им потвърждаване ще отнеме време. Извършителят на незаконното строителство в държавните имоти не е установен, обясни Чолаков.


"Следва да назначим вещо лице, което да определи стойности за премахване на различните постройки, каза още пред Би Ти Ви той. На база на тези стойности следва да се поискат финансови средства от МС. След това се обявява по реда на Закона за обществените поръчки процедура за премахване на всяка една от постройките."


Според Чолаков


събарянето може да се забави и допълнително,


тъй като е възможно обжалване и на процедурата за възлагане на обществената поръчка.
На разрушаване подлежи и пътят край лятната резиденция на Доган, по който се стига до морския бряг - публична държавна собственост. До неотдавна в противоречие с действащото законодателство той беше недостъпен за граждани.


Една от незаконните постройки на плажа край сараите на Доган, които подлежат на премахване.

© Петя Михова

Една от незаконните постройки на плажа край сараите на Доган, които подлежат на премахване.


"За да има там път и да бъде нанесен в кадастъра, трябва да има изготвен подробен устройствен план, който да предвижда такава улична или пътна връзка, каза областният управител Вълчо Чолаков. Този път няма как да бъде узаконен и също трябва да бъде премахнат."
Според общинския съветник от "Демократична България" Димитър Найденов обаче


пътят трябва да бъде узаконен и да бъде ползван за достъп до брега.


"След като успяхме да извоюваме този плаж да бъде нанесен на специализираната карта за морските плажове, до него така или иначе трябва да има достъп и такъв достъп вече е изграден, каза днес пред Би Ти Ви Найденов. И понеже той е изграден в държавен имот, ние искаме държавата да отрази в кадастралната карта и съответно това да влезе в активите на държавата."


След като през август проверка на прокуратурата установи, че част от незаконните постройки са изградени в държавни имоти, за които няма съставени актове за публична собственост, "Дневник" изпрати до областния управител на Бургаска област няколко въпроса. Те трябваше да изяснят


защо държавата не е съставила документи за имотите си,


изисквани по закон, и защо не е проследила извършването на незаконно строителство в тях.


Според получените отговори имотите са нанесени в кадастралната карта и регистри като държавна собственост и този техен статут е безспорен. "Съставянето на актове за държавна собственост не може да обхване всички държавни имоти незабавно, пишеше още в отговорите на зададените въпроси. Установяването на държавната собственост е продължителен процес на събиране на информация за идентифициране на имотите. За територията на лесопарк "Росенец", след влизането в сила на Кадастралната карта и регистър, Областна администрация Бургас е издала 85 акта за държавна собственост за имотите, за които има необходимите предпоставки това да бъде направено. Към днешна дата процесът по проучване на имотите без актове за държавна собственост продължава."


Все още продължава проверката на прокуратурата и за


обстоятелствата, при които се е появила дългата 200 м кейова стена


пред резиденцията на Ахмед Доган. По време на извършената проверка за нея също не бяха открити разрешения за строеж или каквито и да е било други документи. В приемо-предавателните протоколи, с които имотът в парка "Росенец" е станал частна собственост на "Хермес солар" (повече за това, четете тук), е описана само "кейова стена", без да е уточнено колко точно е била дълга тя. Но снимки от платформата Google maps, публикувани от сайта "Биволъ", показаха, че през последните години съоръжението е нараснало от 50 на 200 м, без държавата да е забелязала мащабното строителство в акваторията на Черно море.


Един от мостиците пред резиденцията на Ахмед Доган в Росенец.

Един от мостиците пред резиденцията на Ахмед Доган в Росенец.


Изненадващо днес в прякото включване на Би Ти Ви от парка "Росенец" Николай Петров от гражданско сдружение


"Алтернативна енергия" се обяви против събарянето


на една от незаконните постройки.


"Категорично се противопоставяме на плановете и на заповедта на община Бургас за събаряне на незаконно изградената постройка на плажа, тъй като смятаме, че незаконни сгради, чиито собственици са известни, не следва да бъдат премахвани за сметка на републиканския бюджет и на данъкоплатците", каза Петров. Според него плановете на сдружение "Алтернативна енергия" били сградата да им бъде предоставена за организирането на "постоянна фотоизложба в чест на победата на гражданското общество над безобразията, които се случват не само по българското Черноморие, но и в цялата страна". Искане за това било изпратено до областния управител на Бургаска област още на 24 август.

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Моля?

  По закон разрушаването на незаконното строителство е за сметка на построилият го.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Сокола да не е социално слаб ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Одържавяване на постройките е по-добър вариант.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Гневно

  Е що така? Нали който строи незаконно после трябва да си плаща масрафа за разрушаването, почистването и възстановяването на терена? Или Ахмедаа вече обедня без студения резерв. Де гиди перекендета герберски.

  без подпис!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Я да не ми се правят на умрели лисици. РАЗРЕШЕНИЕТО Е ИЗТЕКЛО И ВСИЧКО Е НЕЗАКОННО ПОСТРОЕНО !!!
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Весело

  Моля?По закон разрушаването на незаконното строителство е за сметка на построилият го.
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Дадоха му пари да го построи, сега ще похарчат пак народни пари да го разрушат и след това пак с народни пари ще му платят компенсации 😂😂😂 Такава АЙДУШКА държава другаде по света няма.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "държавата" сме всички ние- данъкоплатците, с чиито пари мазната политическа корпорация построи тези безобразия, както и обслужването на "обръчите" и разпределението на "порциите"!!!!
  Нямаше кой да чуе Костов едно време , че тези са : "Проклятието на Отечеството"!!!

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  А, и да припомня ...

  Помните ли Барбекюто на Сополя?
  Е, него той сам си го разруши!

  И не само заради демонстрацията, че Решенията ги взема Само Той, но и защото законът е такъв - че събарянето е задължение на построилият го - а Държавата - тогава пак "На Бойко", че и "все още на Бойко", щото ДПС не бяха решили все още да Го бутат от власт - та Държавата не смееше да му го бутне и Баце изпадаше в конфузна позиция, а все още им вършеше работа ...

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Естествено, че във васална държава ще се бръкне васалът.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Девети септември Ви действа като синьо хапченце....
  Бъдете внимателен- пазете си здравето...

 11. 11 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  "Извършителят на незаконното строителство в държавните имоти не е установен"

  ?!?!?!?
  ГЕРБ-тролове, областният управител се назначава от правителството. Нещо да кажете за този? Или за строителния контрол? Или за Гешев, който никой не обвини за това?

  Не ме търсете преди обяд
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Къде е специализираната цацаратура? Конфискация в полза на държавата на земя и сгради с пари от престъпна дейност!

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Защо от държавата, а не от нарушителя?!

 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Чакайте сега! Ще изпуснат парата с бутане на две бараки? За наша сметка? Неее другари! Искаме да знаем как, защо, в нарушение на кои закони, с помоща на кои чиновници другарят Доган е забогатял толкова? Доколкото си спомням беше учител, депутат, началник на партия. И изведнъж милиардер? Плащаме заплати на прокурори, следователи, съдии. Нека да разследват как е забогатял! Няма съмнение че е незаконно! След което всички тия “сараи” да бъдат конфискувани! Доган и подкупните чиновници в затвора!!!!

 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Разрушаването ще бъде платено от данъкоплатците. В мутроландия е така.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  Къде е специализираната цацаратура? Конфискация в полза на държавата на земя и сгради с пари от престъпна дейност!
  —цитат от коментар 13 на telqk


  Поне запор.
  Налагат ги за щяло и нещяло, наляво и надясно, а за такъв отявлен случай са си нахлузили каскетите до носа и се гушат като пр@днали зайци в люцерна ...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПИНОКИО":

  Бареков, ти ли си? Как да стане събарянето като не можете да уцелите правилната къща?

  Не ме търсете преди обяд
 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Гешев, къде си, мишок, стига клеча по селата, тук ти е мястото.

 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  Само намеквам за поле за изява на специализираната прокуратура. Може да поразгледа и замъка в село Дръндар - родното място на Меди. А също и как е построена канализация в село с население един файтон хора.

 22. 22 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По скоро всичко това ще бъде узаконено. Нали днес ДПС и ГЕРБ се сгодиха.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 23. 23 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 955 Неутрално

  А контролиращите органи, които са проспали всичко това незаконно строителство, тях кога?
  Уволнение и съд.

 24. 24 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  "За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ."

  Тоест твърдението на държавата е, че относно това престъпление, почтеният председател:
  1) Си почивал и погледнал за миг в другата посока и хоп се появил един кей и той няма никаква идея кой го е построил?
  2) Не е разпитван?
  3) Разпитван и е излъгал, но не е подведен под отговорност?

  Гешев, чуваме ли се?

  Не ме търсете преди обяд
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  Дадоха му пари да го построи, сега ще похарчат пак народни пари да го разрушат и след това пак с народни пари ще му платят компенсации 😂😂😂 Такава АЙДУШКА държава другаде по света няма.
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Ама ако се вгледаме по същество, философски един вид ...

  Сараите са вдигнати с народна пара. Открадната, ама народецът - ни гък, ни мък.
  Въпреки, че се знаеше.
  Т.е. е съгласен и приема деянието.
  А приемайки деянието - приема и последствията, в случая - сараите.
  Ерго - нарушителят се оказва мат'рялът!
  Е, и той и ще си плати ...

  Всеки си плаща, особено мат'рялът! И специално - овчеблеенето ...

 26. 26 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#23] от "jmf29537805":

  В България няма корупция, за това няма и осъдени или обвиняеми държавни служители, с изключение на няколко селски кмета за суми под 500 лв и Иванчева

  Не ме търсете преди обяд
 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете не е така! На държавна земя са само две постройки и евентуално тях ще ги събори държавата. Другото в терена на Хермес солар ще си го съборят те..... след 3-5 г когато минат всички обжалвания.
  По-големия гаф е по кои държавни обекти са прекарани разходите за новия вълнолом и брегоукрепването...... там е голямата кражба!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 28. 28 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":
  Та точно за това , признават че всичко е построено с държавни пари за удобства на дон Доган.

 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":

  На Хермес солар правена ли е някога ревизия, кой е заверявал счетоводните баланси и.т.н. Както се казва има един контейнер 40 футов с престъпления.

 30. 30 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":
  Кой Гешев , за слугата на Доган и Пеевски ли става дума .Та той не видя следите на Шиши в ограбването на КТБ та за такива дребни имоти за няколко милиона ще прогледне.
  Няма начин.

 31. 31 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  нали само трафопоста е законен? ще бутнат къщичката на охраната и оранжерията....
  само трафопоста трябва да остане там.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  .... Кво се правят на интересни ..... И тоя Вълчо Чолаков .......... Какво става с пристанището е важно!!!!! ..а не някакви мижави постройки....... Ще го актуват ли държавна собственост ? , ..... каквото е в действителност, но скоро може да се окаже , че по документи цялото е направено 80-те години и държавата ей тъй го е отписала като "несъществен" държавен имот.....а проверка в кадастъра имаше ли? .......колко хора са за затвора за фалшифицирани документи?........колко?.............. Защо все за плажчето и разни постройчици се говори.....а не за важното....пристанището? А?......... дали и десните не се правят на "Сляпата Вайша" а?????...... Щото и тяхни общински съветници са затвора...... А думичката "отчуждаване"..... Чували ли са я?

 33. 33 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  и за сметка на които е строил незаконно, егати наглеците

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":


  До коментар [#27] от "chichka":

  Говоря за изтеклото разрешение за строеж. Същото като при Златен век.
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":На Хермес солар правена ли е някога ревизия, кой е заверявал счетоводните баланси и.т.н. Както се казва има един контейнер 40 футов с престъпления.
  —цитат от коментар 29 на telqk


  Аз не коментирам Хермес солар. Не ги познавам. Но за нос Чукалята, какво беше, как стана сарай, кое на кое отговаря, кое е извън терена на Хермес солар, ..... знам доста.
  И пак повтарям, вълнолома и брегоукрепването, там е голямата кражба. Затова реагирах отрицателно на първите изяви на Бойкиев, защото вдига шум за дребните неща, а със силно стиснати очи подминава големите нарушения!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 36. 36 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ще се изразходят отново пари на данъкоплатците, а този, който ги е построил - Ахмед Доган, няма да плати нищо.

 37. 37 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  А, освен сега да му събираме пари и за развалянето😂😂😂😂😂та да ни влезе още веднъж.
  Ама тея ГОЛЕМИ СПЕЦОВЕ БЕ!

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, не съм запознат с разрешението за строеж..... но мисля, че си подведен по журналистически писания!!! Това че закона няма срок за акт 16 след завършване на строежа.... е друга бира.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Кмете, това си е част от плажа, който БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ ПЛАЖУВАЩИ....

 40. 40 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Готов съм да събарям безплатно това място на арогантност и политическа корупция.

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#32] от "MPetr":

  +++ Вие поставяте важните въпроси! Така е.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 42. 42 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#35] от "chichka":

  След като споменавате тази "фирма" е редно да се поразровят бакийте им. Освен това имат наглостта и да обжалват - малко респект с пранги на слънце на плажа би им се отразило добре.

 43. 43 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#40] от "helemong":


  Събирайте доброволческата групаи да ни излезне ефтино че и без друго с тези липсващи милиони в хазната така се набутахме

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  За всички безобразия на държавните чиновници, ние плащаме.

 45. 45 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#23] от "jmf29537805":

  Дайте сега подред.
  1) КОЙ позволи да се строи там? Защо?Найазани за липсата на контрол около НЕзаконното застрояване?
  2) С КАКВИ СРЕДСТВА Е СТРОЕНО? Кога е стартирал строежа? коя фирма го е строила?Кой е ,,подписвал съпорт”...?
  3) Наказателна отговорност за ВСИЧКИ ТЕЗИ КОИТО СА ОТГОВОРНИ ЗА ТОВА, ЧЕ ДОПУСНАХА ТЕЗИ БЕЗОБРАЗИЯ

 46. 46 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Гешев взе ли прангите?
  Чакаме те на 11-ти на ,,Росенец”

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#38] от "chichka":

  Сега са на Акт 14. Има срокове и са изтекли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  .......корумпета, че се правят и на лудички.... ..как се деактува държавна собственост и защо ????? ..вълноломът и прилежащите им съоръжения са деактувани като държавна собственост ........На 23.08.2016 областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е от СДС и квотата на Реформаторския блок е одобрил с писмо 60-00-119 искане за заличаване на имота с пристанището......... https://bit.ly/2ZbtoJn

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  Гешев взе ли прангите? Чакаме те на 11-ти на ,,Росенец”
  —цитат от коментар 46 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не може да си намери каскета, та не го чакайте ...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Пак с парите на данъкоплатеца - това не е държава!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на kirile
  kirile
  Рейтинг: 269 Неутрално
 53. 53 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  ,,Изненадващо днес в прякото включване на Би Ти Ви от парка "Росенец" Николай Петров от гражданско сдружение

  "Алтернативна енергия" се обяви против събарянето

  на една от незаконните постройки.

  "Категорично се противопоставяме на плановете и на заповедта на община Бургас за събаряне на незаконно изградената постройка на плажа, тъй като смятаме, че незаконни сгради, чиито собственици са известни, не следва да бъдат премахвани за сметка на републиканския бюджет и на данъкоплатците", каза Петров. Според него плановете на сдружение "Алтернативна енергия" били сградата да им бъде предоставена за организирането на "постоянна фотоизложба в чест на победата на гражданското общество над безобразията, които се случват не само по българското Черноморие, но и в цялата страна". Искане за това било изпратено до областния управител на Бургаска област още на 24 август.”


  ААААС МОЛЯ МОЛЯ!
  БЕЗ ТАКИВА ,,ИДЕИ”!
  Първо се РАЗРЕШАВА даден строеж, ЕДВА ТОГАВА СЕ СТРОИ.
  НИКАКВИТИ ФОТОГРАФСКИ ИЗЛИЖБИ И ,,ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА”
  АЙДЕ МОЛИМ

 54. 54 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  30 ГОДИНИ СЕ НАГЛЕДАХМЕ НА КАКВИ ЛИ НЕ ,,КУЛТУРИ”...
  моля моля

 55. 55 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От статията: "Случаят с незаконното строителство в "Росенец" стана известен, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов"

  Случаят е известен от много отдавна.

  Аз лично съм го чувал от Валери Симеонов един път мимоходом и един път в съвсем директно изказване. В някои медии също се е писало.

  Много хора навярно се досещат и защо институциите се задвижиха едва сега.

  Христо Иванов (и много медии) говорят и за купуването на ТЕЦ Варна, даването на квоти за студен резерв на същия ТЕЦ без да покрива условията за това. Говорят и за обществената поръчка за разширението на Варненското езеро за 100М+ без да е публично известен бизнес плана и обосновката за тази мащабна инвестиция, която за много хора обслужва единствено собствениците на ТЕЦ-а, а може би дори и ощетява държавата и т.н. и т.н..

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Дали пък няма и "десни" дето са за затвора а ? Ние вика "освободихме плажчето", ама за пристанището са правим на луди, щото тъкова.........Вълчо Чолаков и още сумати от нашите сме ги дали "на концесия" и сега се чудим кво да говорим................защо след като е актувал имота като изключителна държавна собственост на 12.07.2016 г. областният е решил, че той не е нужен на държавата и може да се хариже на Доган месец по-късно а ?????........... Иначе се правим на много принципни.....

 58. 58 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Не се разбира съвсем категорично, но от написаното излиза, че Хермес солар са обжавали всички заповеди за премахване, включително и за постройките на държавен терен. Е такава наглост рядко се среща.
  Чичка, като толкова се вглеждаш в кейовата стена, прав си, сериозна инвестиция е, неясно как инвестирана, но ползвана частно - ами провери с каква абсурдна комисия и чии подписи е приета! За улеснение и линк ти е даден в статията. Но ей-така, да се лае, само ти знаеш, статоята е безсмислена, Ицо лодкаря е статист.
  Само, че статистът се опита да размърда народа, а той от своя страна да поиска държавата да си влезне във функциите. Но пак трудно се получава, защото държавата е овладяна.

 59. 59 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  И СТИГА С ТЕЗИ , ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ “ за събарянето!
  СТИГА СЕ ЧУДЕТЕ ОТ КЪДЕ ДА ОКРАДЕТЕ.
  ИМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ СЪВСЕМ БЕЗПЛСТНО ДА ПОМОГНАТ ЗА ДА СЕ ВЪВЕДЕ РЕД!

 60. 60 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Весело

  Е какво лошо ли е данъкоплатеца да плати за простотиите на мафията. Така е при демокрацията вие какво си мислите?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 61. 61 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Любопитно

  До коментар [#55] от "M M":


  Ами Валери Симеонов щом казваш че БИЛ ЗНАЕЛ защо не отиде в Бургас да се развихри.. както само той може?....

 62. 62 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#60] от "radelmarfx":

  Ние мислим че АКО НЕ ГО РАЗРУШИ В СРОК- ВСИЧКО ЩЕ МУ СЕ ВЪРЖЕ АБЦИЛЮТНО БЕЗПЛАТНО!...

 63. 63 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да се отнеме всичко това от държавата и да го ползва за хотелска база. И без това е незаконно придобито като цяло. Какво се правят на интересни, направо национализация и изгонване на пишмян собственика оттам.

 64. 64 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  ВСИЧКИ ОНЕЗИ ГОРЕ СА МАСКАРИ

 65. 65 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  А после, т.н. държава няма ли да си търси парите от Доган и компания?

 66. 66 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално
 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Построяването на всички постройки в летните сараи бе платено от държавата! Сега и разрушаването (евентуално) им ще бъде пак платено от държавата! Няма да карате националното богатство агент Сава да плаща, а?!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":

  "Гешев, къде си, мишок?"

  Питай адаша ти hamiltonf! Той е виден фен на каскета!

 70. 70 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Весело

  ....... Тупкат топката...... И правят хората на луди .... и дори, а според мен има 100% документно престъпление по .... ал. .... от НК, давността е пет години...... И точно това се чака да мине....в предишни коментари съм публикувал едни дати........ И се сетете как ви правят на идиоти....... Включително и "освободителите на плажчето"..... Защото много удобно си траят за пристанището.... И един ден точно тези, ще ви кажат "нищо не можем да направим, искаме обаче мина давност"............ Както с роднините на Й.Цонев......... верно вика с фалшиви документи са придобити имотите..... но има давност.......

 71. 71 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Колко интересно .... 🤦🏻‍♂️
  Той построи (открадна) всичко това за парите на хората и сега хората трябва да плащат отново за разрушаването на това откраднато?

  "Чуждестранен агент"
 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  Разрушавай и Доган да си събира багажа и да се маха!!!

 73. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Герберите "гледат" да пожалят Доган!

 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Весело

  ..... А да сте чули случайно Христо Иванов от „Демократична България” да е поискал актуване на пристанището като държавна собственост.....и отчуждаване на част от имота на Доган за общински път до това пристанище ????? Аз не съм чул и мисля няма да чуем......... Сетете се защо?.......

 75. 75 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Организиране на хепънинг с кирки и лопати на 200-300 души,една скара и стотина килограма кайма,300-400 бири,100 хляба и незаконните постройки ще бъдат премахнати без Държавата да се харчи и без обществена поръчка!К'во ще кажете,а?

 76. 76 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  😳Те искат да кажат, че :
  3) Когато извършителят на незаконния строеж и лицата по чл. 225, ал. 6 ЗУТ са ☝️неизвестни, разходите по премахването са за сметка на държавния бюджет.🙄🤦🏻‍♂️  НАРЕДБА № 13 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА ПРИНУДИТЕЛНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАПОВЕДИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕЗАКОННИ СТРОЕЖИ ИЛИ ЧАСТИ ОТ ТЯХ ОТ ОРГАНИТЕ НА ДИРЕКЦИЯТА ЗА НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ
  Глава трета.
  РЕД ЗА ВЗЕМАНИЯ ПО НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ

  Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2016 г., в сила от 19.08.2016 г.) (1) Принудителното премахване се извършва за сметка на извършителя и лицата по чл. 225, ал. 6 ЗУТ, като отговорността им е солидарна.
  (2) За извършените разходи по премахването от представители на органите на ДНСК и изпълнителя се съставя протокол (приложение № 5), въз основа на който и на влязлата в сила заповед за премахване се издава заповед за незабавно изпълнение по реда на чл. 418 от Гражданския процесуален кодекс.
  ☝️(3) Когато извършителят на незаконния строеж и лицата по чл. 225, ал. 6 ЗУТ са неизвестни, разходите по премахването са за сметка на държавния бюджет..."©️

  ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА
  В сила от 31.03.2001 г.

  (5) Принудителното премахване е за сметка на извършителя и на:
  1. лицето, упражнило строителен надзор;
  2. строителя - в случай че строителството е продължило след издадена заповед за спиране на строежа от кмета на общината или заповед на лицето, упражняващо строителен надзор, вписана в заповедната книга на строежа;
  3. строителя - в случаите по чл. 225, ал. 2, т. 2 - 4;
  4. проектанта и лицето, оценило съответствието на инвестиционните проекти - при несъответствие на одобрения инвестиционен проект, по който се изпълнява строежът, с изискванията за безопасност по чл. 169, ал. 1, т. 1 - 4 и/или с предназначението на земята;
  5. възложителя на строежа.
  (6) Отговорността на лицата по ал. 5 е солидарна.

  О боже!😡 те наистина искат да кажат, че няма нито строител, нито надзор, нито възложител❗❗🤦🏻‍♂️

  "Чуждестранен агент"
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "извършителят на незаконното строителство в държавните имоти не е установен = гарантирано от ГЕРБ.

 80. 80 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Любопитно

  До коментар [#35] от "chichka":

  Значи "Бойкекев" подминава големите нарушения, а? И какъв е той? Премиер? Областен управител на Бургаска област? Кмет на Бургас? Строителен надзор? Какъв е? Защо всички изброени спяха? Защо не видяха нарушенията преди дебаркирането на Хр. Иванов на плажа?

  Отговорете, моля!

 81. 81 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#42] от "telqk":

  С пранги на слънце се отнася за Иванчева! ГешеФтурата така работи!

 82. 82 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  ..... ОПГ и в него има и не малко "десни" за жалост ....... И ако не се лъжа брата на областният управител на Бургас Вълчо Чолаков беше........Димитър Чолаков - началник на сектор Охранителна полиция на 1-во РПУ Бургас..... и прекрасно знаят кви са ги натворили....... и къде им е мястото.... а за кмета Николов........ малко ще му е бай Ставри.......

 83. 83 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#44] от "Роси":

  "За всички безобразия на държавните чиновници ние плащаме."

  На следващите избори гласувайте с главата си, а не със стомаха си! Това е единственният начин за промяна!

 84. 84 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#45] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Хубави въпроси! Но Гешев няма "да си го причини"!

 85. 85 Профил на sameman
  sameman
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо не се конфискуват от държавата и не се ползват, за да ходят сираци?

 86. 86 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Извършителят на незаконното строителство в държавните имоти не е установен, НО "Хермес солар", е обжалвала по съдебен ред заповедите за премахване??
  Е, кой ще кажа сега, къде е ключът от бараката?
  Би трябвало, всичко което е извън границите на придобития с трикове и салта, от Крадлив Ахмед парцел, да бъде конфискувано и използвано за обществено полезни дейности, а построеното без или с фалшиви разрешителни в парцелЯ, да бъде съборено от "херПес сополар", за който основателно се предполага, че е поръчал "тухлите, бетона, варта и строителните работници, с шапки на фирма ДПС"!
  Вместо това, започва едно мотаене, подпичкване и оглеждане, с надеждата, да дойдат пак по добри за мафията времена. Оставка и пак оставка!

 87. 87 Профил на kapac
  kapac
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Правилно ли разбираме смисъла на това, което ни казва калинко-хлебаркарата:
  “Премахването на незаконния строеж ще се покрие с държавни средства, защото е изграден от неизвестен извършител, но изпълнението ще се забави, защото Солар обжалват.”
  Абе вие за малоумни ли ни вземате бе??? Солар в какво качество обжалват ?? В това на минувачи ли ??? Мутри и умни Кърджалийски прасковки...

 88. 88 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  А кой плати за премахването на барбекюто в Боянския сарай?

 89. 89 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  ..... Когато държавата работи за частни интереси в ущърб на държавният и обществен интерес..... Това мафиотска държава ли се нарича ?????....
  https://www.mignews.info/tri-ministerstva-babuvali-na-nezakonniya-pristan-na-dogan/

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#35] от "chichka":
  =====....И пак повтарям, вълнолома и брегоукрепването, там е голямата кражба=== .................................................................................................................!!!!!!!!!.....колега, предполагам сте видели линка в предишния ми коментар, но за всеки случай ще го постна пак...... Виждате ли за каква мафия, на какво ниво иде реч ..... че и за финал 3 министерства и акт за собственост......тотално пробита държава...... и дискредитиране на властта във всичките й форми ........ Забележете с данъчна оценка 125680 лв........ 65000 евра.....тея хора имат ли идея въобще колко струва един тетрапод ...... снимката на линка долу е акта ..... А иначе забележка към Дневник-------темата е много по сериозна колеги от това което представяте на читателите си ....... https://www.mignews.info/tri-ministerstva-babuvali-na-nezakonniya-pristan-na-dogan/

 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Одържавяване на постройките е по-добър вариант.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  В ЗУТ пише, че се събарят, не се национализират.

 94. 94 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 971 Неутрално

  В поредния цирк, първо се строят някакви работи, а после се събарят, и всичко това за да се радва материала!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 95. 95 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#92] от "MPetr":

  Това е мястото където стъпваше кракът ми от 1979 до 1993 г! Знам доста неща, с какви панели е подложен и направен пътя, как се построиха сградите на яхт-клуба..... как като дойде Лукойл разпертушиниха всичко и накрая имаше само руини от сградите, как Хермес го купи и върху строителните основи на яхт-клуба като реконструкция направи сараите..... Няма значение, пак ще го изтрият.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 96. 96 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  При такава незаконна ситуация,
  трябва да има национализация.

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  При такава незаконна ситуация,трябва да има национализация.
  —цитат от коментар 96 на Michael Jordan


  Може да има конфискация /не национализация/ когато има извършено тежко престъпление и присъда. То престъпления не че няма, но не са регистрирани.

 98. 98 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#85] от "sameman":

  Ти не разбираш ли че НЕ МОЖЕ НЕЩО НЕЗАКОННО ДА СЛУЖИ НА ДРУГ ЗАКОН!

 99. 99 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#89] от "MPetr":


  Тея толупи КОИТО ТОЛЕРИРАТ НЕЗАКОННИТЕ СТРОЕЖИ да си подават оставката!!!

 100. 100 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#93] от "Judjuk":

  Ще се събарят я. Няма как например в незаконно построена джамия да влезна да се моля и да я ползвам за храм!
  Нито пък в незаконни парници ще почиват сираци. АБСУРД!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK