Общинско дружество - касичка, или какво е показала една ревизия в община Благоевград

Бившия кмет на Благоевград по време на награждаването му в конкурса на сайта "Кмета.bg" през септември м.г.

Бившия кмет на Благоевград по време на награждаването му в конкурса на сайта "Кмета.bg" през септември м.г.Сигнал, съдържащ съмнения за злоупотреби с публични средства и конфликт на интереси в общинско дружество "Благоевград инвест 2016", е бил изпратен от Фондация "Антикорупционен фонд" до Агенцията за държавна финансова инспекция. Сигналът се основава на медийни публикации, съдържащи данни от проверка на дейността на дружеството, възложена от сегашния кмет на Благоевград Румен Томов (БСП). След последните избори за местна власт преди година той замени на поста му Атанас Камбитов (ГЕРБ), в чийто мандат е било регистрирано въпросното дружество .


В средата на февруари т.г. електронното издание "За истината" публикува данни от справка, изготвена след проверката, разпоредена от Томов. Тя показа че през 2016 и 2017 г. служители от администрацията на Камбитов са получили


близо 223 хил. лв. по граждански договори
с "Благоевград инвест 2016". Така например зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова (с ресор в сферата на културата и хуманитарните дейности) и Антоанета Методиева, директор на Дирекция "Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки" са получили по граждански договори с "Благоевград инвест 2016" допълнителни възнаграждения от по 50 600 лв.


Заедно с тях с по 35 600 лв. на основание на договори със същото дружество са получили тогавашните заместник-кметове Иво Николов, Зорница Кралева и Янко Янков, който е и кумец на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов.


Възнаграждения по граждански договори с "Благоевград инвест 2016" на обща стойност 15 хил. лв. е имало и за сестрата на зам.-кмета Христина Шопова - Татяна Борисова, за началник-отдел "Счетоводство" в местната администрация Стояна Иванова, за началник-отдел "Финанси и бюджет", както и за Елена Трампова, главен експерт "Човешки ресурси".


Управителят на "Благоевград инвест 2016" Венцислав Атанасов също не е останал без допълнителни доходи. Само през 2019 г. той е получил допълнително възнаграждение над заплатата си в размер на близо 33 хил. лв., показват данните от публикацята на "За истината".
Възложената проверка е показала, че въпросните граждански договори са били сключвани за различни


услуги при изпълнението на Национална програма за енергийна ефективност.


Общинското дружество "Благоевград инвест 2016" е създадено с основен предмет на дейност извършване на строителен надзор, инвеститорски и технически контрол в проектирането и строителството, изготвяне на оценки, консултантски услуги и експертизи, проектиране. В предмета на дейност на компанията е включено също промишлено, гражданско и инфраструктурно строителство, въпреки че то не разполага с техника и база за това.


За трите години от създаването си до края на 2019 г. "Благоевград инвест 2016" е изпълнявало единствено договори и поръчки, възложени директно от община Благоевград, като по тази причина приходите му са изцяло от публични средства, осигурени от бюджета на общината и по договори за изпълнение на Националната програма "Енергийна ефективност".


Така например през "Благоевград инвест 2016" за 2016 и 2017 г. са изплатени 462 574 лв. на дружеството "Екстра Колор". Плащанията са по договори за ремонти на детските ясли, градини и площадки без процедура за възлагане на обществена поръчка.


Пак по същата схема за ремонт на двете бивши работилници в района на казармите в парк "Македония" в Благоевград през 2017 г. са платени без конкурс или търг 310 400 лв. на софийското дружество "Ърбън грийн" ЕООД.


Данните, оповестени от сайта "За истината" след проверката, разпоредена от сегашния кмет на Благоевград Румен Томов показват също, че администрацията на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов е проявила и


необяснима разточителност


при осигуряването на ненужно луксозна електроника за две от служителките си. Става дума отново за зам.-кмета Христина Шопова и Антоанета Методиева, директор на Дирекция "Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки". Само за периода 2017 - 2018 г. двете са получили мобилни телефони и таблети в най-високия ценови сегмент на пазара на обща стойност надхвърляща 20 хил. лв. Любопитен факт е например, че получените телефони често са по няколко от една и съща марка. А малко преди Коледа 2018 г. общинската администрация в Благоевград е оборудвала Христина Шопова и с още два смартфона за около 2800 лв., както и с таблет за 1410 лв.
В сигнала, изпратен от Фондация "Антикорупционен фонд" до Агенцията за държавна финансова инспекция, са описани и


други смущаващи факти от дейността на "Благоевград инвест 2016 г."


Така например договорите за техническо обезпечаване на музикалния фестивал "Франкофоли" и концерта на БГ Радио в Благоевград за периода 2017 - 2019 г. са на обща стойност 461 хил. лв. Те са сключвани само с две дружества - "Стейдж мастерс", получило общо 400 742 лв., и "Музикален център Икономов" ООД с изплатени 60 хил. лв.


Данните от вътрешна проверка в община Благоевград, отразени в доклада, показват, че за изграждането на сцена за провеждането на концерт на БГ Радио, състоял се на 16 юни 2017 г., на "Стейдж мастерс" е била платена сумата от 82 450 лв. За изграждането на сцена за провеждането на музикален фестивал "Франкофоли" на същото място само ден по-късно и пак на "Стейдж мастерс" са изплатени още 87 300 лв. Тоест за изграждането на една и съща сцена, на едно и също място, от едно и също дружество, в рамките на два последователни дни са сключени два договора, като общата им стойност е близо 170 хил. лв.


Друг обезпокоителен факт


е, че професионалното осветление и професионалното озвучаване на музикалния фестивал "Франкофоли" през 2019 г. е възложено два пъти на споменатите дружества. Това дублиране на договори, сключени с едни и същи фирми е посочено в доклада от проверката като обичайна практика в дейността на "Благоевград инвест 2016". Дружеството на практика е сключвало договори, без да търси различни оферти и по този начин е правило невъзможна свободната конкуренция.


По повод на публикуваните данни от вътрешната проверка в община Благоевград през март т.г. "Дневник" изпрати до Венцислав Атанасов, управител на "Благевград" инвест", въпроси, свързани с констатациите в доклада, изготвен от новата местна администрация в Благоевград. Въпреки че тази форма на комуникация беше уговорена с Атанасов по телефона, отговори не бяха получени.
Същата беше и съдбата на въпросите, изпратени до дружеството "Стейдж мастърс".


"Настояваме Агенцията за държавна финансова инспекция да осъществи проверка и контрол върху изразходваните публични средства за дейността на общинското дружество "Благоевград инвест 2016", казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. Трябва да бъде обърнато особено внимание на всички обстоятелства, будещи съмнения за необосновани и прекомерни разходи, липса на адекватна отчетност и контрол от страна на общинска администрация, както и за други евентуални нарушения."

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  БУДА касичка.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  всичко това е с данъците на хората ,а като се има в пред вид ,че няма кой да провери и да хване явните кражби и източвания на бюджета , е ясно ,че нищо няма да се промени .

 3. 3 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 254 Неутрално

  СМЯТАЙ какво е в СОФИЯ !!!
  🐷🐷🐷

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  СМЯТАЙ какво е в СОФИЯ !!!🐷🐷🐷
  —цитат от коментар 3 на Matrix


  Тоалетна за двеста хиляди и пейка за дванадесет. Това е в София.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Гарантирано от ГРОБ - грабители и разбойници ограбващи България.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Предполагам ако някой данъкоплатец не хареса гореописаното и реши да протестира, моментално ще му бъде обяснено, че е мафиот и че иска да даде властта на Русия.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Весело

  Гражданските договори не са възможност, а нещо обикновено, нещо при което се подразбира, че трЕбе да се краде. ГРЕБ го правят по най-тъпия начин, но пък постоянно и то не заради назначените калинки, а заради директивите свише, зер процентите не са само по места. Разграничават се нЕкои бивши башове от ГРЕБ, но след като няма КОЙ да им търси загребаното, к`во да им е - парите са наместени, всичко е документирано съгласно укази, решения, окръжни. Мафията и най-главният борец срещу нея са наясно, че ОПДГрупи си остават, другите към това и се стремят, след като държавното обвинение се помайва, а избирателното отношение е заради времето - кризата, света и партньорите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Гневно

  Евалла на сайта !

  Този кмет вчера напусна ГЕРБ
  и днес му изкарахте „кирливите ризи“ !

  #СТРАХ ЛИ ВИ Е !

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#6] от "Locke":

  Ще му бъде обяснено, че хем с право протестира нередностите, хем потенциално спомага предаването на властта на по лоши престъпници :) :)

  Ще възкликне интелигентно, хвърляйки гнил домат, както са правили от средновековието до ден днешен, ще мизерства под решенията си, болката и загубите ще го научат да мисли, преди да заявява позиция, без да се информира, щото манипулаторите знаят как да показват картинки на кученца и котенца и тюленчета дето ги бият с бухалки и така...

  Всичко се прави с добри намерения, в името на най доброто, но уви само на чувства и идеализъм..

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#6] от "Locke":

  Много точно предположение! Седем минути след това предположение, то бе потвърдено! Виж пост #7!

 12. 12 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Това е само върхът на айсберга, покрай санирането се откраднаха десетки милиони само в Благоевград, а за магистралите не се знае.
  Тези неща без знанието на мутрата не са ставали. цялата гербераска партия десет години усвоява евро средства крадяха и продължава да го прави, а каскета гледа никои да не им пречи и да нямат конкуренция в краденето.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#4:"K2"][/quote]

  в Париж и изобщо във Франция
  са по 20 000-35 000 евро.
  https://www.adu-lille-metropole.org/wp-content/uploads/2017/09/cahier8.pdf
  и са преносими.
  наще са супер дърво, ама и скъпи.

 14. 14 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ramon Asvalda":

  Ще трябва да е бая обяснение, щом може да изкара едните престъпници по-лоши от другите. От доста време по-скоро си приличат отколкото се различават.

  А пък самодоволното повтаряне как нещо било само идеализъм и чувства по-скоро отблъсква, защото звучи като оправдание на човек, който всъщност харесва статуквото и се опитва да го запази, но го е страх да си го каже открито.

 15. 15 Профил на ГЕРБ е равно на мафия
  ГЕРБ е равно на мафия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Публична тайна е, че ТОВА е ГЕРБ. Това е ясно и за самите гербаджии, включително и пишещите тук. Което е не само тъжно. Трагично е, че мозъкът на живи хора може да бъде толкова дълбоко промит в наше време, когато сме имали толкова примери за същото в миналото.

 16. 16 Профил на ГЕРБ е равно на мафия
  ГЕРБ е равно на мафия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът за ГЕРБ не са толкова протестите. Проблемът е, че далаверите им са публична тайна. И поради чувство за безнаказност не са се и опитвали да ги крият. Всеки ден по едно такова разкритие, и ГЕРБ скоро просто няма да има.

 17. 17 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 673 Неутрално

  В резюме: Топ менажерите на Роснефт, ВТБ, Газпром и Ростех притежават имоти в курорта св. св. Константин и Елена, контролиран от ТИМ - а ТИМ чрез Химимпорт притежава полвината от татарстанската държавна авиокомпания и местното летище:

  https://tvrain.ru/news/the_moscow_times_i_vazhnye_istorii_u_semi_chemezova_est_apartamenty_na_kurorte_bolgarii_etot_gorod_svjazyvajut_s_kriminalnoj_gruppirovkoj-515813/?utm_source=twi&utm_medium=social&utm_campaign=news&utm_term=515813

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Е,.... тука всичко е ясно и законно според П...... В тия около малко над един милион няма заек :) Най големите са нарушенията в Силистра (там се крията за деца големи бандити) ;Сливен ...изядени фъстъци ; П.Бобоков с писането на ...за назначаването на посланик , и по този начин БИЛ НАТИСКАЛ ( онази) .Ако се чува че се продават исторически АРТЕФАКТИ ...три ПЪТИ анатема , и....:)

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В средата на февруари т.г. електронното издание "За истината" публикува данни от справка, изготвена след проверката, разпоредена от Томов. Тя показа че през 2016 и 2017 г. служители от администрацията на Камбитов са получилиблизо 223 хил. лв. по граждански договори с "Благоевград инвест 2016

  Ами всичко е точно. Както подсказва името на фирмата - Благоевград инвест.. целта и е да инвестира публични финансови средства в частните банкови сметки на общински служители Сега е ред на прокуратурата да провери защо не е раздавано по равно.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Тя цялата държава е една касичка за ГЕРБ.

 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  После се чудя от къде ГРоБ имали толкова избиратели - крадливата администрация, към която се стремят всички некадърници, нереализирали се другаде са едното перо, фалшифицирането на бюлетини и тъй наречените мъртви души са останалата част. И като чета какво е крадене, само трепане му е майката...

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Ясно. Камбитов е поискал защита от централата - страхуване от Прокуратурата на сегашния кмет, който е заплашил да изкара документите, омаскаряването му в ПИК и Монитор. След като не е получил обещаваната в миналото подкрепа в такива случаи, Камбитов е напуснал ГЕРБ бесен.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 23. 23 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Всяка партия се нуждае от обръч от фирми... Кой кмет ще работи за 3К лева?
  Подавайте сигнали, работеше, търсете съда...
  И Славчо и нови десни ще е същото...
  Бъдете щастливи, че живота е един!

 24. 24 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Класически ГЕРБераст. Но въпреки това хората НЕ идват да протестират. Пишат във Фейсбук.... после викат: що не ми оправят улицата?! Щото ГЕРБ краде, е за тва

 25. 25 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Този основно жени е дохранвал/издържал, сигурно си знае защо!

 26. 26 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 426 Весело

  Сигурен съм, че в сметките за изплатени суми по гражданските договори общинските служители са декларирали, че са САМООСИГУРЯВАЩИ се :) - да са живи и здрави и да си харчат парите за неща, които ще гарантират, че няма да им повдигнат обвинения. Както се казваше в казармата: нищо не изчезва, а просто сменя собственика си хахахах

 27. 27 Профил на _rossen_
  _rossen_
  Рейтинг: 269 Гневно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK