"Ново 20" с ремонта на скъсания тръбопровод през Варненското езеро

"Ново 20" с ремонта на скъсания тръбопровод през Варненското езеро

© Спас СпасовСлед като не успя да се вмести в нито един от обявените срокове за ремонт на скъсания канализационен тръбопровод във Варненското езеро, администрацията на кмета на града Иван Портних изненадващо обяви нов план за справяне с кризата. Това беше съобщено от общинския пресцентър, но нов краен срок за приключване на ремонта, който започна на 21 май, отново не бе обявен. Междувременно в езерото и залива на Варна за повече от година са изтекли над 3 млн. куб.м силно токсични фекални води.


Според прессъобщението, разпространено само минути, след като "Дневник" изпрати въпроси до местната администрация във Варна, подновените участъци на тръбата, скъсана през миналата година, засега нямало да бъдат закопани в езерното дъно. Това бе предвидено в проекта за ремонта, който е на стойност 1.3 млн. лева. Освен това тръбата щяла да бъде временно положена на 25 - 30 м встрани от предварително определеното трасе, докато бъде изкопана предвидената подводна траншея.


Кога ще се случи това и каква е причината за внезапната промяна на плановете не се разбира. В съобщението се уточнява само, че полагането на тръбата е започнало след удълбочаването на фарватера и плавателния канал в езерото. Става дума за етап от проект за 350 млн. лв., който се изпълнява от държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване". Той е за удълбочаване на целия воден път - от каналите, свързващи морето с Варненското езеро, до пристанище "Варна - Запад" в Белославското езеро. Според подозрения, които до момента не са получили убедително опровержение обаче, проектът има за цел да проправи пътя до пристанището на Ахмед Доган в ТЕЦ "Варна".


Без план и промяна в него
Вярна на стила си да работи по скъпоструващи инфраструктурни обекти "на инженеринг", в средата на май администрацията на варненския кмет Иван Портних явно започна възсатановяването на скъсания канализационен тръбопровод без ясен план за работа и без съгласуване с други проекти, реализирани във Варненското езеро по същото време.


По същия начин, с финансиране "на око" и без обосновка от държавния бюджет, през 2013 г. бяха отпуснати 5 млн. лв. за преасфалтирането на 4 км от градския булевард "Владислав Варненчик". По-късно се оказа, че това е било предвидено да стане по друг проект с осигурено европейско финансиране, но парите от бюджета вече бяха похарчени. Без проект и строителни книжа през 2017 г. започна и работата по реконструкцията на станалия печално известен с недомислиците и ниското си качество бул. "Васил Левски". За него бяха похарчени поне 130 млн. лв., което направи километър от булеварда 4 пъти по-скъп, отколкото на автомагистрала "Хемус".


Още преди в края на април тази година местни и национални медии да съобщят за премълчаното от Портних и администрацията му изтичане на токсични води във Варненското езеро, вече беше официално обявено, че с началото на лятото Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще започне удълбочаване на плавателните канали през езерото. Бюджетът на този проект с продължителност 700 дни е 350 млн. лв. и има пряка връзка с икономиката на Варна.


По тази причина няма как местната администрация да не е знаела за него.


Сметките на кмета Портних


Въпреки това на 21 май пред БНТ Портних заяви: "Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец, месец и половина. Има готовност и за работа през нощта, за да може максимално бързо да се приключи."


Техниката, която трябваше за два месеца и половина да е изкопала траншеята по дъното на Варненското езеро.

© LiveVarna

Техниката, която трябваше за два месеца и половина да е изкопала траншеята по дъното на Варненското езеро.


Веднага след това на мястото на авариралия участък от тръбата се появиха платформа и плаваща изкопна техника. За няколко дни над водата се издигна и малък остров от пясък и тиня, който за три месеца остана с почти същия обем, както и в началото на работата. А през това време Портних и заместникът му Христо Иванов обясняваха, че нищо кой знае какво не се случва в езерото, тъй като фекалните води са се изтичали в него и преди построяването на авариралия тръбопровод през 2011 г. Но проблемът със замърсяването бързо стана видим дори от Космоса.


Всичко за аварията и причините, довели до нея - тук.
Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.


Прости въпроси


Обявявайки новите си планове за работа по ремонта на авариралия подводен канал, от общинската администрация във Варна премълчаха важно обяснение. То трябваше да отговори на въпроса защо, след като е било известно, че езерното дъно ще бъде удълбочавано, техниката за прокопаване на траншея в него е работила нахалос в продължение на три месеца? И колко е струвало това?


Без отговор засега остават и въпросите за чия сметка ще са и кой ще покрие разходите по непредвиденото полагане на ремонтирания тръбопровод в ново трасе и преместването му след това в траншея, която тепърва ще бъде прокопавана? И още: Как и въз основа на какви количествено-стойностни сметки за ремонта са били отпуснати точно 1.3 млн. лв.


Серия от разследвания на "Дневник" по случая показа, че тръбата е била положена по дъното на езерото, без да е заровена в него. По тази причина най-вероятно през пролетта или лятото на м.г. преминаващи кораби са я прекъснали. Въпреки че е била информирана за аварията още на 21 август 2019 г., администрацията на варненския кмет Иван Портних съобщи за нея едва 10 месеца по-късно, и то едва след като проблемът стана публичен през публикации в медиите.


По повод на аварията в отговор на въпроси, зададени от евродепутата Радан Кънев преди месец, еврокомисарят по околната следа Виргиниус Синкявичус информира, че Варна е една от агломерациите в България, които са в нарушение на Директивата за пречистване на градските отпадни води. Въпреки това в края на юли премиерът Бойко Борисов заяви, че в "във Варненския регион морето е 100% идеално за къпане".

Авариралият транспортиращ тръбопровод е част от проект, за който са похарчени близо 5 млн. евро. Около 75% от тях са безвъзмездно европейско финансиране по програма ИСПА.
Процедурата по възлагане и изпълнение на обществената поръчка започва в периода 2005 - 2009 г., когато министър на околната среда и водите е Джевдет Чакъров. Строителните работи са извършени от гръцката компания SFELINOS S.A. и българския й подизпълнител "Струма имоти". На 29 септември 2011 г. съоръжението е открито от премиера Бойко Борисов, след като е прието от държавна приемателна комисия. Тя е включвала представители на РДНСК - Варна, общинската администрация, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителна агенция "Морска администрация" и др. Всички те са потвърдили с подписите си, че проектът е изпълнен и тръбата е положена на поне 3 м под дъното на Варненското езеро. В книжата на строителния контрол обаче тази подробност е записана като "скрити работи", чието изпълнение не може да бъде проверено и доказано.


За "скритите работи" във Варненското езеро - тук.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3518 Весело

  Кога ще се случи това и каква е причината за внезапната промяна на плановете не се разбира."Пък и да питаш,ще те омотат нещо-временно,докато мине интереса.

 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Защо, тоя некадърник Потник, е още кмет? Толкова заспали ли са днешните Варненци?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  И да питате башбаканина ще ви отговори - ски какви магистрали съм ви направил!
  А иначе един БХ, една партия, една тръба и държава пълна с фекалии.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3124 Весело

  Сега се чакам отново кораб да я скъса и нова порция варненски фекалии ...

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  "Новото 20" е като предишното "ново пет" на ОПГерб. "Усвояване, усвояване, усвояване"
  Не ли?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Защо, тоя некадърник Потник, е още кмет? Толкова заспали ли са днешните Варненци?
  —цитат от коментар 2 на tsyrvulan
  Ами като се погледне гласуването на варненци на местните избори-Портних - ГЕРБ,Костя Копейкин от Възраждане- Клисарова от БСП,Николова от Демократична България може да се предположи,че са заспали.Имайки предвид избора на Кирил Йорданов-14 години кмет на Варна-първо като избор от БСП-после като независим-после от ГЕРБ и беше свален с многодевни протести на които се събираха по над 70 хиляди човека из улиците и таман да си помисли човек,че са се събудили и те пак си избраха гербаджия.Избора явно е по малкото зло но този път по малкото зло се превърна в зъл пес.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  3 милиона кубика фекални води - специален подарък от Доган за Варна. Халал да ви е, варненци и пак да гласувате за ГЕРБ!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4666 Любопитно

  Явно Падишаха Доган си е сменил плановете за пристанището и Портних изпълнява 😂😂😂
  До седмица две най-много ще чуем нещо ново за пристанището, гаранция.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо, тоя некадърник Потник, е още кмет? Толкова заспали ли са днешните Варненци?
  —цитат от коментар 2 на tsyrvulan


  Защото и тоя некадърник Борисов е още премиер и защото са точно толкова заспалили и днешните софиянци.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Весело

  Още ли няма повдигнати обвинения по фекалното замърсяване на България от престъпните управници на гербиджа ? Смърди та се не трае в подобни новини.....

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  " 3 милиона кубика фекални води - специален подарък от Доган за Варна. Халал да ви е, варненци и пак да гласувате за ГЕРБ!"

  Един мини модел, който е валиден и за цялата ни страна с премиера - конституционалист начело ! Не мислиш ли ?

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  ,,По същия начин с финансиране "на око" и без обосновка от държавния бюджет, през 2013 г. бяха отпуснати 5 млн. лв. за преасфалтирането на 4 км. от градския булевард "Владислав Варненчик". По-късно се оказа, че това е било предвидено да стане по друг проект с осигурено европейско финансиране, но парите от бюджета вече бяха похарчени.”

  Срам и позор 🤭.
  Тук някой няма ли да си го причини да ги разследва тези ПОДРОБНОСТИ?

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Трябва ли още веднъж да изгори Пламен Горанов, за да се събуди варненската рая и да изхвърли портних и кликата му в морето ?

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Весело

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Ами кой да изберат?! Марешки по едно време беше сериозен вариант...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Весело

  " Авариралият транспортиращ тръбопровод е част от проект, за който са похарчени близо 5 млн. евро. Около 75% от тях са безвъзмездно европейско финансиране по програма ИСПА.
  Процедурата по възлагане и изпълнение на обществената поръчка започва в периода 2005 - 2009 г., когато министър на околната среда и водите е Джевдет Чакъров. Строителните работи са извършени от гръцката компания SFELINOS S.A. и българският й подизпълнител "Струма имоти". На 29 септември 2011 г. съоръжението е открито от премиера Бойко Борисов, след като е прието от Държавна приемателна комисия. Тя е включвала представители на РДНСК - Варна, общинската администрация, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителна агенция "Морска администрация" и др. Всички те са потвърдили с подписите си, че проектът е изпълнен и тръбата е положена на поне 3 м. под дъното на Варненското езеро. В книжата на строителния контрол обаче тази подробност е записана като "скрити работи", чието изпълнение не може да бъде проверено и доказано."


  Не виждам къде е рпкуратурата, защо няма разпити на калинките от ДПС, защо няма арестувани ДПС величия, защо ЧОПНИ не е започнала производства за конфискации на имущества срещу хората на почетния, как смятат от ГЕРБ да потулват аверите си във властта, които им осигуряват кворума, след като вонята е просто нетърпима ?

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Защо, тоя некадърник Потник, е още кмет? Толкова заспали ли са днешните Варненци?
  —цитат от коментар 2 на tsyrvulan


  Я помисли!
  Защо в началото изграждането на това съоръжение бе поето от МРРБ и МОСВ, които бяха намерили някаква гръцка фирма, положила тръбата на дъното вместо да я закопае, а сега с ремонта и корекцията е натоварена Община Варна? И вероятно за сметка на местната община, а не на МРРБ !
  Изобщо у нас много не е много ясно кое е задължение на държавата, кое на общините?

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Любопитно

  https://www.informiran.net/бомба-иван-портних-посрещал-в-шведски/

  Някои източници свързват името на Портних с други моменти...

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  При такива пари по ОПОС равнището не е само ПРОТНИХ, това е системата ГЕРБ! Всичко е добре , всичко е ОК ...от всички органи ,и само тръбата малко е СКЪСАНА. Но срещу още толкова пари ще се направи нещо. Някой не каза ли .., че Черно море и градовете никога не са били толкова чисти! ?

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Весело

  И същевременно в Бургас:
  Д. Николов:

  "Снимките на пълнометражния филм на световноизвестния Теодор Ушев на бургаските солници продължават и днес.
  Това ще е първият български фантастичен филм - антиутопия с работното заглавие “ф1.618“. Продукцията е Българско-Канадско-Френска.
  След дните прекарани в Бургас, екипът на филма сподели с мен своите впечатления за града, част от които споделям и тук:
  🗺 Бургаските солници са уникално красиво място, което няма аналог в света;
  🎬 Тепърва ще се снимат още филми и рекламни клипове в Бургас;
  🏆 Тео Ушев вече е голям приятел и почитател на Бургас;
  🛶 Деян Донков, на когото е поверена главната роля, е готов да заживее в барака на бургаските солници и да стига с кану до морето;
  🎥 Бургас е чудесен град и може да се превърне в киноцентър за всякакви продукции;
  Снимките продължават след ден на Пантеона. Филмът е ново предизвикателство за Тео Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  както и предположих, в началото бе едно столично министерство - МОСВ, и с организацията на една грандиозна обществена поръчка, и усвояването (присвояването) на 5 млн евро европейски пари! Но този път корекциите и ремонтите по осирането се поемат от Община Варна и местните данъкоплатци.

  ВИНОВНИ НЯМА!

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "И същевременно в Бургас:
  Д. Николов:..."

  А къртенето на пейките заснеха ли? Както и идеята за билетчета по 1,60 в : "О-о-о Бургас, о мой малък Лондон!"

 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Ти какво само размиваш темата? Темата е за ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО!
  КОЙ ТЕ ПИТА ЗА БУРГАС?

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До 22
  коментирам пост 19 на Хамилтона-виден гербер, и поклонник на Д. Николов, втория в йерахията на ГЕРБ.
  Иначе мен много повече ме боли осирането на езерото - един огромен воден басейн с дължина над 14 км, и дълбочина почти 15 м.
  Както и размиването на отговорността, и че вече повече от година - ВИНОВНИ НЯМА!

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Както многократно съм писал тук - Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!

 25. 25 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Това е в голяма степен отражение на България - лайна и крадене = ГЕРБ.

 26. 26 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Канализационна смрад като всичко с марка ГЕРБ, каквито и ремонти да се предприемат Борисов неминуемо ще оттече в канала. От нас зависи кога ще стане това!

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  В крайна сметка, не можах да разбера, тече ли още кафявата супа, или вече е подменен целия скъсан участък? Разбрах само, че някакъв участък още не бил положен в траншея...
  Относно злоупотребите и недоглежданията - Гешев да престане да търси духове край Дупница, а да иде на море, да слага каскета и да вади белезниците, ако е мъж!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Весело

  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Аха ,,супа”. Като в ония виц: ,,Тая манджа мяса вече да сме я яли един път...”

 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  Тази тръба, поне на видеото, имаше минимален диаметър. Кораб, който да я скъса, трябва да е ровил с кила в тинята по дъното. Повече си мисля дали това не е била някоя влачена котва или някой е влачил дънни мрежи там?

 30. 30 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Обикновено по това време герберските тролове са засипали с минуси читавите коментари. Но тук мълчат като оакани дупета. Що, бре?! Оставка, зловредни некадърници!

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Весело

  До коментар [#22] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Показва на какво ниво са двата града, стари съперници, котенце...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  А баце се крие, трае си, снишен, с надежда и тази буря да го отмине.

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":

  Преди години, четох някакъв

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2180 Весело

  След голямото "едене", логично следва голямото "оакване", в преносен и буквален смисъл. ;)
  Видно е, че двете ОПГ-та, на ТИМ и ГЕРБ, ръка за ръка съдействат на третото, на ДПС на "Сокола"!

 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":

  Преди години, четох някъде за някаква група която искаше да организира референдум за отцепване на североизтока от БГ, с последващо присъединяване към Румъния. Мисля си че ако в този момент се активизират и инициират допитване, има възможност мнозинството да гласува положително.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 36. 36 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Спасе, нищо ново няма, схемата е измислена още от начало. Те са знаели, че не я поставят правилно, знаели са, че ще бъде скъсана, знаели са после, че пак няма да бъде поставена правилно и така е било планирано да се краде в продължение на години, а на природата - ма*ната ѝ. А ние сме наистина заспали мисирки, защото още не сме линчували потника за тези безобразия. Ама и той не е виновен - над него има Бочко, над него - мафия и трябва да се въртят едни пари. След 2-3 години ще пропадне бул. Левски, защото и там някой нещо е откраднал и ние пак ще анализираме и четем протоколи на бекрайно миниатюрни хорица дари без душички, които си полагат подписчето под фалшиви документи за една годишна заплатка.

 37. 37 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  [quote#9:"goofy"][/quote]

  Ами че те Борисов не са го избирали софиянци.

 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  На ниво мизерия са. Сякаш не ходих до Бургас когато бях в Родината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  ,,По същия начин с финансиране "на око" и без обосновка от държавния бюджет, през 2013 г. бяха отпуснати 5 млн. лв. за преасфалтирането на 4 км. от градския булевард "Владислав Варненчик". По-късно се оказа, че това е било предвидено да стане по друг проект с осигурено европейско финансиране, но парите от бюджета вече бяха похарчени.”Срам и позор 🤭.Тук някой няма ли да си го причини да ги разследва тези ПОДРОБНОСТИ?
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Каскета ГЕШЕВ ЛИ ВИЗИРАШ?
  Никога няма да разследва това безумие!

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Весело

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":

  А бе ти не ми сравнявай двата града, че ще изглеждаш смешно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  То е ясно нивото бе котенце!
  Виж корупцията!

 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  И защо да не ги сравнявам. Варна не мога да я гледам. Ама да не си мислиш че Бургас е нещо много красив или благоустроен? Щъках малко из града ти. Даже в кварталите влязох. Мизерия си е и толкоз.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 44. 44 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 238 Любопитно

  До коментар [#34] от "batzdravo":

  Разкажи малко повеè за видното, защото аз освен безхаберие друго не виждам.

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Весело

  До коментар [#43] от "tsyrvulan":

  Нищо не си мисля, слушам само в последните години как чужденци, мои гости от западноевропейски страни, вкл. от световни столици, отделно българи, отсъствали доста време от града какво говорят, някои от тях буквално се влюбват в града, инвестират в имоти и т.н...
  Но, както и да е...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Истински лайняна история без да и се вижда краят.Запазена марка на герб.Вече не се показва и за кумова срама някакво неудобство.Така е , мъничко невнимание на избори и после четири годи мъки.

 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3356 Весело

  При това управление изтичането на фекалии е държавна политика.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Хората прокарват газопроводи през моретата, ние лайняна тръба
  през една локва не можем да положим !!!

 49. 49 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "силно токсични фекални води"
  Не знаех, че ла*ната се водят чак силно токсични. Сигурността за това собствениците на кучета не си събират отровите...

  ... с двеста...
 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Любопитно

  Всъщност историята е още по-мръсна и гадна. От 1964 г. до 2010 г. във варненския квартал "Аспарухово" си действа старата пречиствателна станция, отпадните води се пречистват и изливат в морето. С финансиране по европейски проект е модернизирана пречиствателната станция в Аспарухово, като при реално живеещи 24 000 души новата пречиствателна станция е с капацитет 50 000 души.
  НЯМА НИКАКВА НУЖДА ОТ ПРЕКАРВАНЕ НА 3 КМ. ТРЪБА ОТ АСПАРУХОВО ДО ТОПОЛИ.
  Извадка от обосновката на европейския проект:
  "...Целта от изпълнението на „Интегриран проект за подобряване на водния цикъл на гр. Варна” е да защити Варненското езеро и близките плажове от замърсяване, причинено от заустване на битови и промишлени отпадъчни води, като се сведе до минимум неблагоприятното въздействия върху околната среда и се подобрят значително условията за живот за хората от Варна и цялата черноморска и крайбрежна зона...."

  ВСЪЩНОСТ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОТКРАДНАТ ЕДНИ ПАРИ...

  http://www.moreto.net/novini.php?n=148112

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Вместо да прекарват водата с тръбопровод под дъното на езерото до градската пречиствателна станция на Варна , е можело да построят малка пречиствателна станция за отпадни води в квартал Аспарухово. Строителството и поддръжката на такъв тръбопровод е сложно, скъпо и рисковано за екологията съоръжение , както показва практиката до сега и струва може би по-скъпо от построяването на малка пречиствателна станция , която да обслужва квартала.

 52. 52 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  Защо изобщо къщата му още не е запалена примерно случайно ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Весело

  До коментар [#51] от "tacheaux":

  2011 година:

  Борисов преряза лентите на 3 пречиствателни станции

  https://news.bg/regions/borisov-preryaza-lentite-na-3-prechistvatelni-stantsii.html

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  Значи мръсотията ще се излива 50 м. по-нататък. Хитро. Това само тъпа герберска глава може да го измисли.

 55. 55 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Въпреки очевадните корупционни схеми на Портних, варненци си го избират и преизбират, вместо да го изгонят с тоягата. Сега да му сърбат попарата. Прост народ, слаба държава.

 56. 56 Профил на majkaa
  majkaa
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Когато водата в язовир Камчия свърши, проблемът ще се саморазреши.

 57. 57 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  брях, ти да видиш, всички варненци акат явно "силно токсично". Абе като пишете, знаете ли изобщо какво пишете?!? Да отпадните води са замърсени, но НЕ СА силно токсични!

 58. 58 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#55] от "ghristoz":

  Въпреки очевадните корупционни схеми на Портних, варненци си го избират и преизбират, вместо да го изгонят с тоягата. Сега да му сърбат попарата. Прост народ, слаба държава.
  —цитат от коментар 55 на ghristoz


  Защо мислите, че има значение кои точно е и как се казва кмета на града? :-)

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#53] от "mitko11":

  Добре , тогава защо трябваше да строят този тръбопровод?! След аварията , защо не прекъснаха изливането на фекални води в езерото и не отправиха фекалните води до пречиствателната станция на Аспарухово?! Тя защо е построена , като резервна в случаи на аварии или за нещо друго? В момента работи ли?
  Тези въпроси трябва да се задават , а те ни занимават с ремонти на абсурден тръбопровод.
  Не случайно наричат България Абсурдистан.

 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Весело

  До коментар [#59] от "tacheaux":

  "За пари ли?...За много ли?..."
  Дон Вито Корлеоне.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 61. 61 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  Реторичен въпрос! Защото е хибрид – гербаджия, подкрепян от ТИМ. Спасението на варнеци от паразитите е в техните собствени ръце.

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#59] от "tacheaux":"За пари ли?...За много ли?..."Дон Вито Корлеоне.
  —цитат от коментар 60 на mitko11


  Да , но абсурдността в случая бие на очи. Никой не задава тези въпроси. Излиза , че този тръбопровод е бил излишен и милионите , които са дадени за строителството му са били прахосани. Вместо да го изоставят и да потърсят отговорност от тези , които са решили да го строят , сега се умува за неговия ремонт.
  Абсурдна държава сме.

 63. 63 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#9] от "goofy":

  ++++++++++++++++++++++++++++

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Варненското езеро е метафора на всичко случващо се в България при управлението на ОПГ ГЕРБ: некадърност, лъжи, смрад и отровна мръсотия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  С една дума- л*йна!

 66. 66 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  брях, ти да видиш, всички варненци акат явно "силно токсично". Абе като пишете, знаете ли изобщо какво пишете?!? Да отпадните води са замърсени, но НЕ СА силно токсични!
  —цитат от коментар 57 на Stargate


  Токсични са - амонякът и оцетрната киселина в отпадните продукти, могат сами по себе си да убият всичко в езерото. А голямото количество фосфати и нитрати ще развъждат бактерии и планктон, които консумират целия наличен кислород и довършват геноцида. Особено на фона на слабата отточност на варненското езеро.

 67. 67 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  [quote#9:"goofy"]
  —цитат от коментар 37 на 3biri
  Ами че те Борисов не са го избирали софиянци.[/quote]

  Напротив - ГЕРБ има едни от най-високите резултати именно в София. И ако в 25-и р-н, където листата се водеше от Бате, това е нормално, то в 24-и листата се водеше от Владко Горанов и Георги Марков, като направи почти същия резултат. Имам предвид последните парламентарни избори.

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Въпреки очевадните корупционни схеми на Портних, варненци си го избират и преизбират, вместо да го изгонят с тоягата. Сега да му сърбат попарата. Прост народ, слаба държава.
  —цитат от коментар 55 на ghristoz


  Нека в защита на варненци да припомня , че те изгониха "с тояга" предишния кмет , но отново се натресоха на мутра , този път гербаджийска.
  В национален мащаб така е с държавата. Въпреки , че около Борисов постоянно има корупционни скандали, народът го избира и преизбира. Едва сега започнаха да протестират срещу него.

 69. 69 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#45] от "hamiltonf":

  Ха...то и в селото ми, много чужденци имат имоти, има затворени комплекси и прочее. Даже някои си живеят постоянно там. И какво, дай да приказвам че е нам-колко-си напред и благоустроено, и да си затварям очите пред разбити улици, калпаво сметоизвозване и прочее. В този форум има друг човек списващ от селото - Fiji. Та ако не вярваш, можеш да питаш. Името е Близнаци. Така че недей се опитва да ме убеждаваш в нещо което видях преди месец. Влязох в Меден Рудник. Мотах се един ден из града ти. Централната част мяза на нещо...другото е мизерия.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 70. 70 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 950 Весело

  Ако имаха малко акъл щяха да заровят гръбата под фарватер само (пътя на корабите) и хем щяха да откраднат паритр, хем нямаше да се скъса тръбата. И никой нищо нямаше да разбере.
  Но се иска понеее мъничко акъл@

  В Русия съм! В Русия съм!
 71. 71 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Нека да си омотаваме проектите! Колкото повече проекти, толкова повече крадене.

  мурзилка
 72. 72 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  в то е ясно, че цялата държава е впрегната
  да обслужи в клеканло положение доган.
  варненци кажете нещо, ама не .....то всичко е на тим....
  боерете се нещо. доган иска да си направи или карго пристанище
  или круизно, ама с наши пари. аз не съм съгласен и за това протестирам.
  ОСТАВКА.

 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Весело

  До коментар [#69] от "tsyrvulan":

  Въобще не убеждавам, особено хора, държащи се "като коне с капаци". Българинът генетично си е такъв, да търси все лошото, а ако е мигрант, започва да търси още по-ожесточено, да оправдае своята миграция, да се чувства успокоен, че не е успял да се реализира в собствената си родина, а е заминал не мил не драг.
  Комплексарска история, общо взето...
  Айде, жив и здрав!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 74. 74 Профил на Тодор Андреев
  Тодор Андреев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Солниците ви може да са красиви, но БургаЗ винаги ще си остане село пълно със селски пръчки тип батки.
  По- му подхожда Селигаз (СЕЛяни Изпускащи ГАЗ)

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 806 Неутрално

  " ...в края на юли премиерът Бойко Борисов заяви, че в "във Варненския регион морето е 100% идеално за къпане".
  Като е идеално защо не се е окъпал там и да ни покаже клипче, както ни забавлява вече половин година с клипчетата от своите разходки с джип.

 77. 77 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Майнатаму на лайнопровода! Важното е “държавата” да плати на съвецките другари 400 млн, та пристанище Варна да загуби товарооборот за 80 млн годишно.
  Продължаваме напред!

 78. 78 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Малко прекалявате вече с тази тръба. Нито е толкова страшно, нито е толкова невероятно, просто склонността на ляволибералите да хленчат е невероятна!

 79. 79 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":" 3 милиона кубика фекални води - специален подарък от Доган за Варна. Халал да ви е, варненци и пак да гласувате за ГЕРБ!"Един мини модел, който е валиден и за цялата ни страна с премиера - конституционалист начело ! Не мислиш ли ?
  —цитат от коментар 11 на samoedin


  Ако българите пак гласуват за ГЕРБ, значи просто си обичат лайната и това си е.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 80. 80 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да не помислите, че е малоумно отходна тръба да минава през езеро, защото на мен определено такива мисли ми се въртят.

 81. 81 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ако имаха малко акъл щяха да заровят гръбата под фарватер само (пътя на корабите) и хем щяха да откраднат паритр, хем нямаше да се скъса тръбата. И никой нищо нямаше да разбере. Но се иска понеее мъничко акъл@
  —цитат от коментар 70 на Веселин Дечев


  По принцип "заравяне " на тръба в тинята на дъното е физически невъзможно, защото по дъното има течения и фините наноси постоянно се променят..

  Дори и да е имало, полагане на тръбата и натрупване на материал, както е предвидено по проект, чрез смукачката "Струма" то съвсем явно е, че натрупаните 3 метра ще се размият и тръбата ще се оголи..

  Чудновато е въобще решението на варненци, да възлагат подобен недомислен технически проект.

 82. 82 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Да не помислите, че е малоумно отходна тръба да минава през езеро, защото на мен определено такива мисли ми се въртят.
  —цитат от коментар 80 на poijn


  Абсолютна идиотщина ..

  И сега разсъждаваме, дали е била в един момент наистина натрупана отгоре с 3 метра тиня и наноси , взети отляво и отдясно на трасето и какво ли аджеба, е щяло да стане ..

  Ми същото щеше да стане ..

  Проектът е тотално малоумен от самото начало !

 83. 83 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Да не помислите, че е малоумно отходна тръба да минава през езеро, защото на мен определено такива мисли ми се въртят.
  —цитат от коментар 80 на poijn


  Ако е заровена няма никакъв проблем. В случая е била "заровена" само на хартия. Ако се вгледате в картата на района, друг вариант за отвеждане на отходните води от Аспарухово освен пресичане на езерото няма :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 84. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  " Гарантирано от ГЕРБ"!Крадливите политици в буквалния смисъл на думата осраха Варненския Залив , а Гешев/ Прокуратурата / скандално мълчи!

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#55] от "ghristoz":
  —цитат от коментар 58 на Stargate


  При нашата силно централизирана държава, в която дори и за една пречиствателна станция е необходима благословията на премиера, и обществени поръчки от столични министерства, тогава излиза че и магаре може да е кмет на общината. Е, не съвсем, защото ГЕРБ искат процент и от местните харчове, финансирани от общинския бюджет, и трябва някой по-послушен от магаре.

  Всъщност у нас много се говори за другите европейски държави, но и дума не се споменава, че те са децентрализирани с федерална структура, и с федерални парламенти. Но в замяна гръмогласно се говори, че федерализацията е много опасно за държавността.
  Защото се знае що за боклуци и отрепки са начело на държавата. И че не само северозападът, но и североизтокът могат да поискат присъединяване към Румъния.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  " Гарантирано от ГЕРБ"!Крадливите политици в буквалния смисъл на думата осраха Варненския Залив , а Гешев/ Прокуратурата / скандално мълчи!
  —цитат от коментар 84 на bat_plamen


  У нас на първата редица са все помияри. Сега се разбра, че водата на язовир Камчия е въртяла турбината на ВЕЦ на Тадаръков, приятел на Доган, с негова благословия. Гражданите на Варна и Бургас да духат супата, ако догодина не се напълни язовира. Прокуратурата си чоплят носовете.
  БГ елит - помияр до помияр!

 87. 87 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Случайно някой прокурор да посмял да започне разследване по случая?

 88. 88 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ако е заровена няма никакъв проблем. В случая е била "заровена" само на хартия.
  —цитат от коментар 83 на ь


  Проблемът е водата..

  Ако изгребем тиня и наноси, отляво и отдясно и заровим каквото и да е, дори и да няма силни течения, то заравянето за не повече от година, две ще се изрови и дъното ще придобие първоначалния си вид.

  „Палм Джумейра“ в Дубай е ярък пример..
  Там имаме постоянно дооформяне на пясъците, които водата обратно размива..

  Такова поддържане е трябвало да бъде предвидено и за тръбата - поне през определен период да се донасипва по дъното.

  В противен случай, рано или късно , водата ще размие натрупаните купчини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK