Защо съдиите не са доволни от новата система на съдилищата и от съдебния съвет

Вероника Имова, член на съдебния съвет, смята, че системата е добра

© Анелия Николова

Вероника Имова, член на съдебния съвет, смята, че системата е добраБлизо седмица след като над 130 съдии от най-големия и натоварен съд в страната - Софийския районен съд (СРС), заявиха в писмо, че няма да ползват новата единна информационна система на съдилищата, и призоваха за нейното спиране, проблемите, които те описаха, остават нерешени. За днес е насрочен пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС), в чийто предварително обявен дневен ред няма точка, свързана с писмото на магистратите.


Проектът за Единна информационна система на съдилищата се осъществява със средства по Оперативна програма "Добро управление" (ОПДУ). Системата, която започна да бъде използвана активно в Софийския районен съд от миналата седмица, беше тествана известно време преди това, но още в този период съдии обърнаха внимание, че има много проблеми.


На 10.09.2020 г. съдиите от Софийския районен съд (СРС) заявиха, че няма да използват наложената им ЕИСС, докато не бъде поправена. На следващия ден в интервю за сайта "Правен свят" членът на съдийската колегия Вероника Имова (която е и координатор по проекта) хвали качествата на Единната информационна ИСС и твърди, че съдиите са технически некомпетентни. Имова отправя упреци за рушителство на държавата поради властови амбиции. "Интервюто" беше препечатано същия ден във в. "Труд". Още следобед към ВСС потеглиха подписки от други съдилища, които се солидаризираха с колегите си от столицата.
На 11 септември ръководителят на проекта и член на прокурорската колегия Гергана Мутафова поиска да се извърши незабавна и пълна проверка на изпълнението на проекта, на който тя е ръководител. Повод за нейното искане не е писмото на съдиите, а е позиция на най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, от края на август.


"Дневник" се свърза със съдии от СРС, за да разбере защо 130 от тях (едно стабилно мнозинство от активно действащите) роптаят срещу кадровия си ръководен орган. Въпреки че са подписали декларацията си, която е достъпна и публично към настоящия момент те не излязоха с името си под претекста, че не желаят политизиране на дебата и изместването му към отделни личности. Съдиите приветстват въвеждането на електронно правосъдие, но повтарят и споменатото в декларацията си - "недостатъците са толкова съществени, че създават опасност за работата на съда като цяло".


Съдии споделят, че основните оплаквания срещу ЕИСС, са три групи. Първо, съдилищата не могат да извършват част от законоустановената си дейност - например компютърът не позволява на съдиите да постановяват определени видове актове; служителите са затруднени в изходящата кореспонденция; съставените книги (отчети) са неадекватни; на гражданите не могат да бъдат предоставяни пълноценни справки. Второ, на авторите на интерфейса идеята за ползваемост (user friendly) очевидно била непозната.


Всички действия са многократно усложнени. Ако за генерирането на съдебна заповед през досегашна деловодна система са били необходими 3 стъпки, то новата система изисква 30. Налага се дори междинните съдебни актове (например разпореждане да се направи някаква справка) да се подписват както на ръка, така и с квалифициран електронен подпис (КЕП). При това всеки, ползвал електронно банкиране, знае, че това изисква 1-2 кликвания и парола, като е възможно множество операции да бъдат подписани наведнъж.


Разработчиците на ЕИСС обаче не създават такива облекчения, а за да бъде заключен с квалифициран електронен подпис (КЕП) един-единствен вече създаден съдебен акт, се налага преминаване през 15 стъпки и екрани. Вероятно това не би било проблем, ако не трябваше да се извършва десетки пъти на ден. СРС традиционно получава около 100 000 дела годишно и по всяко от тях се издават десетки междинни актове.


Трето, ВСС все още не е закупил необходимия хардуер и изчакването на системата да отговори между всяка от стъпките е внушително. И трите групи регрес спрямо досегашните системи (липсите, усложнеността и забавянето) според съдиите няма как да се дължат на техническа некомпетентност на ползвателите, които впрочем в СРС са сравнително млади (част от съдиите са родени след 1989 г.).


В интервюто си Имова обаче отдава всичко на това, че коментиращите не са прочели документацията на системата от 2000 страници. "Такова изискване само по себе си е показателно за качествата на една система, която все пак служи за публикуване на текстове. Не е ясно и как прочитането на 2000 страници ще съкрати десетките стъпки и кликове", коментираха магистрати.


Идеите за въвеждане на електронно правосъдие в България датират от началото на новото хилядолетие, но реални законодателни стъпки са предприети през 2016 г. Предвиден е тригодишен срок, в който трябва да бъде създаден единен портал за електронно правосъдие (ЕПЕП - за достъп от гражданите) и централизирана уеб базирана информационна система (въпросната ЕИСС, в която постановяват актовете си съдиите). Осигурени са средства по европрограми. Четири месеца след изтичане на срока ВСС със задна дата удължава срока до 1 януари 2021 г.


Тоест от Нова година новите дела трябва да са безхартиени. Според съдиите обаче положението в най-големия съд в най-големия град в страната е плачевно: липсват скенери и служители, които да дигитализират многомилионните целулозни постъпления, които част от страните и институциите ще продължат да подават. Всъщност и функционалностите за електронно подаване на искови молби и не функционират надлежно. От пролетта съдилищата получават документи по имейл, но на доверие, тъй като няма автоматична възможност или дори достатъчно служители да проверяват електронните подписи, коментират още магистратите.


През миналата година ВСС успешно е отчел усвояването на средства по проект за подаване на електронно заявление за заповед за изпълнение - това са най-лесните, но масови дела; досега обаче не е постъпило нито едно такова. Гражданите нямат качествен електронен достъп до делата - за получаване на такъв в електронния портал е необходимо подаване на писмена молба, а и там не е достъпна цялата информация по делото, а от СРС въобще никаква поради съществуващ риск от срутване на инфраструктурата.


Няма осигурена техника за електронен преглед на делата в сградата на съда от граждани без електронен подпис. Няма закупени екрани за преглед на делата по време на съдебно заседание или по време на списване на съдебните актове.


ЕИСС се изготвя от държавното "Информационно обслужване" АД по проект, чийто главен ръководител е прокурор - Гергана Мутафова от ВСС. Координатор по проекта е именно Вероника Имова. Според гневните съдии, поне с оглед на резултатите, в разработката на заданието и изпълнението не са участвали представители на потребителите на системата - съдии, деловодители, секретари и други служители.


Системата беше въведена в пилотни съдилища едва в началото на лятото (за сравнение - в Австрия тестването в отделни съдилища протича с години). Това обаче се оказало безсмислено, тъй като те са сигнализирали за множество недостатъци, но по по-голямата част от тях ВСС все още не е възложил извършване на поправки.


Напротив, ВСС приема ЕИСС "без забележки" и налага ускорен график за внедряването ѝ. Вместо заложените в договора обучения са качени две клипчета в ютюб, не е отговорено на никакви въпроси. Опитите да бъде свикано заседание на кадровия орган през лятото (който по закон е постоянно действащ) се провалят. Кадровиците са във ваканция, докато паниката и потресът на съдиите (чиято традиционна съдебна ваканция беше отменена) преминава в гняв и отчаяние.


Това, което Имова не споменава в интервюто си, е, че ако системата не бъде внедрена поради своята недъгавост, бюджетът на ВСС ще дължи 6- или 7-цифрени финансови корекции, а ръководителите на проекта може би няма да получат възнаграждения. "Една по-активна и безпристрастна прокуратура и финансова инспекция би предприела съответните мерки срещу виновните за станалото. ВСС обаче, изглежда, се надява да ползва своя опит със замазването на подобни издънки", коментираха съдии.


В момента ЕИСС се внедрява в около 150 граждански и наказателни съдилища, но не и в административните съдилища в страната. За тях преди няколко години, по времето на Георги Колев като председател на ВАС, е разплатена самостоятелна деловодна система. Тя така и не заработва, но за да не връща ВСС средства, пред органите по европейското финансиране се поддържа илюзията, че устойчиво се ползва. И следователно административните съдилища нямат нужда от единната система.


Съдиите са разочаровани, че никой не е обърнал внимание на градивните и подробни забележки на колегите им. Считат, че съдийският дълг е да се запознават сериозно с делата, да обмислят съображенията и доводите на страните, да прилагат закона и справедливостта. ЕИСС е на път да промени това - вместо на житейските и правни казуси, времето им ще бъде посветено на обслужване на компютърната система.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Без върховенство на Закона всичките ни усилия за нормализиране на държавата ни са обречени на неуспех!

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Как така няма да ползват, това да е концерт по желание?
  Това си държавни служители, които си имат задължения.
  Ако ще стават политици, О.К.
  Но трябва да напуснат системата първо.

 3. 3 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Системата е пълен батак, а ако колеги не се бъркат - това е някаква преработена версия, на системата, с която са работили в прокуратурата само дето актовете на прокуратурата и на съда и процеса на постановяването им са различни и не може да ползваш като основа, нещо, което изначално не е предназначено за теб.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  като я направят нормална тогава ще я ползват. Ако забавянето по някои дела в момента е в месеци, ако тая система им я наврат на СРС като заведете едно дело при раждането на детето ви, ще имате решение някъде към абитуриентския му бал. Толкова е малоумна системата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#4] от "bludniq_sin":

  То изобщо има ли нормални срокове в българския съд?
  Ама важното е Гешев да е виновен...

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Просто програмистите си нямат представа от начина по който работи съда.
  - Как можеш да правиш нещо от което нищо не разбираш?
  - Елементарно Уотсън - стани програмист.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Весело

  "членът на съдийската колегия Вероника Имова (която е и координатор по проекта) хвали качествата на Единната информационна ИСС и твърди, че съдиите са технически некомпетентни"

  Аха. Сега разврахме как един съдия, в случая Вероника Имова, е станала момпетентна. Другите съдии са техничести некомпетентни, вероятно защото не са получили допълнителни пари.
  Но другарката Имова е получила ПАРИ и е станала компетентна. Само не става ясно за колко време е развила тази компютърна компетентност - дали още от момента, когато се е уредила да бъде координатор или чак накрая като е получила парите.

  подпис
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Всъщност без право, без справедливост, без отвоюване и възстановяване на институциите няма да има и нормална държава. Защото е последните години такива "закони" се появиха, че направо ме е срам.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Весело

  Позицията на протестиращите съдии е съвсем разбираема. С новата система те трябва да правят твърде голям брой кликвания. Броят кликвания на една система е сред най-определящите фактори за качеството user-friendly. Всеки, дори без компютърна компетентност, знае досадата да кликваш много често.

  подпис
 10. 10 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Все едно да накараш армията да използва дефектни автомати, дето раняват своите.
  Някои команди обективноне могат да бъдат изпълнени.

 11. 11 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Пълна некомпетентност и шуробадженащина. Държава в Европа или по-скоро срам за Европа. Ние сме напълно готови за Евразия, но не и за цивилизования свят.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Весело

  До сега само един човек не е доволен от моята позиция за многото кликове.
  За това обяснявам:
  Съдебното производстно от гледна точка на компютърните науки е съставено от бизнес-процеси. Бизнес процес означава да има някаква стандартна последователтост на нещата , макар и с малки отклонения. Това означава, че когато си избрал посоката няма нужда често да коригираш в случая с кликвания.
  Просто е. След като си избрал с автомобила да достигнеш до някакво далечно място първоначално се движиш само по главни пътища с предимство. Като наближиш се налага да излезеш от главния път.
  Работата е там, че тези недотатъци са избежими.

  подпис
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Весело

  Зад анонимността дължа извинение на г-жа Вероника Имова за моята критика, защото изглежда лично.
  Но тя е съдия и по принцип съдът е най-компетенният орган в държавата, защото разполага със сумарната компетентност на експертите. Дори всички други са задължени да подпомагат съда с експертиза.
  На позицията си в проекта г-жа Имова, поне за мен, не изглежда по-компетентна от опонентите си.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Весело

  Използвам повода, да препоръчам на недоволните съдии какви качества имат основание да изискват от новата система.
  Новата система трябва да следи развитието на всяко дело и да прогнозира какви данни ще въведят различните длъжностни лица - деловодители и съдии. Когато системата умее да прогнозира тогава системата предлага по-малко възможни екрани или бутони за използване. Често е възможен само един път за продължаване и не е нужно да се избира с клик.

  подпис
 15. 15 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  кАнал 3 осъдени на 2-ра инстанция за клевети срещу Биволъ:
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/3490441167674307

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не е работа на съдии да запретнат ръкави и ремонтират
  сложна user hostile (противно на friendly) тотално калпава система
  от кабели, софтуъри и други части наврежа локална... и публична.

  Затова не всички, но съдиите са гневни.
  Така информира публикацията.

  Еднакво много важни въпроси.

  Как с обществена поръчка търг е бил проведен светъл?
  Най-Добър: за Колко купен (чиста сума, без рушвета)?
  ...

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Как така няма да ползват, това да е концерт по желание?
  Това си държавни служители, които си имат задължения.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Глупости пусти...

  Система първо се Проектира, от Инженери.
  Обикновено, с опит и на Програмисти.
  Твърде желателно, и с опит в Ергономика, Human Factors, User Friendly Systems
  (приблизително едно и също).

  Изследват се Групи Потребители Клиентии, за каквито ще е системата.
  Характеристики... навици на работа.
  От такава информация се очертават Спецификации за системата.

  От "Върха", информация относно Потребители и Потребление,
  Top-down design and development.

  Първо Какво/после Как, на етапи, от Върха до реализация.
  И тестване така.

  С ранно участие на някакъв брой типични Потребители.
  От самото начало, при очертаване на спецификациии...
  до тестване на системата... и пак тестване/корекции.

  Ако продуктът е бил разработен за различен тип ползватели и различна среда,
  морално износен продукт, но тръснат "as is" в държавна съдебна власт на Република България...

  Май абсурд сте напредставили...
  съдии потребители седят до програмисти и ръчкат съвети:
  Това парче код, ако преместите, целото нещо ще се освести.

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Просто програмистите си нямат представа от начина по който работи съда.
  - Как можеш да правиш нещо от което нищо не разбираш?
  - Елементарно Уотсън - стани програмист.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело

  Ха-ха-ха-ха! Най-претенциозната част от съдебната власт - съдиите, се оказват носители на пълно дигитално невежество. Много трябвало да кликат. Ми да ви пратим седмокласници да ви обяснят кое как става.

 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Как да я ползват като системата НЕ РАБОТИ бе, ПКП!

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  ВСС- като прочете човек и като знаем каква компетентност и експертни качества ни демонстрират години наред, под мъдрото ръководство на цацата преди и сега на каскета...напълно достатъчно. И тези хора определят живота и кадровото развитие на действащите юристи - тъжна работа и резултата е налице.
  Обвиняват цацата и баце, че са нарупили международни закони - какво повече трябва да се случи?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Няма нещо, което не може да се поправи. Да почват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK