Без номера на партиите в бюлетината иска ВМРО

Без номера на партиите в бюлетината иска ВМРО

© Георги КожухаровЕдиният партньор от малката коалиция "Обединени патриоти" - ВМРО, предлага партиите, коалициите и инициативите комитети да нямат номера в бюлетината, а да се изписват само имената им. Целта - своеобразен образователен ценз при гласуване, т.е. да се елиминира възможността неграмотни избиратели да упражняват контролиран вот чрез заучаване на номер.


Други предложения на ВМРО за промени в Изборния кодекс, които бяха представени днес, са на референдуми да могат да бъдат подлагани въпроси от компетентността на Великото народно събрание (ВНС) като образователен ценз при гласуване.


Мажоритарен вот в един тур


ВМРО няма да подкрепи предложенията на ГЕРБ за половината от депутатите във ВНС, защото по думите на депутата Юлиан Ангелов то противоречало на конституцията, където е казано, че народните представители във Великото се избират по начина, по който и тези в обикновено Народно събрание.
От внесените от ГЕРБ предложения между първо и второ четене се вижда, че партията на Бойко Борисов продължава да иска 200 от 400 депутати от ВНС да се избират мажоритарно в един тур, като мажоритарен кандидат ще може да участва и в пропорционална листа.


Разнобой за машините


Депутатите на Красимир Каракачанов обаче са склонни да има избор между гласуване чрез машина и с бюлетина, макар че са против машинния вот. ГЕРБ иска машините да бъдат осигурени от Централната избирателна комисия, което доведе до оставката на председателя й Стефка Стоева.


С внесените между двете четения предложения това не се променя, но се добавя срок от 30 дни за сертифициране на машините. БСП иска гласуването да е само с машини, а не да има вариант и с хартиени бюлетини. Социалистите искат Министерският съвет да купи машините.


И още идеи


ВМРО предлага още при избори за кмет вотът "Не подкрепям никого" да не се отразява при отчитане на резултата, за да няма излишни балотажи. Друго предложение е селата с население от 200 души нагоре да могат да избират кмет, а не както сега - с 350.


Другият коалиционен партньор - НФСБ, предлага да няма гласуване в два дни, ако обстановката е извънредна епидемична. Предложението бе на ГЕРБ и имаше заявка от самата партия, че ще бъде отхвърлено.


Депутатите от ДПС са внесли отново всички предложения, които бяха отхвърлени на първо четене миналата седмица, в т.ч. агитация на майчин език.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK