Строителството на нова детска болница ще започне в рамките на една година

Строителството на нова детска болница ще започне в рамките на една година

© Юлия ЛазароваДо края на годината ще започне разрушаването на скелето, в което до скоро се предвиждаше да се помещава бъдещата детска болница, а на нейно място до септември месец 2021 г. ще започне изграждането на нова сграда, стана известно от изказвания на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и Мая Пенчева от фирмата-изпълнител "Главбулгарстрой" след обществено обсъждане по темата в киносалона на Военномедицинска академия (ВМА), организирано от Министерството на здравеопазването. Окончателен проект какви клиники и отделения ще включва бъдещото лечебно заведение все още няма, но на форума беше представен предварителен.


В България няма детска болница, която да обединява на едно място абсолютно всички отделения, клиники, лаборатории и специалисти. Това продължава да поставя родителите на пациентите в ситуация да посещават различни лечебни заведения, в търсене на медици.


(Частично) събаряне


Въпреки че обсъждането на нова детска болница предполага фокусът на дебата да е здравен, то изказванията бяха предимно от строително естество и това е така от началото на публичните дискусии - дали съвременна детска болница може да се построи върху старо скеле. Георги Богданов от "Национална мрежа за децата" посочи, че в сегашното скеле таваните са ниски, но беше репликиран от водещия на общественото обсъждане проф. Иван Литвиненко, че визираните от Богданов изисквания важат за хирургичните зали и това било предвидено от изпълнителя.
Срещу събарянето на скелето се изказа Лазар Голев, автор на конструктивния проект от 1989 г. По думите му постройката е на около 30 години (а не както често се твърди - на 70), изградена е по правила, които "с малки изключения" били в сила и в сегашно време, отговаря на земетръсните условия, а събарянето ѝ би било "безсмислено", защото "новите блокове ще бъдат почти същите, тъй като ще бъдат изчислени по същите правилници както вече изградените".


След като изслуша желаещите за изказвания министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че "старата сграда ще бъде бутната", както отсече през май премиерът Бойко Борисов след редица протести и искания на оставка на вече бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев.


След проф. Ангелов на въпроси на журналисти отговаряше и Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главбулгарстрой". Тя каза, че се прави "проект за събаряне, частично, не говорим за пълно събаряне и поетапно се събаря етаж по етаж механично". Запитана от "Дневник", какво има предвид с "частично", тя отговори, че "ще знаете всяка една стъпка" и че предстои по процеса да се съгласуват с институциите. А за да са предпазени от прах и шум болничните сгради в непосредствена близост, щяло да се прави допълнително скеле.


И все пак... за медицинската част


Доц. Любомир Димитров, началник на отделението по детска кардиология в националната кардиологична болница също се обяви за разрушаване на сегашната постройка и изрази опасение, че тя "е стара не като бетон, а като идея" и се аргументира, че заради възрастта си няма как да е съобразена със "съвременните нужди на различните отделения".


Неведнъж инициатива "ЗА истинска детска болница" е посочвала като критика, че липсва анализ на нуждите на национална детска болница - напр. колко легла да има в дадените отделения и клиники, как да са свързани помежду си и др. Част от инициативата е архитект Петкана Бакалова, която обясни за "Дневник", че при всяко проектиране трябва още в началото да има задание: технически параметри, как се осигурява евакуация, пожарна безопасност, условия за водоснабдяване.


"Няма нито една дума за това на база на какво е легловата база, операционните, всичките искания. Реално това е механичен сбор от действащите в момента в София отделения. За да знаем колко броя легла ни трябват, най-общо казано, за отделение, ние трябва да знаем колко деца на година минават през дадено отделение", твърди Бакалова.


Инициативата "За истинска детска болница" ще бъде част от обществен съвет към министъра на здравеопазването, който ще консултира - но няма да може да участва във взимането на крайни решения - процесите около бъдещата детска болница. В обществения съвет се очаква да членуват и национално представени пациентски организации, специалисти педиатрия, неонатология, стоматология, онкология, представители на Българския лекарски съюз, Здравната каса и наскоро учреденото държавно дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница".


Пари и 3D конценпция


Министърът на здравеопазването заяви категорично, че събаряне на сградата, проектирането и изграждането на нова ще се направи в рамките на настоящата обществена поръчка, която е възложена на консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой", на същата стойност (преди в уговорката не се е предвиждало срутване) - 77.8 млн. лв. без ДДС.


На няколко пъти в рамките на общественото обсъждане беше повтаряно, че все още няма окончателен проект какво ще включва бъдещата детска болница, но все пак архитект Иво Мечанов от Обединението "Детско здраве", в което участват "Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД, показа "3D концепция на неосъществен проект". Според презентацията бъдещата детска болница може да включва 350 легла за лежащо болни и 50 легла стационар. В нея се очаква да работят най-малко 1100 човека в 36 отделения, клиники и сектори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK