На живо

Политическата криза: още 29 души напуснаха ГЕРБ, яйца и домати полетяха към парламента (хронология)

Политическата криза: още 29 души напуснаха ГЕРБ, яйца и домати полетяха към парламента (хронология)

© Велко АнгеловБорисов обеща финансова независимост на малки общини. В няколко видеа на живо от традиционната му обиколка с джипа той обяви, че строящият се участък край Плевен заслужава да бъде заснет от "Дискавъри". По-късно отново във "Фейсбук" Борисов заяви, че Европейската комисия е възстановила на България близо 1 млрд. евро към Държавен фонд "Земеделие". Междувременно роенето в ГЕРБ продължава, общинският председател в Баните Венцислав Шишков и още 28 членове на партията я напускат. Днес президентът Румен Радев освободи по свое решение началника на кабинета си Калоян Методиев.


На 75-я ден на антиправителствени протести яйца и домати полетяха към парламента. За утре, в Деня на независимостта, е организиран голям протест под надслов "Велико народно въстание 3".


"Дневник" проследи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор.
Към 22.30 часа по-голямата част от протестиращите вече са се разотишли, кръстовището на Орлов мост остава блокирано. Това кара превозните средства на градския транспорт, идващи по бул. "Цариградско шосе", да правят обратен завой преди Орлов мост, съобщи БНР. Неколцина протестиращи продължават да блокират и кръстовището пред Софийския университет.

Сакскобургготски подкрепи протестиращите

"В момента наблюдаваме силно противопоставяне в българското общество и също така – между държавните институции. Това едва ли е най-удачното в условия на безпрецедентна световна не само здравна, но и икономическа криза". Това написа бившият премиер Симеон Сакскобургготски в обръщение по повод утрешния Ден на независимостта на България, публикувано на сайта му. Той призовава управляващите да се вслушат в исканията на недоволните граждани и да не заблуждават Европа за ставащото в България.


"Видимо е, че големият процент протестиращи са млади хора. Много от тях протестират и в чужбина, където учат или живеят. Чувам, че те не би трябвало да имат мнение за процесите у нас, но забравяме, че повечето от тях подпомагат финансово семействата си тук, които трудно биха преживявали сами с размера на една българска пенсия. Реално тези хора допринасят за държавата и нейните финанси и то не малко. Като бивш изгнаник, винаги съм апелирал сред българските общности в чужбина за по-скорошното им завръщане в родината, която се нуждае от тях. Ще ги върнем ли, като им казваме, че тяхното мнение е без значение", пита бившият премиер.


"Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт. Считам, че е от огромно значение да не заблуждаваме Европа, да не потулваме тромавото и неефективно усвояване на кохезионните фондове, да не украсяваме докладите за напредък в дадена област. Това означава най-вече да лъжем себе си. Ето и сега, ЕС ще ни предостави близо 30 млрд. евро, 7,7 млрд. от които безвъзмездно, но срещу конкретни изисквания, не просто подарени пари – инвестиции чрез проекти в области като екология, дигитална трансформация, устойчива заетост. Все политики, за които младите апелират", пише още Сакоскобургготски..

Около 21 ч. яйца и домати полетяха по сградата на Народното събрание. Прозвуча химнът, след което традиционното шествие тръгна към Орлов мост.За утре, в Деня на независимостта, е организиран мащабен антиправителствен протест под надслов "Велико народно въстание 3".

75-и пореден антиправителствен протест

Движението по булевард "Цар Освободител" пред БНБ в София е блокирано частично от протестиращите за 75-а поредна вечер с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, съобщи БНР. Недоволните са се събрали на площад "Независимост". Още вчера инициаторите от "Отровното трио" призоваха участниците днес да се снабдят с домати и яйца.


Протестът започна със специален музикален видеоклип с призив за оставка на кабинета. На фасадата на Народното събрание се излъчиха откъси от телевизионни интервюта с премиера Бойко Борисов.

Още 29 души в Баните напуснаха ГЕРБ

Политическата криза: още 29 души напуснаха ГЕРБ, яйца и домати полетяха към парламента (хронология)

© Анелия Николова


Общинският председател на ГЕРБ в Баните Венцислав Шишков и още 28 членове на партията я напускат, обяви Шишков във "Фейсбук". Той е изпратил заявление до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, че напуска партията и освобождава поста си на общински председател.


"Напускам ГЕРБ и поста общински ръководител, защото не искам да виждам как граденото от мен се руши и как в партията намират място подмазвачеството, интригантството, диктатурата и задкулисието на определени личности", пише той.


Четете повече по темата тук.

Борисов: ЕК възстанови на България близо 1 млрд. евро към ДФ "Земеделие"

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Европейската комисия (ЕК) е възстановила на България близо 1 млрд. евро към Държавен фонд "Земеделие". Във "Фейсбук" Борисов посочва, че средствата, декларирани от фонда, се възстановяват на 100% от ЕК и няма забавяне в изплащането им.


Протест в Мюнстер иска оставките на Борисов и Гешев

Днес живеещи в германския град Мюнстер българи направиха демонстрация в подкрепа на антиправителствените протести в България, съобщи пред "Дневник" Йоана Цветкова от протестиращите.


Снимка: Протестиращи в Мюнстер българи

Снимка: Протестиращи в Мюнстер българи

Президентът отстрани шефа на кабинета си

Президентът Румен Радев освободи по свое решение началника на кабинета си Калоян Методиев, съобщиха от "Дондуков" 2. Минути преди това Методиев обяви във фейсбук, че напуска.


Вижте подробности тук.

Следим продължаващите протести в България с голямо въодушевление, надежда и доза тревога. Добрите институции са основата на дългосрочния икономически растеж и устойчива социална и екологична среда. Не се съмняваме, че България може да бъде държава, основана на ясни правила и спазване на закона. Бъдещето ни не е предопределено от миналото. Националният просперитет е отговорност на всички нас.
Изразяваме подкрепа на протестите в България и исканията им за независима съдебна система, прозрачно и отговорно правителство и свободни медии.


"Дневник" публикува отворено писмо на български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина в подкрепа на протестите и процеса на демократизация в страната. То включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни.


Повече четете тук.

МВР не знае колко полицаи са използвали сила на протеста от 2 септември

Политическата криза: още 29 души напуснаха ГЕРБ, яйца и домати полетяха към парламента (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Столичната дирекция за вътрешните работи няма информация за това колко полицаи са използвали сила и каква е била тя - помощни средства: белезници, палки, сълзотворен газ, лютив спрей, по време на протеста с искане за оставка на правителството от 2 септември. Тогава и през деня, и вечерта се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, като бяха арестувани над 100 души. От полицията не знаят и какво е правното основание за арестите, става известно от отговор на директора на столичната полиция Георги Хаджиев на заявление по Закона за достъп до обществена информация, подадено от "Капитал", съобщава изданието.


Повече четете тук.

"Хиполенд" дарява на "Пирогов" специализиран педиатричен видеоколоноскоп Olympus на стойност 24 500 лева, като голяма част от сумата е формирана от допълнителните приходи, генерирани в началото на месеца, когато хората купуваха плюшени играчки в израз на подкрепа и солидарност към компанията, която стана обект на масирани проверки от различни институции заради съпричастност на собственика и служители към протестите в страната.


С новия уред лекарите от 3 детски отделения в "Пирогов" ще могат по-ефективно да диагностицират и лекуват заболявания на стомашно-чревния тракт при децата, съобщава компанията. Досега болницата е разполагала единствено с колоноскопи за възрастни, чието използване при деца е рисково, а често и технически невъзможно. Новият апарат ще помогне за предотвратяването на рисковете от перфорация и за ефикасно премахване на полипи на дебелото черво.

Борисов обещава финансова независимост на малки общини

Кадърът е от фейсбук профила на премиера

Кадърът е от фейсбук профила на премиера


Премиерът съобщи, че финансовият министър Кирил Ананиев обсъжда с кметовете възможността населените места със 100 души също да могат да си избират кмет, а не да им се назначава кметски наместник. Кметовете поискаха всяко населено място да има своя финансова рамка и повечето местни приходи да остават в общината. "Днес говорих с кмета на Калофер, с тези на малките общини, свързах ги с Кирил Ананиев и в четвъртък ще се срещнат. Ако трябва да се промени и законът за финансирането, защото има по-големите кметове, които отпускат на малките и ние преведем парите, а те не им ги дават. Това ще го помислим в закона и може населените места с до 100 човека да си избират кмет, защо да им го назначаваме", каза Борисов.


Подробности четете тук.


Обещаваното е елемент на финансова децентрализация, за която се говори от над 10 години, но все още не е въведена.


Това се случи по време на традиционната му обиколка с управлявания от него джип. Този път той е придружаван от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, с когото инспектираха в предаване на живо в профила на Борисов във "Фейсбук" строящи се участъци от автомагистрала "Хемус".


В няколко видеа на живо той обяви, че строящият се участък край Плевен заслужава да бъде заснет от "Дискавъри". Отново обяви, че ще се пенсионира, когато види магистралата построена. Цялата му изява бе съпроводена от скандирания "Бойко, Бойко".


Той използва случая да коментира протестите със заключението, че няма на кого да се предаде. Повече за това четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK