МВР не знае колко полицаи са използвали сила на протеста от 2 септември

МВР не знае колко полицаи са използвали сила на протеста от 2 септември

© Георги КожухаровСтоличната дирекция за вътрешните работи (СДВР) няма информация за това колко полицаи са използвали сила и каква е била тя - помощни средства: белезници, палки, сълзотворен газ, лютив спрей, по време на протеста с искане за оставка на правителството от 2 септември. Тогава и през деня, и вечерта се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, като бяха арестувани над 100 души.


От полицията не знаят и какво е правното основание за арестите. Това става ясно от отговор на директора на столичната полиция Георги Хаджиев на заявление по Закона за достъп до обществена информация, подадено от "Капитал", съобщава изданието.


Според столичната дирекция търсената информация "не е свързана с обществения живот на Република България и че "същата не се търси за съставяне на собствено мнение" относно работата на МВР. По информация на "Капитал" в София е имало над 2 хиляди командировани полицаи от страната.
На 2 септември - денят, обявен като Велико народно събрание в района на президентството, цял ден имаше протест. Още преди обед имаше напрежение между полицията и протестиращите, подтиквани от групи провокатори. Тогава журналисти и граждани бяха напръскани с лютив спрей и сълзотворен газ. Вечерта, малко след 21 ч., на площада се появиха групи провокатори, които мятаха бомбички по полицаите в продължение на над 40 минути. През това време представителите на МВР не реагираха, докато в един момент започна акция по разчистване на площада. Ранени и арестувани бяха представители на няколко медии, техника на фотографи беше счупена.


"Капитал" цитират Закона за МВР, според който използването на сила и помощни средства е допустимо само когато това е абсолютно необходимо - при "противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане", "задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган", "конвоиране на лице или при опит то да избяга, да посегне на своя живот или на живота и здравето на други лица", "нападения срещу граждани и полицейски органи", "освобождаване на заложници", "групови нарушения на обществения ред", "нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства", "вземане на мерки за осигуряване на лична безопасност".

Според Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства химическите вещества "са предназначени за намаляване способността за съпротива на правонарушители чрез дразнещо въздействие върху очите, кожата и горните дихателни пътища", а при използването им обгазеният район "се отцепва незабавно до края на поразяващото действие на химическите вещества и се предприемат мерки за извеждане и оказване помощ на пострадалите лица".
В същата наредба е записано, че когато се използват физическа сила и помощни средства, полицаят трябва да изготви доклад до ръководителя, който е разпоредил използването им. Въпросният доклад трябва да съдържа освен данните на служителя и "място, дата и час на използване", "основание и обстоятелства за използването им", "интензивност на физическата сила, вид и количество на използваните помощни средства, "по възможност данни, идентифициращи лицето/лицата, спрямо които са използвани физическата сила и помощните средства", взетите срещу тях мерки, както и видимите последствия от използването на физическата сила и помощните средства.


В отговор на заявлението от МВР отказват информация за броя на докладите с мотив, че информацията не е обществена, но и защото "липсва единен регистър или друга справочна възможност за отброяване на изготвените доклади".


"Признанието, че такава информация не се обобщава, е шокиращо. Собственият отговор на МВР създава впечатлението, че полицията е разпасана команда. Налице е липса на елементарен интерес от страна на ръководството на министерството за това как се осъществява репресивната власт. Подобна информация е важна не само защото някой може да се оплаче пред съда, но най-малкото заради упражняването на някакъв вътрешноведомствен контрол. Ако такъв контрол не се осъществява, то е налице нарушение от страна на държавата, тъй като тя не предоставя ефективни средства за защита. Другата възможност, за която не искам и да си помислям, но понеже няма трета, е, че някой твърди неистини в официален документ", коментира адвокат Александър Кашъмов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3870 Гневно

  Има си хас да знаят нещо! Гарван гарвану...
  Милицийоооооооооооооо

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Дааа, след такива изявления на отговорните, очаквам хиляди безработни пред бюрата по труда....
  А?

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  МВР не знае и защо нейни патрулки са охранявали Еврото пред осемте джуджета т.е нищо ново дотука.....

 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Според МВР, гражданите са се самоарестували, самопребили, самозакарали по мазетата на РПУтата, където са си повдигнали само идиотски обвинения. За това не е виновна милицията, а самите граждани.

  Евала, закопахте се.

 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 765 Неутрално
 6. 6 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 525 Любопитно

  А МВР знае ли колко и кои са хвърляли павета?
  А стъклени бутилки?
  А саморъчни бомби?
  А,забравихме,всичките бяха оправдани от *независимия български съд*!

 7. 7 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 906 Гневно

  МВР е мааалко по-полезно от фикус. ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО МВР!

 8. 8 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Бъдете мъже и хайдути, възстанници, велики мои народни, даже всенародни и Богуугодни! Мен като ме обгазиха със сълзотворен газ зад Народното Събрание на 10 януари 1997 не съм ходил да питам кои бяха цивилните момчета от втория етаж на Събранието, които хвърлиха на паважа няколко цилиндрични туби с този благовонен газ ... и изтровиха кордона полицаи пред входа и мен покрай тях .... Поплаках си в градинката към Художественната академия и след това всяка вечер на шествията на СДС. Надежда Михайлова беше много свежа тогава ... Царят обаче не се появи ... а на изборите подкрепи някаква формация на Стоян Ганев (за протокола)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Според вас, на въстание трябва да бъде гарантирана безопасността на въстаниците, но не и тази на полицията?
  Ебаси въстанието.............
  Ако въстанията са толкова безопасни, защо не ги правите по няколко на ден?
  Днес нямаше ни едно!

  Еретик
 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално
 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Гневно

  "Собственият отговор на МВР създава впечатлението, че полицията е разпасана команда" - ами, каква да е - достойнство, чест, обществена закрила или само сила, груба сила?!? То бива простотия, но подобни увъртания са като на наакано дете, знаещо че ще му се размине, но незнаещо, че ще продължи да го прави и като голямо. Голямо, колко да е голямо, колкото МУ разрешат!? Подобни обяснения са толкова кухи, че дори не кънтят - тъпи звуци на говеда в клетка. ОТВРАТИТЕЛНО!!!
  ОСТАВКА е най-малкото, което може да оправдае грешките, които явно са стил на работа.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Има ли друга държава, чиито граждани да се предупреждават един-друг за наличие на полиция, вкл. пътна, като за наличие на първостепенен враг?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Нали има камери, бе. Или на този ден просто не са работели. Тогава да вземат записи от гражданите. Те направиха достатъчно.

 14. 14 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Весело

  Велико народно въстание беше обявено и провеждано на 2 септември, а не събрание както сте написали.

 15. 15 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#12] от "PisnaMi":

  Разбира се, че има! И то много държави. МНОГО! Видял съм го с очите си. Неподготвен не се изказвай!
  P.S. А можеш ли да ми посочиш друга европейска държава, в която органите на полицията имат доходи от рушвети в размер няколко пъти повече от трудовите си възнаграждения? И при проверка пътният полицай започва диалога с фразата "И к'во шъ праим сега?"?

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Горката полиция нищо не знае - така е по-удобно пред обществеността

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Глупости. всичко се знае - нали ти зачисляват спрей , 2 спрея на 10 човека /примерно/ и след това те питат използвал ли си го, за да го подменят с нов, защото се изготвя докладна че са били използвани ХХ броя за да бъдат извадени от склада нови. И сигурно не се знае на кой са го дали вечерта ?? ;)) Колкото и да не се иска на заблудените полЮцаи, защото има много такива, самото ръководство на МВР се реди от ДПС, кадрува се от ДПС, висшите ръководни кадри се редят от ДПС, директорите на дирекции се назначават от ДПС. Под тях са преданите селянчета-чичковци на по 50 години бивши спортисти, под тях надъхани 35-40 годишни тъпаци 'на чичо момчето' и съвсем под тях са младите анаболни чалгари прости 25-30 годишни дебелаци с красиви бради тип Азис от спец. сили, дЖЕНДЪРмерия и т.н. С такова ръковоство и такива спец. сили не ни трябва да ни превземат, България се саморазпада отвътре. Накрая ще останат само мангали, спец. части, пенсионери и чалга олигофрени в естествен хабитат.

 18. 18 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Полицията е гражданска институция - идва от полис, граждиция на български. Да се защитава като естествено противопоставяне и дори враждебност между полиция и гражданство няма как да е гражданска позиция, това е опит да се представи гатгстерска, бандитска нагласа като естествена за гражданина.

 19. 19 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 460 Неутрално

  А знаят ли типовете от Делта гард колко бяха ?

 20. 20 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Весело

  А знаят ли типовете от Делта гард колко бяха ?
  —цитат от коментар 19 на валчан


  Някой знае, ама никой в полицията не знае кой :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 21. 21 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Това учудва ли някой още? Когато има желание има начин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK