Европейският парламент ще обсъжда през октомври върховенството на закона в България

Европейският парламент ще обсъжда през октомври върховенството на закона в България

© ReutersВ първите дни на октомври в пленарната зала на Европейския парламент ще се проведе дебат за върховенството на закона в България, съобщи в сутрешния блок на Би Ти Ви евродепутатът Елена Йончева (Прогресивен алианс на социалистите и демократите в ЕП/БСП). Тя добави и че в момента работи по изготвянето на резолюция по въпроса.


"Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение", заяви Йончева и посочи, че самият факт, че дискусия ще има означава, че на страната се гледа по различен начин. По думите ѝ за България ще има конкретни последствия и "правителството не бива да има никакви илюзии".


"Българите не бива да бъдем наказвани за това управление и затова Борисов трябва да си отиде. Ние трябва да направим всичко възможно нови борисовци да не се появяват", заяви евродепутатът. По думите ѝ е показателно, че на вчерашното заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) критично за България са се изказали евродепутати от всички парламентарни групи с изключение на ЕНП, от която е управляващата партия ГЕРБ.
"Тук в Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов, но неговото политическо семейство мълчи", заяви Йончева. Посочи, че е много важно, че западните медии пишат за случващото се в България, защото "европейските политици не могат да не се съобразяват със своите избиратели".


Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков (ГЕРБ) отговори в участие след йончева, че докато колегата му се радвала, че има обсъждания за страната, той внасял конкретни предложения в Европейския парламент и посочи, че "трябва да се държим със самочувствие и достойнство там". "Критики са полезни, но да го представяме като катаклизъм, след който България спира да съществува, само ни потиска", заяви той. Определи като рутинно вчерашното заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на което страната бе остро критикувана. Според Новаков се създавало впечатление, че чакаме Големия брат да ни се скара някъде отвън.


"За мен по-големият проблем е не какво ще каже един евродепутат в комисия. Аз виждам, че напрежение в България има, така е и в други държави. Това е важният въпрос", заяви евродепутатът. За сравненията между България и Беларус коментира иронично, че е добре, че не са направени паралели и със Северна Корея.


"Що за диктатура е тази, която не само позволява, насърчава хората 64-и ден да излизат на протести", попита Новаков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK