Борисов в Кърджали - между манастира и въпроси за "мафията" и Борислава Йовчева

Борисов в Кърджали - между манастира и въпроси за "мафията" и Борислава Йовчева

© Фейссбук/Бойко БорисовИмате ли дете от Борислава Йовчева" - този въпрос, зададен от кореспондента на "Биволъ" в Кърджали Вилдан Байрямова, наруши обичайните питания към премиера Бойко Борисов при посещението му в града днес. "Не. Абсурд, глупости не ме питайте", отсече премиерът, който преди това отговаряше на журналисти за протестиращите, които преди време нарече мафия, и за полицейското насилие на големия протест от 2 септември.


В Кърджали Борисов участва в освещаването на разширение на манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча", за което държавата отпусна преди години близо 1 млн. лева. Новата постройка бе осветена от пловдивския митрополит Николай, който в словото си към миряните благодари и на премиера. "Това, което виждаме днес го дължим на Бога, но и на подкрепата на държавата", заяви владиката.


Борисов пък беше посрещнат пред манастирския комплекс от хора, скандиращи "Бойко, Бойко", докато храмовите камбани биеха празнично. Докато църковният хор пееше по време на церемонията по освещаването, прозвучаха и топовни салюти. Забелязваха се и някои хора с тениски с лика му и надпис "Аз вярвам на този човек", а премиерът бе спиран от желаещи за снимки.
Премиерът говори и пред местни журналисти, но след въпроса за Борислава Йовчева се отдръпна и прекъсна по-нататъшната комуникация с медиите с думите "имаме време за всичко, днес правим манастир" - в типичния си стил, той говореше ту за нов, ту за ремонтиран манастир. Името на Йовчева се появи покрай скандала с къщата в Барселона и разследването, което властите в Каталуня водят дали Борисов е свързан с "международна схема за пране на пари". Българският премиер отрича да има имоти в Барселона и каквито и да било връзки със схеми за пране на пари, а в първите си коментари за случая той го свърза с атака от Русия и президента Румен Радев. "Дневник" изпрати въпроси до антикорупционната прокуратура в Мадрид в опит да разбере на какъв етап е разследването за Барселона, дали Борисов е бил разпитван и дали това изобщо е предвидено. От прокуратурата отговориха в началото на септември като отказаха да дадат каквато и да било информация по случая с аргумента, че тя е достъпна само за страни с "легитимен интерес" да я получат - ищци и хора, на които разследваното деяние е нанесло вреда.


За протестите, мафията и полицейското насилие


"Разбирам, че искате да ни вкарате в полицейско насилие, но този път бяха насилени полицаите" - така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос за полицейското насилие по време на големия антиправителствен протест на 2 септември.


Борисов заяви, че винаги е уважавал протестите и правителството му винаги е изслушвало и опитвало да реши проблемите на недоволните. "Уважавам протестиращите, но не и тези, които хвърлят бомби", каза той, "Безспорно има платени провокатори. Не трябва да се смесват едните и другите. Към едните изпитвам уважение, към другите - огромна неприязън, която няма да спре."


Премиерът обаче отклони въпрос коя е мафията (през седмицата той заяви, че "мафията иска да ни свали" - б.р.) с думите "събрали сме се на манастир".


"Бих коментирал протестите, ако едната вечер говори този, който би бил социалният им министър, на другата вечер - финансовият, на третата - икономическият, да чуем как ще управляват, освен да искат бесилки и ковчези", изтъкна още той. Борисов добави,ч е след няколко месеца предстоят парламентарни избори и би следвало да обяви предложенията си за пандемията, за социалната и икономическата сфера и т.н. "Тогава ще им блеснат истинските физиономии. Те са били са във властта", обобщи той.


За "българския казан" и БСП


Попитан за критиките на евродепутата Клеър Дали към управлението му Борисов посочи, че имало и критики към президента Румен Радев. "Вижте, затова в ада на българския казан няма охрана", каза той и насочи темата към днешното гласуване сред членовете на БСП за лидер на партията.


"Единственото, за което се обвиняват БСП на днешните избори, е фалшификации и нечестни избори. Те искат да правят следващите избори. Те не могат да си направят своите", обобщи Борисов. Премиерът изтъкна и заслугите на правителството му за строителството на храмове.


"Възстановяваме църкви, възстановяваме и строим нови манастири. В същото време ремонтираме и джамии", посочи той и разказа, че преди дни на видеоконферентна връзка в рамките на Процеса "Акаба" България е била посочена като пример "как единствено ние не сме изпратили ислямски бойци поради толерантността". Тази година София бе домакин на процеса "Акаба", който съществува от 2015 г. по инициатива на краля на Йордания Абдулла II и цели укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм и радикализация.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK