Придобиването на "Канал 3" ще постави "Нова" в господстващо положение, обяви журналистическа организация

Придобиването на "Канал 3" ще постави "Нова" в господстващо положение, обяви журналистическа организация

© АЕЖАсоциацията на европейските журналисти в България изпрати становище до Комисията за защита на конкуренцията, в което се обявява против намерението на "Нова бдоудкастинг груп" да придобие "Канал 3" и няколко радиостанции. В него се посочва, че бъдещата обединена медийна група ще представлява огромен за мащабите на страната медиен конгломерат.


В началото на септември се разбра, че телевизията на братята Кирил и Георги Домусчиеви иска да придобие "Канал 3" и радиата "Веселина", "Витоша", Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV. "Канал 3" се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". В началото на юни миналата година се разбра от подадени документи в Търговския регистър, че Ива Стоянова е станала по документи собственик на 90% от тази телевизия. От февруари тази година обаче телевизията по документи става част от "Бест Съксес Сървисис". За неин действителен собственик е посочена Гергана Данова.


Ива Стоянова е управител на "Нова броудкастинг груп". Преди да заеме ръководната позиция тя е управител и програмен директор на "Канал 3". Тя уточни, че целта на сделката е "Канал 3" да бъде новинарски канал, а по "Нова телевизия" ще има развлекателни предавания и сериали.
Според АЕЖ сделката би "оказала сериозно въздействие върху сравнително малкия телевизионен пазар в България и вероятно би създала условия за господстващо положение, поставяйки в неизгодна ситуация основните конкуренти на "Нова телевизия" - Би Ти Ви и Българската национална телевизия".


"Освен върху телевизионния, сделката би се отразила и върху целия медиен пазар в България - концентрирането на медии от почти всички видове и тематични области би било нелоялно предимство пред конкурентите, опериращи на което и да е подразделение на медийния пазар", пише още в позицията.


Асоциацията на европейските журналисти припомня предишна практика на КЗК, която отказа придобиването на "Нова броудкастинг груп" от чешкия бизнесмен Петр Келнер. Тогава КЗК установи, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс. Според тогавашното решение значителният брой средства за масова информация, с които би разполагала обединената група, би ѝ дало съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.


"Важно е да се отбележи, че предлаганата сделка ще официализира и сега съществуваща неформална концентрация. След смяната на собствеността на "Нова броудкастинг груп" ключови фигури от мениджмънта и журналистите на "Канал 3" се прехвърлиха в "Нова телевизия" - двете медии следват сходна редакционна политика, характеризираща се с подкрепа за управляващите, както и на интересите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и официално да не принадлежат на Пеевски, има съществени сходства между съдържание, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на "Канал 3" от "Нова броудкастинг груп" вероятно е да оптимизира процесите в обединената медийна група", пишат още от АЕЖ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK