На живо

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Юлия ЛазароваС процедурни хватки днес ГЕРБ успя да преодолее съпротивата на БСП и ДПС и да осигури кворум в пленарната зала, в която мнозинството одобри смесена система на гласуване - и с бюлетини, и с машини, а не само с машини, както изисква сегашния текст в Изборния кодекс. В края на многочасовото заседание се стигна до силово извеждане от сградата на парламента на майките на деца с увреждания, обединени в сдружението "Системата ни убива", придружавани от хора от "Изправи се БГ" и лидера й Мая Манолова. Заради сблъсъка между службата за охрана и майките около Народното събрание се събраха много хора значително преди обичайния начален час на вечерните протести. Протестиращите обстреляха с яйца сградата на бившия партиен дом и подкрепиха майките.


"Дневник" проследи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор в техния 70-ти ден..
Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Юлия Лазарова


В този час протестиращите потеглят в традиционното шествие към Орлов мост. Най-оживеното софийско кръстовище беше затворено временно за движение на коли около половин час по-късно.

Протестът обстреля с яйца новата сграда на парламента

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Юлия Лазарова


Стотици граждани са се събрали за 70-ти път на площада пред президентството с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Към сградата на бившия партиен дом, където днес бяха приети текстове за отмяна на изцяло машинното гласуване, а по-късно охраната изведе насила майките на деца с увреждания, полетяха яйца.


В момента вървят речите на ораторите, а движението по "Цар Освободител" е спряно. Няма мафия, която да посяга на жена и дете, каза един от ораторите по повод инцидента с 24-годишния син с детска церебрална парализа на една от жените от "Системата ни убива".


"Да, България" излъчва на живо.


НСО не иска да я употребяват политически

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Юлия Лазарова


Националната служба за охрана заяви, че е спазвала закона и правилника на Народното събрание като е извела принудително граждани от сградата на Народното събрание. В съобщение до медиите се подчертава, че това е станало в координация с Министерството на вътрешните работи. Гражданите били изведени принудително, защото нарушили законови разпоредби и отказали да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание.


"Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове. НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока", се казва в съобщението.


В друго съобщение МВР уточнява, че негови служители не са участвали в извеждането на протестиращите от сградата, защото тяхно задължение е "гарантирането на обществения ред във външния периметър на сградите на Народното събрание".

"Блъскане, бутане, ритници" - как Манолова описа действията на НСО

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Юлия Лазарова


Лидерът на организацията "Изправи се.БГ" Мая Манолова заяви, че акцията, при която нейни съмишленици стояха часове наред в сградата на Народното събрание, не е била планирана. Манолова твърди, че е отишла в парламента, за да присъства на комисия по енергетика следобяд, а представителите на "Системата ни убива" отишли в Народното събрание още сутринта, за да дадат на депутатите протестна декларация.


"Протестиращите бяха изхвърлени с блъскане, с бутане, с ритници", каза Мая Манолова пред журналисти. Видимо никой от напусналите Народното събрание протестиращи нямаше наранявания.


Екипът на Спешна помощ, който дойде по-рано пред парламента откъм бул. Дондуков е прегледал 24-годишния син с ДЦП на една от жените от "Системата ни убива". От Спешна помощ заявиха за "Дневник", че човекът е преживял силен емоционален стрес, но не се налага да бъде настанен в болница.

Протестиращите са изнесени от партийния дом


Всички от "Системата ни убива" и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова вече са извън сградата на Народното събрание, каза Никола Вапцаров от движението пред "Дневник". По думите му те са изнесени от охраната след като отказали да напуснат. Вапцаров казва, че служителите на Народното събрание им цитирали член от вътрешния правилник като аргумент, но те не се подчинили, позовавайки се на закон. Той твърди, че имат право на мирен протест на закрито. Пред парламента дойде и линейка за момчето, дете на една от жените от "Системата ни убива". Вапцаров заяви, че момчето не било пуснато по-рано до тоалетна и затова протестиращите решили да останат в сградата. Иначе първоначалният им план бил да връчат на депутатите от различните парламентарни групи протестната си декларация и да си тръгнат доброволно около 16:30 часа.


Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Златина Зехирова


Яйца, вувузели и пластмасови бутилки полетяха към входа на сградата на Народното събрание, докато от там влизаха и излизаха хора. Протестиращите се скупчиха пред полицейския кордон. Скандират "Еничари" и "Оставка". За момента не е забелязано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да е напуснала сградата.

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Златина Зехирова


Докато представители на "Системата ни убива" и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова седят във фоайето на един от входовете на Народното събрание, достъпът отвън до там е блокиран от полицаи. Откъм булевард "Дондуков" има протест. Сред присъстващите са скулпторът проф. Велислав Минеков и пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио", архимандрит Дионисий Мишев, който стана скандално известен със зарята над "Св. Александър Невски" навръх Възкресение Христово през 2016 г., заради което бе освободен като предстоятел на патриаршеския храм.


Движението по бул. "Дондуков" е частично спряно.

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Златина Зехирова


Часове наред представители на организацията "Системата ни убива", известни като майките на деца с увреждания, придружени от лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова и Никола Вапцаров от същото движение седят във фоайе на Народното събрание. Репортер на "Дневник" опита да стигне до тях на тръгване от сградата, но беше спрян от служители пресцентъра на парламента без да бъдат посочени официални причини за това. Не е известно как протестиращата група ще напусне сградата.

Възрастна жена протестира, лежейки върху паветата

Възрастна жена легна на бул. "Дондуков" в знак на протест срещу правителството. Тя е недоволна от нискатра си пенсия, съобщи репортер на Би Ти Ви. По-рано днес правителството отпусна по 50 лв. добавки към пенсиите си за месец октомври. "Тази помощ във времето на пандемия от COVID-19 ще достигне до всички 2 119 256 пенсионери у нас, за което правителството днес отпусна допълнителни 105 962 800 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване", написа премиерът Бойко Борисов в социалната мрежа Фейсбук.


Манолова: Оставаме в парламента заради наглото поведение на Караянчева

"Отказваме да си тръгнем от парламента поради наглото и безобразно поведение на председателя на парламента Цвета Караянчева", заяви Мая Манолова от гражданската платформа "Изправи се.БГ". "Бяхме заявили участие в Комисията по енергетика, където се обсъждат сметките за парно на гражданите. Топлофикация трябваше да върне надвзети със задна дата суми, но отказаа. Председателят на енергийната комисия потвърди сутринта, че от "Изправи се.БГ" ще бъдем допуснати до заседанието, за да защитим интереса на гражданите срещу монополиста Топлофикация. Караянчева обаче лично се е разпоредила три пъти за последната една седмица да не бъдем допускани за участие в заседанията на парламентарни комисии", заяви Манолова, цитирана от пресцентъра на платформата си.

Ще се гласува и с машини, и с бюлетини

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Юлия Лазарова


След близо три часа дебати с гласовете на депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" парламентът реши на предстоящите парламентарни избори да се гласува както с машини, така и с бюлетини в секциите с повече от 300 избиратели. По тези правила ще е и вотът за президент, както и за представители в Европейски парламент, а на местните избори ще продължава да се гласува само с бюлетини. Депутатите решиха да приключат работа за днешния ден и да продължат с решенията по изборния кодекс в четвъртък.


Повече по темата четете тук.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви, че парламентарната група на партията е готова да се срещне за разговори с представителите на организацията "Системата ни убива", известни като майките на деца с увреждания. Жените и Никола Вапцаров от "Изправи се.БГ" на Мая Манолова вече няколко часа стоят във фоайе на сградата на парламента в очакване депутатите да разпишат декларацията им за подкрепа за протестите, с които се искат оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и да заявят несъгласие за проекта на конституция на ГЕРБ.


По думите на Цвета Караянчева желанието на "Системата ни убива" вече е подадено на народните представители и се очаква те да се свържат в предложения от "Системата ни убива срок" от 16 до 18 септември. Според Караянчева не се налага те да чакат във фоайето на Народното събрание. За момента не е известно дали и кога те ще напуснат сградата.


Организации, сред които "Системата ни убива" и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, внесоха в деловодството на Народното събрание искане за диалог с всички парламентарни групи, съобщи БНТ. Според тях липсата на чуваемост е пагубно за стабилността на държавата. Заявяват, че са против проявите на агресия - както от протестиращите, така и от полицията. Опасяват се, че ситуацията сега може да отвори тежка рана в обществото и да доведе до гражданска война. Протестиращите очакват отговор от депутатите.


"Призоваваме всички депутати да намерят достойнство и смелост да се срещнат с нас, за да им представим нашата гледна точка и нашите искания и да постигнем конструктивно решение за помиряване на народа", заяви Никола Вапцаров от "Изправи се.БГ".


Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Юлия Лазарова

ГЕРБ "спаси" заседанието на парламента

Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


С процедурни хватки ГЕРБ осигури провеждането на заседание на парламента днес, за да се приемат окончателно промените в Изборния кодекс, сред които да се въведе възможност за избор да се гласува или с машини, или с бюлетини.


Преди гласуването на наименованието на закона, за което се спореше повече от час, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова поиска поименна проверка, а Цвета Караянчева отчете кворум от 124 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля". БСП и ДПС не бяха в залата. По правилник в заседание може да има само едно искане за поименна проверка, т.е. опозицията няма да успее да поиска нова и заседание ще има до приемане на промените в Изборния кодекс. На гласуването секунди след това обаче в залата имаше 105 депутати. БСП оспори, че кворум е имало въобще.


Подробности четете тук.

Пирински бил виновен журналистите да са в мазето на НС

Председателят на парламентарната Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви, че в новата пленарна зала журналистите са отделени и нямат достъп до депутатите по решение на Георги Пирински от БСП, който е председател на 40-ия парламент. Поводът за изказването й бе реплика на Крум Зарков от БСП, който по време на дебатите по промените в Изборния кодекс каза, че в този парламент експертите не се пускат в комисиите (във вторник не бяха допуснати до заседанието на правната комисия за Изборния кодекс - бел. авт.), а журналистите са в мазето. Караянчева каза, че много уважава журналистите и каза на Зарков да не се опитва да се прави на симпатичен пред журналистите.

"Парламент или цирк?", попита в свой пост във "Фейсбук" депутатът от БСП Александър Симов. Народни представители на "Воля" направиха тази демонстрация в началото на заседанието на Народното събрание в знак на съпричастност към лидера си, който преди ден получи присъда на първа инстанция за изнудване.


"Долу ръцете от Веселин Марешки", обяви от парламентарната трибуна депутатът от"Воля" Пламен Христов в декларация от името на групата. Той призова хората да не се поддават на манипулации и да подкрепят Марешки. Увери, че депутатите му не са патерица на управляващите.


Нинова призова ГЕРБ да оттегли проекта на Конституция

С мотива, че 160 гласа за Велико Народно събрание няма да се съберат, БСП призова ГЕРБ да оттегли проекта си за Конституцията, която по думите на Корнелия Нинова е спасителен пояс за Бойко Борисов, и да внесе план за справяне с кризата, който да е спасителен пояс за народа.


Призивът на Нинова бе в началото на дебатите по промените в Изборния кодекс, които въвеждат две опции за гласуване - или с машини, или с бюлетини. БСП иска гласуването да е само с машини, както предвиждат изборните правила в момента, и обвинява ГЕРБ, че няма воля да го въведе и че готви манипулации на вота.

Парламентът събра кворум

Въпреки отказа на ДПС да се регистрира за днешното пленарното заседание такова все пак ще има. Общо 121 депутати се регистрираха, като сред тях не бяха тези на ДПС и БСП, които не влязоха в залата, съобщава "Фокус". При събирането на кворума народните представители на левицата се върнаха на местата си, за да се включат в обсъжданията на второ четене на промените в Изборния кодекс.

ДПС няма да участва в заседанието на парламента

Няма да се регистрираме днес в зала заради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на вота. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в Народното събрание, цитиран от Агенция "Фокус".


"Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ", обяви Карадайъ. Допълни, че тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол.


"Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив създава предпоставки за хаос и фалшификации", каза още Карадайъ.

ГЕРБ ще предложи магистрат да оглави ЦИК

"Нашите очаквания бяха другите парламентарно представени партии и коалиции да внесат своите кандидатури, които да бъдат обсъдени. Да бъдат на професионалисти. За съжаление не видяхме такова нещо. Така в новата процедура ще трябва да предложим и ние кандидатура. Направихме такъв жест да приемем предложения от други политически субекти, но явно няма такъв интерес". Това обяви пред БНТ депутатът Красимир Ципов. До крайния срок, който изтече в 18 ч. вчера, нямаше внесена нито една кандидатура за поста.


Красимир Ципов

© Георги Кожухаров

Красимир Ципов


Ципов допълни, че в рамките на нова процедура ще бъдат обсъдени няколко кандидатури с коалиционните партньори. "Нашата идея е да подкрепим кандидатурата на някой магистрат, който има опит в разглеждането на такъв тип дела, смятаме, че това трябва да е профилът на следващия председател на ЦИК", допълни Красимир Ципов, като отказа да назове имена


"Кандидатът трябва да е не само добър професионалист, а много смел или безразсъден. Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, това е мнението на неправителствения сектор, на експертите", заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

Манолова: управляващите ще обезмислят машинното гласуване

На минипротест пред Народното събрание, където се очаква да продължи гласуването на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, Мая Манолова от "Изправи се.БГ" обяви, че гласуването е трябвало да бъде само машинно, а не както предлагат управляващите, и с бюлетини, и с машини. В репортаж на Би Ти Ви от мястото тя коментира, че депутатите ще удължат и срока за доставка на машини, но не за да бъдат купени или наети, а за да не могат да бъдат купени или наети, тъй като месец и половина е срокът, който се предвижда за сертифицирането им, показа в репортаж Би Ти Ви.


Според нея ще се обезсмисли напълно машинното гласуване, защото за първи път ще се въведе изискването да се броят хартиените отрязъци, които се получават след гласуването с машина. "Отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не с чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Човешка ръка ще пише протоколите, което дава възможност за манипулация и фалшификация на вота. Променят се и протоколите, за да се заменят следите от фалшифициране на изборите", коментира още Манолова.


Политическата криза: 70-ти протест срещу корупцията в България (хронология)

© Изправисе БГ


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (267)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Машинното гласуване НЕ РЕШАВА нито един системен проблем на изборният процес в Отечеството!!!

 2. 2 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  Аргумент на Михаил Константинов против машините: "какво ако някой надраска машината с ключ".

  Един от големите проблеми, може би най-големият, на нашето общество е, че такива хора минават за експерти и ръсят мозък. И, разбира се, почти никога не става дума за обикновена глупост. Става дума за парички.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Държавите с достатъчно на брой разочарования бягат от машините. Затова нито една държава в ЕС вече не ги използва масово. Не че нямат пари и знания. Например Нидерландия ги изхвърли през 2007 г., когато едни техничари показаха поне 10 начина за хакване. През 2009 г. Върховният съд в Германия ги забрани. Франция експериментира с тях в отделни райони, но също се отказа. Остават опитите в някои белгийски села, където говорят на холандски.

  Много важно е, че навсякъде в тези “бели държави” машините се изхвърлят след настояване на гражданските сдружения. У нас е точно обратното – гражданските сдружения се борят да ги въведат! Това доказва, че ако у нас има гражданско общество, то се е обърнало със задника към гражданите.Тук няма да се спирам на твърденията, че през 2016-а кремълските хакери ударили избирателните машини в над 20 американски щата. Може и да са верни. Но гражданските движения, които се борят с машините, не се занимават с геополитика. Например през 2006 г. движението “Ние не се доверяваме на компютрите за гласуване” в Нидерландия опроверга твърденията на производителите, че техните машини били гарантирано херметически и непревземаеми, като ги препрограмира (отвън) да играят шах.

  Подобни хаквания на машините бяха демонстрирани в редица американски щати, Индия, Пакистан и много други държави. В Индия хакерите модифицираха една от тези машини така, че да се контролира от мобифон.

  След това собственикът на мобифона може да следи от разстояние кой как гласува и да му поправи политическата грешка. Нужни са само 5-6 минути достъп до машината – било в склада в навечерието на изборите, било в самата изборна кабина. Някои хакери използват дори излъчването на мониторите, за да проникнат в процесорите..
  Е?

  Приятен ви ден .

 6. 6 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#3] от "Търтей Боби на трудовата борса":


  А тези машини кой ще ги контролира да не се хакнат? То така още по лесно даже става да се подменят гласове, ще му се намери цаката. Много по добре би било гласуването да се направи явно. В момента аз няма как да разбера за кого съм бил гласувал. Електронното гласуване означава да мога да проверя после през интернет за кого ми е бил даден гласа което бас ловя че няма да стане с тези машини. За какво ми е да е анонимно гласуването и всеки да може да ми подмени бюлетината с плика без после да мога да разбера?

 7. 7 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  галева да налага правила за изборния процес е същото, като гечев да дава съвети за финансите на страната.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 8. 8 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  А тези машини кой ще ги контролира да не се хакнат?
  —цитат от коментар 6 на sbaleev


  Направо да закриваме държавата барабар с населението, щом никой не може да ги опази от хакване, или поне да разбере, че са хакнати....

  То май си е крайно време де.

 9. 9 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Айдеее..... Пак се появи "политическата криза "!

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#3] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  Митовете не вършат работа в РАЗУМЕН разговор!
  А тезата за "нашите и Вашите " знаете къде да си я подпъхнете...

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#5] от "sbaleev":

  ++++++++++++++

 12. 12 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#8] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  ми значи вярваш, че диктаторът ще ги опази от хакване...

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Весело

  "На минипротест...."----------------------------------------------------------------------Браво!!!Нещата почнаха да се назовават с истинските им имена!!!

 16. 16 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  ми нищо ново. проглушиха ни ушите как ни трябвало независим прокурор, като кьовеши, сега са ни лук яли ни лук мирисали по темата. замен това се описва с една дума НЕКАДЪРНОСТ.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 17. 17 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Що да няма изцяло машинно гласуване?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#13] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  На кой език е "почна"???
  И какъв съм аз и "такива, като мен"???
  Типично - при липса на аргументи следват квалификации, епитети и прилагателни - не ви се получава, изобщо!!!

 19. 19 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#14] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  не отричаш, че могат да се хакнат.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 20. 20 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 340 Весело

  Поредното гръмко заглавие - "политическата криза", а отдолу - минипротест на вечната латерна и кандидат за всякакви държавни постове Манолова...

 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 429 Весело

  До коментар [#2] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  Я кажи в колко европейски страни на избори се гласува чрез машини ...

  Не трябва ли да вземаме пример от европейските страни , а не от Венецуела и Мадуро.
  Там се използват машини за гласуване и Мадуро печели винаги като Корнела с по 80%

 22. 22 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  "На минипротест...."----------------------------------------------------------------------Браво!!!Нещата почнаха да се назовават с истинските им имена!!!
  —цитат от коментар 15 на uvtest


  Защо ви е страх да признаете, че това е най-масовият и най-ожесточеният протест след този срещу Виденов? Защо винаги трябва да извъртате истината, за да правите аргументи?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Весело

  До коментар [#5] от "sbaleev":

  .Информационно обслужване трябва да се ДЕМАФИОТИЗИРА. След като става ясно ,че машините може и да не КИХАТ ( Ковид) , сега ще ги ХАКАТ :)) Българите да си пазят пералните машини от хакване , както и пръскачките във вилите.

 25. 25 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#14] от "Търтей Боби на трудовата борса":не отричаш, че могат да се хакнат.
  —цитат от коментар 19 на sarunka


  Естествено, че не отричам. Хартишките пък могат да се фалшифицират, справка - Костинброд.

 26. 26 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Как машините се манипулират като само разпечатват вотът.
  Който след това се пуска в урна????
  Значи остава следа от вотът на хартия и е лесно проверим както нормалната бюлетина.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#8:"Търтей Боби на трудовата борса"][/quote]

  Колкото и да се пениш, машинното гласуване е много по-лесно за манипулации. С една мишка и една клавиатура можеш да направиш резултатите каквито искаш. Че това не ти е известно, е ясно, но от това машинното гласуване не става по-сигурно, а само пълниш форума с наивни коментари.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 28. 28 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#2] от "Търтей Боби на трудовата борса":Я кажи в колко европейски страни на избори се гласува чрез машини ...Не трябва ли да вземаме пример от европейските страни , а не от Венецуела и Мадуро.Там се използват машини за гласуване и Мадуро печели винаги като Корнела с по 80%
  —цитат от коментар 21 на 001


  Трябва да се взема пример най-вече от опита ни. При афери като Костинброд, най-добре е да пригодим нещата спрямо нашата действителност. Това го казвам с уточнението, че съм сигурен, че това, че европейците бягат от машинното гласуване е поредният гербав мит, с който ни заливате.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#5] от "sbaleev":

  К. Леонтиев още преди повече от 100 г. е писал, че няма нужда да се разбират българите. Да, чудати са, странни са, но какъв е смисълът да се опитваш да ги разбираш? Губене на време. Всеки човек си има някаква работа, а не да се занимава с безсмислени занимания.

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Айде бе!?

 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#28] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  Какъв мит ..
  Има статия на дневник по въпроса от преди години.
  Едва 3 страни в Европа използват машинно гласуване и то в комбинация с такова по пощата.

  В България няма ограничение във всяка избирателна секция да има представител на опозицията и той да брои бюлетините и да се подписва под протоколите.

  Намирате 20 хиляди безделници мразещи Баце да ви предствляват и те ще следят за честнноста на изборите.
  БСП казаха , че имат 80 хиляди членове.
  Корнела мобилизира избралите я честно с хартиени бюлетини и ги разпределя из избирателните секции и готово

 33. 33 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Гнусните ГЕРБери искат да лъжат в списъците. Толкова се некадърни, че това им е единствения начин
  —цитат от коментар 23 на #ОСТАВКА


  При машинно гласуване е много по-лесно да се лъже! Затова почти никъде не го ползват. Някой ви напълни главите с лъжи, че машинното гласуване е много сигурно и налапахте голата кука.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#22] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  А по-леко. Че 2013 г. излизаха по 60 хил. на проетест и сума ти булеварди в София бяха затроврени по едно и също време в София, защото бяха пълни с народ, толкова много хора имаше.
  А сега вие с този минипротест не можете да напълните мястото пред Резиденството.

  ДБ=БКП
 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Весело

  КВО ША си губят времето с магистрати, направо Каскета да го поема и това си е, той така и така командва магистратите 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Какво толкова го мислят това гласуване бе? Тези индивиди нормални ли са изобщо?
  Наемаш машини за гласуване, разпределяш ги по секциите и това е.
  Може ли да има хем машинно, хем с бюлетини. Тези вече сериозно започнаха да дават назад.

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#6] от "sbaleev":

  За електронно гласуване са необходими лични карти с чип. България, поради незнайни причини, от 2016 година отлага издаването на такива документи. Иначе, дори подобна техника за гласуване не гарантира хакване на алгоритъма от злосторници.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Абсолютно. Необходимо е електронно гласуване.

 39. 39 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Не гласуването, а броенето на бюлетините трябва да е машинно!

 40. 40 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Гневно

  "Ципов допълни, че в рамките на нова процедура ще бъдат обсъдени няколко кандидатури с коалиционните партньори. "Нашата идея е да подкрепим кандидатурата на някой магистрат, който има опит в разглеждането на такъв тип дела, смятаме, че това трябва да е профилът на следващия председател на ЦИК", допълни Красимир Ципов като отказа да назове имена"

  Абе аланкоолу, какви са пак тия задкулисни договорки? Толкова сте повредени от слугинство на Борисов, че даже не можете да проведете една демократична процедура.
  След като сте определили профила на кандидат-председател и имате подготвени няколко кандидатури, предложете ги официално и после пленарна зала да реши. Какво е това пазарене с "коалиционните партньори" от типа "вие подкрепете нашия кандидат, пък ние друго ще ви дадем"!? Не е ли важно мнението на депутатите от другите парламентарни групи или просто всичко трябва да бъде предварително решено и уговорено, за да не вземе да стане някой фал после при "биенето" на избори?
  В тая Шайка няма нито един достоен да изпълнява функциите на народен представител. Оставката е задължителна!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Няма по-леко. Този протест е по-голям от онзи срещу Орешарски. Факт. Защо е толкова важно за гербавите лъжци да не е така - ами то всеки знае.

 43. 43 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Весело

  Айдеее..... Пак се появи "политическата криза "!
  —цитат от коментар 9 на Северозападнал


  Разбира се!Има ли МИНИ протести,значи има и политическа криза.Когато протестите станат МИКРО, тогава вече ще говорим за политическа катастрофа.Времето не е далеч.

 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Е за какво са карти с чип? Във всички страни са против тези карти. Сега в Русия Путин иска следващите им карти да са с чип, и да са хем лични карти, хем шофьорски книжки, хем кредитни карти и т. н. В цял Свят нормалните хора са против тези лични карти.

  ДБ=БКП
 45. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#21] от "001":

  Той Борисов и без машини си печели трети мандат😂...

 46. 46 Профил на Vasil Petkov
  Vasil Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Най-вероятно просто ще се похарчат едни милиони за машини, после ще почнат повреди, съмнения за маниполации, хакване и т.н. И накрая ще ги захвърлят в някой склад. Ние все чакаме някой друг да ни свърши работата, в случая някакви машини. Защото не искаме да участваме и контролираме нещата в изборните секции. Не искаме да загубим тези 1 или 2 дни дори срещу заплащане. Домързява ни дори да гласуваме. Е, Цветанов и подобни не го мързи да организират изборите.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#42] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  То вие лъжете. И забележете не ви наричам лъжец, а констатирам, че лъжете, без обаче да ви квалифицирам.
  Не ви знам откъде пишете, но аз съм от София и не на мен тези, всеки ден ви виждаме мини протеста какво представлява. Не може да се сравните с нито един протест срещу комунистите. И ако утре някой направи протест срещу БКП бъдете сигурен, че няма да е като вашата бутафория.

  ДБ=БКП
 49. 49 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#41] от "quatro_4x3":
  До коментар [#33] от "quatro_4x3":
  До коментар [#27] от "quatro_4x3":

  Не че нещо, ама и в твоите коментари броят на доводите е 0 (нула).

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 50. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1887 Весело

  МАФИОТИ И КОРУМПИРАНИ ТЕЪГНАЛИ ДА СЕ КАХЪРЯТ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тиква загубена":

  По практически съображения:
  1. има доста малки секции с по 10'тина старци, безумно е да им купим по две машини - една да ползват, втора резервна, затова е прието да има само в секции с над 300 човека.
  2. предвид българската действителност се басирам че ще има много случаи на унищожени машини - влиза един луд, треска я с юмрук или и тегли един надпис К*Р с ключ. Какво прави после - сменяме я с резервната. А ако дойдат двама-трима луди ?. И това не е абстрактно, редовно някои взема бюлетините на противника, сменят химикалки, всякакви простотии. Отделно проблем ако спре тока, ако бабичките се запецнат да се чудят и всякакви други сценарии.
  И не на последно място, ако няма хартиена следа която да може да бъде проверена в последствие, винаги ще има база за оспорване. С хартиени бюлетини и броене на отрязъци винаги може да се отворят чувалите и да преброи отново. А на машината няма как да я проконтролираме безпристрастно.

 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#41] от "quatro_4x3":

  Те всички протестиращи сега са така. Доказаха се като хора, които не могат да разсъждават трезво и разумно. При тях всичко е емоция. И като мине действието на амфетамините какво правим?

  ДБ=БКП
 53. 53 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1887 Весело

  Когато ни хакнаха институциите на държавата КОЙ КАКВО НАПРАВИ?
  Така е и на избори- без значение дали ще са на бюлетина или на машина.
  На който си му иде отвътре...това е!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#44] от "anonim440":

  За да има ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО/УПРАВЛЕНИЕ, е необходима ЕЛЕКТРОННА ИДЕНТИФИКАЦИЯ.
  Затова. Ти може да си държиш да полагаш заврънтулката с химикалка над пунктираната линийка и да настояваш да сложиш мокро печатче, но в 21 век това си е за срам.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  До коментар [#8] от "Търтей Боби на трудовата борса":ми значи вярваш, че диктаторът ще ги опази от хакване...
  —цитат от коментар 12 на sarunka


  Хакването оставя следи, докато подменения хартиен вот се хваща доста по-трудно. Всъщност, ако беше толкова лесно хакването, то банките щяха да разкарат виртуалното банкиране и всичките карти, а то точно обратното — разплащането в брой намалява постоянно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#48] от "anonim440":

  Нека отново кажем нелицеприятната за вас истина: тези протести са по-многолюдни от онези срещу Орешарски. Можеш да си лъжеш колкото си искаш. А ти си лъжец, да.

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#44] от "anonim440":

  Недей говори от името на цял свят. В много държави, Албания включително, лични документи с чип са факт.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 59. 59 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#58] от "tsyrvulan":

  Е точно Албания ли е пример за нормална държава?

  ДБ=БКП
 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Не ги отлага, в новите лични карти има чип точно за тази цел, отне години съдене и оспорване и затова се забавиха. В момента върви процедурата за самите електронни подписи и системата, уж някакви ги спечелиха, съдиха се, сега пак и т.н. И примерно догодина или по-догодина ще станат. Но това не значи че може да се гласува отдалечено - как гарантираме тайната на вота ?. И не на последно място, личната карта е с чип ама четец, компютър и настройка на софтуер всеки си осигурява сам. И като потребител на сегашните КЕП мога да ви уверя че да го настроите и да работи хич не е лесно. А аз съм техничар и с това си вадя хляба. Я за всякакви *исти това си е черна магия и нямат шанс. Камо ли пък за българи в чужбина.

 61. 61 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#57] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  Вие сте криптокомунисти, това се оказа. И в напъните си да се изкарате големи лъжете. Но това няма да ви помогне. Мини протести правите. Щом вече и "дневник" го признава...

  ДБ=БКП
 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#33] от "quatro_4x3":

  При само машинно гласуване, 90% от хората няма да се справят. С картата, отразяване на вота, картата, разписката.... навсякъде в малките секции ще има "помагач" на гласуващия, за да не стане грешка! Където се опитат да е коректно някои хора ще грешат по 10-тина пъти и навалицата пред секциите ще откаже болшинството.
  Настояването на опозицията за "машинно гласуване" ще повтори какафонията на едни предни избори където трябваше да има сканирани протоколи за всички застъпници..... помните ли какъв вой имаше за свършил тонер, за спрял ток, за неправилно копиране.... Целта на машинното гласуване е затрудняване на хората и проваляне на изборите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#59] от "anonim440":

  Всички европейски са по-нормални от България.

 64. 65 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Ех, Мишка! Професор си, но не можеш да се сравняваш с баща си. Той беше авторитет, макар и играч. А ти си само играч.

 65. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#39] от "silverman":

  От години се предлагат преброителни центрове, но ГЕРБ е твърдо против, от което следват изводите.

 66. 67 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#60] от "m17":

  Много здраве да имаш от арменския поп. Ще казваш на кого и какво му е ясно. Нещо за голям криптограф ли се имаш. Чипът в такива документи е така нареченият смарт. Нещо подобно на сим картите в телефоните. Чете алгоритъм, но за да може да го направи, самият четец трябва да има заложен алгоритъм. Щото нали не си мислиш че веднъж написана, криптографията си остава без изменения в продължение на години. При мен документите с чип са факт от години, а кеш разплащанията са рядкост.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 67. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#51] от "m17":
  Верно ли някой може да ти открадне бюлетината, дето ти я дават преди да влезеш? Верно ли една надраскана машина вече е дефектна?

  Единствено си прав за хартиените носители, ама там е лесно — машината праща данните в център, и същевременно издава хартиено копие на отчета за всеки от членовете на комисията в секцията. Така всяка партия ще има документ, който няма как да фалшифицира, и отделно никоя партия няма достъп до броенето и отчитането на вота през машината. Късмет с манипулирането.
  А да, хакерите, и като са хаквали машините, що знаеш за това? Щото са оставили следи и после при проверка са хванали че машината е хакната, което съвсем не е така при ръчното броене и разнасянето на чувалчета. Поне в бг.територията е така.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 69 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Как пък не го научихте този занаят за 30 години...?!?!?!
  Под заглавие :"Политическа криза" текстът е за това как парламента е събрал кворум....
  Оксиморон!!!

 69. 70 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#25] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  какво костинброд- за самолетите и камионите с двойните дъна ли говориш?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 70. 71 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#26] от "dedoliben":

  пускаш баркод, даже и не знаеш какво пускаш в урната

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#28] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  кажи де какво е станало в костинброд, освен опитът за отмяна на изборите от червените и лилавите болшевики. после доде орешарски и спреха еврофондовете. какво друго ти виде вв костинброд?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 73. 74 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  До коментар [#73] от "sarunka":

  "Лилавите болшевики" Бареков и Цацаров ли са?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 74. 75 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#28] от "Търтей Боби на трудовата борса":кажи де какво е станало в костинброд
  —цитат от коментар 73 на sarunka


  Сбараха ви с бюлетини, за които така и не можахте да обясните какви са. След това работата се потули, както всичко в Булгаристаня. Още една причина да беше толкова важно Главният прокурор да е ВАШИЯТ човек.

 75. 76 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Ако наред с машинното гласуване има и гласуване с бюлетини, то наистина няма смисъл да се харчат милиони за наемане или купуване на машини. Тези, които продават гласовете си и неграмотните ще продължат да гласуват с бюлетини, а нежеланите бюлетини лесно стават недействителни, като им се удари някоя черта с химикал.

 76. 77 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#56] от "gost22":

  принципът на машинното гласуване няма нищо общо с принципана банкиране. не е вярно, че подмяната на хартиените бюлетини е по-лесна, дори може да се каже, че е невъзможна във секционните комисии.възможна е само при съгласие на всички членове и наблюдатели, което няма как да стане. с хартията до тук. от там нататък се работи с протокол подписан от всички членове на комисията.

  за мен най чистото гласуване е с цветни бюлетини.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 77. 78 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#74] от "Darulio":

  иван костов дето в същия ден щеха да го убиват.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 78. 79 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#75] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  и според теб какво щяха да направят герберунгелите с тези бюлетини?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 79. 80 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  парламентът събра кворум, въпреки че ДПС не се регистрира
  -------------------------------------------------------------------------
  От както осъдиха Марешки на 4 г. мисля, че проблема с кворума е решен.

 80. 81 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#3] от "Търтей Боби на трудовата борса":А тези машини кой ще ги контролира да не се хакнат?
  —цитат от коментар 6 на sbaleev


  Много просто, не можеш да хакнеш машина , която е офлайн. И машина , която няма входни жакове.

 81. 82 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#75] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  ступи виж ко каза дв и дневник тогава

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/19/2535119_kak_ciala_bulgariia_beshe_izlugana/

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 82. 83 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#75] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  значи цацата бил ваш човек....

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 83. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":Не ги отлага, в новите лични карти има чип точно за тази цел, отне години съдене и оспорване и затова се забавиха. В момента върви процедурата за самите електронни подписи и системата, уж някакви ги спечелиха, съдиха се, сега пак и т.н. И примерно догодина или по-догодина ще станат. Но това не значи че може да се гласува отдалечено - как гарантираме тайната на вота ?. И не на последно място, личната карта е с чип ама четец, компютър и настройка на софтуер всеки си осигурява сам. И като потребител на сегашните КЕП мога да ви уверя че да го настроите и да работи хич не е лесно. А аз съм техничар и с това си вадя хляба. Я за всякакви *исти това си е черна магия и нямат шанс. Камо ли пък за българи в чужбина.
  —цитат от коментар 60 на m17


  Когато пресичам германската граница само един от три паспортни автомата може да прочете чип картата на паспорта ми. На летише София автоматите за автоматичен граничен контрол обикновенно не работят. Дори на Терминал 1 се е случвало при излизане терминала на граничния полицай да не може да прочете данните от паспорта ми, та се е налагало чистене на скенера.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 84. 85 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#77] от "sarunka":

  А подмяната възможна ли е при разнасянето на чувалите с бюлетини от депутати от ГЕРБ? Щото и това ви изловиха да правите.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 85. 86 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#83] от "sarunka":

  Цацата може да бъде всякакъв. Със сигурност не е бил наш човек никога. Явно тогава просто не е бил ваш човек, после стана. Някакси съвпадна с времето, когато ПИК почна да ви прави ПР-а.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 89 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#26] от "dedoliben":пускаш баркод, даже и не знаеш какво пускаш в урната
  —цитат от коментар 71 на sarunka


  И какъв е проблема да си го прочетеш с мобилния? Ето ти арр https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamma.scan&hl=en_US

 89. 90 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  за съжаление на някои, кворум има.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 92 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#88] от "anonim440":

  Аз не съм виновен, че не можеш да разбереш какво се има предвид под "минипротест".

 92. 93 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 530 Неутрално

  По делата ще ги познаете. БСП и ДПС не се регистрират, защото се готвят да се върнат на власт с любезното съдействие на глупаците от площада и платените им водачи.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 95 Профил на no matter
  no matter
  Рейтинг: 243 Неутрално

  ... Някои хакери използват дори излъчването на мониторите, за да проникнат в процесорите..Е?Приятен ви ден .
  —цитат от коментар 5 на sbaleev


  Мдааа... А други хакери използват излъчваната тъпота на гласуващия да препрограмират вота му - бил то машинен или хартиен :)

 95. 96 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Използването на машини за гласуване е доказателство за голяма функционална неграмотност на избирателните комисии и на упражняващите правото си за гласуване.
  Затова повечето държави, за да не обидят своите граждани не използват машинното гласуване.
  В България високият процент сгрешени протоколи и недействителни бюлетини е доказателство за голяма функционална неграмотност.
  Елиминирането на тази функционална неграмотност е възможно единствено с машинното гласуване.
  Машините използвани в България нямат никакви входни модули и затова не могат да се хакнат, още повече, че софтуера е на ниво калкулатор. Също така издават и хартиена разписка с изписан вота подаден от гласуващият, която се пуска в урна за контролни цели.
  Константинов се страхува, че при въвеждането на 100% машинно гласуване от услугите на Информационно обслужване няма да има нужда.

 96. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  До коментар [#77] от "sarunka":
  Като знам кои и защо се цанят в комисиите и за наблюдатели... машинното ми се струва далеч по-трудно за хакване. Мда, и мъртвите души трудно ще гласуват през машините.
  Вярно е, че донякъде машинното гласуване е различно от банковата система, щото то е затворена система, докато банковата система включва доста допълнителни нива и точки за влизане в нея под различен контрол.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 98 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не се регистрирват за кворум, но участват в обсъжданията. А заплата тече ли им?

  Всички депутати са едни наследници на Андрешко. И дават пример на народа си как да прави тарикатлъци.

 98. 99 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  В тая проста партизанска държава където присъствието на свои представители при преброяването на бюлетини до известна степен гарантира неоспоримост на резултатите изобщо не е готова за машинно преброяване. Тези които сега играят политически игри и отправят обвинения ще са първите които ще гракнат че резултатите са подправени още на първата загуба с машинно преброяване. Рискуваме да нямаме нито едни признати избори.

  Машинното гласуване е приемливо за държави с напреднала демокрация където изборният ден не е по-различен от всеки друг ден и където след като гласуваш отиваш да си гледаш живота и забравяш че е имало избори. Нашата балканска реалност е съвсем друга. У нас признаването на резултати от електронни избори е утопия.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 99. 100 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#96] от "nebido":

  Плашещите с хакери от по-горе изобщо нямат представа какво представлява "хакването" и как може да се случи. Затова и не приемат никакви доводи като изложените от теб - липсват им уменията и познанията да ОСМИСЛЯТ аргументи от техническо естество.
  Затова дискусията по технически въпроси с технически неграмотни хора е безпредметна.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK