Емилиян Гебрев уличава прокуратурата в лъжа

Емилиян Гебрев уличава прокуратурата в лъжа

© Юлия ЛазароваЧасове след съобщението на Софийската градска прокуратура за хода на разследването на отравянето на собственика на оръжейния холдинг ЕМКО ООД Емилиян Гебрев и още двама души, фирмата разпространи изявление в 10 точки /пълният текст е в прикачения файл/, с които оспорва част от твърденията на прокуратурата, а други определя като "откровена лъжа".


Най-сериозното разминаване между прокуратурата и Гебрев е за работата на разследващите с Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/, чиито изследвания се смятат за неоспорими и за които Гебрев настоява веднага след възстановяването си от покушението.


Особено остра е реакцията на Гебрев по повод твърдението на прокуратурата, че от ОЗХО отказали повторно изследване на кръвните проби на пострадалите, тъй като това вече е извършено от финландската лаборатория "Верифин".

От прокуратурата твърдят: "В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им. Още повече че финландската лаборатория "Верифин", където е изготвена приобщената по разследването експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното заключение на "Верифин" пределно ясно дава информация за вида вещество, с което е извършен опитът за убийство."


В изявлението си ЕМКО еднозначно отхвърля твърдението: "Заявяваме най-категорично, че твърдението на прокуратурата за "писмен отговор от ОЗХО, в който се посочва, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им", е откровена лъжа. Никога ОЗХО не е създавала или изпращала такъв документ."
Гебрев призовава медиите да проверят и установят по свой път истината. И добавя, че приписването на несъществуваща вина на ОЗХО "вероятно няма да остане без последствия".


Българската общественост трябва да знае, че нашите официални власти правят всичко възможно да откажат техническото съдействие на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за разкриване на състава и произхода на отровата, пише Гебрев. И твърди, че "официално българско искане никога не е било отправяно към ОЗХО вероятно от страх да не се интернационализира въпросът, както стана със случаите "Скрипал" и Навални".


Гебрев твърди още, че разследващите не са търсили от руската страна информация във връзка със заподозрените за терористичния акт руски граждани въпреки съществуващите споразумения. И нарича "фрапиращ" отказа на прокуратурата да се обърне към компетентните власти на Руската федерация за изясняване на самоличността и на други факти и обстоятелства свързани с терористичния акт".."


Откроява се и острото възражение на Гебрев - "грозна фалшификация е - се казва в изянлението - че срещу Гебрев е имало и други 4 опита за покушение. И се добавя, че разполагат с документи "от авторите и разпространителите на тази фалшификация, чиито следи минават и през прокуратурата и които ще станат публично достояние, когато това се наложи".


Зададени са и два риторични въпроса - "ако прокуратурата наистина е имала информация за други опити за покушение, проверена ли е тя за достоверност и защо не са били уведомени застрашените лица? И не говори ли това за нещо по-страшно, за възможно укриване на информация, с което би бил застрашен нечий живот?"


Акцент в изявлението на ЕМКО е и въпросът защо прокуратурата отказва да разследва мотиви с български произход за елиминирането на Гебрев.


Този въпрос неизбежно стои, тъй като разследването на покушението над Гебрев, сина му и директора на оръжейния завод "Дунарит" се извършва на фона на несекващите опити и действия в продължение на години за превземането на оръжейния завод и смазване на бизнеса на холдинга ЕМКО от страна на няколко министерства, а през тази година започна и най-драстичният етап на атаката - изчезването на документи на ЕМКО не в едно, а в две съдилища, което подсказва за координирани действия.


В изявлението на ЕМКО се споменава конкретно офшорката "Виафот", която е свързвана с интереси към оръжейния завод на приближени до депутата от ДПС Делян Пеевски. "Има основания да се счита, че зад забраната даже да се говори за ролята и мястото на офшорката "Виафот", както и за т.нар. "азербайджанска афера" стоят интереси, които хвърлят и сянка на съмнения за връзки на прокурори и съдии с подземния свят, за корупционни схеми и престъпления, които надхвърлят границите на България", се казва в изявлението на оръжейния холдинг ЕМКО ООД .


Нито в съобщението на прокуратурата, нито в това на ЕМКО се споменава за твърдението на разследващия сайт Bellingcat, че са изчезнали кръвните проби на пострадалите от финландската лаборатория "Верифин". Потърсен от "Дневник", Емилиян Гебрев коментира кратко, че изключва пробите да са унищожени или изпратени на нашите разследващи органи, но би трябвало бълггарската държава чрез своите институции да се заинтересува, за да осигури ефективно разследване. А не физическо лице, какъвто е той, макар и пострадал от престъпението, да задава въпроси, на които може и да не получи отговор.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Просто всички опити за покушение над Гебрев са организирани от мафията #КОЙ. Как очаква да го информират от прокуратурата, че се опитват да го убият? След като не са успели със собствени сили, са помолили руските другари да ударят едно рамо. Цацата не случайно се среща толкова пъти с другаря Чайка...

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Трудно с московски ченгета ще се върнр ентусиазма на къмпингуващите! сухото, сухото пише песните !

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3468 Весело

  Българската прокуратура, 🏴‍☠️най яката прокуратура в света😂

 4. 4 Профил на Шака Зулу
  Шака Зулу
  Рейтинг: 730 Любопитно

  Гюбрев е национално съкровище!
  Дабре ,че не го отрови Владо от Ленинградъ!
  😎💀😎💀😎💀😎💀😎💀😎💀😎

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Този пък Гебрев кой беше? Лъже гадината, лъже. Също както и европарламента, за една среща наскоро. Ние имаме най-честната и достойна каскеттура в света!

 6. 6 Профил на Шака Зулу
  Шака Зулу
  Рейтинг: 730 Любопитно

  Българската прокуратура, 🏴‍☠️най яката прокуратура в света😂
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  Тека е...,но Почитаемият Български съд е още по-як!
  Гарантирано от Вальо Топлото!
  😎🦢😎🦢😎🦢😎🦢😎🦢😎

 7. 7 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Българската прокуратура, 🏴‍☠️най яката прокуратура в света😂
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  И съда най-справедливия!

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Опитът за отравяне на Гебрев водят към Масква...и затова нашата "власт" послушно коленичи пред пасоля и не "дразни" малкият чекист.....
  Иначе днешните "размирици" щяха да ни сторят повей на вятъра.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 682 Неутрално

  То тази прокуратура дали казва нещо вярно вече?

 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  ""Има основания да се счита, че зад забраната даже да се говори за ролята и мястото на офшорката "Виафот", както и за т.нар. "Азербайджанска афера" стоят интереси, които хвърлят и сянка на съмнения за връзки на прокурори и съдии с подземния свят, за корупционни схеми и престъпления, които надхвърлят границите на България", се казва в изявлението на оръжейния холдинг ЕМКО ООД ."

  Гебрев след като си тръгнал да продаваш оръжие на турците и башибузука им да не очакваш от тях благодарности! Няма какво да търсиш руски връзки! Прокуратурата ни е на турска каишка!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 752 Разстроено

  Ееее съсипаха я тая държава, нито мутрите са ни мутри нито прокурорите прокурори. Само разни некадърни дебелаци останаха.

  This is the place where puddings die.
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Неутрално

  " В изявлението си ЕМКО еднозначно охвърля твърдението: "Заявяваме най-категорично, че твърдението на прокуратурата за "писмен отговор от ОЗХО, в който се посочва, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им", е откровена лъжа. Никога ОЗХО не е създавала, или изпращала такъв документ.""


  Жалък дашен слугинаж на руските подлоги у нас, за да се заметат следите на хибридните операции на Кремъл на наша територия и пълното им съдействие от страна на днешното управление !

 13. 13 Профил на Шака Зулу
  Шака Зулу
  Рейтинг: 730 Любопитно

  То тази прокуратура дали казва нещо вярно вече?
  —цитат от коментар 9 на herbaltea


  И тя е кат Почитаемият съдъ!НО ...ся на дневен ред е Гешев.Като го съборим ....,ше подгоним Лозанъ и сие!
  😎🦴😎🦴😎

 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1739 Весело

  За нещастие въпросният Гебрев и прокуратурата са от една порода.
  Колкото по-далеч от тях - толкова по-здравословно.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#6] от "Шака Зулу":

  Вие май се приближавате към знаменитото изказване - възглас на комедианта Вицин във филма:
  "Да здравствует наш суд – самый гуманный суд в мире!" :-)

  https://www.youtube.com/watch?v=IdbcOeLY3vg

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Любопитно

  " В изявлението на ЕМКО се споменава конкретно офшорката "Виафот", която е свързвана с интереси към оръжейния завод на приближени до депутата от ДПС Делян Пеевски. "Има основания да се счита, че зад забраната даже да се говори за ролята и мястото на офшорката "Виафот", както и за т.нар. "азербайджанска афера" стоят интереси, които хвърлят и сянка на съмнения за връзки на прокурори и съдии с подземния свят, за корупционни схеми и престъпления, които надхвърлят границите на България", се казва в изявлението на оръжейния холдинг ЕМКО ООД ."

  Ето къде се пресичат престъпните интереси на нашите управляващи, Кремъл и Анкара, като новината за телефонния разговор на премиера със султана е с днешна дата.......

 17. 17 Профил на @
  @
  Рейтинг: 297 Неутрално

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/finlandskata-laboratorija-za-probite-na-gebrev-ne-pokazvat-veshtestvo-svarzano-s-novichok.html
  "Финландската лаборатория за пробите на Гебрев: Не показват вещество, свързано с новичок" 13.02.2019 г.

  Проф. Паула Ванинен, директор на "Верифин" /финландската лаборатория, която прави изследването по желание на самия Гебрев/ пред БТВ - "Резултатите не показват вещество, което да има общо с новичок".

  Разбирам, че Гебрев непременно иска да е отровен с новичок, ама какво да правим, като лабораторията, с която се свързва той самият, му попарва надеждите, и отсича, че не е тровен с новичок? Айде сега да търсим втора, трета, четвърта и пета лаборатория, барем излезе нещо подобно на новичок, та да може да се хвали Гебрев, че той бил първи в новичоковата поредица. 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2898 Весело

  Прокуратурата да лъжЕ!!! Невъзможно.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 19. 19 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1986 Весело

  Болшевишкото дръзновение, с което тукашните пребоядисани дедовци защитават поредната партенка на техния боен БКП-другар, др. Гебрев, е крайно разсмиващо ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 20. 20 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1971 Весело

  Да, вече не са същите нашите и сродните им секретни служби, Предишните как качествено тровеха...

 21. 21 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Сефте... той е просто поредния. ОСТАВКА на Гешев, позор

 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1986 Весело

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/finlandskata-laboratorija-za-probite-na-gebrev-ne-pokazvat-veshtestvo-svarzano-s-novichok.html "Финландската лаборатория за пробите на Гебрев: Не показват вещество, свързано с новичок" 13.02.2019 г.Проф. Паула Ванинен, директор на "Верифин" /финландската лаборатория, която прави изследването по желание на самия Гебрев/ пред БТВ - "Резултатите не показват вещество, което да има общо с новичок".Разбирам, че Гебрев непременно иска да е отровен с новичок, ама какво да правим, като лабораторията, с която се свързва той самият, му попарва надеждите, и отсича, че не е тровен с новичок? Айде сега да търсим втора, трета, четвърта и пета лаборатория, барем излезе нещо подобно на новичок, та да може да се хвали Гебрев, че той бил първи в новичоковата поредица.
  —цитат от коментар 17 на @


  Не се съмнявайте, тези ще търсят до дупка правилната лаборатория. А правилната лаборатория може да е само тази, която обяви правилния резултат. Правилният резултат е "новичок". И нищо друго!
  Накрая правилният резултат ще бъде обявен след виртуално разследване на Белингкат върху данни от правилно разследване на тайнствено виртуална лаборатория, публикувала правилни снимки в порносайтове за шпиони.
  Така стоят нещата днес!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#17] от "@":

  явно доста тъпички сте в данс.
  гебрев иска да се разкрият хората,
  опитали се да го убият.
  точка.
  ти четеш ли какво е написано бе балък.

 24. 24 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Болшевишкото дръзновение, с което тукашните пребоядисани дедовци защитават поредната партенка на техния боен БКП-другар, др. Гебрев, е крайно разсмиващо ;)
  —цитат от коментар 19 на Манчо


  глупендер, не разбираш, че
  всички искаме истината.
  ако някой отрови делян пеевски
  аз ще см първия, който ще поиска
  да се открият виновниците.
  тва да правите разлика между принципи и
  пристрастия не ви е сила. както и на децата де.
  инфантили.

 25. 25 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 239 Неутрално

  "изчезването на документи на ЕМКО не в едно, а в две съдилища, което подсказва за координирани действия." Действията са познайте чии. На един с каскет, и на един с очилца преди него. Отвратителна държавица.

 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1986 Весело

  глупендер................
  тва да правите разлика между принципи и
  пристрастия не ви е сила.
  —цитат от коментар 24 на mihail_p  Кефиш с разликата между принципи и пристрастия / "глупендер" принцип или пристрастие е?/, интелектуалецо ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 27. 27 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Прокуратурата и адвокатина на Пеевски действат в синхрон в елеминирането на Гебрев. Адвокатина има пълната свобода да краде бизнеси с подкрепата на прокуратурата и лъжливите медии. Същият този адвокатин около 2013 разби вестникарите, за да може #КОЙ да осигури на правителстелството медиен комфорт при кражбите и баламосване на населението.
  Въпросът е, прокуратурата ли измисля лъжите или всичко се спуска наготово от централата на #КОЙ.
  И по пътечката се стига до Библиотечката.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  " разследващите не са търсили от руската страна информация във връзка със заподозрените за терористичния акт руски граждани "
  Ами, сигурно знаят достатъчно, може и те да са ги поканили.

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2206 Неутрално


  В съобщенията на прокуратурата единственото вярно нещо е каскетът на Гешев.

 30. 30 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Гешев излъга най-нагло, че той е свикал Еврокомисията на изслушване за върховенството на закона, така че правете си сметката щом може да лъже за нещо толкова елементарно.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Прокуратурата мълчи, защото става въпрос за печеливше предприятие, което трябва да смени собственика си. Може и доброзорлем, но Гебрев се опъва. Затова, нашите си го посплашиха. Руснаците нямат нищо общо. Спомнете си оръжието, което изнесоха за Саудитска Арабия, а се появи в крайните ислямисти в Сирия. За много пари става дума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK