В условията на продължаващи протести управляващите обмислят индексация на пенсиите

В условията на продължаващи протести управляващите обмислят индексация на пенсиите

© Велко АнгеловВ условията на продължаващи протести управляващите се готвят да предложат с бюджета за следващата година различни социални плащания, като особен акцент са пенсиите.


Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БТА. Тя участва в инициатива на Центъра за изследване на демокрация и на Българския форум на бизнес лидерите за представяне на Харта за многообразието в България.


Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета. Предложенията ще бъдат гледани на коалиционен съвет, който да вземе политическо решение, поясни Сачева.
На него ще се обсъди възможност за минимална пенсия от 300 лева, добави тя. Прагът от 300 лева е настояване на коалиционния партньор от ВМРО, който го поставя като условие за азпазавне на коалицията.


Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, както и продължаване на добавките от 50 лева, които се отпускат сега, заради пандемията, посочи Сачева. Моето мнение е, че трябва преизчисляване на всички пенсии, заяви Сачева.


Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1.2-1.5 млрд. лева и ще се отнася за 1-1.1 милиона души. Разчетите по всички варианти са от 1.2 до 3.8 млрд. лева на година, каза социалният министър.


В момента се прави анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание, защото то е поръчителят на доклада, каза Сачева. При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни. Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности, каза Деница Сачева.


В момента се работи по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK