На живо

Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

© Велко АнгеловОбщо 154 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие са установени при направени 5 856 теста, което означава, че заболелите са 2.6%. Починалите са 10. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ще препоръча удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември. По думите му това се налага заради повишаване на заболяваемостта в Европа. В същото време Министерството на труда и социалната политика припомни какви са правата на родителите на деца под карантина.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време. За разпространението и ефектите на коронавируса по света четете тук.
Над 250 хил. българи са били поставени под карантина

Над 250 хил. българи са били поставени под карантина от началото на пандемията. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му мерките, които се прилагат в училищата са много добри, а първоначалните случаи, които се регистрират на много места са нещо очаквано.

От днес под карантина е детското отделение в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник. Това се налага заради заразен лекар, съобщи изп. директор на болницата д-р Анатоли Митов, цитиран от БНР. Заразеният с COVID- 19 лекар работел в София, но заради кризата с педиатри в местната болница е давал дежурства и в Перник. Той сам си е направил тест след като загубил обоняние. Последното му дежурство в Перник е било на 13 септември. Изследвания са направени на настанените за лечение в отделението пет деца, както и на всички контактни със заразения медик лица. Резултатите от изследванията още не са готови. Тъй като в Перник няма друго детско отделение, нуждаещите се от спешна медицинска помощ деца ще бъдат насочвани и транспортирани към болници в София.

Софийският университет въвежда строги противоепидемични мерки заради коронавируса. Забранява се достъпът до сградата за посетители, отменят се всички масови мероприятия, въвежда се носене на маски не само за студенти, но и за преподаватели, а кандидат-висшистите ще стоят през един в аудиториите. Освен това заразените студенти, преподаватели или служители ще бъдат под карантина 28 дни - двойно повече от официално установеното у нас 14 дни. Това предвижда заповед на ректора проф. Анастас Герджиков, публикувана на сайта на 16 септември. Според нея всички преподаватели, студенти и служители ще са длъжни да носят маски в общите закрити части на учебните сгради, общежитията и библиотеките. При присъствено обучение маски ще се носят и по време на час, освен от преподавател или студент, който говори в момента.

Две учителки в Ямбол са дали положителни проби за коронавирус, съобщи Регионалната здравна инспекция. Засега няма поставени под карантина ученици и педагози. Едната учителка е присъствала на официалното откриване на учебната година, но не е имала контакт с ученици и колеги в затворени пространства. Втората учителка не е била на работа през последната седмица и затова не се налага да се поставят под карантина нейни колеги и ученици.


Новите случаи на коронавирус в Ямболска област са три, с което броят на инфектираните стана 389. От тях 10 са настанени в болница, 52 са на домашно лечение, излекуваните от заразата са 300, починалите са 27, а поставените под карантина – 116.

Двама ученици и трима учители от Варненска област са дали положителни проби за коронавирус. Инфекцията е установена преди началото на учебната година и не се налагат допълнителни мерки в учебните заведения.


Един служител от администрацията на Медицинския университет във Варна също е диагностициран с Covid-19. Всички негови контактни лица са с отрицателен тест.


Заместник-директорът на РЗИ д-р Елена Генева съобщи, цитирана от БНР, че се отчита лек спад на заболеваемостта във варненския регион.

Условията за кандидатстване на туроператорите за помощ

Министерството на туризма публикува условията за кандидатстване от туроператорите и туристическите агенции за безвъзмездната финансова помощ от общо 10 млн. лв. Те са по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Помощта цели да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID кризата на тези фирми.


При кандидатстване няма да е важен редът, а цялата сума пропорционално ще се раздели между одобрените за нея според оборота им. Допустими ще бъдат разходи за текущи нужди и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Те задължително трябва да бъдат извършени след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта. Кандидатите трябва да заявят в проектното си предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от 200 000 евро или 391 166 лв.

Властите искат удължаване на извънредната обстановка до ноември

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа.


Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат. Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

Здравните власти не правели прогнози за COVID-19, защото не се сбъдват

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев на дискусията "COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ", организирана от Инициативата "Индекс на болниците", цитиран от БНТ.


"И то не само нашите, но и прогнозите на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта", обобщи Кунчев. По думите на здравния експерт "вирусът прави каквото си иска". "Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", заяви Кунчев.


По думите му важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас. "Ако е вторият вариант, е много лошо. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

Потвърден е случай на COVID-19 при служител на Митническо бюро – Стара Загора, съобщи БНТ. Той е в добро състояние и се лекува в домашни условия, съобщиха от РЗИ - Стара Загора.


Под 14-дневна карантина са поставени 9 служители на бюрото, които са били контактни. Днес се извършва крайна дезинфекция на всички помещения.

Заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви пред БНР, че вече има разработени тестове на цена от около 10 лв., с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и коронавирусът. "И това ще става бързо, защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен, независимо кой е от респираторните вируси", обасни тя.


Тези тестове ще са доста по надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. "Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си купят", съобщи още Христова.

Без карантина на ученици и учители от 6 ОУ в Стара Загора

Трима преподаватели от 6 ОУ в Стара Загора са с коронавирус. Те не са имали контакт с учениците. Няма притеснени родители, всички деца са на училище. Към момента не се налагат по-сериозни мерки, обясни пред БНТ д-р Петрова от Регионалната здравна инспекция. Тя увери, че се спазват текущите противоепидемични мерки.

Правата на родителите на дете под карантина


Министерството на труда и социалната политика припомня, че родителите на деца под карантина имат право за периода на престоя на детето у дома да ползват платен годишен отпуск.


Ако ползват неплатен, може да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане за целева помощ за периода, в който не са на работа и нямат доходи, обясняват от министерството.


Родителите могат да ползват болничен за гледане на карантинирано дете, включително и на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина, посочват още от министерството.

С навлизането в есенния сезон намалява тестването на хората, които пътуват за Гърция, но ще се увеличи броят на тестваните контактни лица на установени носители на короновируса. Това означава повече случаи на заразени, но не и влошаване на обстановката. Това коментира пред Нова телевизия пулмологът Александър Симидчиев.


Той препоръча на родителите да не пускат децата си на училище, ако имат някой от следните симптоми: температура, запушен нос, намалено ли е обонянието, обща отпадналост. Ако едно не е отрицателно, детето трябва да премине за деня на дистанционно обучение, каза медикът.


Друга препоръка е децата да посещават бабите и дядовците си, като носят маска, за да ги предпазят.


Ако хората имат правилно поведение, може почти да нямаме увеличение на случаите, може да нямаме увеличение и на грипа и на другите респираторни инфекции, каза д-р Симидчиев.

154 са новите случаи


154 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 5 856 теста, което означава, че заболелите са 2.6%.


Това показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 18 544 души. От тях активните случаи са 4 404.


Разпределението на случаите по области е:

Благоевград - 29; Бургас - 9; Варна - 4; Враца - 2; Габрово - 2; Добрич - 3; Кърджали - 1; Кюстендил - 3; Ловеч - 1; Пазарджик - 7; Перник - 1; Плевен - 4; Пловдив - 9; Русе - 3; Силистра - 1; Сливен - 3; Смолян - 2; София област - 4; София (град) - 47; Стара Загора - 10; Търговище - 3; Хасково - 1; Шумен - 2; Ямбол - 3.

В болница остават 744 пациенти, 37 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 13 391. От тях 150 са регистрирани през изминалото денонощие.


Починалите се увеличават с 10 - общо 749 са жертвите на болестта.


Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK