България и икономическата свобода: Застой в реформите и 15 г. пропуснати големи възможности

България и икономическата свобода: Застой в реформите и 15 г. пропуснати големи възможности

© Надежда ЧипеваИндексът Икономическата свобода по света, издаван от института "Фрейзър" от 2000 г. досега мери степента, в която политиките и институциите по света подкрепят икономическата свобода.


За последните 15 години липсата на най-важните реформи - тези на съдебната система и подобряване работата на правителство и администрация е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода. За 2005 г. България получава обща оценка от 7.17 и въпреки че след това регистрира някакви подобрения в повечето подиндекси те са толкова малки, че в тазгодишното издание общата оценка достига 7.74.


Данните в изданието от тази година се отнасят за 2018 г., но ясно показват застоя в реформите и пропускането на големите възможности от последното десетилетие.
Общ резултат на България в индекса "Икономическата свобода по света" на института "Фрейзър" (докладът от 2020 г. е с данни за 2018 г.)

Общ резултат на България в индекса "Икономическата свобода по света" на института "Фрейзър" (докладът от 2020 г. е с данни за 2018 г.)


Всъщност, двата проблематични подиндекса за България (съдебна система и размер на правителството) освен че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането.


Регулации (7.87) - наблюдава се леко подобрение. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция. Най-слабо страната се представя при безпристрастността на публичната администрация (4,75 от максимални 10) и административните изисквания (4,52), като при тях има и видимо влошаване през последните години. Изследването отбелязва и значителни проблеми при регулациите около назначаването и освобождаването на работници, както и с минималната заплата, като и при тези регулации на трудовия пазар има спад на оценката. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава максималните резултати;


Свобода на международната търговия (8.47) - България постига добър резултат поради членството си в ЕС, заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка;
Стабилни пари (9,56) - валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията в която България традиционно постига най-добрите си резултати. По-високата инфлация за 2018 г. предотвратява по-доброто класиране в тази категория;


Правна система и право на собственост (5.92) - изменението на този подиндекс е причината за чувствителното подобрение на общото класиране на България от изданието от 2018 г. Въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Миналата година своята роля изигра методологическото изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат и я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства. Тази година индексът сменя и източниците на данните за индикаторите за правната система, като новият подход се основава на оценките от проекта Varieties of democracy (V-Dem), което обяснява и значителното повишаване на класирането на България и означава, че класиранията между годините не са пряко сравними. Същевременно оценката за безпристрастността на съдилищата и при новия подход остава много ниска (4,37), слабо е представянето и при независимостта на съдебната система (4,85). Видими проблеми има и при изпълнението на договорите;


Размер на правителството (7.13) - в този компонент класирането на България се влошава, по линията на по-ниска оценка на държавното потребление. Оценката е сравнително ниска и в резултат на високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии. Положително влияние обаче оказва благоприятният данъчен режим и, в частност, плоския данък.


Резултати на България по категории (докладът от 2020 г. е с данни за 2018 г.).

Резултати на България по категории (докладът от 2020 г. е с данни за 2018 г.).


Класиране


България се класира на 32-ро място в тазгодишното издание, ползващо данни за 2018 г. Точно пред нас се класират Люксембург (7,75 общ индекс на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо представяне са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

1990 2000 2005 2010 2015 2018
Място/класиране на България в индекса "Икономическата свобода по света" на института "Фрейзър" 92 99 56 45 44 32


Видно е, че мястото в класацията не е водещото, когато става въпрос за реални оценки. Въпреки застоя в резултата си и липсата на качествени промени в съдебната система и работата на изпълнителната власт, страната ни се изкачва нагоре поради няколко причини:


- Промяна на броя страни, участващи във всяко издание


- Промяна на методологията през годините


- Влошаване на резултатите на други страни.


Техническите причини за подобряване на общото ни класиране само показват пропуснатите възможности.
Важен аспект в тазгодишното издание е изследването на връзката между нивото на икономическа свобода и доверието в обществото. Данните показват, че икономическата свобода наистина е положително свързана с доверието по статистически значим начин, както и следните три съставни области на индекса:


- правната система и сигурността на правата на собственост,


- стабилните пари и


- (понякога) регулаторната свобода.


Най-стабилната връзка е с качеството на правната система. Увеличаването на общия резултат на икономическата свобода с една единица води до увеличаване на социалното доверие с около 5 процентни пункта, което е доста осезаем ефект.


Общото класиране


Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура - на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.


Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика, който е местен партньор на института "Фрейзър" и член на Мрежата за икономическа свобода. Оригиналното заглавие е "Отново липсва качествено подобрение на икономическа свобода за България".


Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите, а личността и частната собственост да са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота, по-ниски нива на бедност и изключително ниски нива на детска смъртност.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Заглавието не съответства на статията. Сефте :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Чакаме кметицата в сянка да зареве жално и безсилно "оставка" :)
  И така, до март.

  ХАХАХАХХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1041 Весело

  По всичко личи, че Габрово е било изключено при измерването на индекса.

  Това директно прави резултатите невалидни.

  Моля да се поддържа тази теза. Всички приятели на истината ще я покрепят.

 5. 5 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Случайно да си прочел втория и третия параграф? Или сефте не си?

  "За последните 15 години липсата на най-важните реформи - тези на съдебната система и подобряване работата на правителство и администрация е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода. (...) Данните в изданието от тази година се отнасят за 2018 г., но ясно показват застоя в реформите и пропускането на големите възможности от последното десетилетие."

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  30 години съсипия и стабилност в кражбите на БКП-ДС-мафията.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#5] от "PetarKara":

  Цялостното впечатление от статията е за несъмнената положителна посока на България. Заглавието е точно обратното. Сефте.
  Чети с разбиране. Знам че ти е трудно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да си на 32-ро място пред Испания и Исландия и точно след Люксембург ако е лошо, аз не знам какво е добро! След като преди 10 години сме били на 45-то...Някой в редакцията май изобщо не умее да чете графики. Затова сме на 111-то място по интелект на журналистите...
  —цитат от коментар 6 на Депутат 241


  Умеят те, ама от Дубай наредбите са други :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 568 Неутрално

  #ОСТАФКА!

  и

  #БИРА И ЦАЦА!

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Разстроено

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Абсолютно кухи лозунги, подкрепени с фейкстатистика - СЕФТЕ!
  ама за съжаление има хора, които се връзват - и за съжаление ще направят следващите / едва ли чак 15 ../ ама поне две-три години - КОШМАР за държавата в която живеем ...

  [email protected]
 13. 13 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 568 Неутрално

  #ОСТАФКА!и#БИРА И ЦАЦА!
  —цитат от коментар 11 на Митко Палаузофф


  Абе, май в обратен ред!

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Знам, че не се разбираме с тебе - но в случая се клати наистина малкото останало от Българската държава - не знам кой и за какво клати, едва ли чак такъв голям фактор е Божков, едва ли чак толкоз и Путин се е заинтересувал сега, едва ли ''мафията'' и ''корупцията'' са баш сега най-голям проблем на тези младежи, които наивно ходят по улиците !???
  Имаш ли някакво мнение?

  [email protected]
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Мен не ме кеФи да е ХАОС - аз си живея тук и не искам да ми пречат доказано некадърни и алчни политици, шоумени като Слави, платени нови муцуни, като Копейкин и БОЕЦ ...
  КОИ им плащат на хора , които не се понасят - да бъдат заедно срещу българския народ и да го тормозят - НЕ ЗНАМ??
  НЕ ЗНАМ НАЙ ВЕЧЕ - КАКВА Е ЦЕЛТА ??
  имаш ли някакво обяснение???

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Медиите държат ''огън бий'' по държавата - и делят властите - ФАКТ?!!!
  КОИ им плащат????????

  [email protected]
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  А как се съотнася към икономическата свобода възможността някакви 8 джуджета или някаква напета Недолюбена с пищов на кръста да ти вземе бузнеса срещу един подпис?

  Как се съотнася към икономическата свобода пращането на ЧЕТИРИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ на светкавична, непланирана инспекция във фирми, позволили си да участват в протестите?

  Между другото, в случая на Хиполенд също е имало опит за “оджуджаване”, който е станал причината собственикът да се включи в протестите срещу мафията...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Тоя Институт към БАН ли е? И ако не, къде се бутат да дават акъл?

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  И като дойде БКП на власт ще започнат едни реформи...
  На 4-ти км. да си приберат лудите и да им спрат нета...

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#18] от "Zizu":

  И на протеста в момента няма големина. Вчера на "великият" протест е имало 6000 души... 0,08 % от населението на страната.

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Типичен пример как една добра новина може да се представи като негативна :)

  И после свободата на словото, фейк новините и др. :)

  Къде сме били преди 15 години. Къде сме сега. :)

  И в компанията на кои държави. И кой са след нас. :)

  След още 2 мандата на Баце сигурно ще сме на 20-то място и пак ще има мрънкане. :)

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  А как се съотнася към икономическата свобода ДА СЪСИПЕТЕ ДЪРЖАВАТА, докато защитавате няколко пишман бизнесмени, които не плащат данъци и да сложите чадър над корумпирани президентски''съветници'' с парите на избягал в Дубай ''дисидент''???

  [email protected]
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 710 Неутрално

  И като дойде БКП на власт ще започнат едни реформи...На 4-ти км. да си приберат лудите и да им спрат нета...
  —цитат от коментар 21 на anonim440


  Ами виж, че при управлението на БСП от 2005-2009 има напредък.
  От 10 години (при Борисов) прогрес няма

 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  Този път "Дневник" не посмя да излъже!
  Пък и няма как- фактите говорят сами за себе си!
  Гърчене, скимтене, пълзене, лаене, плюене- това е реакцията на българофобската гилдия на реалните факти.
  Заради което и изконсумираха за нула време два Велики Отровни Провала.
  И 65 катастрофКи.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Аха! Разбрах! Ти си харесваш шайката и Бойко! Е, "въпрос на вкус, казало кучето и си облизало...".

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#18] от "Zizu":

  Докато се фаворизира държавната администрация, а нашите бизнесмени и бизнес дами се държат, като робовладелци, така ще е. Хората нямат стимул да работят.

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#26] от "Локомотив":

  Интересно какъв напредък?
  Заплатите ли скочиха, кражбите ли намаляха, еврофондовете ли не бяха спирани, пътища ли се построиха?

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Има много тролове вече в този сайт, като отбора им е съставен от комунисти и "десни" криптокомунисти.

  ДБ=БКП
 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonim440":

  То и в Москва протестираха хилядни от % от общото население, ама го изкараха революция срещу Путин. Зависи КОЙ и за какво плаща.

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Въпроси към икономическа медия?
  1. Защо не пишете за ЧПФ, колко пари са влезли, колко са загубите, с колко процента са спаднали парите на осигурените в тях?
  2. Кои банки ще наблюдава ЕЦБ и защо Фибанк е оставена под радара? Съвети към вложителите в тази банка?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Тия деца на снимките дали знаят република или монархия сме?
  Не ни пробутвайте детски скоропоговорки, нека Бойкикев да каже какво различно би предложила Да България.
  Всичко останало е див популизъм.

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Весело

  що не разду за фотомонтажите :)
  -------------------
  Всички видяхме уж 150 000 човека с по две фенерчета в ръце - компютърно генерирани !
  И тази снимка НЕ ОБИКОЛИ света , а скромно заседна в ''новина '' от след полунощ !

  [email protected]
 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#4] от "До руските мекерета":

  Какво те мъчи относно мощната българска и още по-мощна Габровска икономика?
  А и от 95-о място сме на 32 по икономическа свобода както е видно.
  Габровската индустрия работи на пълна мощност и лично аз работя непрестанно.
  България е най-добре работещата икономика в ЕС в момента. Факт. Много ви мъчи българомразците но е факт.
  В резултат ежедневно само аз се срещам поне е един възвращенец гастарбайтер. Да не говоря, че не се диша от тълпи даже в неделя вече. Та не се притеснявай.
  Както видя от репортажа за Нико технологии Габрово има конструкторски бюра в Дюселдорф например, а не Дюселдорф в Габрово.
  Така, че мизерствай си в мозъка и бъди роб:) Не ми пречиш.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Пробвай да ми отговориш - аз ти ценя мнението..
  Не се бъзикам ,

  [email protected]
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Какво си причиниха българите от глупост и от наивност. Не е ли време да пораснат и да почнат сами да решават, а не да слушат популисти, по-прости от тях. Ние можем повече, много повече.

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Хората - ако сте забелязали - не искат кухи фрази,
  хората в България не се връзват /НАДЯВАМ СЕ / на платени пропаганди !!!
  Да защитаваш едни несбъднати политици срещу управляващи политици не е кауза, а е смешно, защото младите - не се връзват !
  -----------

  Пробвай да ми отговориш -
  и не ми пъхай лафа ''НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.'', защото
  знаеш, ч е за последните години, си отговарял - ако има какво да кажеш !
  ТЕЗИ ДВА МЕСЕЦА - те изоставиха и верната ти група / мога да ги изредя / и от форума наивните ...
  Усещаш ли се ?

  [email protected]
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура - на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8."  Има материал за нови опорки на плоскоглавите - "по-зле сме от Грузия и Мавриций".
  Защо обаче само една държава от ЕС е в първите 10? Има нещо гнило. Вероятно страните от ЕС са назад заради многото бюрокрация. Друго обяснение няма.

 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Разстроено

  До коментар [#39] от "karabastun":

  Тъжно , нали ...
  Помълчи си , ....
  Няма да те трамбовам - падналия не се рита !
  Не съм от ваште.
  ------------------------
  ''15 г. пропуснати големи възможности..........'

  [email protected]
 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#40] от "Мунчету на Боеку":

  Ти видя ли пак снимката , която се показа само веднъж?
  Щото, ако беше истинска, щеше да я закачат в Първите СТРАНИЦИ - или пак ще твърдиш , като Бабикян , че 1500000 души са дошли и са си отишли за 10 минути ?!
  -
  България и икономическата свобода: не искат такива снимки...

  [email protected]
 44. 44 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#26] от "Локомотив":Интересно какъв напредък?Заплатите ли скочиха, кражбите ли намаляха, еврофондовете ли не бяха спирани, пътища ли се построиха?
  —цитат от коментар 30 на anonim440


  Заплатите растяха.
  Кражбите бяха по-малко от сега.
  Пътища се строяха.
  Еврофондовете бяха ползвани за целите на ЕНП.
  Сега обаче корабът на ГРАБ потъва

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Запек на изток значи...
  Въпреки труда по света и у вас за Демократична България, за Да България,
  за справедливо Правосъдие всекиму и за Движения за Права и Свободи.

  Нарушения има, а нарушители нет.
  Как стават такива работи?

  "България и икономическата свобода:
  Застой в реформите и 15 г.
  пропуснати големи възможности"

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#44] от "Локомотив":

  Управлението на Паднишев въпреки, че съм против лявото и БСП беше успешно.Валутният резерв от 12 милиарда стана 27 милиарда. Седем пъти увеличи с по 10% пенсиите. Заплатите също се увеличиха двойно.
  В момента управлението също е успешно.
  Да не говорим, че например плоският данък го въведе Паднишев.
  Само, че защо БСП се отрече от него не знам.

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  Не е само застой ами регрес към мутренско/ феодална гербава икономика! На практика в страната няма свободни пазарни отношения а преразпределение на еврофондове и бюджетни средства, огромна армия чиновници икономически зависими от държавата и почти никаква средна класа от свободни предприемачи.
  Трийсе години са изгубени почти напразно

  klimentm
 50. 50 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#49] от "klimentm":

  “ в страната няма свободни пазарни отношения”
  ——
  Туй де гу видя, бе Климчо? Да не би в цитирания индекс на "Икономическата свобода по света"? Кажи, та да са успокои авторът и да не са пъне да прави тия салтоморталета да обясни по партийному онова там 32-ро място.

  Ти почна преди 2-3 години с един безкраен кредит само зарад туй, че четеш не само заглавия на книги по Гугъл кът Грънчо. Мойш ли си изчисли the disappearance rate of cognitive stature щом сега биеш нулата. Спри да четеш книжки , моля те, за да спестиш на околните the vicarious embarrassment!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално
  Най-важната реформа е българският народ да се научи да работи!Мързеливи и завистливи!Те това сме ние!.....Големи на протеста в тълпата!Като индивидуалности - пълна нула!
  —цитат от коментар 18 на Zizu


  За да се научи народът ни да работи са нужни правила, които да го окуражат да го прави. Има такива правила, разработени са в успелите държави. Напр. повечето от българите, като отидат ТАМ работят, успешно, като се върнат ТУК, карат я по старому.
  В тези правила можем да включим образование, законодателство, правораздаване, осигуряване. И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА! В еднаква сила и за обикновения работещ, и за управляващия! А горе в заглавието на статията се говори за застой (малко преувеличено)! но със сигурност за едно голямо забавяне. Другите 26 страни се придвижват бързо по магистралите си, а ние кретаме по второкласните си шосета с дупките. Вината ни е, че управляващите са по-посерковци и от нас.

 52. 52 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  “ в случая на Хиполенд също е имало опит за “оджуджаване”, който е станал причината собственикът да се включи в протестите”
  ——
  На туй, Грънчо, му се вика calumny and defamation ( оди на Гугъл транслейт), че обвиняваш бедния бизнесмен на Хаполанд в протест по частно-собственически подбуди. Засрами са, бе! ... и си купи водно пистолетче на фирмата да си подмиеш срамъ

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#48] от "Да вярваме на истината":

  “ Седем пъти увеличи с по 10% пенсиите. ”
  ——
  Туй ко ши риче? 700% ... нъл тъй?... или повечи?
  Както и да е, написа веки едни % .... мое да спиш сега рахат.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  До коментар [#50] от "Gretel":

  Хайде сега обясни ми моля как 32 място по ик свобода генерира ниски доходи и липса на средна класа в страната? Как икономическата свобода ни нареди всред най бедните в ЕС?
  Или си от онея дето приемат всичко написано черно на бяло за неоспорин факт?
  Тук дори не отварям дума за рекета и корупцията в страната при който също не може да съществува малък и среден бизнес,всичко това е видимо и с невъоръжено око за онзи който не е сляп!

  klimentm
 55. 55 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Икономическа свобода е когато оставите пазара да регулира компаниите, не магиотските правителства.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":

  “ как 32 място по ик свобода генерира ниски доходи”
  ——
  Туй е се едно да попиташ как децата правят родителите си... нещо там за причина и следствие? ... Независимо от това, ако беше индикирал тая връзка между доход и “свобода”, аз щях ... може би :) ... да ти изръкопляскам.

  Ма ти не проглеждаш дори за тренда на каквото там мерят да е “добро нещо”дето са си решили да го наричат “свобода” ... начи територията са “освобождава” неотклонно от 90-те години до днес, дори и за годините на ГЕРБ. ... и си баеш квото си знаеш

  Мина ми през ума да погледна данните за индекса и да видя каква част от вариацията на индекса може да се обясни със тази на БВП на глава от населението, но видях, че тоя индекс са прай от някакъв канадски институт и веднага ми мина мерака. Щото, кат махнем музиката, “канадско” ши риче ... второ-качествено. Канада е просто ресурсен придатък на Щатите, задния ни двор... точно както територията е (задната част на) задния двор на Европа

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Където има провал винаги търсете к о м у н и з м а!
  Който иска и има малко честност в себе си нека види олигарческите фирми дали не са се рзвили двойно и тройно за този период и да види дали има една, която да не е на бивша номенклатура, комунисти и ДС ченгета!
  И въпреки това, България е мръднала малко поне!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 58. 58 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  "...мощната българска и още по-мощна Габровска икономика..." - писал сте го след 21:00 - попрекалил сте с някои дестилати.

  "...лично аз работя непрестанно..." - признавам, че съм много любопитен какво работите, та така странно възприемате нещата около Вас. Аз, както съм споменавал, съм някакъв началник в железарския бранш някъде в Централна Европа. Иначе - от Габрово, където периодично се завръщам. 59. 59 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#56] от "Gretel":
  "klimentm": “ как 32 място по ик свобода генерира ниски доходи”!!!

  Гретел, много несмислици си отговорил, а то елементарно – все едно да те питат "как водата е чиста, а е малко!" Едното няма нищо общо с другото – свобода можеш да имаш, но да няма висока производителност, да си енергоемък, липса на внедряване на нови мощности и идеи и резултатата е този... дано си ме рабрал!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#56] от "Gretel":

  Просто преценяват регулациите, законите, данъчното облагане и всичко това на хартия може да изглежда като прекрасни условия но на практика пазарноте отношения не работят!
  Както казваше един известен човек”Вярно по форма но извращение по съдържание”

  klimentm
 61. 61 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#59] от "konservator.bg":

  “ Едното няма нищо общо с другото”
  ——
  А аз му са карах на Климент за глупостите! Ма та поздравявам, че не та е срам да са обаждаш и да изразяваш мнение. Другия път като са ушумоляваш гладен покрай местната баничарница щото нямаш пари, пак си спомни колко си свободен и как свободата ти е не е, ама никак (!) не е свързана с празния ти джоб. Може и да помогне

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  “ Просто преценяват регулациите, законите, данъчното облагане”
  ——
  Със сигурност на “преценяват” нищо. Някое програмистче преди години им е написало програмка да вади числа като БВП от някоя публична база данни и да ги умножава по измислени коефициенти. Пускат я веднъж годишно, когато числата в базата се обновяват и това е. Тая програмка сигурно храни един билюк канадски “учени”.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 63 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivangabrovo":
  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  "...мощната българска и още по-мощна Габровска икономика..." - писал сте го след 21:00 - попрекалил сте с някои дестилати.
  ——
  Едва ли. Санитарите сигурно не дават

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK