Строителството на нова детска болница ще започне в рамките на една година

Строителството на нова детска болница ще започне в рамките на една година

© Юлия ЛазароваДо края на годината ще започне разрушаването на скелето, в което до скоро се предвиждаше да се помещава бъдещата детска болница, а на нейно място до септември месец 2021 г. ще започне изграждането на нова сграда, стана известно от изказвания на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и Мая Пенчева от фирмата-изпълнител "Главбулгарстрой" след обществено обсъждане по темата в киносалона на Военномедицинска академия (ВМА), организирано от Министерството на здравеопазването. Окончателен проект какви клиники и отделения ще включва бъдещото лечебно заведение все още няма, но на форума беше представен предварителен.


В България няма детска болница, която да обединява на едно място абсолютно всички отделения, клиники, лаборатории и специалисти. Това продължава да поставя родителите на пациентите в ситуация да посещават различни лечебни заведения, в търсене на медици.


(Частично) събаряне


Въпреки че обсъждането на нова детска болница предполага фокусът на дебата да е здравен, то изказванията бяха предимно от строително естество и това е така от началото на публичните дискусии - дали съвременна детска болница може да се построи върху старо скеле. Георги Богданов от "Национална мрежа за децата" посочи, че в сегашното скеле таваните са ниски, но беше репликиран от водещия на общественото обсъждане проф. Иван Литвиненко, че визираните от Богданов изисквания важат за хирургичните зали и това било предвидено от изпълнителя.
Срещу събарянето на скелето се изказа Лазар Голев, автор на конструктивния проект от 1989 г. По думите му постройката е на около 30 години (а не както често се твърди - на 70), изградена е по правила, които "с малки изключения" били в сила и в сегашно време, отговаря на земетръсните условия, а събарянето ѝ би било "безсмислено", защото "новите блокове ще бъдат почти същите, тъй като ще бъдат изчислени по същите правилници както вече изградените".


След като изслуша желаещите за изказвания министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че "старата сграда ще бъде бутната", както отсече през май премиерът Бойко Борисов след редица протести и искания на оставка на вече бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев.


След проф. Ангелов на въпроси на журналисти отговаряше и Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главбулгарстрой". Тя каза, че се прави "проект за събаряне, частично, не говорим за пълно събаряне и поетапно се събаря етаж по етаж механично". Запитана от "Дневник", какво има предвид с "частично", тя отговори, че "ще знаете всяка една стъпка" и че предстои по процеса да се съгласуват с институциите. А за да са предпазени от прах и шум болничните сгради в непосредствена близост, щяло да се прави допълнително скеле.


И все пак... за медицинската част


Доц. Любомир Димитров, началник на отделението по детска кардиология в националната кардиологична болница също се обяви за разрушаване на сегашната постройка и изрази опасение, че тя "е стара не като бетон, а като идея" и се аргументира, че заради възрастта си няма как да е съобразена със "съвременните нужди на различните отделения".


Неведнъж инициатива "ЗА истинска детска болница" е посочвала като критика, че липсва анализ на нуждите на национална детска болница - напр. колко легла да има в дадените отделения и клиники, как да са свързани помежду си и др. Част от инициативата е архитект Петкана Бакалова, която обясни за "Дневник", че при всяко проектиране трябва още в началото да има задание: технически параметри, как се осигурява евакуация, пожарна безопасност, условия за водоснабдяване.


"Няма нито една дума за това на база на какво е легловата база, операционните, всичките искания. Реално това е механичен сбор от действащите в момента в София отделения. За да знаем колко броя легла ни трябват, най-общо казано, за отделение, ние трябва да знаем колко деца на година минават през дадено отделение", твърди Бакалова.


Инициативата "За истинска детска болница" ще бъде част от обществен съвет към министъра на здравеопазването, който ще консултира - но няма да може да участва във взимането на крайни решения - процесите около бъдещата детска болница. В обществения съвет се очаква да членуват и национално представени пациентски организации, специалисти педиатрия, неонатология, стоматология, онкология, представители на Българския лекарски съюз, Здравната каса и наскоро учреденото държавно дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница".


Пари и 3D конценпция


Министърът на здравеопазването заяви категорично, че събаряне на сградата, проектирането и изграждането на нова ще се направи в рамките на настоящата обществена поръчка, която е възложена на консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой", на същата стойност (преди в уговорката не се е предвиждало срутване) - 77.8 млн. лв. без ДДС.


На няколко пъти в рамките на общественото обсъждане беше повтаряно, че все още няма окончателен проект какво ще включва бъдещата детска болница, но все пак архитект Иво Мечанов от Обединението "Детско здраве", в което участват "Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД, показа "3D концепция на неосъществен проект". Според презентацията бъдещата детска болница може да включва 350 легла за лежащо болни и 50 легла стационар. В нея се очаква да работят най-малко 1100 човека в 36 отделения, клиники и сектори.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Въпросът не е само в сградата. Цялото ни здравеопазване е със сбъркана конценция. Всичко е много зле - персонал, оборудване, раздута администрация, снабдяване, условия и т.н.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Любопитно

  За 1 година да съборят старата конструкция, да разчистят терена, да одобрят новите работни проекти и да започнат строителството на нова сграда - доста амбициозно ми се вижда, да не кажа невъзможно. Все пак - дано да стане, Главболгарстрой е сериозна фирма. А че заложеният бюджет няма да го спазят е отдавна ясно.

 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  главболгарстрой ще сцепят
  мрака за да се докажат. все пак
  са на хранилката на боко дъ пъмпкин.
  ще им дадат сертификат: инвеститор
  екстра бойко А клас.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2578 Любопитно

  "постройката е на около 30 години" - е, в Ямбол се канят около 40 години, та като едното нищо, въпреки 3Д проект и безмерния ентусиазъм, удължаването може да е заразно. Парите, ТЕ ще са като за 300 години, но пък ОсвоЕНи от когото си трЕбе. Поредната дъвка, след детските градини - наред са старческите домове, казармите, че ВМРО са им фенове.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Щом бойко (днес му е празник) е казал начи бутаме.
  Той толкова неща бутна(цяла държава) та една детска болница ли ще му се опре !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Дърт социализъм.
  Пълна глупост.
  Накрая пак няма да има пари за лечение на деца в чужбина.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#6] от "lynyrds":

  Тия пари за децата герб ги откраднаха. Бог да ги съди !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Харесваме хората с убеждения, само моля ти се не се вдетинявай.

  И не ви трябваше Корнелия ако ще бутате Боко ама това е друга тема.Също като на ГЕРБ вече не им трябва Боко ако искат да оцелеят.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#8] от "lynyrds":

  Явно не си запознат за съдбата на Фонда за лечение на деца в чужбина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Съмнявам се това да се случи до една година. Всичко е толкова мудно, че няма накъде повече.

 11. 11 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 835 Разстроено

  Пак ще се откраднат милиони, гарантирано от гроб!

 12. 12 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 775 Гневно

  От поне година се пише и пак продължават с това "скеле" !
  Необразовано, без грам обща култура, говорещо като от последна инстанция - що е то ?
  Отговор - журналист !

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Тия са луди! Абсолютно ненормални. Щели да бутат готова сграда. За нова даже нямат концепция. За пари изобщо не става дума.
  Ще я събарят с чукове късче по късче. Щото не ставала за туй дето не знаят какво ще е!
  По-добре да преработят проекта. Част от сградата наистина може да падне, но читавото трябва да остане. Не може сградата хич да не става за болница, след като е проектирана за болница.
  Абсолютно ясно е, че бутнат ли сградата, детска болница въобще няма да има. Затуй най-добре е час по-скоро да бутнат тези опасни хора вместо сградата.
  В Бургас събориха готовата сграда в центъра и оттогава зее само една дълбока яма пълно с тиня и боклуци.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Преди десетилетия може да е ставала, сега не.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":Преди десетилетия може да е ставала, сега не.
  —цитат от коментар 14 на Роси


  Стига Роси! Какво и е на сградата? Голяма, здрава, яка, стабилна. Съмнявам се, че изобщо могат да построят такава. Или каквато и да е, щото е въпрос на много малко време да се омитат.
  Ако проектът е остарял, да го преработят и осъвременят. Ако липсват функции и помещения, могат да ги добавят, като достроят още тела. Височината на етажите била малка - глупости, я ги погледни! Коя болница е с по-високи етажи? Никакъв проблем не е и да добавят тоалетни и всякакви комуникации.
  Мутрите знаят само да крадат и рушат. Но повярвай ми. Разрушат ли тази сграда, детска болница няма да има.
  Но...., ако все пак не става за болница, да си построят нова на чисто място, а тази сграда да я ползват за друго. Буквално е грехота да рушат. Макар те само това умеят. А нали ги виждаш как строят!!?
  И последно, ще я рушат тази сграда късче по късче, камък по камък, желязо по желязо. Постави се на мястото на шерпите. Сградата е строена през социализма, когато качеството беше на ниво. Много възможно бетонът да е по-як от гранит. А основите и фундаментите долу представа си нямам как ще ги изровят.

 16. 16 Профил на iqa35578297
  iqa35578297
  Рейтинг: 14 Неутрално

  На мен малко ми се струва ала-бала, това. Ще бутат етаж по етаж, най вероятно ще запазят основите, пък новите изиаквания не разрешават болници над 8 етажа и накрая щяла дадабъде по голяма. Струва ми се че този проект е приключил, следващото правителство да мисли нов, но ще трябвада е някъде в покрайнините новият терен.

 17. 17 Профил на iqa35578297
  iqa35578297
  Рейтинг: 14 Неутрално

  На мен малко ми се струва ала-бала, това. Ще бутат етаж по етаж, най вероятно ще запазят основите, пък новите изиаквания не разрешават болници над 8 етажа и накрая щяла дадабъде по голяма. Струва ми се че този проект е приключил, следващото правителство да мисли нов, но ще трябвада е някъде в покрайнините новият терен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK