Съдии ще протестират пред съдебния съвет заради електронната система

Съдии ще протестират пред съдебния съвет заради електронната система

© Николай ДойчиновНапрежението, което въвеждането на единната информация система на съдилищата създаде, стигна до насрочването на протест за сряда, 16 септември, пред сградата на Висшия съдебен съвет. Тогава магистрати от Софийския районен съд (СРС) ще се съберат, за да внесат поредното обръщение с искане за спешно решаване на проблемите със системата.


За тогава беше отложено и заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което трябва да бъде решено дали системата да бъде отложена, или как да се подходи към проблемите, за които магистрати свидетелстват. Близо 130 съдии от най-големия съд в страната - Софийския районен съд - миналата седмица обявиха, че ще спрат да ползват системата, докато проблемите с нея не бъдат отстранени.


Призивът за протеста сега е към цялата правна общност и е за съвместни публични действия. Te апелират колегите си да се подкрепят взаимно и с думи, и с дела, защото не бива да позволят да бъде поругавано достойнството на съдията.
"От известно време между съдии от цялата страна и съдебния съвет има едностранна комуникация по отношение на новата централизирана деловодна система - ЕИСС. Казвам едностранна, тъй като страната на съдиите макар и множеството си становища, декларации и прочие, не е чута въпреки множеството проблеми, които са констатирани в ЕИСС и добросъвестно са посочени. Тези проблеми водят до пряка заплаха за правораздаването като основна функция на съда, а това от своя страна води изобщо до застрашаване на един от фундаментите на правовата държава", пише във фейсбук съдията от Софийския районен съд Васил Александров.


"Когато подобно нещо се случва, всеки съдия има задължението да не мълчи, а коректно и добросъвестно да положи усилия, за да защити правосъдието и справедливостта в името на народа. С оглед на това отправям призив към всеки, който може, желае и има отношение към проблемите на правосъдието и справедливостта, в утрешния ден (16.09.2020 г.) да дойде пред сградата на ВСС в 8:30 ч. и да подкрепи съдиите в поредния опит за комуникация и чуваемост", пише още съдията.


Съдиите се обръщат и към Висшия адвокатски съвет и всички адвокатски съвети в страната с думите: "Уважаеми колеги, споделяме общата ценност за справедливо правосъдие в България и ефективна защита на правата на гражданите и юридическите лица. Подкрепете ни, защото електронното правосъдие е легитимна държавна цел за подобряване на администрирането и публичността на правосъдието! Заедно с Вас можем да постигнем тази цел, като не позволим да се компрометира електронното правосъдие чрез внедряване на негодни и времеемки технически способи", пише сайтът news.lex.bg


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Кога ли ще бъдат изринати всички бандити и бивши кадри на ДС от тоя система

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Според каскета това са врагове на народа и трябва да бъдат разстреляни

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Казах ли
  #оставка веднага
  #мутривън
  #лустрация

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Като работеха с предишната система, която показа толкова дефекти, дето Бойкикев я избра, защо не протестираха.
  Изобщо нещо се прокрадва съмнение, че електронните разпределения не са по вкуса на някои хора в системата.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Весело

  До коментар [#2] от "Умнокрасив":

  " Според каскета това са врагове на народа и трябва да бъдат разстреляни"


  И тия ще бъдат нарочени за мафия, и на тях им се плаща от Дубай !

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#1] от "danvan":

  Корена на проблема винаги и винаги и винаги ще бъдат обикновените хора, които са пластелин в ръцете на тези, които искат да бутат интересите си :)

  Тези нелюбопитни, мислещи основно за своето оцеляване маси, податливи на програмиране, движещи се с вълните в морето, търсейки вина в удобни индивиди дяволи, вместо да погледнат цялата верига от проблеми като се гледат в огледалото също :)

  Докато народа се връзва на удобни дяволи и велики спасители, лесни решения, решения, които обещават луната, без да обяснят как ракетата ще стигне до там, вместо решения, които описват страданието, което ще се изпита преди да се стигне до там, просперитета , винаги и винаги и винаги ще страдате и ще бъдете роби на чужди интереси :)

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Големците обичат да се правят на много умни и бързат да вземат решения без да са много умни.

  Кое му беше сложното след 10 години набран опит в съдиите от работа с компютърни деловодни системи, да са раши каква да е следващата стъпка!!!
  Просто е. Трябваше да съберат мнения от няколко десетки или дори повече съдии и да решат какво да направят.
  Една вечеринка хора от ВСС го измислиха, направиха го и сега Ох похарчихме парите и трябва да връщаме.

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Тези съдии, които ще протестират пред ВСС току виж пак ги наречат некомпетентни.
  Приемам тази съдии отвън наистина да ги считаме за некомпенетни
  но
  некомпетентни, защото толкова години не могат да изринат началницине си.

  подпис
 9. 9 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Като работеха с предишната система, която показа толкова дефекти, дето Бойкикев я избра, защо не протестираха.Изобщо нещо се прокрадва съмнение, че електронните разпределения не са по вкуса на някои хора в системата.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  И от софтуер, обслужващ съдилищата ли започна да разбираш, дървен философ (трол)?
  Ако може да изброиш проблемите на предишната и сегашната системи?

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Като работеха с предишната система, която показа толкова дефекти, дето Бойкикев я избра, защо не протестираха.Изобщо нещо се прокрадва съмнение, че електронните разпределения не са по вкуса на някои хора в системата.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Що си измисляш. Съдия Владимира Янева въртеше далаверата с делата за обявяване в неплатежоспособност със задна дата, благодарение на старата система, много, много преди Христо Иванов да стане минивтър. Общо взето от 2009 та.

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#9] от "tos_buratino":

  Просто лъже!

 12. 12 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#9] от "tos_buratino":

  А ти можеш ли?

 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Ти май не правиш разлика между системата за разпределение на дела и това, за което се протестира сега ;)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Весело

  До коментар [#13] от "bludniq_sin":

  На него не му плащат да чете и да ,,прави разлика ",а да плюе.

 15. 15 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#13] от "bludniq_sin":

  Вероятно знае за какво говори или има някаква представа. Досега имаше система, която обаче беше за вътрешно ползване - адвокатите нямаха достъп до нея. Връзката беше с ВСС. Тя не беше особено добра и нямаше връзка с електронното правосъдие. Който и когато иска качва туй-онуй в нея, валят закани и заплахи, че който не я ползва и не си качва актовете ще има санкции и тем подобни, но никой и нищо не можеше да те накара да се стегнеш и да качваш всичко. Така или иначе, адвокатите нямаха достъп до тази система. Новата е по-сложна, а недоволството е свързано с продължителното въвеждане на данни и повтарящите се операции. Контрола обаче е доста затегнат - дело не може да излезе от деловодството и да отиде при съдията, съответно съдията не може да остави дело в деловодството, без това да бъде отразено в системата. Кога си подписал акта също излиза - ден и час. Т.е. не може да кажеш - аз съм го изготвил преди два месеца, но забравих да го публикувам, понеже ако не си го подписал с електронен подпис, дори да си го разпечатал на хартия, няма как да бъде приет за изпълнение от деловодството. Та проблемът е не контрола, толкова, понеже той ще е само за делата, образуване след внедряване на системата - старите вървят по стария ред, а в щракането по клавиатурата. Не виждам връзка с възраженията на съдията от СРС, който се опитва да каже, че някой е потъпкал достойнството му. И пак се опитват да съберат привърженици, плашейки, че системата по някакъв начин ощетява правата на гражданите и адвокатите - това пък изобщо не е вярно. Те досега не бяха защитени, а това, което тази система им дава е по добро от нищо. Т.е. това, че тази система удължава времето за публикуване с няколко минути е проблем на съдиите, не на гражданите и адвокатите. Обаче каква е разликата с останалите професии - лекари и фармацевти пишат по един тон хартия и въвеждат маса данни, преди да ти издадат рецепта или да я изпълнят. И те се оплакват, дори твърдят, че това оскъпява разходите, обаче го правят. Смятам че е същото, а ако някой, който трябва да ползва тази система е недоволен, да ходи да протестира. Няма какво да занимава аудиторията с вътрешни проблеми.

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1196 Любопитно

  Само питам: Прокурорите няма ли да спретнат и е един протест? За нещо си? А да вземат да обединят протеста си с този пред МС, дето Бац€ два месеца не забелязва?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#16] от "PisnaMi":

  Прокурорите могат да излязат на протест, ако Гешев им каже, че тяхното достойнство е стъпкано. Напр., ако герберушките по някакво чудо съберат мнозинство за свикване на ВНС, а депутатите дадат нишан, че възнамеряват да реформират прокуратурата и Гешев още е гл.прокурор, тогава, той ще каже на прокурорите, че са много обидени и огорчени, че се месят в тяхната независимост и искат да ги подчинят. Може да си сигурен, че тогава ще излязат да протестират.

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Крайно време е за лустрация в цялата държава ,най вече в съдебната власт ,не е тайна ,че всички приемани право преди 10 ноември 1989 са одобрявани от партията и председателите на ОК на БКП по места ,а за съдии е подписвано от член на Цк на БКП , тоест верни на партията хора .

 19. 19 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Като работеха с предишната система, която показа толкова дефекти, дето Бойкикев я избра, защо не протестираха.Изобщо нещо се прокрадва съмнение, че електронните разпределения не са по вкуса на някои хора в системата.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Чудно защо никой не протестираше, когато баща ти събираше с лъжицата семето за да го натъпче във вулвата на майка ти?

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK