"Маската невъзможна" - разследване за качеството на маските за хората на първа линия в България

"Маската невъзможна" - разследване за качеството на маските за хората на първа линия в България

© ReutersОрганизацията "Антикорупционен фонд" публикува първа част от общо две на разследване, което поставя въпроси дали "са изхарчени адекватно парите на българските и европейските данъкоплатци", дали е положена "дължимата грижа за здравето на медиците" и дали "актуалната информация" е "предложена на обществото" (видео вижте в края на статията).


В първата част на разследването, кръстено "Маската невъзможна", организацията "Антикорупционен фонд", която прави мониторинг на публично достъпна информация с цел да извлече и анализира случаи от висок обществен интерес, свързани със съмнения за корупция и конфликт на интереси, припомня, че първият случай на коронавирус в България е регистриран на 7 март, а се твърди, че още отпреди това предпазните маски са дефицитна стока. Затова работещи в системата на здравеопазването публично заявяваха, че имат недостиг на защитни консумативи, а премиерът Бойко Борисов организира среща с български текстилни производители, които се заеха с производството на такива стоки.


Маски с активен въглен от кайсиеви костилки


"Антикорупционен фонд" припомня, че на 16 март от публикация на сайта "Свободна Европа" става известно, че България не е поискала да участва в общата обществена поръчка на Европейския съюз за доставянето на медицински маски и защитно облекло, като медията се е позовала на брифинг на Европейската комисия. Ден по-късно обаче при посещение във Враца министър-председателят е заявил обратното и дори страната щяла да предложи да се включи като доставчик. Според разследването "няма информация това да се е случило".
"Въпреки намеренията българските маски да заместят вносните, правителството поръчва едва 70 хил. маски. Маските са за многократна употреба с активен въглен от кайсиева костилка", се посочва в първата част на "Маската невъзможна", като се публикуват и три договора между доставчика "ВМЗ-ПЕППЕР" и държавната фирма "Бул Био". В разследването се твърди още, че маските не са сертифицирани по европейските стандарти, а в България е тестван филтърът им в лабораторията на биологическия факултет на Софийския университет след като вече са били купени (Заключението на изследването - видно от монтирания във видеото документ - показало, че филтрите с активен въглен от кайсиеви костилки "предпазват от вируси с размерите на коронавируси" - бел. ред).


Според проверката на "Антикорупционен фонд" обаче лабораторията не е сертифицирана от институцията, отговорна за това, "не е използван утвърден научен метод, не е ясно как, къде и дали са разпределени тези маски".


Маски от Китай


Разследването "Маската невъзможна" продължава с публикуването на два договора, сключени между Министерството на здравеопазването и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на 2 млн. и 200 хил. защитни маски и 50 респираторни апарата за 4 млн. и 600 хил. евро. От документа във видеото не се вижда на коя дата е подписан.


Изложенията си "Антикорупционен фонд" продължава със съобщение на сайта на правителството от 30 март, в което се твърди, че Министерството на здравеопазването ще купи 1 млн. маски KN95 от Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, които ще бъдат дадени на хората, работещи на т. нар. първа линия. Числото, посочено в съобщението, съвпада със заявка на тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев за купуване на маски, които да бъдат раздадени на социално слабите.


"Няма информация, дали, кога, какви маски за социално слабите лица са закупени и раздадени", твърди "Антикорупционен фонд", позовавайки се на отговори от Министерството на труда и социалната политика и от Министерството на здравеопазването, в които липсва конкретика по зададените им въпроси.


"Медийни публикации съобщават само за две доставки от Китай: на 17 април и на 2 май. Доставени са общо 724 800 бр. защитни маски", смята "Антикорупционен фонд" и добавя отговори от правителството, според които "всички маски по двата договора са доставени и разпределени към медиците и служителите на първа линия в борбата с COVID-19".


Проверка на качеството


Разследването подлага на съмнение и дали в България е направена проверка на качеството на маските от Китай, като показват медийни публикации с информация за дефекти маски в различни държави още преди страната да подпише договора.


"Въпреки приложения сертификат за качество, маските не осигуряват посоченото ниво на защита. Няколко държави връщат маските обратно в Китай", посочва "Антикорупционен фонд" и припомня изследвания на американска лаборатория, цитирани от сайта "Биволъ". Според резултатите на проверени десет маски KN95B, произведени от Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., LTD, те филтрират около три пъти по-малко (около 30%) от заявените (около 90%). В "Маската невъзможна" се посочва, че "месеци след първите въпроси по темата" министърът на здравеопазването им е обявил, кои са производителите на купените от Китай Маски. Те са Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., LTD и HANGZHOU HUIKANG MEDICAL DEVICES Co., LTD.


"Логото и името на Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., LTD ясно се вижда от снимките, разпространени от Министерството на външните работи при получаване на първите маски. Това е производителят, чиито маски тип KN95 са тествани от американската лаборатория. Това е видът маски, предмет на първия договор с Китай", съобщава разследването (На публикувания във видеото договор се вижда, че освен маски KN95 са купени и друг вид маски: VG70, както и че в документа е записано: Моля да се има предвид, че маските KN95 не са за медицинска употреба, точно под таблицата с количествата и цените - бел. ред.).


Стопкадър от разследването "Маската невъзможна" на "Антикорупционен фонд" за доставки на маски от Китай до България

Стопкадър от разследването "Маската невъзможна" на "Антикорупционен фонд" за доставки на маски от Китай до България


"След поредицата публикации относно дефектните китайски маски официалните съобщения за следващи доставки по двата договора спират. Според Министерския съвет всички маски са получени и разпределени на първа линия. България е платила всичко", обобщава разследването и се уточнява, че на 21 юли са изпратени допълнителни въпроси към правителството за договора с Китай и проверка на качеството на получените маски.


Втората част на разследването "Маската невъзможна" дава заявка за информация "къде, как и какво всъщност е проверило Министерството на здравеопазването", като тези въпроси са повдигнати от протокол, част от обемна документация, предоставена от Министерството на здравеопазването. Материалът на "Антикорупционен фонд" се очаква да бъде публикуван на 17 септември.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Турските и китайските маски се късат много лесно и не предпазват от коронавируса...Факт !!!!!!!

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Цените се сринаха:

  "Предлагаме истински висококачествени трислойни предпазни медицински маски за лице. Маските са трислойни с ластик и метална пластина - 50бр в кутия.

  Цена:
  11 - 30 кутии - 10.83 лв./50бр.кутия цена без ДДС ( 13.00лв с ДДС )
  Над 30 кутии - 10.00 лв кутия /50бр. цена без ДДС ( 12лв с ДДС )
  Отстъпки за покупки на едро !! Издаваме фактура !!
  Прикачваме няколко снимки на нашите продукти. За повече информация и цени може да отворите...
  Маските притежават всички необходими сертификати и отговарят на всички международни стандарти. Добрият контакт с лицето е осигурен с помощта на ластици, които се поставят зад ушите и метална пластина притискаща се към носа за по-добро уплътняване. Материалът (Spunbond) е екологичен, дишащ, хипоалергичен, антибактериален и с по-висока обемност(80гр/м2), осигуряваща по-добро ниво на филтрация. Директно от сертифициран производител на медицински трипластови маски. Най-високо качество на производство и материал.
  Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси. Благодарим Ви предварително за проявения интерес!"

  През ден оферти от къде ли не, всеки с неговите си "чудеса"...
  Между другото, хората които наистина искат да се предпазят и търсят висококачествени маски, примерно Type IIR, BFE≥99%, са неимоверно малко, спрямо тези, които просто искат маска, щото не ги пускали еди къде си.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":

  Никя маска не предпазва от ковид , въпрос на късмет е да не се разболееш при досег до болен ,разбира се има професионални медицински маски ,които са най обикновените трислойни медицински маски .

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Мáни го маските, кáжи за фурмите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":Никя маска не предпазва от ковид , въпрос на късмет е да не се разболееш при досег до болен ,разбира се има професионални медицински маски ,които са най обикновените трислойни медицински маски .
  —цитат от коментар 3 на edin drugii


  ++++++++++++++++++++++

  shlshlshlshl
 6. 6 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Никоя маска не предпазва от вируси, ама оФцете се натискат да ги носят. Маскирането е малко тип: обичам да съм подтиснат, затова нося маска.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Никоя маска не предпазва от вируси, ама оФцете се натискат да ги носят. Маскирането е малко тип: обичам да съм подтиснат, затова нося маска.
  —цитат от коментар 6 на radelmarfx


  Маските, също както и коментиращите, не са еднакви. Има маски, които се носят от лекари, лекуващи доказано болни, и маски, които се носят в автобуса, за да намалят малко риска и за нас, и за всички останали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Утре някой управник може да измисли, че ни задължава да носим розови очила. Защото стресът е причина за голяма част от заболяванията, а розовите очила премахвали стреса. Носителите на маски ще са във възторг. И ще карат всички неносещи розови очила да си ги слагат, щото се стресират.
  Наблюдавам носещите маски на открито. Убеден съм, че всеки от тях е със сериозни психически проблеми.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  В ситуации като тези, далаверите са почти задължителни.
  Само не разбрах, нашите маски, които не били проверени в супер лаборатория, все още ли не са проверени или са проверени но има проблем.
  Защото ми се вижда доста диво, да имаме наши добри за медиците включително маски и да купуваме китайски.
  Намирисва цялата работа и не е ли крайно време едно хора да си ходят, барабар с каскета.

 10. 10 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  По-сериозният проблем тук е, че "хората на първа линия" не би трябвало да носят обикновени КN95 маски, те би трябвало да са със значително по-сериозно ниво РРЕ, понеже са изложени на много високи дози вирус и е достатъчно маската да се отвори дори съвсем леко за да се стигне до заразяване. А тези КN95 маски, особено китайските такива, много често не запечатват напълно.

  Впрочем този проблем не е само на това ниво -- ако на всяко дете се дадеше цялостна Р100 маска са многократна употреба, имаше вариант, в който да се отворят училищата безопасно, а не да се извършва геноцида, който започва от днес.

  Не че дори и да имаше осигурени такива маски, това би било добра идея, но поне щеше да е възможно. Ама за нещо такова въобще никога не се и спомена като опция.

 11. 11 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Намирисва цялата работа и не е ли крайно време едно хора да си ходят, барабар с каскета.
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  И кой по-добър ще го замени?

  Коронавирусът разкри прекрасно същността на т.нар "опозиция", или поне за тези, които имат очи да видят (но те това си го знаеха и от преди това) .

  От самото начало на кризата по всичките уж опозиционни медии се започна пропагандна кампания за убеждаване на народа как цялата тази работа е измама и пъклен план на управляващите да отнемат свободите на хората, да развихрят корупционни схеми и пр.

  Все едно риненето на трупове на много места по света изобщо не се беше случило и България е някаква собствена вселена, напълно изолирана от планетата Земя.

  И това продължава и до момента.

  А пък те управляващите в действителност изгаряха от желание да отворят всичко, понеже карантината удряше по джоба олигархичните интереси, които те представляват, и въобще не им пука за това колко хора ще умрат. Просто в началото явно се уплашиха сериозно и като никога реагираха преди да е твърде късно (но това беше по-скоро на късмет).

  Вероятно това беше и причината Мангъров вече 6 месеца да се изявява безконтролно и без някой да му възраи сериозно по всички медии, без значение кой ги контролира.

 12. 12 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":

  Средната маска която почти всички употребяват пропуска всичко под 0,3 микрона
  Размера на корона вирус 0,14 микрона

  Размер на вируса
  https://abcdust.net/how-large-is-a-corona-virus-virion-compared-to-the-mp10-2-5/

  Размен на пропуските в маските N95
  https://ohsonline.com/articles/2014/05/01/comparison-respiratory.aspx

  Просто казано вирус с размер 0,15 микрона не може да бъде спрян от маска чиято дупка е 0,3 микрона.

  А вие си носете маски.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 13. 13 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#12] от "radelmarfx":

  Тези маски не се носят с цел лично предпазване, идеята е ти самият да не изстрелваш облак вирусни частици във въздуха на метри от теб.

  Освен това ако и да е вярно, че те не предпазват напълно, все пак намаляват дозата вирус, с която човек би се заразил при нормални обстоятелства, което обикновено означава по-леко прекарване на заболяването.

  Болниците обаче не са такива нормални условия, там говорим за въдух силно наситен с вирусни частици, и затова много по-висок стандарт на защита е необходим там.

  Вместо това пролетта и у нас, и на много уж по-развити от нас места по света, пращаха сестри в COVID-отделенията с хирургически маски, стегнати с ластици.

  Докато в Китай сестрите се опаковаха с по три слоя PPE от глава до пети.

  Ама кой разумен човек би могъл да предположи, че деиндустриализацията може да се окаже лоша идея? Напълно невъзможно...

 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 622 Гневно

  Е, и сега ако не подаде оставка шайката, значи е време за стачка!

 15. 15 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 318 Неутрално

  БГ кратуните за 6 месеца не разбраха, че целта на маските не е да предпазят теб, а да предпазят другите

 16. 16 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#12] от "radelmarfx":Тези маски не се носят с цел лично предпазване, идеята е ти самият да не изстрелваш облак вирусни частици във въздуха на метри от теб. Освен това ако и да е вярно, че те не предпазват напълно, все пак намаляват дозата вирус, с която човек би се заразил при нормални обстоятелства, което обикновено означава по-леко прекарване на заболяването. Болниците обаче не са такива нормални условия, там говорим за въдух силно наситен с вирусни частици, и затова много по-висок стандарт на защита е необходим там. Вместо това пролетта и у нас, и на много уж по-развити от нас места по света, пращаха сестри в COVID-отделенията с хирургически маски, стегнати с ластици.Докато в Китай сестрите се опаковаха с по три слоя PPE от глава до пети.Ама кой разумен човек би могъл да предположи, че деиндустриализацията може да се окаже лоша идея? Напълно невъзможно...
  —цитат от коментар 13 на Georgi Marinov


  За първи път чувам че маските имали клапи, които помагат същата дупка от 0,3 микрона да пропусне въздуха навътре с вируса но да не пропуска въздуха навънка с вируса.

  Това някое ново гениално откритие на ковид идиотите ли е?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 17. 17 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#15] от "oldschool":

  Нали маскатата те предпазва защо очакваш другите да се грижат за теб?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 18. 18 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Маските които са на пазара ( от където и да са) са с размер на пората от 250 нанометра нагоре. Вируса е с размер от 100 нанометра. Сега някой ще каже: Да но вируса се разпространява в микро капки с размер 10 микрометра ( 10000 нанометра). Аз ще кажа , а какво става когато капката изсъхне, а в нея има хиляди вируси?
  Ако си купувате маска бъдете сигурни, че големената на най голяма пора на каската е 80 - 90 нанометра. И пак няма 100% гаранция, че просто ще вдишате нещо през процепи между маската и лицето.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Турските и китайските маски се късат много лесно и не предпазват от коронавируса...Факт !!!!!!!
  —цитат от коментар 1 на dfjftriktrcdt


  Освен поръчкови заяждания , биха ли могли от Антикорупционния фонд на Бойко Станкшев и Филип Гунев да дадат някои данни на ПРОСТОСМЪРТНИТЕ като мен КОЙ , ЗАЩО , С КОЛКО и по какъв начин СПОНСОРИРА протестите - има доста МАСРАФ , да който искаме да знаем КОЙ плаща ???Радев не е свикнал да плаща - на него му дай да си седне "на държавната трапеза " с гаджето ! Е сега - съпруга !

 20. 20 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ако си купувате маска бъдете сигурни, че големената на най голяма пора на каската е 80 - 90 нанометра. И пак няма 100% гаранция, че просто ще вдишате нещо през процепи между маската и лицето.
  —цитат от коментар 18 на The sphere


  Ма, да се намеся. Тия са industrial grade маски, които се използват в доста по екстремни условия и не са 10 за лев ами една от тях си струва до $250

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 21. 21 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 796 Неутрално

  По-сериозният проблем тук е, че "хората на първа линия" не би трябвало да носят обикновени КN95 маски, те би трябвало да са със значително по-сериозно ниво РРЕ, понеже са изложени на много високи дози вирус и е достатъчно маската да се отвори дори съвсем леко за да се стигне до заразяване. А тези КN95 маски, особено китайските такива, много често не запечатват напълно.
  —цитат от коментар 10 на Georgi Marinov  КН95 са китайски, буквално. Това е китайският еквивалент на N95 (Америка) и FFP2 (Европа). Ако маската е произведена по Европейски стандарт, няма да е KN, a FFP2.

  Stupidity should be painful
 22. 22 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#21] от "reality":

  Ами моите са китайски но има изброени и двата (kn95 и ffp2) стандарта на нея. А е китайска щото е купуване от щатите пък там беше голяма криза март април и само от Китай с ебаси чакането имаше.

  Pure Chewing Satisfaction
 23. 23 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Гневно

  ГЕРБ са убийци. България е на първите места по загинали медици.
  "Благодарете" на ГЕРБ, щото те бяха заети да си пазят властта.
  Нали си имат Правителствена, какво им пука на тулупите???!??

 24. 24 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Още на 6 май 2020 първи сигнализира Биволъ:
  https://bivol.bg/covid-china-masks-ryzur.html
  КАК БЪЛГАРИЯ КУПИ С ЕВРОПАРИ КИТАЙСКИ МАСКИ-МЕНТЕ
  Американска лаборатория им дава само 34% ефективност, вместо 95%

 25. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Още на 6 май 2020 първи сигнализира Биволъ: КАК БЪЛГАРИЯ КУПИ С ЕВРОПАРИ КИТАЙСКИ МАСКИ-МЕНТЕ
  —цитат от коментар 24 на Наблюдател


  А дни по-късно, след публикуването на разследването на Биволъ, Ананиев решава да ги раздава на нуждаещи се
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/3135547133163714
  Ананиев направи смела стъпка към ареста за умишлено вредителство. Ще раздава маските - китайски боклуци, за които е доказано, че са некачествени и не пазят изобщо! Другите държави ги върнаха, той ще ги пласира.
  “Пристигналите от Китай маски, за които "Биволъ" съобщи, че не пазят от коронавирусна инфекция, ще бъдат раздадени на администрацията на РЗИ, на Гранична полиция и социалните служби, обяви здравният министър.”

 26. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#24] от "Наблюдател":

  И още нещо от началото на епидемията, когато бившият министър Караниколов беше куриер на фурми и дезинфектанти:
  https://bivol.bg/lulu-sanitizers-oae-bulgaria.html
  ОТРОВНИ ЛИ СА ДЕЗИНФЕКТАНТИТЕ ДОШЛИ С ФУРМИТЕ ОТ ОАЕ?
  Препаратите трябва да бъдат спешно проверени за съдържание на метанол

 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Средната маска която почти всички употребяват пропуска всичко под 0,3 микронаРазмера на корона вирус 0,14 микрона
  —цитат от коментар 12 на radelmarfx

  - Целта на маската е да задържи капчиците или други частици, по които вирусът е полепнал електростатично. Самостоятелни вирусни частици са доста по-рядко явление от една страна, а от друга, почти никога не са в достатъчно количество като доза, за да предизвикат заболяване.
  Така че маските доста ефективно могат да те пазят от заразяване.

  вируса се разпространява в микро капки с размер 10 микрометра ( 10000 нанометра). Аз ще кажа , а какво става когато капката изсъхне, а в нея има хиляди вируси?
  —цитат от коментар 18 на The sphere

  - Когато капката изсъхне, то тя ще се е утаила някъде на асфалта или друга повърхност, а няма да се носи още във въздуха. Именно големият брой капки с полепнали по тях огромно количество вируси, са рискови за предизвикване на заболяване. Това се случва когато някой заразен кихне в близост до теб и ти вдишаш от кихавицата му скоро след това. Ако носиш маска, дори и с по-широки пори, това е малко вероятно да ти се случи.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За вредата от маските ще започнем да си говорим по-нататък, когато хората развият респираторни заболявания и не бай Боже мозъчни уйвреждания поради системен недостиг на кислород. Май това е целта на занятието.

 29. 29 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Мангъров ви го каза ( за почитателите на лицевите комбинезони) - да сложиш маска срещу ковид е като да туриш червен конец против уроки

 30. 30 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Мангъров ви го каза...
  —цитат от коментар 29 на Nik Nikolov

  - Изглежда ми като че този Мангъров още поставя под въпрос ролята на сапуна за хигиената на ръцете. Всякакви ги има. Теоретици.
  А "въздушнокапковият" път на предаване на инфекции се нарича "въздушнокапков" защото инфекцията се пренася от... капки, носени по възуха (странно съвпадение, ако питаме Мангърчевич), които капки се задържат от повечето маски.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK