Граждански бюджет, или как софиянци ще нареждат на общината какво да ремонтира

Теодора Зарева ръководи кампанията "Граждански бюджет за София".

Теодора Зарева ръководи кампанията "Граждански бюджет за София".Част от годишния бюджет на Столичната община да се изразходва с решение на гражданите, предлага кампанията "Граждански бюджет за София", която започва днес. Тя се надява този демократичен механизъм за управление на публичните средства с прякото участие на софиянци да се въведе още от 2021 г. Инициатори са фондация "Спаси България", която е на гражданската инициатива "Спаси София", с подкрепата на 18 граждански организации и инициативни комитети от различни райони на столицата. Кои са те, вижте тук. Финансовата подкрепа на кампанията е на фонд "Активни граждани България" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г.


Не жалби, а проекти до общината, които тя да изпълни


Когато квартална улица е разбита и трябва спешно да се асфалтира или няма осветление, сега гражданите са принудени да пишат жалби до общината, да събират подписки, да критикуват и в крайна сметка пасивно да чакат кога ще се реши проблемът, често пъти с години.
В много градове по света вече се върви по съвсем различен път в тези случаи. Гражданският бюджет, или "бюджетът с участието на гражданите", събужда тяхната активност и те предлагат идеи и проекти на общината за справяне с възникналите проблеми, които тя после реализира. Така се работи в Париж, в Милано и Ню Йорк, в китайски и бразилски градове...


В румънския град Клуж Напока имало кръстовище с чести произшествия и гражданите предложили на общината свои оригинални решения за промяна в светофарната му уредба. Общинарите не ги отхвърлили високомерно, а ги приложила и наистина катастрофите на кръстовището намалели. Сега в Клуж се се финансират 15 проекта, изготвени по идеи на жителите му


Жителите на Милано пък поискали да повече обществени тоалетни. Почти всеки квартал в италианския град изготвил проект за свое WC. В Париж с пари от гражданския бюджет са построени жилища за бездомни и бедни хора. Така решило мнозинството от парижани да се разходва гражданският бюджет и общината се съобразила с искането им.


В Ню Йорк общината дори обучава граждани доброволци, които стават експерти и оценители в дадени дейности. После те помагат за доразвиване на идеите на своите съграждани до осъществим проект. Във Варшава хората преценили, че най-важно за града им е да се изградят велоалеи и зелени пешеходни връзки между парковете. 1200 общини само в Европа вече са делегирали част от бюджета си да се разходва по преценка на своите граждани.


Нужно е съгласието на кмета и общинските съветници


Парите за гражданския бюджет обикновено са в рамките от 1% до 10% от годишния бюджет на общината, обяснява практиката по света Теодора Зарева, ръководител на проекта. В началото размерът му не е толкова важен, защото първо трябва да се постигне съгласие между гражданите, кмета и общинските съветници, че трябва да се приложи този механизъм в управлението на София. Затова ръководителите на проекта планират срещи с всички политически групи в Столичния общински съвет.


Голям онлайн разговор между всички софиянци по темата през октомври


Кампанията "Граждански проект за София" освен информационна част ще проведе и голям онлайн разговор по темата през октомври в партньорство с английската компания Clever together. В този разговор ще могат да се включат всички жители на столицата, за да изразят мнението си как биха искали да работи гражданският бюджет. За участие в разговора те трябва да се регистрират на сайта на кампанията https://grazhdanskibudget.bg/nachalo


Според социологическо проучване сред 500 софиянци, проведено през юли и август, 92% биха искали той да бъде въведен; 84% смятат, че сега Столичната община не полага усилия да включва гражданите във вземането на решения за града.


Гражданският бюджет е лек срещу недоверието към общината


Гражданският бюджет ще даде шанс за засилване на гражданското участие в управлението на Столичната община и така ще се върне доверието в демократичния процес, посочват организаторите на кампанията.


"Предимствата на гражданския бюджет са повишаването на доверието между гражданите и общината. Това се получава, защото и двете страни взаимно се образоват - гражданите научават колко всъщност струва финансирането на един проект и колко време отнема той. Например досега те не са се замисляли какви предпоставки са необходими, за да се прокара осветление по дадена улица", посочва Зарева.


Общината пък научава какви са истинските приоритети на гражданите в отделните райони и квартали. Така в хода на разходването на парите от гражданския бюджет двете страни намират механизъм, чрез който постоянно да си общуват. "Така се постига повече прозрачност в управлението на общината", подчертава Зарева.


Как гражданите могат да избират кои са приоритетните проекти за квартала


Всяка община може да подхожда различно в към модела на гласуване на най-важните проекти за даден район или квартал. Някъде могат да участват всички и се избират за реализация проектите, събрали най-много гласове. Така е в Париж, където доброволци с брандове на конкретна кампания и с велосипеди обикалят квартала. На багажника имат урна и бюлетини. Доброволците разясняват на минувачите идеята на даден проект и ги приканват да гласуват на място - в урната на велосипеда, разказва Зарева.


Във Варшава хората предпочитат да излъчат свои представители в работна група, която се занимава с подбора на проектите и с контактите с общината. "Важно е на ниво квартал гражданите да кажат от какво имат нужда, а не целият милионен град да обсъжда въпроса", посочва ръководителят на кампанията в София.


Общини, които от 4-5 години прилагат гражданския бюджет, признават колко интересни и оригинални идеи са започнали да се раждат от гражданите. След първите реализирани проекти амбицията на жителите на тези градове се променя и те започват да предлагат все по-смели и мащабни инициативи.


"Много ценно е, че така се създават връзки между самите граждани и се развива чувството на общност", посочва Зарева.


Как действа механизмът


Първо се приемат идеи и проекти на гражданите. За това се изисква общината да създаде специализирана платформа, екип, както и визия за работа с гражданите в това направление, обяснява Зарева. Получените проекти отиват за оценка от експерти на общината. Това е важно, защото трябва да се прецени от специалисти дали проектът е осъществим, дали влиза в компетенцията на общината да го изпълни, дали не нарушава определени закони, наредби и т.н.


След пресяването проектите се връщат за обсъждане от гражданите. Те гласуват за всеки от тях и събралите най-много много гласове от жителите на района или квартала, трябва да бъдат реализирани, пояснява Зарева.


Последната дума отново е на общината - в зависимост от сумата, заделена за гражданския бюджет, както и от спецификита и стойността избраните от гражданите проекти, тя преценява кои от тях да осъществи през следващата година.


"В много общини (в Европа) гражданският бюджет е обвързан с дългосрочното планиране на средствата, с развиването на стратегии за бъдещето на града", казва Зарева. В програмата "Визия за София" е заложено да се въведе този механизъм през 2027 г. Инициаторите на кампанията имат по-амбициозни цели - да постигнат съгласие със Столичната община в бюджета за 2021 г. да се включи пилотна програма за въвеждане на граждански бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2917 Весело

  СофиАнци само това сакат и могат - да нареждат за какво да се харчи.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3767 Весело

  Пък, ако вземат и сами да си го направят! А мафията само да си разпределя пачките! 😀

 3. 3 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  "Гражданси бюджет", който "софиянци" (демек някаква организирана неправителствена група) ще разпределя и ще нарежда на избраните от софиянци общинари как да планират ремонтите... Това ли е изборната демокрация? Избираме си слуги на НПО-тата. Пълно безумие. Тази либерална идея за "гражданско общество" изражда прадставителната демокрация.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Успех на девойката!
  Дано не и отнеме много време да разбере че за съжаление системата работи по различен начин и няма критична обществена маса която иска Институционална но Реална и Радикална промяна!

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Добре звучи. Ама то и намерението на Иванчева да поозапти строителната мафия не беше лошо.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  Наскоро загина жена ,прегазена от трамвай № 5 на бул. Македония.

  Предлагам релсовия път да се ремонтира НЕЗАБАВНО за да се избегнат още невинни човешки жертви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Общинските съветници ги избираме всички и те са наши легитмни представители, тяхно право и задължение е да приемат бюджета. Гражданина Тошо представлява само себе си. Защо бюджета да се приема от Тошо, а не от нашите - на гражданите представители!?

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Към първите трима – не ви харесва гражданското управление май!
  Само ще развали далаверата и рахатлъка на шайката!
  ОСТАВКИ НАРЕД!

 9. 9 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Звучи като УТОПИ в софийски вариант. Кой ще усвоява, кой ще разпределя. Так общината ще изпусне тази хапка. С тези хора, купили си изборите в София, това е невъзможно. Ще се направят работни групи и всичко ще потъне в комисии и бюрокрация. Тиквата обещаваше и мйлчаливо съгласие. Има го и в програмата им, но НИЩОООО.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5619 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Подкрепям!!! От Алабин, до Княжево онези раздрънкани релси трябва да се ремонтират! И по трасето, успоредно на Борис III да се положи трева - от Руски паментик до Красно село поне. Това са декари зеленина!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5619 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Именно! Разпределянето на пари е едно. Определянето на най-добрия изпълнител е друго, а контролът на изпълнението е трето. Три съвсем различни неща.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Добре звучи. Ама то и намерението на Иванчева да поозапти строителната мафия не беше лошо.
  —цитат от коментар 5 на rumen_s


  И тия ли ще пълнят багажници с пачки кат нея за наказание на злите частници дето строят...

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Залъгалки за новите софиянци? За да се почувстват значими и да изберат поредния цървул следващия път?
  Кога ще се съборят комплексите, които не са обезпечени с детски градини, училища, лични лекари и т.н.???

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Тази девойка трябва да отвори някой учебник и да разбере, че ресурсите винаги са ограничени и необходимите ресурси винаги са по-големи от наличните. Така че проблемът не е как ще се делят, а как и кой ще приоретизира използването на наличните.

  Един може да иска метрото да стига до Овча купел, а друг до Черни връх. Не че не е невъзможно и последното де. Ама как ще се взема решението, кое е по-полезно за социума.

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Залъгалки за новите софиянци? За да се почувстват значими и да изберат поредния цървул следващия път?Кога ще се съборят комплексите, които не са обезпечени с детски градини, училища, лични лекари и т.н.???
  —цитат от коментар 13 на ju.li


  Чакай да ги достроят най-напред де!

 16. 16 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не смятам, че това би помогнало с нещо. В крайна сметка не виждам как ще се стигне до консенсус за този градски бюджет как да се харчи, при положение, че всеки от членовете би дърпал чергата в негова посока. Всеки би искал в неговия квартал всичко да е ремонтирано и оправено. С ограничен бюджет трудно се постига това.

 17. 17 Профил на tardis
  tardis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотна инициатива! Дано гражданите се поразмърдат и разберат че всичко е в техните ръце! Да спрат да мрънкат и да запретнат ръкави!

 18. 18 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А пък аз предлагам да забраним трамваите.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5619 Неутрално

  До коментар [#14] от "3biri": "Един може да иска метрото да стига до Овча купел, а друг до Черни връх."
  ####
  Това е напълно постижимо и баварците са го направили още преди Хитлер за вземе властта: от Гармиш тръгва едно симпатично синьо електрическо влакче, подобно на метро, минава през Хамерсбах, Грайнау и езерото Айб, след което се "гмурва" в един спирален тунел нагоре и излиза в подножието на Цугщпице на 2963 м.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  Децентрализация и оставка на комунизма - това новите алчни за благата на властта не го искате, знам. Вие си искате тодорживковите комунистически привилегии на СофЕто за вас, това ви е целта, нищо друго.

 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  всички станаха социални предприемачи.
  всеки пише някакви европроекти, ама
  се стига само до "еди кое си...трябва да е...еди
  как си". по-добре да се правят срещи с фандъкова, да се настоява,
  да се тормози главния архитект, да се сътрудничи със
  общинската проектантска фирма софпроект, вместо такива.

 22. 22 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#3] от "olexander":

  Ами, да! Какви са тези НПО-та?
  Единствено и само вожда и неговите глашатаи ще могат да взимат решения, както да се прави и къде.
  За колко пари и коя фирма да го прави.
  Никаква отчетност, никакво вслушване в избирателите.

  Това е мечтаната "демокрация" на такива като теб.

 23. 23 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Прекрасна идея. Поздравления и успех! Песимистите във форума леко да замълчат, защото хората се събуждат. Мутри вун!

 24. 24 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#22] от "foreverman77":
  Позицията ми е ПРИНЦИПНА. И изхожда от моята предсатва за изборна демокрация: изборите решават кой ще управлява. Ако си недоволен - изборите сменят управлението.
  НПО тата не са избори, те не подлежат на контрол. Няма логика те да определят дневния ред на ИЗБОРЕН орган като общинския съвет.
  Може да контролират, може да предлагат, но не и да "нареждат".
  И позицията ми щеше да е същата, дори ако кмета на софия беше Хасан Азис.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 25. 25 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Че то сега не е ли същото - граждани разпределят целия бюджет за идеи дошли от граждани? Оооо ма те идеите били на други граждани и парите отивали за идеите на други граждани, а не за нашата си гражданска организация. Я дай да спретнем един голям диалог, чумким вдигнем шум и дадат пари и на нашето поредно "спаси нещо си". От какво точно спасявате София? Гражданското общество се опитва да затрие демокрацията или си е поредния инструмент в борбата на неомарксистите за достигане на диктатура на малцинството. Че какво ще стане ако пък на мен не ми харесат идеите им за разходване на пари? Къде е демокрацията и либералното? Гражданското общество е точно обратното на идеите за свобода, равенство и братство, защото неговата цел е не да защити интересите на всички, а на групичката формирала поредното им НПО.

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  По принцип съм съгласен. Следващата стъпка е да се разкара общинския съвет, както и повече бордове на директори на разните общински предприятия и да се организира дейността им от гражданите. Дори да стават повече грешки, ще се краде по-малко.

 27. 27 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#26] от "Лео":

  И ти от къде си сигурен, че ще се краде по-малко? По-малко от кое и от къде? Ти си прокурор и съдия и си осъдил такива хора? Или на теб "така ти се струва"? Мутра някаква ще да си май...?

 28. 28 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Живея в град, в който има точно такъв граждански бюджет (явно е същата евроинициатива). За нашия квартал казаха, че разполагаме с 250.000 евро, но проекти за пътища и пътеки не можело с този бюджет (?!?). В момента хората от квартала се джафкат и нахъсват за кой от кой по-смотан проект (напр. да се обзаведяли свободни гаражи, за да се събират 'младежите' в тях). Реално погледнато се пръскат едни пари за неща, които са nice to have, но може и без тях.

  Stupidity should be painful
 29. 29 Профил на Кайзер Созе
  Кайзер Созе
  Рейтинг: 8 Весело

  Не мога да си отговоря на въпроса г-жа Зарева 85 С или 85 Д е ?

 30. 30 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#22] от "foreverman77":Позицията ми е ПРИНЦИПНА. И изхожда от моята предсатва за изборна демокрация: изборите решават кой ще управлява. Ако си недоволен - изборите сменят управлението.НПО тата не са избори, те не подлежат на контрол. Няма логика те да определят дневния ред на ИЗБОРЕН орган като общинския съвет.Може да контролират, може да предлагат, но не и да "нареждат".И позицията ми щеше да е същата, дори ако кмета на софия беше Хасан Азис.
  —цитат от коментар 24 на olexander


  Принципните позиции са валидни в затворени системи - т.е. независима държава, когато говорим за обществено политически процеси. Ние не сме, а НПОтата са един от инструментите на тези, от които зависим. И те така ...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 31. 31 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Във Варшава е реланост от години.
  Гражданите сами решават и гласуват онлайн за кой проект да се отпуснат средства.

  "Да, България"
 32. 32 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Не пипайте София! Каквото искате си вземете, но байгън от вашите ремонти. Да се чуди човек, дали е в България или в Африка.

 33. 33 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А не е по-добре и по-лесно просто да си изберем кмет и общински съветници, които ще вземат тези решения вместо нас?
  То ми прилича на древногръцката демокрация, когато хората се събирали на агората и се надвиквали и всеки се е стремял да спечели тълпата с по-шумните си приказки (от тогава е останала думата демагог). Но това е работело когато градовете са имали по 5,000 жители. Като са милион и отгоре, как ще стане тази работа - доброволци ще обикаляли с велосипеди и с урни на тях да си пускаме гласа - моля ви се!

 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Когато управлението е крадливо се търсят нестандартни решения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 962 Весело

  Кефи ме как за привличане на вниманието е сложена мадама с опъната тясна тениска по нея

 36. 36 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 837 Любопитно

  А има ли отчетност къде отиват парите, събирани от "Градска мобилност"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK