Атанас Славов: Проектът на ГЕРБ за конституция ще влоши патологиите, които наблюдаваме

Атанас Славов: Проектът на ГЕРБ за конституция ще влоши патологиите, които наблюдаваме

© Анелия НиколоваОсновният проблем при проекта на ГЕРБ за промени в конституцията е, че целта е да се запази властта колкото се може по-дълго", коментира пред БНР юристът и преподавател в Софийския университет доц. Атанас Славов ("Да, България"). По думите му управляващата партия демонстрира чисто конюнктурното отношение към конституционния проект и използване на нагласите на хората.


"ГЕРБ използва двете неща - тактически да си решат проблема с оставането на власт още няколко месеца, второ - паразитиране върху онези нагласи, които през последните десетилетия са формирани за конституцията", каза Славов, като определи основния закон като "роден в грях".


Славов каза, че има нужда от промени в конституцията, но не предложените от ГЕРБ и посочи, че за реализирането на повечето идеи не е необходимо свикване на Велико народно събрание. Според него предложеното намаляване на броя на депутатите наполовина само би влошило представителността на гражданите във властта, а предложенията по отношение на прокуратурата само ще я капсулират.
"Новият проект за нова конституция е около 90% препис на действащата, т.е. претенцията за преучредяване на държавата не се вижда от проекта на ГЕРБ, каза той. Този проект не би решил проблемите, той дори би влошил патологиите, които наблюдаваме", смята Славов. Той коментира, че първоначално предложеният проект видимо е бил подготвен за няколко дни и в него "имаше фрапантни грешки, които всеки уважаващ себе си юрист не би допуснал".


"Българските граждани искат много конкретни неща - справедливост, мислена като наказване на корумпираните хора във властта, и реформа на някои институции", добави Атанас Славов. Юристът посочи, че по правило за промени в конституцията е необходимо високо доверие към институциите, свързани с този процес, а в момента доверието към парламента и премиера е на едно от най-ниските си нива.


"Когато ГЕРБ казват конституция, всъщност имат предвид констипация", обобщи Славов.


Той прогнозира, че в парламента няма да се събере достатъчно подкрепа за започване на процедура по свикване на ВНС, а ако това стане с гласове на БСП, това може да означава край на социалистическата партия. По думите му няма нито политическа воля, нито обществена енергия за свикване на ВНС.


"Проблемите в демокрацията се решават с повече демокрация, в случая това означава избори", каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK