Президентът се обяви за финансова децентрализация в полза на общините

Президентът се обяви за финансова децентрализация в полза на общините

© Прессекретариат на Държавния главаРегионалната политика не се изчерпва с допълнителните трансфери на правителството и изисква адекватна данъчна политика за реално овластяване на местните власти. Финансовата децентрализация ще постави на дневен ред приоритетите на общините, каза президентът Румен Радев след среща вчера вечерта в Тутракан с кмета на града Димитър Стефанов и с представители на общинското ръководство.


По-рано през деня кметове на малки общини организираха мълчалив протест в Калофер. Те настояха за финансова независимост от големите общини, като по-голяма част от местните приходи остават в техните бюджети. Часове по-късно премиерът Борисов обяви, че е поискал от финансовия министър Кирил Ананиев да разговаря с недоволните по темата.


По думите на президента освен гарантирането на сигурност очакванията на гражданите от по-малките населени места са и за рязко подобряване на качеството на образованието и за достъпно здравеопазване.


Финансирането на общините чрез субсидии да отчита не само броя на населението, но и на отделните населени места и техните специфични нужди, подчерта кметът Стефанов. Като ключов проблем за Тутракан той открои обезлюдяването, което изисква своевременна политика за неговото разрешаване, включително чрез механизми за подкрепа на малките производители и личните стопанства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK