Съдебният съвет отложи дебата и решението за системата за съдилищата

Според главния прокурор Иван Гешев с отлагането на системата ще се нанесе репутационен удар върху държавата

© Юлия Лазарова

Според главния прокурор Иван Гешев с отлагането на системата ще се нанесе репутационен удар върху държаватаВисшият съдебен съвет (ВСС) отложи за сряда дебата и решението какво ще се случи с въвеждането на новата информационна система на съдилища. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска отлагане на въвеждането на системата в съда и включване в дневния ред на пленума на всички становища, постъпили по темата. Главният прокурор Иван Гешев пък заяви, че ако внедряването на системата бъде отложено, това ще нанесе репутационен удар върху държавата, съобщи news.lex.bg.


Миналата седмица над 100 съдии от най-големия и натоварен съд в страната - Софийският районен съд (СРС), заявиха в писмо, че няма да ползват новата единна информационна система на съдилищата, и призоваха за нейното спиране. На следващия ден ръководителят на проекта по програма "Добро управление" Гергана Мутафова поиска пълна проверка на проекта, но заради становището на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите.


Пленумът на съдебния съвет обсъжда близо два часа какво да предприеме по проблема, който дори не беше включен в дневния ден за заседанието в понеделник 18 септември. Сред темите на спора беше и дали темата да не бъде прехвърлена и към съдийската колегия, която в началото на септември имаше заседание по темата.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов предложи системата, която трябва да бъде внедрена в съда от 18-ти септември, понеделник до края на седмицата с мотив, че тя създава проблем и при формирането на съдебните състави на Наказателната колегия. Оказва се, че в системата не е предвидена възможност за подобно действие. Панов е отправил запитване до изпълнителя по проекта "Информационно обслужване", които са му отговорили, че механизъм за формиране на съдебните състави въобще не е бил залегнал в техническото задание и това е доработка, която трябва да бъде възложена от Висшия съдебен съвет. Затова и той поиска системата да бъде отложена докато този проблем бъде отстранен и системата предвижда подобна опция.


Лозан Панов също поиска спиране на въвеждане на системата

© Надежда Чипева, Капитал

Лозан Панов също поиска спиране на въвеждане на системата


Членовете на съдийската колегия Боян Новански, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и координаторът по проекта Вероника Имова настояваха въпросът отново да бъде разгледан от съдийската колегия. Към тях се присъедини и главният прокурор Иван Гешев, който смята, че всички затруднения пред съдиите трябва да бъдат отстранени, но това трябва да се случи след дебат и решение в съдийската колегия. Освен това според него спирането на системата щяло да нанесе репутационен удар върху държавата.


"Едно евентуално спиране на внедряване на системата ще нанесе сериозен репутационен удар върху държавата и върху ВСС. Доколкото съм запознат с договора, няма пречка след внедряването на системата да бъде съставен констативен протокол, в който да бъдат отразени всички забележки и разработчикът да отстрани всички недостатъци. Колегите от Съдийската колегия да изслушат ръководителя на проекта, "Информационно обслужване", защото проблемите на съда задължително трябва да се решат, като цената не бива да е спиране на системата. Отново казвам - това ще е сериозен репутационен удар върху страната ни и в частност върху ВСС. Ако някой цели това, трябва да го каже. Част от това ще бъде включено в доклада за върховенството на закона за България", заяви още Гешев.


Срещу връщането на темата в съдийската колегия възразиха Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова, които припомниха, че за информационните системи на съдилищата отговорен е именно пленумът. В крайна сметка Дишева предложи да се свика извънредно заседание на пленума в сряда, на който отново да бъде разискван проблемът. "Времето тече, системата се внедрява, а съдилищата затъват все повече в битка с ЕИСС", заяви още Дишева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Извикайте Барни, той ги бара нещата...

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Сериозно ли пожелалия анонимност автор е разбрал кой е лошия дори в преразказа?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Юристи правят СИСТЕМА - няма такъв смях. От 15 г нещата не са мръднали. Няма да се учудя ако разбера, че някои дори не знаят как се пуска тая пущина кумпютора.

 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Метежът умря и страх Мунчо скова,
  защото за рапорт го чакат в Москва.
  Ще дава отчети на Белград и Дубай,
  но прокурора ще сложи точка за край.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 5. 5 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Гешев заслужава репутационен удар по задника.

 6. 6 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В този случай няма невинни.
  ВСС приема калпаво задание, управлението на проекта е примитивно, поради което резултатът е учудване и оплакване от всички страни.

  Най-виновен е ръководителят на проекта (Информационно обслужване). Недопустимо е такива оплаквания да се появят чак при масовото внедряване.

  ИО са много назад в разбирането за управление на сложни проекти (не в технологичните решения)

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#6] от "BezEmotsia":

  Информационно обслужване имат една, единственна задача: "правилно" обработване на изборните резултати!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Обикновено вината е в този , който е направил калпаво и непълно задание,ама карай да върви. Ако ИО е направило всичко по заданието, защо те да са виновни.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Весело

  "Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска отлагане на въвеждането на системата в съда"

  Напълно очаквано от Черния лебед...

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Весело

  Ма разбира се.
  С въвеждането на системата черджето изпод крачката на Панов за разпределяне на съдиите ке биде дръпнато.
  Те затуй се опиня и е против нея...

 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Нито Панов, нито Гешев разбират от информационни системи.
  Единият иска отлагане, защото Съдът е мързелив и по принцип обича да си отлага, хеле през отпускарския сезон.
  Лозан така и не успя да направи организация с която да извади Съда от ленартията му от комунистическо време.
  Прокуророти са екшън героите и плуват по политическата вълна - задръжат, запорират, освобждават или арестуват както им скимне.
  Това е възможно поради мързела, летаргията и безхаберността на Съда.
  Когато някой го арестуват, запорират му имуществото или изобщо го тормозят от прокуратурата какво пречи на Съда да се организира и се произнесе на момента
  с решение?
  Мързел. Ао не е и по-тежка дума.
  Кои са приоритетите на всеки Съд в момента в България?
  Да се яви съдийката със зеленчука от пазара в торбата (по Филч
  ев) в заседания според графика или да вземе бързо решение по горещ случай с набеден от прокуратурата човек или бизнес?
  Това, че имаме толкова много задържани, запорирани и пр. в момента в България го дължим и на мързеливостта и немарливостта на българския Съд.

 13. 13 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Каскета намерил за кое да се притеснява, че е "репутационен риск" за страната. Хрумнат ми доста по-реални проблеми:
  - Това, че имаме такъв като него за главен прокурор;
  - предаването на опозиционери на Ердоган;
  - пребиването на протестиращи;
  - корупцията;
  - политическият и прокурорски натиск над свободните (все още) медии и журналисти - пряко или непряко заплашвани дори в ефир при неудобни въпроси;
  - политическият и прокурорски натиск над бизнеса щото участват в протести;
  - политическият и прокурорски натиск над политически противници;
  - отказа да се разследват сигналите срещу управляващите - нито дума за снимките от чекмеджето или записите на Борисов, сигналите на Божков, какво стана с къщата в барцилона и т.н
  - простащината на управляващи и главния прокурор;
  - издевателството върху Конституцията от тези дето трябва да я защитават и очевАдното неспазване на законите на държавата - кой прати прокурори в Президенството, а отказва да проверява сигнали срещу Борисов;

  и т.н и т.н

  та - айде моля ти се

  ОСТАВКА БЕ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Весело

  "Това, че имаме толкова много задържани, запорирани и пр. в момента в България го дължим и на мързеливостта и немарливостта на българския Съд."

  Ъхъм, но това не им пречи на съдиите да бъдат едни от най-състоятелните и заможни българи. Но за съдийската мафия не се говори. Омерта. Протести срещу тех на кръстовищата нема. Нъл тъй...

 15. 15 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Глупаци сте вие, глупави хора. Днес се сблъсках челно с новата система. Ще ви убият с камъни, а вие си мислите, че сте по-умни и от най умните. Мъка ми е какво се задава, истерия, която няма да можете да контролирате. Глупост, неочаквана и за най-глупавите измежду вас.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Техническо задание се прави от Изпълнител
  работейки "плътно" с представители на Възложител,
  одобряващ по някое време заданието, за реализация.

  В случая, обслужващ технически изпълнител е "Информационно Обслужване".

  Ако е направил калпаво и непълно задание...

  Направил е 700 страници агитииращ "Наръчник за потребителя",
  та потребителя да навигира за да се учи и информира...
  преди да заработи реално, модерно и делово.

  Затова потребителя протестира

  До коментар [#9] от "Роси":

  Обикновено вината е в този , който е направил калпаво и непълно задание,
  ама карай да върви.

  Ако ИО е направило всичко по заданието,
  защо те да са виновни.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Пореден случай на грешно похарчени пари и лош резултат, но за каскета решутацията е над всичко - дай да подпишем протокола и заметем случая, а после ще му мислим.
  Безспорно мъдър подход.

 18. 18 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Гешев, не подавай оставка, като толкова много искат да те махнат нека те застрелят или да те "почепят" с Новичок, тогава всеки (и майките им) ще ги види кои са!!!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK