Кой се разпорежда със "закритите" плажове край "Евксиноград"

Кой се разпорежда със "закритите" плажове край "Евксиноград"

© Николай Ангелов/WhATAСтопанство "Евксиноград", на чиято територия е разположена едноименната правителствена резиденция край Варна, на практика си е присвоило три плажа, заключени между територията му и морето. Това показа нова проверка на "Дневник". Без да посочват основание за това, от администрацията на Министерския съвет съобщиха в отговор на зададени въпроси, че водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на плажовете се извършва от и за сметка на стопанството.Трите плажа не фигурират и в актуализирания регистър на плажовете по Черноморието, изготвен от министъра на туризма Марияна Николова в края на август.


По-рано през седмицата публикация на "Дневник" разказа за това, как държавата сама е нарушила Конституцията и законодателството си като от години е направила невъзможно свободното придвижване на граждани до три морски плажа северно от Варна. В кадастралните регистри, те са нанесени с отделни номера съответно като "Евксиноград -1, 2 и 3" и са с обща площ от 43 215 кв. м. Достъпът до тях е възможен единствено през територията на правителствената резиденция "Евксиноград", но с много условия и само срещу заплащане. Тази практика от години е налагана и от ваканционни комплекси по Черноморието, а държавата не успява да се пребори с нея. В случая с "Евксиноград" обаче държавата очевидно сама нарушава законите си.


"Дневник" изпрати до пресцентъра на Министерския съвет въпроси, които трябваше да изяснят
дали плажовете "Евксиноград - 1, 2 и 3" са отдадени на концесия


или под наем, каквато е практиката, прилагана навсякъде по Черноморието. Както и да се разбере кой, на какво основание и за чия сметка осигурява водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на трите плажа, ако те нямат концесионер или наемател?


Изпратеният отговор гласи буквално следното:

"Морските плажове, които са достъпни през територията на стопанство "Евксиноград", не са отдадени на концесия или под наем. Водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на същите плажове е за сметка на стопанство "Евксиноград".

Липсващият отговор


за основанието, на което стопанство "Евксиноград" поддържа чистотата и сигурността на плажовете, на практика означава само едно: Три поземлени имота - публична държавна собственост, каквато са морските плажове "Евксиноград - 1, 2 и 3", са приобщени по някакъв начин към територията му без ясни мотиви.


В края на август т.г. новоназначеният министър на туризма Марияна Николова е подписала заповед за актуализация на списъка с морските плажове на територията на областите Добрич, Варна и Бургас. В нея са описани абсолютно всички плажове по бреговата ивица от Дуранкулак до Резово, но трите - "Евксиноград - 1, 2 и 3" са пропуснати. На въпроса, каква е причината за това, отговор не бе получен до края на работата по този текст.


Други отговори на въпроси, изпратени до администрацията на Министерския съвет в края на миналата седмица, показаха, че в категорично нарушение на Конституцията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие достъпът до трите плажа е възможен само в два случая. Първият - ако сте част от кръга на т.нар. "правоимащи" или високопоставен държавен чиновник. Вторият - ако успеете да купите пакет за почивка в резиденцията и то само в "ниския" й сезон.


Според текст от постановление №118 на Министерския съвет, влязъл в сила през 2009 г. за периода от 1 до 31 август


с предимство за почивка в "Евксиноград"


се ползват следните длъжностни лица и техните семейства: председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, председателя на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, вицепрезидента, заместник министър-председателите, главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, председателите на постоянните комисии на Народното събрание, министрите, членовете на Конституционния съд, председателя на Сметната палата, главния секретар на Народното събрание, главния секретар на Президента и главния секретар на Министерския съвет.


Как граждани извън този кръг могат да резервират почивка в резиденцията - публична държавна собственост, разказва Николай Ангелов, от архитектурната група WhATA. В съкратен вариант процедурата изглежда така:


Обаждате се през май, за да направите резервация, но места има за септември, тъй като юни и юли са вече заети, а


август е само за управляващите


След попълване на формуляр с ЕГН и други лични данни следва проучване и евентуално одобрение. Резултатите идват в средата на август и трябва да преведете предварително цялата сума. Картата за почивка може да бъде получена при портиера на Министерски съвет или направо в "Евксиноград".


Достъп до трите "закрити" плажа можете да получите само в случай, че сте един от включените в първия списък или сте сред щастливците, преминали през описаната процедура.


Горе в дясно плаж "Евксиноград - 1"

© Николай Ангелов/WhATA

Горе в дясно плаж "Евксиноград - 1"


Първият от тях е


"Евксиноград - 1"


и се намира в най-северната част от плажната ивица пред територията на резиденцията. Достъпът до него е блокиран от кейова стена, която е част от поземления имот, отдаден в управление на Националната служба за охрана.


"Евксиноград - 2"


е малък плаж, който се намира под ресторанта в резиденцията. Част от него е извоювана от морето с брегоукрепителна буна.


Плаж "Евксиноград - 2"

© Николай Ангелов/WhATA

Плаж "Евксиноград - 2"


Най-големият от трите плажа е


"Евксиноград - 3"


Той се намира в най-южната част от бреговата ивица под местността "Траката" във Варна. На самата граница на плажа с резиденцията са построени 12 индивидуални вили за почивка в горещите дни. Едната граница на плажа е кейова стена с фар, част от охраняваната територия на стопанството. Достъпът до плажа обаче е блокиран и от запад. Там в морето е изграден каменен насип с ограда, който според кадастралната карта също е включен в охраняваната територия на "Евксиноград".


Плажът "Евксиноград - 3"

© Николай Ангелов/WhATA

Плажът "Евксиноград - 3"


Има и четвърти


плаж, който не е нанесен в кадастралната карта.


Той е малък и обслужва единствено т.нар. "Слънчево бунгало". Това е луксозна двуетажна вила, в която са почивали само бившият диктатор Тодор Живков и семейството му. Сега нощувката там е сред най-скъпите в резиденцията.


Малкият плаж пред т.нар. "Слънчево бунгало"

© Николай Ангелов/WhATA

Малкият плаж пред т.нар. "Слънчево бунгало"


Според чл. 4., ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие "гражданите имат


право на свободен и безплатен достъп


до морските плажове". Той може да бъде ограничен само в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, опазването на защитени територии и обекти, при опасност за здравето или живота им, както и в други случаи, определени със закон.


До този момент в информацията, предоставена от администрацията на Министерски съвет, относно блокирания достъп до плажовете "Евксиноград - 1, 2 и 3", няма данни те да попадат в нито една от споменатите категории.


"Дневник" изпрати въпроси и до Националната служба за охрана (НСО) дали и какви ангажименти имат към охраната на плажовете, но до края на работния ден в петък отговори не бяха получени.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Весело

  Куче влачи рейс...диря няма, няма ей!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  Понеже това е така, нека да припомним историята:
  ''По време на царуването на Иван Александър (1331 – 1371) Генуа прави постъпки пред България за право на достъп в българските пристанища на Черно море. Генуезците създават пристанище и укрепен квартал, наречен Кастрици, като пристанището е най-северната точка на Варненския залив и е естествено защитено от северните ветрове. Крепостта е отбелязана в много западноевропейски морски карти и портулани от ХIII-ХVIII в. Предвожданите от полския крал Владислав III през 1444 г. кръстоносци я назовават с името Макрополис.

  На няколкостотин метра на север от пристанището има множество изключително лековити минерални извори. Тук живеят хора, свързани не само с търговията, но и такива, които се лекуват в минералните извори. По онова време българската аристокрация щедро дарява средства за изграждане на самостоятелни храмове и на цели манастирски комплекси. [3] В района се заселват и много отшелници, а местността се превръща в център на духовен живот. За жителите на региона местността е свещена. ''

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  Трябва да атакувате по вода. Едно време тодор като се къпеше имаше страховита охрана. Никой не се е сетил да пита МС и НСО колко хора е обслужващия персонал замо за тази резиденция и какви длъжности изпълняват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  През 1832 г. тук пристигат 2 преподобни братя йеромонаси – Теодосий и Агапий Кантарджиеви от Велико Търново. Отец Теодосий организира и основава манастира „Св. Димитър“, като използва за център църквичката със същото име (според предания при строителството ѝ е вградена частица от Христовия кръст) и построената около нея военно-полева болница от руснаците. Брат му отец Агапий възстановява почти разрушения манастир „Св. Константин“. Като състоятелни хора двамата братя със собствени средства построяват килии, огради, чешми, засаждат лозя и градини. Въпреки многобройните конфликти с гръцката община, честите нападенията и обирите от разбойници, в продължение на повече от 30 г. двамата братя-монаси влагат много енергия и усилия постигайки значително благосъстояние за двата манастира. През 1866 г. манастирът „Св. Димитър“ притежава 460 декара ниви, градини, лозя, воденица и други имоти. Манастирът „Св. св. Константин и Елена“, където игумен е йеромонах Агапий, има над 1000 декара ниви, 100 декара лозя и градини и други имоти в землището на с. Кестрич (сега Виница), от които получава значителен годишен приход.

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Според измерването, извършено през 1909 г., специално за стопанството на „Св. св. Константин и Елена“, манастирът притежава 1600 декара ниви, градини, лозя, жилищни и дворни места, паркове и горички и празни места. До 1860-те години манастирът е общо притежание на християнското население във Варненската околия без разлика на народност, понеже е поддържан с общи средства. За създаване на имотите, както и за ползването им, са избирани настоятели – българи и гърци. През зимата на 1866 г. йеромонах Агапий умира, а през лятото на 1867 г. умира и игуменът на „Св. Димитър“ йеромонах Теодосий. След тяхната смърт за кратко време ги замества свещеник Константин Дъновски, като служи и в двата манастира. Дотогава в манастирите се извършва богослужение на църковнославянски и гръцки език в зависимост от нуждите и присъствието на едни или други богомолци. След 1867 г. в „Св. Константин“ служат само гръцки свещеници на гръцки език, а „Св. Димитър“ е използван за градски увеселения и за гостоприемница. Ежегодно е отдаван под аренда. С циркулярно писмо от 1 ноември 1865 г. гръцката патриаршия заграбва всички имоти, които остават нейни чак до след Освобождението на България.

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  От 4 до 22 август 1880 г. княз Александър I пристига във Варна. Тогава е лансирана идеята Варна да се превърне в лятна столица на Княжеството. Александър Батенберг пристига в града, за да направи първата копка и да положи основния камък на новата катедрала. Князът е настанен в манастира „Св. Димитър“. През цялото му пребиваване обществения живот в града е подчинен на българо-гръцкото съперничество. Във всички общоградски прояви има двойно представителство и дейност: българска, от името на гражданството и гръкоманска, от името на гръцката митрополия и община. Българите използват присъствието на държавния глава, за да внушат на гръкоманите, че макар и малцинство, силата е на тяхна страна. Самите гръкомани се оплакват официално на княз Александър I, че са репресирани от българите. През юли 1881 г. от канцеларията на княза започват преговори с гръцката община във Варна за закупуване на манастира „Св. Димитър“. На 7 август 1881 година варненският общински съвет взема решение „да се отстъпи празно място или се купи такова за палат“. През януари 1882 г. Министерският съвет взема решение манастирът „Св. Димитър“ да стане лятна резиденция. На 15 август 1882 г. тържествено е положен основният камък на летния дворец. Батенберг до завършването му през 1885 г. летува в старата сграда на манастира. Новият манастир е наречен „Сандрово“.

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Манастирът „Св. Димитър“ е превърнат (по времето на княз Фердинанд) в по-малка резиденция, наречена „Тунела“. В близост е и манастирът „Св. св. Константин и Елена“. По-късно княз Александър разширява имота до съвременната му площ от 80 хектара (0,8 km²). При абдикцията на княза през август 1886 г. българската държава откупува от него имота за тогавашните 1,4 млн. златни лева.

  През 1884 г., когато дворецът е в груб строеж, по покана на княз Батенберг в България пристига немският паркостроител Карл Едуард Петцолд, парков директор на принца на Нидерландия. В продължение на две години той проучва климат, терен, местна флора, засажда първите кедри.

  Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд I. Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи XIII“ (фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула). Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението. Главната сграда е на 3 етажа. На първия са приемните зали, музикална зала и салон за вечеря, на втория са били разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните. Бравите на вратите за тоалетните също са украсени с герба на цар Фердинанд I.

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Избата на двореца е създадена още през 1891 г. за нуждите на княз Фердинанд_I, семейството и височайшите му гости. Тя заема 2 нива под земята и произвежда високо-качествени евксиноградски бели вина (12 вида) и коняк (7 вида), сред които и прочутия „евксиняк“. Смята се за една от най-добрите в България.

  Други забележителности са оранжериите с над 310 вида растения, царската конюшня „Щала“ (от немски: Stall), както и централният фронтон от покрива на френския замък Сент Клу (от френски – Château de Saint-Cloud) (XVIII век), вграден под главната тераса. Той изобразява френския кралски герб и е бил пренесен във вагон на влака „Ориент-експрес“ камък по камък през 1891 г., когато оригиналната сграда (там през 1843 г. е била сватбата на родителите на княз Фердинанд) край Париж е разрушена.

  Слънчевият часовник е подарък на цар Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски кораби във Варненския залив.

  Втората съпруга на цар Фердинанд царица Елеонора много обича мястото и прекарва тук по цяло лято след 1908 г. Тя почива [1] именно в Евксиноград на 12 септември 1917 г.

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  В периода 1946 – 1991 г. царският замък е национализиран и се превръща в почивна база на елита на БКП, като там са отсядали членове и кандидат – членове на Политбюро, ръководството на Секретариата на ЦК на БКП, както и висши служители на Министерския съвет и Държавния съвет на НРБ. Параклисът „Св. Димитър“ е разрушен още през 1948 г. През 2004 г. параклисът е възстановен в непосредствена близост до автентичното място по проект на Националния институт за паметниците на културата с проектант арх. Хр. Ганчев. След 1989 г. резиденцията е под юрисдикцията на МС – от 1992 г., УБО – от 1996 г., МС – от 1998 г., МДААР – от 2005 г., МС – от 2009 г.

  [email protected]
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Понастоящем Дворецът „Евксиноград“ е правителствена и държавна резиденция, макар и достъпен за посещения на групи от минимум 10 души с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.

  [email protected]
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Гневно

  Това е така , поради наследството.....ако , беше оставено от комунистите , досега да е приватизирано , а защото не е и е пълно с история , е.....само "приватизирано " тихо и безропотно !

 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Комунистическа класика. Наследството на Тодор Живков живее чрез тулупа Бойко Борисов

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  " Стопанство "Евксиноград", на чиято територия е разположена едноименната правителствена резиденция край Варна, на практика си е присвоило три плажа, заключени между територията му и морето. Това показа нова проверка на "Дневник". Без да посочват основание за това, от администрацията на Министерския съвет съобщиха в отговор на зададени въпроси, че водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на плажовете се извършва от и за сметка на стопанството.Трите плажа не фигурират и в актуализирания регистър на плажовете по Черноморието, изготвен от министъра на туризма Марияна Николова в края на август."


  Няма нещо в тази държава, което да следва закона и правовия ред ! Не се ли постави във фокуса на общественото внимание, не се ли води битка от обществото срещу поредното институционализирано беззаконие, няма прокуратура, няма държавни институции, които да вземат отношение към ширещото се беззаконие и престъпност !

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  потресаващо с тия убити пластмасови шезлонги и пършивата тента. как пък няма някой с 2 лв вкус

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  В Румъния, до Синая се намира замъкът Пелеш, бивша резиденция на румънските крале. Отдавна е превърнат в музей, и е един от големите обекти в програмите за румънския културен туризъм.
  Единственият класически замък, който би бил атрактивен за чужди и български туризъм е резервиран за селяндурите, попаднали на жълтите павета. А за Евксиноград може да се подготви почти целодневна програма за посещение, включваща обиколка на парка с ботаническата градина, посещение на замъка, обяд в ресторанта с изглед към морето, посещение на избата, която е под нивото на морето с дегустация на вина и коняци. И този пакет за групи от минимум 10 човека не би бил под 35 евро без ДДС на участник! И ще има огромен успех сред летуващите около Варна, а дори и за летовници от Албена и Сл. бряг.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Понастоящем Дворецът „Евксиноград“ е правителствена и държавна резиденция, макар и достъпен за посещения на групи от минимум 10 души с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  В един момент някои агенции се опитаха да включат посещение на Евксиноград, но работещите там, реално държавни служители, с най-голямо удоволствие отказваха дати, поради разни "мероприятия", не винаги свързани с управляващите.

  Дребна забележка - стилът на замъка от от 18 в., а не 13 в. Предполагам технически пропуск.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Обяснете как да стане,така че хем безопасността на членовете на правителството да бъде осигурена като ходят на плажа,хем този същият плаж да е достъпен за всеки българин? И чужденец!

 18. 18 Профил на Ognyan Petkov
  Ognyan Petkov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Както се осигурява безопасността на членове на правителства на други държави, където няма резервирани правителствени резиденции и плажове. Като искаш да управляваш трябва да можеш да поемеш риска да те гръмнат. Българските народни избраници открай време се гнусят от народа си и не искат да се мешат с него.

 19. 19 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Не мисля че е нормално членовете на правителството, парламента и други служители на народа да ги е страх да отидат на плаж без охрана.

 20. 20 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 194 Весело

  Кратунко бая тен е ФанАл тия дни.. помислИх, че е родом от Филиповци. Па нищо чудно и да е..

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ognyan Petkov":

  Да говорим конкретно,а не с общи приказки.
  Ти ако ДНЕС беше премиер на България щеше ли да ходиш на плаж заедно с хиляди други цивилни българи и чужденци? Па макар и с охрана да си.
  Няма спор че "българският елит" днес е съставен от отвратителни сноби с просташко държане.
  И трето - опасността да те убият ако си премиер днес идва не толкова от народа,а от мафията,чужди правителства и от хора с власт в самият "елит". Луканов беше убит от самите комунисти,щото нещо не се беше разбрал с "другарите" си.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#19] от "ouk01308652":

  Чети пост №21

 23. 23 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Позор! Расизъм в действие от извънземните управляващи.

 24. 24 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Весело

  С всичко днес в България, включително и с плажовете (открити и закрити за простосмъртни) се разпорежда партията с главно Г! Водена от най-яркото слънце, най-великия вожд, най-красивия левентин, любимец на народа и леко мухлясялите лелки.

  без подпис!
 25. 25 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Проблемът е от компетенцията на НСО, респективно Радев.

 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  @karabastun: БРАВО! Мислех си, че познавам историята там, но ти съществено допълни фактологията. Много благодаря.
  Да допълня само, че 1991 вървеше процес по отваряне на стопанството, за туристическа и търговска дейност. Този, който спря процеса, беше Стефан Савов, под чийто натиск бяха прекратени всички договори. Без тази намеса, вероятно стопанството щеше да стане туристически комплекс, от сорта на Слънчев ден (екс почивен дом на БКП в северната част на Св.Св.Константин и Елена, в момента туристически комплек) или Албена (най-добрия ни летен курорт). А държавата щеше да свали от бюджета си бремето да поддържа напълно излишен ВИП обект. Към днешна дата, обаче, разграждането му ще доведе до разпарчетосване и съсипване на обекта.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Убиват мръсните ти дела. Ако си част от Мафията и си убивал или прикривал убийства е редно да си в очакване на отмъщението.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Не мога да повярвам, че след десет години успешно управление на ГЕРБ, и неколкократно прекършване гръбнака на организираната престъпност, сега мафията иска да свали ГЕРБ. Как? Откъде се взе тая мафия?

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#25] от "nik_77.":

  Пак не си разбрал. Управлява се от МС сиреч от бойко ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Каква ирония. Мястото е създадено от царски особи за царски особи а там през последните 70 години се ширят правешки говедовъди или банкянски свинари.

 31. 31 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Някой, който знае може ли да каже, нормално ли е достъпа до плажа в Албена да е само пеш, като за преминаване през комплекса с кола ти искат 10лв? Не е до парите, а законно ли е да се ограничава достъпа с кола където и да е по черноморието? То това важи и други места.

  забавление и приключение
 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Бойко Борисов е Тодор Живков на държавния сектор. Има си номенклатура, има си привилегировани, има си администрация, която непрекъснато раздува. Окрупнява сектори, национализира бизнеси, създава нови агенции. Социализъм начело с Бойко Борисов като истински Тодор Живков.
  А в частния сектор Бойко Борисов е Вито Корлеоне. И май е излишно да се аргументирам.

 33. 33 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Оставка! Веднага!

  Иначе ще пеем 200 чалга на Орлов мост!

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  До коментар [#18] от "Ognyan Petkov":Да говорим конкретно,а не с общи приказки.Ти ако ДНЕС беше премиер на България щеше ли да ходиш на плаж заедно с хиляди други цивилни българи и чужденци? Па макар и с охрана да си.Няма спор че "българският елит" днес е съставен от отвратителни сноби с просташко държане. И трето - опасността да те убият ако си премиер днес идва не толкова от народа,а от мафията,чужди правителства и от хора с власт в самият "елит". Луканов беше убит от самите комунисти,щото нещо не се беше разбрал с "другарите" си.
  —цитат от коментар 21 на deaf


  Има доста държави в които Кметове, Министри, че дори премиери ходят на работа с колело или градски транспорт.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Дали пък нашето Слънце не се крие от 2 месеца в Слънчевото бунгало?

 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Някой, който знае може ли да каже, нормално ли е достъпа до плажа в Албена да е само пеш, като за преминаване през комплекса с кола ти искат 10лв? Не е до парите, а законно ли е да се ограничава достъпа с кола където и да е по черноморието? То това важи и други места.
  —цитат от коментар 31 на troi


  Зависи от статута. Ако теренът е частна собственост (а Албена май е точно така), то могат да ти поискат такса за преминаване. Ако е общинска, тогава вече има нюанси. Но, в този случай, би трябвало да се натресе реципрочна такса на всеки от въпросната "община", а преминаване на която и да било друга част от страната. Предвид това, обаче, как се развива курорта, през последните 24г (след учредяване на АД), не бих ги съдил много строго. Ако всички други райони, в страната, се управляваха така, нямаше да има нужда от подобни такси, чиято единствена цел е да държат разни цървули настрана. Защото КПП-тата и охраната гълтат повече пари, отколкото се събират от мераклиите да влязат (и да паркират!) в обекта.

 37. 37 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#31] от "troi":

  За преминаване не ти искат. До 30 минути (ако не греша) входът е безплатен. Ако се забавиш - плащаш.
  Според мен е напълно нормално. Иначе ще стане като Слънчев бряг, лудница от коли.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":Убиват мръсните ти дела. Ако си част от Мафията и си убивал или прикривал убийства е редно да си в очакване на отмъщението.
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ама ако си честен и почтен премиер,борещ се срещу Мафията,също може да те убият. Ако спреш "Балкански поток" или АЕЦ"Белене",трябва да внимаваш като пиеш чай,да не се окаже че в него има новичок.

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":

  В тези държави В МОМЕНТА цари мир,просперитет и спокойствие. Затова и управляващите там не се страхуват от атентати...

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#31] от "troi":

  Разбира се че е законно. Щом имаш пешехоьен достъп до плажа всичко е наред. Няма никаква обективна необходимост да отидеш до плажа с автомобил. Нещо повече незаконно е да си з автомобил върху плажа, което логично предполага, че няма никакво основание да е необходимо да ти е осигурен автомобилен достъп до плажа. Второ щом някой е изградил собствена инфраструктира различна от обществената е в правото си да иска заплащане за използването на тази онфраструктура. Незаконно би било ако някой иска да заплатиш за използването на обществена инцраструктура която е в режим на общо ползване.

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  https://bird.bg/barcelona-hristov-yovcheva/
  Новият съпруг на “Мис Бикини” от Барселона:
  Детето ѝ не е мое. Бракът ни е грешка.

  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159279668461189
  Борислава Йовчева, обитателката на “Къщата в Барселона”, се е сдобила с нов съпруг. Това е Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приближен с Иван Саздов и в миналото партньор по тенис на Бойко Борисов. В разговор с репортери той разказа любопитни неща. Христов спомена, че разследването в Испания около къщата и бизнеса на Йовчева било прекратено. Счита, че бракът му с бившата манекенка бил грешка. На въпрос за връзки с Бойко Борисов каза, че от познанството си с Борисов имал само ядове, а детето на Йовчева не било негово. В същото време Христов отрече да е инвестирал пари в модния бизнес на Йовчева в Барселона. Така въпросът кой именно стои зад офшорката, наляла милиони в луксозния бутик на Ermanno Scervino, управляван от Йовчева, остава висящ. #КъщавБарселона

 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":

  Че има има но България не е от тях. Малко предозиране е работата в този случай. Не че и хората отговарящи за това не са некадърници които не са си свършили работата. Трябваше да уредят нормативно въпросът и да включат плажовете към резиденцията с вдна фиктивна концесиозна процедура но явно не са го мислили.

  Модератора е неадекватен!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Трябва да се разруши всичко там и да се направи парк с ролеркостери.

  ... с двеста...
 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Ха, да не би да си учуден? В България винаги се е действало целесъобразно а не законосъобразно. Тази традиция, продължава да се спазва без никакви скрупули.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 780 Весело

  Ама ако си честен и почтен премиер,борещ се срещу Мафията,също може да те убият. Ако спреш "Балкански поток" или АЕЦ"Белене",трябва да внимаваш като пиеш чай,да не се окаже че в него има новичок.
  —цитат от коментар 38 на deaf

  Така е, та затова НЕ се страхувай за Борисофф:
  - усърдно строи руско-турски пАток,
  - рестартира Белене,
  - мъжествено и 'про-европейски' крепи монопола на Лукойл и газовия монопол на Газпром
  - партията му активно подържа съветските окупационни паметници,
  - прави си оглушки за окупацията на Крим, Донбас, Скрипал, Навални..
  - ....
  С тези и още куп др. заслуги към Масква спокойно може да си позволи една баня на Евксиноград, нали?

 48. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ОСТАВКА!
  + 1лв

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Апропо, който и да отиде на плаж там си плаща за всичко като шейх. Няма нищо безплатно - чадър, шатра, басейн, масаж, шезлонг... А , и цените хич не са “народни”. Плажът не е кой знае какво - край Варна има по-хубави плажове от тоя, но паркът е прекрасен. Има отдавна “инвеститорски интерес” и строителните акули отдавна точат ножове за това място. Всичко се разпарчетосва и се съсипва - trending now дето се вика...

 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Нека се ровят в статута на тези плажове, но мен като варненец много не ме е грижа за това да ходя на тези плажове по простата причина, че те никога не са били достъпни.

  За мен по-важното е да направят достъпа до резиденцията по-лек за да може човек да види парка и двореца - които изглеждат все едно са пренесени от Франция. Няма друго такова място в БГ и е хубаво да може са се види.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 52. 52 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Абсурда този прекрасен комплекс да е само за привилегировани лица трябва да приключи .Плажовете години наред се ползват от няколко души ,правоимащи ,а държавата губи милиони за поддръжка на това место , това е от данъците на обикновените хора .Такъв абсурд има само в страните с недемократично управление ,време е това да престане ,а комплекса Евсиноград да бъде отворен за обикновените хора ,а плажовете да са общодостъпни ,защото във Варна и без това са супер малко и с много труден достъп до тях .

 53. 53 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Много благодаря за информацията.И наздраве с едно тамошно "врачански мискет"!

 54. 54 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Също както е било или още е при феодалните имоти на турските и индийските емирати или в античността в Римската империя , та чак още по-рано при египетските Фараони ! !
  ТАКА Е И В ДНЕШНИЯ БУЛГАРИСТАН , разликата е че днес сме в ЕС и се водим за демократична държава !
  ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ , ГНУСОТИИ ! ! !

 55. 55 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Пак правим от мухата слон, ако отворят резиденцията за неограничени посещения, ще стане като с рилските езера. Ако пък сложат адекватна цена на удоволствието, ще стане поредното мутросборище.
  Така че, три пъти мери, един път режи.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на bodysoft
  bodysoft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да ги дадем тия плажове на Марешки и да се приключва с тоя скандал на единствените неосрани от предприемчивост плажове. И после пак дружно към Гърция!

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ...И трето - опасността да те убият ако си премиер днес идва не толкова от народа,а от мафията,чужди правителства и от хора с власт в самият "елит". Луканов беше убит от самите комунисти,щото нещо не се беше разбрал с "другарите" си.
  —цитат от коментар 21 на deaf


  Колега, я си помисли кое друго правителство би имало за цел да убие чужд държавен глава (освен руското, донякъде)? И по какви причини? Изобщо работа на премиера ли е лично да громи олигарси, мутри, разбойници, да присвоява ритони? Правосъдната система за какъв чеп е? Прилагането на законите приумица на държавните глави ли са, че да се притесняват?
  И си помисли в колко държави в ЕС държавните институции разполагат с почивна база на бюджетна издръжка, на разположение единствено на държавните служители - работещи и пенсионери. Т.е. държавните служители освен заплати получават куп други привилегии: служебни автомобили, телефони, задгранични командировки, бонуси при пенсиониране, безплатни ваканции с охрана. Айде дръж се!
  Колкото до Луканов не бъди сигурен, че е бил убит от другарите си. Ако изобщо е убит!

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Докато дружно всички тролове викаха "лайноморие, бетономорие, юруш към Гръцко", оказа се че за столичния правителствен елит мръсното море не е проблем (тези 3 плажа са само на 6-7 км на север от канала на Варненското езеро, а плажа на Златните още по-далеч - на около 15. Май има друг проблем - плажовете за народонаселението все повече намаляват, и за да си нямат проблеми управляващите, викат на висок глас: Нашето море не е хубаво, отивайте в Гръцко!

 61. 61 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#58] от "bodysoft":
  Марешки преди да го вземе тов плаж си беше едно мърляво място. Сега като го разработи и стана популярен, му завидяха

 62. 62 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Обяснете как да стане,така че хем безопасността на членовете на правителството да бъде осигурена като ходят на плажа,хем този същият плаж да е достъпен за всеки българин? И чужденец!
  —цитат от коментар 17 на deaf


  А защо членовете на правителството трябва да ходят именно на този плаж? Не могат ли да си позволят да си плащат като обикновените граждани почивката, или са им малки заплатите?!

 63. 63 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Някой, който знае може ли да каже, нормално ли е достъпа до плажа в Албена да е само пеш, като за преминаване през комплекса с кола ти искат 10лв? Не е до парите, а законно ли е да се ограничава достъпа с кола където и да е по черноморието? То това важи и други места.
  —цитат от коментар 31 на troi


  Никъде в конституцията не се гарантира придвижването с кола до където и да било - става дума за достъп на гражданите пешком. Пешком! Свободата на придвижване е гарантирана за ходене пеш. Същото се отнася и за възмутените от блокадите граждани, които твърдят, че се ограничава конституционното им право на придвижване. На никого протестиращите не са затворили пътя.

 64. 64 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Господин Спасов, похвално е, че сте се заловили с тази тема, но все пак след "...с предимство за почивка в "Евксиноград" се ползват следните длъжностни лица..."
  всички лица трябваше да са с пълен член.

 65. 65 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Веднага и 3те плажа да бъдат отворени за хората и да се направят пътеки да се стига до тях без да се минава през "Евксиноград"! Христо Иванов да ходи всеки ден да прави масови плажове там! Поне една полезна работа да свърши!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Кой да се разпорежда, който се разпорежда с цяла България, мутрите.

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До 31:"troi"...Някой, който знае може ли да каже, нормално ли е достъпа до плажа в Албена да е само пеш, като за преминаване през комплекса с кола ти искат 10лв? Не е до парите, а законно ли е да се ограничава достъпа с кола където и да е по черноморието? То това важи и други места....."

  Знаеш много добре, че таксата от 10 лв е таксата за правото да паркираш на територията на курорта, или такса паркинг. Територията на Албена е частна собственост. Достъпът до плажа на Албена е свободен, ако минеш през с. Кранево

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Не могат ли да си позволят да си плащат като обикновените граждани почивката, или са им малки заплатите?!
  —цитат от коментар 62 на evpetra


  Могат, но това е манталитет. Искат всичко да им е безплатно.

 69. 69 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Весело

  Леле,дневник,май,наш човек изгоря,та за това сте се загрижили-нали?

  Ръй! Ръй!
 70. 70 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само с глупости се занимават . Стават смешни.

 71. 71 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ама ако си честен и почтен премиер,борещ се срещу Мафията,също може да те убият. Ако спреш "Балкански поток" или АЕЦ"Белене",трябва да внимаваш като пиеш чай,да не се окаже че в него има новичок.
  —цитат от коментар 38 на deaf

  +++++
  Все един хубав ден руснак ще стане мръсна дума.

 72. 72 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#71] от "shumkar":

  "Ама ако си честен и почтен премиер,борещ се срещу Мафията,също може да те убият. Ако спреш "Балкански поток" или АЕЦ"Белене",трябва да внимаваш като пиеш чай,да не се окаже че в него има новичок.

  —цитат от коментар 38 на deaf

  +++++
  Все един хубав ден руснак ще стане мръсна дума."

  За вас "руснак" все още ли не е мръсна дума? Много сте закъснели в развитието си.

 73. 73 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  А не бе. Какво още ще поискате депутатите ни да ходят с колело на работа като онези глупендери в Норвегия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK