На живо

Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

© Велко АнгеловОбщо 154 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие са установени при направени 5 856 теста, което означава, че заболелите са 2.6%. Починалите са 10. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ще препоръча удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември. По думите му това се налага заради повишаване на заболяваемостта в Европа. В същото време Министерството на труда и социалната политика припомни какви са правата на родителите на деца под карантина.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време. За разпространението и ефектите на коронавируса по света четете тук.
Над 250 хил. българи са били поставени под карантина

Над 250 хил. българи са били поставени под карантина от началото на пандемията. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му мерките, които се прилагат в училищата са много добри, а първоначалните случаи, които се регистрират на много места са нещо очаквано.

От днес под карантина е детското отделение в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник. Това се налага заради заразен лекар, съобщи изп. директор на болницата д-р Анатоли Митов, цитиран от БНР. Заразеният с COVID- 19 лекар работел в София, но заради кризата с педиатри в местната болница е давал дежурства и в Перник. Той сам си е направил тест след като загубил обоняние. Последното му дежурство в Перник е било на 13 септември. Изследвания са направени на настанените за лечение в отделението пет деца, както и на всички контактни със заразения медик лица. Резултатите от изследванията още не са готови. Тъй като в Перник няма друго детско отделение, нуждаещите се от спешна медицинска помощ деца ще бъдат насочвани и транспортирани към болници в София.

Софийският университет въвежда строги противоепидемични мерки заради коронавируса. Забранява се достъпът до сградата за посетители, отменят се всички масови мероприятия, въвежда се носене на маски не само за студенти, но и за преподаватели, а кандидат-висшистите ще стоят през един в аудиториите. Освен това заразените студенти, преподаватели или служители ще бъдат под карантина 28 дни - двойно повече от официално установеното у нас 14 дни. Това предвижда заповед на ректора проф. Анастас Герджиков, публикувана на сайта на 16 септември. Според нея всички преподаватели, студенти и служители ще са длъжни да носят маски в общите закрити части на учебните сгради, общежитията и библиотеките. При присъствено обучение маски ще се носят и по време на час, освен от преподавател или студент, който говори в момента.

Две учителки в Ямбол са дали положителни проби за коронавирус, съобщи Регионалната здравна инспекция. Засега няма поставени под карантина ученици и педагози. Едната учителка е присъствала на официалното откриване на учебната година, но не е имала контакт с ученици и колеги в затворени пространства. Втората учителка не е била на работа през последната седмица и затова не се налага да се поставят под карантина нейни колеги и ученици.


Новите случаи на коронавирус в Ямболска област са три, с което броят на инфектираните стана 389. От тях 10 са настанени в болница, 52 са на домашно лечение, излекуваните от заразата са 300, починалите са 27, а поставените под карантина – 116.

Двама ученици и трима учители от Варненска област са дали положителни проби за коронавирус. Инфекцията е установена преди началото на учебната година и не се налагат допълнителни мерки в учебните заведения.


Един служител от администрацията на Медицинския университет във Варна също е диагностициран с Covid-19. Всички негови контактни лица са с отрицателен тест.


Заместник-директорът на РЗИ д-р Елена Генева съобщи, цитирана от БНР, че се отчита лек спад на заболеваемостта във варненския регион.

Условията за кандидатстване на туроператорите за помощ

Министерството на туризма публикува условията за кандидатстване от туроператорите и туристическите агенции за безвъзмездната финансова помощ от общо 10 млн. лв. Те са по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Помощта цели да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID кризата на тези фирми.


При кандидатстване няма да е важен редът, а цялата сума пропорционално ще се раздели между одобрените за нея според оборота им. Допустими ще бъдат разходи за текущи нужди и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Те задължително трябва да бъдат извършени след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта. Кандидатите трябва да заявят в проектното си предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от 200 000 евро или 391 166 лв.

Властите искат удължаване на извънредната обстановка до ноември

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа.


Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат. Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

Здравните власти не правели прогнози за COVID-19, защото не се сбъдват

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев на дискусията "COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ", организирана от Инициативата "Индекс на болниците", цитиран от БНТ.


"И то не само нашите, но и прогнозите на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта", обобщи Кунчев. По думите на здравния експерт "вирусът прави каквото си иска". "Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", заяви Кунчев.


По думите му важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас. "Ако е вторият вариант, е много лошо. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

Потвърден е случай на COVID-19 при служител на Митническо бюро – Стара Загора, съобщи БНТ. Той е в добро състояние и се лекува в домашни условия, съобщиха от РЗИ - Стара Загора.


Под 14-дневна карантина са поставени 9 служители на бюрото, които са били контактни. Днес се извършва крайна дезинфекция на всички помещения.

Заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви пред БНР, че вече има разработени тестове на цена от около 10 лв., с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и коронавирусът. "И това ще става бързо, защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен, независимо кой е от респираторните вируси", обасни тя.


Тези тестове ще са доста по надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. "Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си купят", съобщи още Христова.

Без карантина на ученици и учители от 6 ОУ в Стара Загора

Трима преподаватели от 6 ОУ в Стара Загора са с коронавирус. Те не са имали контакт с учениците. Няма притеснени родители, всички деца са на училище. Към момента не се налагат по-сериозни мерки, обясни пред БНТ д-р Петрова от Регионалната здравна инспекция. Тя увери, че се спазват текущите противоепидемични мерки.

Правата на родителите на дете под карантина


Министерството на труда и социалната политика припомня, че родителите на деца под карантина имат право за периода на престоя на детето у дома да ползват платен годишен отпуск.


Ако ползват неплатен, може да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане за целева помощ за периода, в който не са на работа и нямат доходи, обясняват от министерството.


Родителите могат да ползват болничен за гледане на карантинирано дете, включително и на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина, посочват още от министерството.

С навлизането в есенния сезон намалява тестването на хората, които пътуват за Гърция, но ще се увеличи броят на тестваните контактни лица на установени носители на короновируса. Това означава повече случаи на заразени, но не и влошаване на обстановката. Това коментира пред Нова телевизия пулмологът Александър Симидчиев.


Той препоръча на родителите да не пускат децата си на училище, ако имат някой от следните симптоми: температура, запушен нос, намалено ли е обонянието, обща отпадналост. Ако едно не е отрицателно, детето трябва да премине за деня на дистанционно обучение, каза медикът.


Друга препоръка е децата да посещават бабите и дядовците си, като носят маска, за да ги предпазят.


Ако хората имат правилно поведение, може почти да нямаме увеличение на случаите, може да нямаме увеличение и на грипа и на другите респираторни инфекции, каза д-р Симидчиев.

154 са новите случаи


154 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 5 856 теста, което означава, че заболелите са 2.6%.


Това показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 18 544 души. От тях активните случаи са 4 404.


Разпределението на случаите по области е:

Благоевград - 29; Бургас - 9; Варна - 4; Враца - 2; Габрово - 2; Добрич - 3; Кърджали - 1; Кюстендил - 3; Ловеч - 1; Пазарджик - 7; Перник - 1; Плевен - 4; Пловдив - 9; Русе - 3; Силистра - 1; Сливен - 3; Смолян - 2; София област - 4; София (град) - 47; Стара Загора - 10; Търговище - 3; Хасково - 1; Шумен - 2; Ямбол - 3.

В болница остават 744 пациенти, 37 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 13 391. От тях 150 са регистрирани през изминалото денонощие.


Починалите се увеличават с 10 - общо 749 са жертвите на болестта.


Коронавирусът в България: извънредното положение вероятно ще бъде удължено до ноември (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Другата седмица ще спрат почивките към Гърция и ще намалят броя на тестовете които се правя.
  Тогава основната тема на Дневник сигурно ще е "високият" процент на положителните тестове.

 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Ми то и без да го пишете,вече се знае че са между 2-4% положителните тестове! Това е силата на урагана! Хубавото е че намаляват тежките случай(и не само в БГ). Просто се научихме как се процедира по-правилно при заразени с тоя вирус!

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 132 Неутрално

  COVID-19: Ситуацията е по-сериозна отколкото през март, предупреди СЗО.

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbaleev": Ами щом са предупредили,значи е така! Само че при нас вече затварят отделения за Ковид. Надявам се това да стане тенденция по целия свят!

 5. 5 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbaleev":

  Нарастващия брой на новозаразените с коронавирус в цяла Европа трябва да бъде приет като "сигнал за пробуждане", заяви регионалният директор на Световната здравна организация, цитиран от BBC.
  Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици броят на новите случаи се е удвоил в повече от половината европейски страни.
  "Ситуацията е много сериозна", каза той.

  Предупреждението му идва на фона на над 30 млн. официално регистрирани случаи на коронавирус в света.

  Приятен ден на всички.

 6. 6 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Надявай се.
  В училището на децата ни има вече един ученик с Ковид-19

  До коментар [#4] от "angeles":

 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Попадна ми тази сутрин една интересна статия. Изводът от нея не е особено оригинален. Най ефективните мерки срещу вируса са дистанция и маска нещо което вече си знаехме. Въпреки това има любопитно описание как се разпространява вируса и как е най вероятния начин да го пипнем.
  https://elemental.medium.com/amp/p/30430384e5a5 ?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#6] от "sbaleev": Знам,има и много с грип! И ще има,е и?

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Шведите и те напредват, вече са с 5 864 жертви.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4198 Весело

  COVID-19: Ситуацията е по-сериозна отколкото през март, предупреди СЗО.
  —цитат от коментар 3 на sbaleev


  Щом СЗО казват не може да не е вярно 😂😂😂 както се убедихме многократно до сега тяхната информация винаги е "най-достоверна" 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  А за Беларусь нищо не се коментира (извън протестите) —добре ли са, зле ли са?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Какви са СЗО ?? Световно министерство на здравеопазването ??

 13. 13 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino": Ми те са го написали,тридесет и няколко в интензивно! Преди месец бяха по 60-70,вируса си го има и ще го има,никой не знае до кога! Истината е че медиците вече се научават как фа действат по -ефикасно(знам го от лични наблюдения). Прелива се плазма,при постъпването на по -тежките случай,първо се почва със лекарства против съсирване на кръвта,маркучите само в краен случай(за разлика от преди). За това и има затворени отделения за Ковид тук! Ще трябва да се научим да живеем така.До кога, на дали накой може да каже!

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 867 Неутрално

  COVID-19: Ситуацията е по-сериозна отколкото през март, предупреди СЗО!

  И в Китай НИТО един заразен!
  Изобщо ситуацията се нажежава, отново всеки ден съобщения "а ла яко ще се мре!", някакви в скафандри, и отново подхвърляния за карантини! Само че сега надали ще аплодираме докторите! Може и да ги бием !?

 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":
  Това с "унищоването" на ковида в Китай е скандално и проблем на бай Тедрос от СЗО.
  За момента никой не го пита за тия неща, но ще му дойде реда.
  Иначе след "унищожаването" на ковида Си вече има друг, по-сериозне проблем щом е препоръчал "гастрономическа дисциплина" като Мао навремето:

  "It is difficult to ascertain the real situation since information coming out of China may not reflect the true severity of the crisis. However, Xi’s statements on the need for “gastronomic discipline” are reminiscent of similar instructions issued by Mao in 1959, at the beginning of the Great Famine (1958-1962). A combination of factors indicate that China is at risk for this history to repeat itself — a massive food shortage that could worsen into one of its biggest crises since the founding of the People’s Republic in 1949."

  https://thehill.com/opinion/international/516607-another-famine-coming-china-struggles-to-meet-basic-food-demands

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#2] от "angeles":
  Не само се "научихме".
  Още в началото, когато Годжи се блещеше с униформата в черно, огромното мнозинство от българските лекари не го вземаха на сериозно. С много малки изключения не се панираха и подходиха по възможно най-правилния начин в ситуацията - поддържащо лечение, кисород когато се налага и само в изклюителни крайни слуачи на вентилатори, където шанса за оцеляване е минимален.
  Това идва от фундаментално различане за прилагане на медицинита:
  У нас повече лекари вярват, че лекарства, технологии помагат на организма да се справи със заболяването, докато в развития свят вярват че излекуването зависи от супер лекарства или топ технологии. И от там там бързаха да ги слагат на венитлатори или пробват различни илачи - хлор не нам си кво, плазми, онова с което убиха младежа в Търново, белини и пр.
  С вентиаторите в Бергамо "помогнаха" на доста възрастни хора да отидат преждевременно. Този и подобни ефекти има тепърва да се изучава в детайли медицината.

 17. 17 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Ами виж в интернет като толкова те интересува Беларус. Може да провериш и за Северна Корея и Венецуела.

  Докато ти се правиш на остроумен, България задмина Сърбия и Гърция по смъртни случаи.

 18. 18 Профил на П. Цанков
  П. Цанков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "sbaleev":

  Значи всички ше Омрем, екстра. Без това Земята има нужда от почистване, така че екстра ще дойде най-смъртоносната болест в историята на човечеството ;)

 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino": Ми те са го написали,тридесет и няколко в интензивно! Преди месец бяха по 60-70,вируса си го има и ще го има,никой не знае до кога! Истината е че медиците вече се научават как фа действат по -ефикасно(знам го от лични наблюдения). Прелива се плазма,при постъпването на по -тежките случай,първо се почва със лекарства против съсирване на кръвта,маркучите само в краен случай(за разлика от преди). За това и има затворени отделения за Ковид тук! Ще трябва да се научим да живеем така.До кога, на дали накой може да каже!
  —цитат от коментар 13 на angeles


  Тук в Глазгоу направиха цяла полева болница с 500 легла......3 месеца по-късно я затвориха защото имаше само 7 случая за това време приети в "болницата"
  В последните няколко дни има покачване на ЗАРАЗЕНИ, но хората приети в болница в интензивно отделение и т.н не се увеличават.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Трябва да има статистика, колко от починалите са употребявали алкохол и са били пушачи?! Добре би било да има такава статистика и при новозаразените.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Аз доколкото забелязвам във форума на Дневник няма нито един тежкоболен, или умрял от март до сега, а това си е дна доста сериозна извадка от населението. Вие какво ще кажете?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 22. 22 Профил на emo1
  emo1
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darcas":

  Това е, защото тук четат само умните и красивите.

 23. 23 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#15] от "k_":

  Да дисциплината Която ще Вкарат като Световна е Храна под формата на Хапчета и така ще "Решът проблема с Глада". "Да Живее Monsanto и т. н."

 24. 24 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#16] от "k_":

  Виждаме ги колко се научиха нашите доктори да го лекуват Ковид-19. От поне два месеца сме с по средно 7-8 починали на ден. В Европа само Румъния ни бие по този показател. И не ми вадете обща статистика от март насам, става въпрос за последните два месеца. Берлускони на 84 години с диабет и един куп други заболявания го излекуваха с ремдесивир в Италия , тук вчера на 46 години без придружаващи заболявания си е заминала млада жена. Толкова за нашите лекари.

 25. 25 Профил на M
  M
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Предлагам тези които са в риск да си носят маските и предпазните средства, като например баби и дядовци, защото и без това по цял ден бродят по пазарите и хипермаркетите с промоции, а децата да си ходят без маски. Що за извращение е това децата да са с маски, за да не заразят баба си, която днес е била в Била, Лидъл и Кауфланд както и на Женския пазар (на последния няма никаква дистанция и маски напоследък)! Освен това нямам нищо против да си взема отпуск или болничен, ако моето дете е болно, ама за това че тази седница Иванчо е здрав, но с положителен тест, а след месец Пешко е така и пак целият клас е в карантина, няма как да стане. Работата очаква мен и като не я свърша - здравей Бюро по труда!

 26. 26 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#4] от "angeles":

  Не.
  *лекарите понаучиха доста наистина, реанимациите се справят по добре, но по-малка смърност не означава по-малка заплаха за здравната система.

  From Bad To Worse: Global Air Traffic To Drop 60%-70% In 2020

  За да сме в тази позиция в момента, света изгуби 6% от икономиката си.

  Хората престанах да пътуват, следователно да пренасят вируса от огнища. Което означава относително нисък вайръл лоад-а, малко малко суперспредъри и т.н.
  *+ лятото.

  Големи масови събития няма. Тези индустрии практически СПРЯХА.

  Не го забравяйте. Вирусът не извира в Родопите.

  България "закрива"
  (баба ми е с ковид в болница и нещата са потресаващи, практически старите хора са оставени на произвола, не ги тестват не ги приемат...но тва е друга тема),

  защото не живеем на остров и защото Европа взе мн скъпи и радикални мерки.

  Пазете околните, мийте си ръцете, спазвайте дистанция, носете маски на закрито - не защото е опасен за вас (освен ако не сте в уязвима група), а защото е ултра заразен - И НАЙ-ВЕЧЕ СТРУВА СКЪПО $$$ НА ВСИЧКИ НАС.

  Няма смисъл да говорим за солидарността към медиците, които са подложени на безпрецедентно изпитание, една изключително крехка система навсякъде по света (пари, липса на кадри и т.н.).

  Говорим за борба с часовника. Решения ще има (супер бързи и евтини тестове). Трябват още малко време дисциплина и саможертва. Но ако не може да се обединим и преборим заедно един кофти грип, при една следваща по-тежка епидемия СМЕ ЧАО. А епидемии ще има.

  Нещата все още са неясни и сериозни. В Марсилия и региона има 30 свободни легла от 300. Тепърва предстои грипен сезон...Дръжте се отговорно и рационално.

 27. 27 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Още нещо, за малциноството нормални хора тук.

  Не се опитвайте да правите заключения за ситуацията в Бг на база числа.

  Ефектът на мерките взети в Европа, парадоията с тестването (мога да разкажа много - 3 случая в моето семейство - около 800 лв за тестове и брутални безобразия от РЗИ) и експоненциалната същност на проблема ( https://www.bbc.com/future/article/20200812-exponential-growth-bias-the-numerical-error-behind-covid-19 )

  правят почти невъзможна реалната оценка на ситуацията в момента и в краткосрочен план. Пазете другите и по-малко пир по време на холера.

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Истината е че медиците вече се научават как фа действат по -ефикасно(знам го от лични наблюдения). Прелива се плазма,при постъпването на по -тежките случай,първо се почва със лекарства против съсирване на кръвта,маркучите само в краен случай(за разлика от преди).
  —цитат от коментар 13 на angeles


  Тука в самото начало на уйдурмата бяха пуснали похвален матрял за героизъма на двама български дохтори в САЩ. В Ню Йорк било голяма навалица и ги държали в един салон, като ги закачали за вентилатори. И понеже нямало достатъчно вентилаторджии, обучили експресно и санитарките кои копчета да натискат. В другата болница пък им привършили вентилаторите и понеже нови нямало скоро да дойдат, пригодили за тая цел някакви прахосмукачки и излязло доста по - тънко. Никой няма да разбере що народ са куртулисали в името на нАуката.
  В началото една от основните опорки беше, че Мерките се налагат с цел забавяне на заболяването, щото иначе ще се струпат много накуп, пък няма достатъчно вентилатори, а кой не е закачен за такъв си загива мърцина.

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1228 Неутрално
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Как не се сбъдва. Един математик ден през ден прави математически модели и ни заплашва.

 31. 31 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 15 Неутрално

  >>Коронавирусът в България: здравните влати не правели прогнози за COVID-19, защото се се сбъдват
  ---
  Егати заглавието.

 32. 32 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Здравните власти не правели прогнози за COVID-19, защото не се сбъдват" т.е.
  Тези хора които са "властта" и са на държавна хранилка, до момента не са взели почти никакви правилни мерки и не са си заслужили заплатите.
  Въпреки това искат да ги слушаме и да удължават "обстановката".

 33. 33 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 819 Любопитно

  Kаква е ползата от тия мерки, дето никой не ги спазва? Глобени има ли, контрол?
  Всеки си прави каквото си иска. Някои даже отричат вируса, бил измислица?

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Любопитно

  Властите ли искат удължаването на извънредната обстановка или докторите смятат, че е необходимо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Да, направо до 2030 година!

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  ...Тези хора които са "властта" и са на държавна хранилка, до момента не са взели почти никакви правилни мерки и не са си заслужили заплатите..
  —цитат от коментар 32 на georgi_mihailov


  Виж ся!
  Първо трябва да се увочним за кои мерки става дума.
  За мерките в защита на Боко Тиквата или за мерките срещу Корона вируса?
  То мен ако питаш, нито едните, нито другите работят, ама все пак е хубаво да знаем за какво говорим де.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#5] от "sbaleev":

  Сериозни са тежките случаи, които нямат нищо общо с март месец като бройка. Ако се спрат тестовете ще изчезне проблема.

 38. 38 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси": Тоя лаладжия още се подвизава по ТВ и радиа. Та питам, кой го избра и още държи да ходи и прави на голям учен?

 39. 39 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#16] от "k_":Виждаме ги колко се научиха нашите доктори да го лекуват Ковид-19. От поне два месеца сме с по средно 7-8 починали на ден. В Европа само Румъния ни бие по този показател. И не ми вадете обща статистика от март насам, става въпрос за последните два месеца. Берлускони на 84 години с диабет и един куп други заболявания го излекуваха с ремдесивир в Италия , тук вчера на 46 години без придружаващи заболявания си е заминала млада жена. Толкова за нашите лекари.
  —цитат от коментар 24 на жорко


  Ами ние тука си отиваме по принцип по- рано.От един месец, че и повече следа всеки ден бюлетина: 90% са с хронични заболявания.

 40. 40 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#26] от "sowhat":

  Айде, стига! Супер заразен, десетки хиляди са всеки ден навън, живеем си нормално ( общо взето) и армагедон не е дошъл. Този вирус да не се появи от нищото март месец? Нали има данни, че доста преди това го е имало. Отделно съвсем не е ясно колко имат клетъчен имунитет и са невъзприемчиви към вируса. Примери колкото искате. Стига паника.

 41. 41 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  А относно лекарите има добри и лоши. Имам два примера от съвсем скоро как те пускат по най- скъпата пътека, с рисковани операции, влизане в болница, а всъщност нямаше никаква нужда от това. Какво да си мисля после?
  Слава Богу, има и прекрасни лекари.

 42. 42 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ПОЖИЗНЕНО НАПРАВО ,ДОКАТО Е ЖИВО БЛОТО ГЕНЕРАЛ ДОТОГАВА

 43. 43 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Докато путин се криеше в луксозната си вила в гората, докато се пазеше като баба от вирус,в същото време пропаганда му промива мозъка на бай ганю да вярва, че вируса е безопазен. И Ганю вярва на руската пропаганда. Не си пази здравето. И сега ганя започна да мре.... Руската пропаганда УБИВА

 44. 44 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Бай Ганю мерки не спазва.
  Бай Ганю маски не носи.
  Бай Ганю чете жълти сайтове с фалшиви новини на руската пропаганда и вярва че вирус няма а 5G го облъчва. Въпреки се че в България няма още такива мрежи.
  Бай Ганю вярва само на конспирации

 45. 45 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darcas":

  Да си смениш очилата

 46. 46 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#37] от "Veselin Dimitrov":

  Идиотията няма край.

  Януари и февруари какво точно мислиш. че е ставало?

  Разликата меду тогава и сега е, първо, че сега се регистрира разпространението, докато тогава беше невидимо, и така до момента, в който болниците се сринаха за 2-3 седмици и се наложи всчико да се затваря, и второ, сега R_0 e между 1 и 2, а тогава е било 3, 4, 5 и повече, съответно сега нещата вървят по-бавно.

  Ние, поради комбинацията от маргинализираното си периферно положение в света и огромна доза луд късмет, се отъвахме тогава. Но сега няма да се размине.

 47. 47 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#15] от "k_":

  Китай отчита ръст на всички икономически показатели вследствие на коронавируса, който удари всички техни конкуренти. САЩ, Бразилия, Индия, ЕС. Само Китай цъфти и вързва


 48. 48 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#46] от "Georgi Marinov":

  Далеч, далеч повече заразени е имало тогава, отколкото сочат официалните числа.
  Не навсякъде е било Бегамо, в Южна Италия съвсем не е така, а отделно сега се знае как да се лекуват или поне как да не се вреди- справка интубирането и колко хора са си отишли от това.
  Второ сега живеем почти нормално, а камионите с трупове ги няма, за какво R ми говорите?
  За какъв късмет говорите, какви глупости приказвате?
  И идиотията е доста нагла и арогантна.

 49. 49 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Някакви идеи защо Израел въвежда отново пълна карантина. В Чехия само за две седмици след откриването на учебната година се увеличиха заразените с десетки пъти.

 50. 50 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#46] от "Georgi Marinov":

  Не забравяй изолацията която се въведе у нас. Тя спря разпространението на вируса, временно, но така са смятали че е правилно, сега ще гледаме Израел, да видим защо се въвежда блокада за втори път

 51. 51 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#50] от "rexdog2004":

  Израел да правят каквото си искат, видя се, че затварянето не е решение.
  Хронично болните и възрастните хора да се пазят, а другите да си живеем живота.
  Не заразените са важни, а тежко болните. Тестовете просто трябва да се спрат.

 52. 52 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#51] от "Veselin Dimitrov":

  Напротив, видя се че затварянето е решението за ограничаване на коронавируса, но много малко държави могат да си го позволят. Китай, Израел и Германия може би. Другите са бедни и трябва да работят за да купуват китайските боклуци

 53. 53 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#52] от "rexdog2004":

  Решение е в началото. Сега е късно и най- добрият пример е Швеция. При все специфики - различна култура, гъстота на население и др.

 54. 54 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#46] от "Georgi Marinov":

  Жоре как невидимо бе- не са ли се задръствали тогава болниците с нея бясними и масови случаи на двойна бронхопневмония и мъртви ,след като бацила циркулира необезпокояван от ноември? Или е чакал официални да го признаят по телевизора , та да тръгне да трепе народа?

 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#54] от "pavur":

  Жорката това РО эа нищо го няма.
  Казвах ти че е уики уанаби.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Аз доколкото забелязвам във форума на Дневник няма нито един тежкоболен, или умрял от март до сега, а това си е дна доста сериозна извадка от населението. Вие какво ще кажете?
  —цитат от коментар 21 на Darcas


  Ще кажа че е време за един хубав бой на докторите от НОЩ! хубав, и ефикасен, така че да забравят за веднъж-завинаги понятието "извънредно положение"?

  На мен ми е любопитно с колко са се увеличили личните им влогове от 13.03.2020г. насам?

 57. 57 Профил на heruvimche70
  heruvimche70
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде стига с тая мафия СЗО! Казали това, после онова! Никой не им вярва вече! Идиоти, в комбина с Бил Гейтс и други извратени мега богати личности, искащи контрол над всичко и всички! Ама то ще им се върне двойно, че и тройно! Боклуци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK