"Тръгнахме добре, но после я закъсахме" - пулмолог за епидемията от коронавирус в България

"Тръгнахме добре, но после я закъсахме" - пулмолог за епидемията от коронавирус в България

© Надежда Чипева, КапиталЛипсата на доверие в науката и вярата в конспиративни теории, които водят до неспазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, създават риск за разпространението на заразата в България. Такова мнение изразява проф. Коста Костов в интервю за "Дойче веле".


Проф. Костов е пулмолог, беше начело на медицински експертен съвет към правителството, който от април не съществува под тази форма. Той често критикува решенията на управляващите и щаба за коронавируса, който на хартия е оглавяван от ген. Венцислав Мутафчийски. Последният пък от месеци насам няма публични изяви по теми, свързани с COVID епидемията.


"Тръгнахме добре, но после я закъсахме, защото поне половината българи не вярват в сериозността на проблема, а другата половина, която все още спазва противоепидемичните мерки, е изложена на риск от тези, които не ги спазват. Тази негативна тенденция на разделение продължава и дори се развихри покрай началото на учебната година", казва пулмологът пред "Дойче веле".
Проф. Коста Костов отбелязва, че макар и медицината вече да знае повече за коронавируса, опасностите, които той създава, все още не са отминали. "Ако не осъзнаем, че все още сме далеч от зоната на комфорт, ще дадем повод на управляващите да се възползват от нашето невнимание и да ни наложат нова изолация", заявява пулмологът. За момента здравните власти са категорични, че не предвиждат отново да се ограничава движението на хората между градовете, защото социалните и икономическите последствия от крайните мерки са големи.


"Няма нужда да затваряме живота си в изолатор. Имаме нужда от физическо, психическо и социално здраве. Когато настояваме за физическа дистанция, маски и дезинфекция, ние всъщност казваме с емпатия: съхранете здравето си, докато нарасне общият имунитет. Носенето на маски и дистанцията играят ролята на ваксина, защото редуцират голяма част от вирусния товар, който постъпва през дихателните пътища, и така или не боледуваме, или боледуваме по-леко и изграждаме имунитет. Това е отговорно отношение към обществото. Другото е нарцистичен инат, заблуда в обществена вреда", казва проф. Костов, цитиран от "Дойче веле".


Акцентите на COVID епидемията в България днес - тук
За разпространението и ефектите на коронавируса по света с днешна дата - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1222 Весело

  Поредният учЕн, направил мощен пирует, троен аксел и двоен тулуп по темата ... :-)

 2. 2 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Закъсахме я заради такива като Мангъров и Чобанов!

 3. 3 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 426 Гневно

  Д-р Костов, отново несъстоятелен, изключително неадекватен и некомпетентен, явно има още да връща ресто...не стига срама след последната му статия
  за слона в стаята!

  "Носенето на маски и дистанцията играят ролята на ваксина, защото редуцират голяма част от вирусния товар, който постъпва през дихателните пътища, и така или не боледуваме, или боледуваме по-леко и изграждаме имунитет."

  Ако обича професорът да ни просветли и да уточни какво се случва с притока на кислород при носенето на маска? А с издишания СО2, влагата и развъжданите по маската бактерии, прах, замърсявания? Какво се случва с вирусите попаднали по маската или вярваме, че само разпространителите ще си ги дишат? Разбрахме, че вирусът не обича да ходи по протести, но явно предпочита и да стои само от вътрешната страна на маските...

 4. 4 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  В случая е съвсем прав. Плащаме цената на успеха, който имахме когато болестта се появи в България. Ако ни бе сполетяла съдбата на Испания или Италия вероятно сега повече от нас щяха да бъдат разумни.

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Гневно

  "Тръгнахме добре, но после я закъсахме"

  Тръгнахме без да знаем какво трябва да се прави. И бодро продължаваме така.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Нека да повторя въпросите към професора, а и като повод за размисъл към всички тук:

  "Какво се случва с притока на кислород при носенето на маска? А с издишания СО2, влагата и развъжданите по маската бактерии, прах, замърсявания? Какво се случва с вирусите попаднали по маската или вярваме, че само разпространителите ще си ги дишат?"

  М?

 7. 7 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#3] от "jazzi":
  Относно маските:
  "I might even go so far as to say that this face mask is more guaranteed to protect me against Covid than when I take a Covid vaccine, because the immunogenicity may be 70%. And if I don't get an immune response, the vaccine is not going to protect me. This face mask will,"
  "Може да отида толкова далеч, че да кажа че тази маска (показва хирургическа маска) гарантира повече предпазване от Ковид, отколкото ако получа ваксина, защото имугенността може да е 70%. Ако не получа имунен отговор ваксината няма да ме предпази. Тази маска ще го направи."
  Това са думи на д-р Робърт Редфилд, директора на Центъра за контрол и превенция на заразните болести в САЩ. Те са казани пред американския конгрес, където, уверявам те няма право се лъже.

 8. 8 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "blagoj":

  Не знам за каква маска се говори в ЦДЦ, но дори на пакетите на онези маски, които се продават по супермаркетите и дрогериите, респ. се носят от 99% от носещите промишлено произведени маски, изрично си пише, че

  "This product is an ear loop mask, this product is not a respirator and will not provide any protections against COVID-19 (coronavirus) and other viruses or contaminants."

  А на мен въпросът ми беше малко по-широк и дълбок от пази ли маска от вирус...

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Беше време, когато Борисов се смяташе за най-успешния ръководител борец срещу корона вируса в ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#8] от "jazzi":
  Той показа зелена хирургическа маска, а не маска N95. Но всяка маска предпазва в определена степен и при това няма странични ефекти. Разбира се маските, които предпазват по-добре оказват и по-голямо съпротивление на въздушния поток, както и задържат част от издишания въздух, но ако има проблем, той е само психологически. Има лесна техника на дишане с тях - трябва да се вдишва по-продължително и по-дълбоко. Маската е много ефективно средство за предпазване, при това е евтино и безвредно.
  https://www.cnbc.com/2020/09/16/cdc-director-says-face-masks-may-provide-more-protection-than-coronavirus-vaccine-.html

 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  До коментар [#6] от "jazzi":
  Ми отговора може да е в съвсем друга посока:
  "Този без маска, толкова ще спазва и другите правила и действия. Съответно толкова признава обществото, и толкова му пука за него (обществото) и съответно вдига риска в самото общество... а аз съм част от това общество, и така погледнато за къв да ми пука за онзи без маската?"
  Същото мога да го напиша и за онзи дето отнема предимство и "сече" по пътищата, за другия дето си прави гонките по улиците в градовете, за третия дето гори гуми и квото докопа, за четвъртия дето отсвирва здравните вноски... Сещаш ли се, просто онзи без маската има късмет, че обществото е толкова социално към момента и толерира допълнителния риск дето му причиняват.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#6] от "jazzi":

  Аз че ти кажем.... Случва се същото, дето се случва с гащите и чорапите ви, дето си ги сменяте у седмицата един път, след баня. Нормалните хора си сменят маските на 2-3 часа.

 13. 13 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#11] от "gost22":

  Обществото не е социално, а яко сбъркано в момента. Всичките мрънкячи в ме мента срещу елементарните мерки в момента, са редко тъпи. Един от големите проблеми, от 6-7 месеца е, че здравната каса прави нещо, което не се е случвало от тъпото и измисляне. Плаща пари за пътеки и на Неосигурени пациенти. Аз не съм съгласен с това. Не желая с моите/вашите/нашите пазари да се плаща, за дришльовци, дето са хитрели и не са внася ли осигуровките си.

 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Гневно

  Беше време, когато Борисов се смяташе за най-успешния ръководител борец срещу корона вируса в ЕС
  —цитат от коментар 9 на neut


  ТОЙ се смяташе за такъв. По времето, когато европейските държави една след друга ограничаваха идващите от "най-успешната държава".

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#13] от "jlb02632781":

  Абсолютно си прав , плащането на разходите и безплатни тестове за всички ,вкл и за неосигурени граждани ,без финансов ангажимент от тяхна страна ,довежда само до едно ,неглижиране на всички предпазни мерки и те не вярват ,даже не изпълняват карантината ,не изпълняват правила ,спорят с медиците ,крият се и заразяват околните ,криейки собственото си заболяване ,така се получават и многото смъртни случаи от запуснати пациенти ,предимно неосигурени ,на които болниците поемат разходите , при така направената социалистическа система още може да се получава този парадокс , но нещата се затягат и продължаването на пандемията ще доведе до това ,че граждани без здравно осигуряване няма да бъдат лекувани лежерно и където си пожелаят и когато си пожелаят, 99% от тях имат пари за всички останали удоволствия ,но видиш ли за 20 лв здравни осигуровки нямат от години .

 16. 16 Профил на Kalin Dimitrov
  Kalin Dimitrov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Д-р Костов, отново несъстоятелен, изключително неадекватен и некомпетентен, явно има още да връща ресто...не стига срама след последната му статия за слона в стаята! "Носенето на маски и дистанцията играят ролята на ваксина, защото редуцират голяма част от вирусния товар, който постъпва през дихателните пътища, и така или не боледуваме, или боледуваме по-леко и изграждаме имунитет." Ако обича професорът да ни просветли и да уточни какво се случва с притока на кислород при носенето на маска? А с издишания СО2, влагата и развъжданите по маската бактерии, прах, замърсявания? Какво се случва с вирусите попаднали по маската или вярваме, че само разпространителите ще си ги дишат? Разбрахме, че вирусът не обича да ходи по протести, но явно предпочита и да стои само от вътрешната страна на маските...
  —цитат от коментар 3 на jazzi


  Напротив, изказването е съвсем адекватно и обосновано от медицинска гледна точка. Друг е въпросът, че има хора, които приказват щуротии за маските. Какъв въглероден диоксид, какъв кислород, каква влага, бе човек?!?! По цял ден съм с маска, много преди коронавирусът да цъфне! Това е просто бариера, която ограничава в голяма степен капките от устата ти и тези идващи отвън. Няма проблем с преминаването на газовете през маските, какви ги приказвате, боже, боже....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK