На живо

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка се удължава с 2 месеца (хронология)

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка се удължава с 2 месеца (хронология)

© Юлия ЛазароваЗа денонощие 109 души са дали положителни проби за коронавирус, а излекуваните са 21, показват данни в Единния информационен портал. През деня станаха известни още случаи на коронавирус в училища - в Благоевград и в София.


Правителството удължи до края на ноември извънредната епидемична обстановка.


Същевременно здравната каса оповести отчет, от който се вижда, че през август разходите за лечение на пациенти с COVID-19 са нараснали двойно.
Едва 1 на 10 хил. ученици към момента е с установена зараза, а Министерството на образованието обяви, че няма да глобява директори на училища, защото учениците не носят маски.


"Дневник" проследи в реално време събитията от деня, вижте хронологията:

Без глоби за училищни директори, ако децата не носят маски

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на предпазни маски от учениците в училищата, но директорите отговарят за всичко, което се организира в училищата. "Няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците", каза Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", цитиран от БТА.


Ще има внезапни проверки, както и по сигнал, които Районните здравни инспекции ще правят, но не и за неносене на маски от децата. "На учениците, най-малко по десет пъти на ден им се повтаря от учител, от директор - да носят маски в училище. И за тях няма да има санкции, но е добре всички ученици да се предпазват, за да защитят своите учители и по-възрастни роднини. Ако децата преболедуват по-леко от коронавирус, това не е така при по-възрастните хора", коментира Стаматов.

Едва 0.0001% от учениците са заразени

Министерството на образованието не е искало учебната година да започва със заразени с коронавирус ученици и учители, но го е очаквало. "Българското училище не е изолирано от обществото, образователната система, за разлика от март, сега е подготвена", каза пред БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя посочи, че случаите не са масови. "Има по 1-2 ученици в някои области, в по-големите области е нормално да има повече заразени. В момента 0.0001% от общия брой ученици, или един на десет хиляди са случаите на заразяване", каза Михайлова. Просветното министерство няма намерение да затваря училищата засега.


Столичната Регионална здравна инспекция е решила да изследва 10% от учителите, обяви още министърът. Тя отново повтори, че недостиг на учители вероятно няма да има, защото министерството създава "банка за учители", които ще са готови да заместват заболели от коронавирус учители, а също са поканени всички студенти от специалност педагогика в горните курсове да преподават.

Земеделци са подали 33 860 заявления за подпомагане

Общо 33 860 заявления за подпомагане бяха подадени по извънредните мерки COVID 1 и COVID 2, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". По подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1" са кандидатствали 32 694 земеделски стопани, а по подмярка 21.2 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2" – 1 166. Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите - "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза" "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и "Пчеларство". Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици).

Огнище на зараза във варненски завод

Огнище на COVID-19 е установено в два производствени цеха на завод "Дружба" във Варна, съобщават от Регионалната здравна инспекция, цитирани от БНР. През последните дни положителни проби в завода са дали 16 души. Всички служители с положителен резултат са поставени под карантина, те с леки симптоми или без симптоми. Установени са 49 контактни на заразените, на които са връчени предписания за поставянето им под 14-дневна карантина.

За месец са се удвоили разходите за лечение на COVID-19

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка се удължава с 2 месеца (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


За един месец здравната каса е изплатила за лечението на пациенти с COVID-19 толкова средства, колкото за целия период от началото на заразата до края на юли, показва публикувана от НЗОК информация. От началото на март до края на август касата е изплатила над 6.2 млн. лева за пациенти с коронавирус. За сравнение, от 1 март до 31 юли лечебните заведения бяха получили общо 3.1 млн. лева. Август бе месецът, в който влезе в сила двойното увеличаване на стойността на клиничната пътека, по която се лекуват болни от COVID-19 (от 618 на 1200 лева).


Най-много средства са дадени по клиничната пътека, по която се лекуват леките случаи на COVID-19 - тази за остро протичащи контагиозни вирусни и бактериални заболявания. Изплатени са общо 3.79 млн. лева за 4 099 души, като до края на юли разходите по пътеката бяха 1.71 млн. лева. Касата отчита общо 5 102 случая, лекувани по клинични пътеки в болничната помощ.

Кризата с коронавируса почти не е засегнала застрахователния пазар

Стабилност на пазара на общото застраховане въпреки цялостната стагнация вследствие на коронавируса, това сочат данните за първото полугодие, оповестени от Комисията за финансов надзор. Отчита се, макар и малък, ръст на премийния приход от 0.65% на годишна база, като размерът му достига 1 220 млн. лв.


В животозастраховането продължава тенденцията на спад на премийния приход и увеличение на изплатените обезщетения спрямо 2019 г. Това е обясним резултат в период на стагнация и икономическа несигурност за голяма част от населението. През юни 2020 премийният приход е 227 млн. лв., като намалението на годишна база е 14.34%. Същевременно размерът на изплатени обезщетения към юни 2020 г. от 87.9 млн. лв. е с 14.32% по-висок в сравнение със същия месец на 2019 г.


Повече четете тук.

Българските неделни училища в чужбина също ще имат възможността да провеждат онлайн обучение при извънредни обстоятелства, реши правителството. Целта е да се осигури по-ефективен достъп до обучение, като децата от училищата, които не предлагат електронно обучение, ще могат да се включват в друго неделно училище по електронен път. За това те ще получават и удостоверения.

Нови четири случая на заразени медици

Четири нови случая на коронавирус при медицински служители са регистрирани за изминалите 24 часа, съобщи Министерството на здравеопазването. С тях заразените медици от началото на пандемията стават общо 1 063-ма, от тях най-много са лекарите - 371, и медицинските сестри - 357.


От новите заразени 2 са медицински сестри, един е санитар и един е работещ в категорията "Друг медицинси персонал".

Общо осем паралелки в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград са поставени под карантина, след като две учителки са дали положителни проби за COVID - 19, предаде БТА. Предстои екипи на Регионалната здравна инспекция да тестват всички учители в учебното заведение, а учениците от засегнатите класове ще се обучават онлайн.


Това е второ училище в областта, в което част от учениците преминават към дистанционно обучение,след като преди дни бе установен коронавирус при ученик от средното училище в Кресна. Междувременно днес се разбра и че начален учител от Трето ОУ "Димитър Талев" в Благоевград е с положителен резултат. Учениците от трети клас, на които преподава заразеният днес няма да посещават учебното заведение, а дали класът ще бъде поставен под карантина ще се разбере, след като бъдат дадени предписания от РЗИ.

Извънредната епидемична обстановка ще е в сила до 30 ноември

Министерският съвет удължи срока на извънредната епидемична обстановка, който изтичаше на 1 октомври, до 30 ноември. Обяснението е в това, че "пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб". Правителството оценява развитието на епидемичната обстановка в страната като неблагоприятно - висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус на фона на намаляваща заболеваемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с
умерена и тежка клинична картина.Какво следва от поредното удължаване четете тук.

Ръководителят на департамент "Имунология" в БАН доц. Андрей Чорбанов смята, че мерките срещу разпространението на коронавируса в училищата са прекалени. "Болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове. (...) Не ми се вижда резонно децата да носят маски в коридорите, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки по отношение на децата", коментира Чорбанов пред Нова телевизия.


"Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може ефективно да предотврати разпространението", добави ученият и поясни: "В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители без да боледуват, на практика съществува и рискът. Чорбанов направи уговорката, че в България разделянето на младите, които са разпространители, без да боледуват, от рисковата група на възрастните, е сложно, защото често те живеят заедно.

Още двама учители от столичното 107 Основно училище "Хан Крум" са заразени с коронавирус. Миналата седмица четири паралелки в училището бяха поставени под карантина след положителе тест на учител. Сега заразените педагози вече са петима, съобщи във Фейсбук директорът Данко Калапиш. Пред Би Ти Ви днес той поясни, че при масовото тестване на персонала на училището първоначално било съобщено, че няма нови тестове, но впоследствие се оказало, че има две положителни проби.


Остават под карантина 4 паралелки с почти 100 деца, които сега учат онлайн. Нови класове няма да бъдат поставяни под карантина, защото са минали повече от 48 часа от последната среща между учителите и учениците.

Прогноза за скок на заразените с коронавирус в следващите две седмици заради началото на учебната година и отварянето на училищата направи в сутрешния блок на БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


"Въпросът е какво ще се случи с възрастните учители. Това ще е много критично за образователната ни система", коментира Безлов и посочи, че България е страна с по-възрастни преподаватели от средното за Европа.


Според него коронавирусът е стрес тест за здравната система, а като основен проблем посочи болниците, които в няколко населени места станаха и източник на зараза. В България болниците са около 350, докато в държави като Австрия и Белгия те са по 60-80, изтъкна Безлов. По думите му в страната има много частни болници без COVID отделения, но с рекордни пари към тях. Като друг проблем той посочи недостатъчното боравене с данни, включително от страна на лекарите, както и липсата на адекватни анализи и коментари на данните за коронавируса.


Най-много заразени с коронавирус през последното денонощие са отчетени в столицата - общо 30 души, според данните в единния информационен портал. Следва област Благоевград с 25 нови случаи, Бургас с 9 и Пловдив със 7.


Разпределението по области по настоящ адрес на заразените е следното:

Благоевград - 25; Бургас - 9; Варна - 6; Велико Търново - 1; Враца - 3; Габрово - 2; Кърджали - 3; Кюстендил - 3; Монтана - 1; Пазарджик - 1; Плевен - 1; Пловдив - 7; Сливен - 2; Смолян - 6; София град - 30; Стара Загора - 2; Търговище - 4; Хасково - 1; Ямбол - 2.

Нови 109 заразени, едва 21 излекувани

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка се удължава с 2 месеца (хронология)

© Юлия Лазарова


Нови 109 случая на коронавирус са регистрирани в страната през последното денонощие, показва справка в единния информационен портал. Те са отчетени при 3 049 PCR тестове, или са 3.57%.


Излекувани са 21 души. Така броят на излекуваните от началото на пандемията става 13 748.


В болници са настанени 716 пациенти, 31 от които са в интензивни клиники и отделения. През денонощието са починали двама души и с тях смъртните случаи от COVID-19 стават 767.От началото на заразата в България потвърдените случаи на коронавирус са общо 19 123.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Любопитно

  Засега втората вълна от Европа не ни е настигнала, а и от тази седмица почти напълно ще спрат и туристическите пътувания за Гърция, сезонът и там свърши. Ако нещата продължат така - 100-200 случая на ден, поне за мен е напълно приемливо. Да са живи и здрави докторите и да помагат на разболелите се, другите да се пазим и така.

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Заради така наречените протести броят на заразените хора ще нараства.

 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  До коментар [#2] от "sbaleev":


  Заради така наречените протести броят на заразените хора ще нараства.
  —цитат от коментар 2 на sbaleev


  Ха-ха!
  Заради проклятието на ПКП или Баце-Жипката???

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Мангъровщината на Тръмп, неглижирането от типа то щяло да мине и замине, доведе до това, че САЩ са на първите места, както по брой заразени, така и при жертвите, вече над 200 000 души.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Два трамвая хора, които отдавна са си синхронизирали щамовете, няма как да участват в това увеличаване.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ха ха ха. Продажните Хора, Медии, Страни мислят, че са над Природата и като Сеят Страх, и Паника това тях не ги Засяга И просто ще се Окажат с повече Парички в Джобчетата. Нооо ще Видим ха ха

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  като спрат пътуванията, ще спре и адекватното тестване (щото държавата тества гражданите само в краен случай)

 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Трудно почти невъзможно е за някои хора да излязат от едномерния свят в който живеят.
  Тия абсолютни числа нищо не означават без делителя.
  В случая брой тестове. САЩ имат най-много тестове и съответно най-много намерени вкл. и сред умрелите.
  Иначе числото е 5% плюс минус.
  Няма да стане 0 нито 50.
  Има си го както винаги си е бил наличен досега.

 9. 9 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Мангъровщината на Тръмп, неглижирането от типа то щяло да мине и замине, доведе до това, че САЩ са на първите места, както по брой заразени, така и при жертвите, вече над 200 000 души.
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Така ли? А нима криенето на истината от гнусните комунисти в Китай не са първоизточника на проблема???

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Вашият свят не знам колко мерен е, но в България близо половин година не беше позволено да умреш от друго освен от коронавирус и въпреки това броят на починалите на глава от населенирто е 5 пъти по нисък.

 11. 11 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Засега втората вълна от Европа не ни е настигнала, а и от тази седмица почти напълно ще спрат и туристическите пътувания за Гърция, сезонът и там свърши. Ако нещата продължат така - 100-200 случая на ден, поне за мен е напълно приемливо. Да са живи и здрави докторите и да помагат на разболелите се, другите да се пазим и така.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Единственият приемлив брой инфекции е нула.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  "Ръководителят на департамент "Имунология" в БАН доц. Андрей Чорбанов....."  защо дават думата на хора, които са финансово зависими от държавата? Или от евро субсидии и фондове? Те са лицето на пропагандата!

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Любопитно

  Омрехме ли вече или още да чакаме?

 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Колко да е финансово зависен един доцент в БАН. Не са се прехарчили за него.

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Разстроено

  Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията
  прави прогнози относно разпространение на вируси

  Настроение тъжно.
  Тъжно ми е да гледам тъпи преписвачи на още по-тъпи фондосмукачи.

 16. 16 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "T.M.":

  Това не мога да го разбере -- кой нормален човек би могъл да си помисли, че американското правителство получава информацията си от медиите?

 17. 17 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  До коментар [#4] от "hamiltonf":


  че САЩ са на първите места, както по брой заразени.
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  И по кой критерий са първи?

  Спрямо по брой на населението са на 11-то място; спрямо починали на милион население са на 10-то!

 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  До коментар [#16] от "Georgi Marinov":

  И според кой източник на данни, Тръмп предложи да си инжектираме дезинфектант?

  Една книга може в един случай да те научи на нещо, а в другия случай да подложиш под крака на масата за да не се излее шкембе-чорбата.

 19. 19 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Брей не спират да се заразяват,
  на наредбите не се подчиняват.

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Има си го както винаги си е бил наличен досега.
  —цитат от коментар 8 на k_


  Имам обосновано подозрение, че освен другите цели акцията прави и световно социологическо проучване за дела на сашетата сред матряла. Това да верваш на обяснение, че някакъв вирус милиони години си живеел в някаква пещера и случайно баш тая година един прилеп избягал от пещерата, подгонен от затоплизъма, та се налага сега да бием вируса с камъни и дървье, може да го стори някой дето е още в основното училище. След тая възраст почва вече да се заформя критическо мислене.

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Чудя се как не са изпукали всички лежащи от ковида по болниците. Онслужва ги лекарски персонал ,който работи денонощно за 1000 лв максимум.

 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#11] от "Georgi Marinov":

  Жорка, зависимостта е почти линейна Х=а.с+М където Х е брой положителни, а е 0.05 , с брой тестове. М е остатъчен член в уравнението който зависи от други фактори които са на порядък по малко значими.
  Като намалиш с до 0 ще получиш и Х почти 0.
  Така направи китай.
  А ние с Ники Шарана може да си смятате каквото си искате.

 23. 23 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 434 Весело

  До края на ноември чак...че к'во му беше на 31-ви октомври?
  Оставка ли ще подават скоро, що ли?

 24. 24 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не може ли да има извънредна емисия на новините при откриването на всеки нов болен? :(

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Налице е втора вълна на избузване на тестове.
  Друго няма.
  Иначе в последния си стадий тежко хронично болните развиват пневмония която ги довършва. Това го знае всеки доктор. И като ги тествам масово за тая гад ще я намериш в 5% от умиращите. Отклоненията от тази норма се дължат на панирани доктори които бързат да закачат маркучи.
  Забележи спада на числото в интензивно в България.
  Явно им светна най-накрая че ако не те сложат на маркучи шанса да оцелееш е по-голям. И особено ако спрат да правят експерименти с играчите ще смъртността ще спадне още.

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#23] от "sfl32583434":

  До края на януари ще е. Дотогава ще се карат е броят бюлетини след изборите в началото на ноември.

 27. 27 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  То стадото требва да се плаши с вълк.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 28. 28 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#11] от "Georgi Marinov":

  няма такъв свят няма такъв живот,всеки ден по света милиони хора хващат някаква инфекция

 29. 29 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  0 полза. Никой не носи маски. Хората вярват на врачки

 30. 30 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#23] от "sfl32583434":

  ха ха ха х очЕВИДНО СВЕТОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е РЕшИЛО ИЗВЪНРЕДНАТА ОБСТАВКА ДА Е ЗАВИНАГИ ,ПУСКАТ НИ ОЛОВОТО НА чАС ПО ГРАМ ОТКОГА СИ ПРАВЯТ УСТАТА ЗА НЯКАКВА 2 ВЪЛНА.ВАЖНОТО Е ДА ИМА ПСИХОТЕРОР ПАНИКА СТРАХОВА НЕВРОЗА,ПЛАНКТОНЪТ ДА СПРЕ ДА РАСЗЪЖДАВА ОТ СТРАХ. ТОГАВА щЕ СМЕНЯТ И МАСКИТЕ С НЕщО ОщЕ ПО-ЗЛОВЕщО,ДА НЯМА ЛИЦА ДА НЯМА УСМИВКИ ,МИМИКИ,САМО ОчИ ИЗПЪЛНЕНИ СЪС СТРАХ.ДА ЖИВЕЕ СВЕТОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЖИВЕЕ Г-Н МУСТАФА СВЕТОВНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЗА ЕВРОПА(КАК СМЯТАТЕ ,ДАЛИ ХЪКСЛИ МУ Е СЛОЖИЛ СЛУчАЙНО ТОВА ИМЕ?)ВСЪщНОСТ МОЖЕ И СЛУчАЙНО ДА Е.

 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#20] от "dosetliv":
  А другата глупост гигантска която идва от шмекерите от СЗО е че броят с натрупване .
  Ако брояха например маларията по същия начин би трябвало до обявят 500 милиона малариини, милиард и нещо ракови и пр. по списъка с болести от които човек се разболява и съответно оздравява.
  Колкото и да е странно за едномерните хипохондрици дори и от рак да е болен човек оздравява и то доста често

 32. 32 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това да верваш на обяснение, че някакъв вирус милиони години си живеел в някаква пещера и случайно баш тая година един прилеп избягал от пещерата, подгонен от затоплизъма, та се налага сега да бием вируса с камъни и дървье, може да го стори някой дето е още в основното училище.
  —цитат от коментар 20 на dosetliv


  Думата "филогенетика" съм сигурен, че нищо не ти говори, понеже е очевидно, че си поредната жертва на образователната система.

  Общо взето почти няма човешки патоген, който да не е прескочил върху нас от разни птици и бозайници през последните 10,000 години.

  Причината това да не се разбира масосо е, че образователните системи на повечето места по света произвеждат почти само тотално неграмотни полудебили (и пълни дебили).

  Съответно когато се стигне до ситуация, в която такова събитие се случи в реално време и причини пандемия вместо да бъде овладяно в рамките на някое забутано селе дълбоко в джунглата, те веднага си мислят, че вирусът се е пръкнал ей така от нищото (дали е изпуснат от лаборатория или е дошъл директно от прилепи няма особено значение -- това пак си коронавирус от прилеп).

  Което има още една цяла каскада от кофти последствия след това, като пълната неспособност да се използва наличната информация за другите сродни вируси за да се разбере сегашното положение и неговата сериозност.

 33. 33 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "k_":

  Не се притеснявай, и сега ше стигнем до ситуация, в която броят "случаи" ще надхвърли броя на населението. Въпросът е къде ще се намери оптималната комбинация от геноциден упраляващ режим и/или научно неграмотно население, съчетани с достатъчно добре развита диагностична инфраструктура.

  Първата държава, в която реалния брой инфекции ще надхвърли броя на населението, ще е може би Иран -- там вече пищят от няколко седмици, че голям процент от пациентите, в момента причиняващи поредния срив на болниците там, са реинфекции на хора, които вече са били в болницата февруари и март месец. И това по официални ирански информационни канали.

  Но там нямат възможност да тестват в нужните мащаби. То не че и има особен смисъл когато нещата са изпуснати до такава степен.

  Така че най-вероятно ще е някоя микродържава в Европа като Андора или Сан Марино, в която това ще се случи официално за първи път.

 34. 34 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "k_":

  Сега в момента за тази глупост, която я написа, ако живеехме в справедлив свят интернет полицията щеше да се обади на реалната физическа такава да дойде и да ти набие 50 камшика на голо. Понеже това, което направи си заслужава точно такова наказание.

  В Китай тази седмица за пореден път тестваха един цял град, и изкараха нула положителни теста.

  https://www.scmp.com/news/china/society/article/3101642/coronavirus-chinese-city-myanmar-border-lockdown-scrambles-stop

  https://www.voanews.com/covid-19-pandemic/chinese-city-scheduled-limited-re-opening-after-covid-19-scare

 35. 35 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 380 Неутрално

  То хубаво се удължава, но колко от хората, примерно в градския транспорт спазват превантивните мерки и носенето на маски? А в търговските центрове? Големите хипермаркети? Всеки го взе на шега.

 36. 36 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1047 Весело

  кога почва яко да се мре,за един сръдлив генерал питам:))

 37. 37 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Любопитно

  Любопитно ми е защо привържениците на стадния имунитет не се заразяват нарочно? Все пак шансът на мъж между 30 и 50 да получи постоянно увреждане на сърцето или белите дробове е около 1%, което явно за тях е приемливо, пък така ще помогнат и на другите, които предпочитат маските и дистанцията.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 38. 38 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#37] от "fpyyh":

  къде да отида за да се заразя нарочно?

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#34] от "Georgi Marinov":

  Жорка, този "справедлив" свят и момента съществува. За мое щастие и твое разочарование в момента сме от другата страна на границата.

  Ти имаш свободата да се изнесеш там където ще се чувстваш добре, аз ще си братя моя свят защото ни писна от вашите "справедливости", пръчки и пр.

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#33] от "Georgi Marinov":

  Сериозно? И Иран ли се разкряка пак? Това не го знаех.
  Иначе помним как точно Иран и Италия вдигнаха джангъра в края на февруари когато изведнъж бройките само в тези две държави почнаха да растат с пъти за няколко дена и започнаха паниката след фалшификация на СЗО и Китай в Ухан.
  Иначе Италия се надаше съвсем сериозно да й опростят 2 и половина трилиона евра ама не им се получи.
  Те така...

 41. 41 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Дневник, броячът, който сте сложили горе, какво точно трябва да брои, като на всеки е ясно, че тъпотията ще бъде удължена отново?

  Прочее, все повече и повече ми е чудно какво точно означава тази епидемична обстановка. Сега уикенда бях на "Цвете за Гошо". Ами, бяхме стотици, ако не и хиляди хора там. Верно, не толкова нагъсто, колкото като фестивалът се правеше в Южния парк, обаче подозирам, че основната причина за това беше платеният вход. На концертите, които бяха провалени в последните месеци, обикновено се събират по-малко хора... В петък пък имаше концерт на Удо Диркшнайдер и групата му в Пловдив - вижте видеа и снимки оттам, за да видите колко се е спазвало социално дистанциране. (Там не отидох, защото не можах да се откача от работа най-вече.)

  "Ръководителят на департамент "Имунология" в БАН доц. Андрей Чорбанов....."защо дават думата на хора, които са финансово зависими от държавата? Или от евро субсидии и фондове? Те са лицето на пропагандата!
  —цитат от коментар 12 на hope

  Ти по-компетентна ли си от него? `щото това, което човекът говори, са абсолютно очевидни истини.

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Поредната глупост на едноименните хора е това за 0.001% от учениците носители.
  От тестовете досега върху ученици пак същото число излиза -5%.
  Защо решиха, че като не са тествани останалите няма да го намерят?
  Питайте Ники Шарана от БАН. Той е от най-яката ковид секта - ако нещо не е засечено с тест, значи не съществува.

 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Мангъровщината на Тръмп, неглижирането от типа то щяло да мине и замине, доведе до това, че САЩ са на първите места, както по брой заразени, така и при жертвите, вече над 200 000 души.
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Ярък пример за неглижиране и мангъровщина - случка от тръмпова Америка .
  Иде реч за некъф Джордж Флойд от Минеаполис .
  -----------------------------
  Coronavirus deaths and those of George Floyd
  George Floyd was infected with COVID-19, autopsy reveals
  Autopsy report: George Floyd had COVID-19
  -------------------------------
  Заразен с Ковид-19 - не спазва самоограничения , джитка насам-натам , няма никаква маска и не му пука , ходи вечерта да си купува пиячка с некви 20 долара там , отива близо до полицаите.
  "Не можга да дишам" ми не можеш зер , то оставаше и да можеш .
  Ковид-19 , Бако! Било "леко грипче" , а ?

  И ако си служител на реда , или си в магазин , или си таксиджия , или просто си жител на Минеаполис - как ще се опазиш от такива , като Джордж Флойд ?

  Ей я Тръмпова Америка .. цяла, цеиленичка, насладете и се ..

 44. 44 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Любопитно ми е защо привържениците на стадния имунитет не се заразяват нарочно? Все пак шансът на мъж между 30 и 50 да получи постоянно увреждане на сърцето или белите дробове е около 1%, което явно за тях е приемливо, пък така ще помогнат и на другите, които предпочитат маските и дистанцията.
  —цитат от коментар 37 на fpyyh


  Маски, дистанция и тотално несядане на пейки!
  Седнеш ли на пейка - и ще погинеш с ужасяваща смърт!

  Седи дома - чети "Шок"!

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Единственият приемлив брой инфекции е нула.
  —цитат от коментар 11 на Georgi Marinov


  Което се постига съвсем лесно, ако всички хора на Земята не излизат никъде, а си стоят по стаите, дистанцирани ..

  Парни, парни, это в наших силах
  Землю от пожара уберечь
  Мы за мир, за дружбу, за улыбки милых,
  За сердечность встреч.

 46. 46 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 941 Неутрално

  1 на 10000 нищо не е, дори и ако фалшивия вирус беше истински! Грипа е много по-опасен!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 47. 47 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  "В момента 0.0001% от общия брой ученици, или един на десет хиляди са случаите на заразяване", каза Таня Михайлова"

  Егати просветата, щом дори министърката не може да смята...
  0.0001% не е 1 на 10хил, а 1 на милион!

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#11] от "Georgi Marinov":няма такъв свят няма такъв живот,всеки ден по света милиони хора хващат някаква инфекция
  —цитат от коментар 28 на bnc59488372


  Защото не си стоят в стаите, сядат по пейки, влизат в паркове и са яко недисциплинирани ..

  Ако се стои в стая денонощно - ще ти се даде радостта на живот вечен.
  А ако седнеш на пейка - ще се погубиш от зловеща гибел!

  Истината днес е само тази!

 49. 49 Профил на M_Dimitrov
  M_Dimitrov
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Крадене на пари и всяване на фалшива паника

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#48] от "simChо":

  Човече, добре е че напомняш тия неща обаче пропускаш блокадата на Банско.
  Каква драма беше там!
  Две седмици тотална блокада!
  Ако не беше тази бърза реакция поне половината от нас да са ни опаковали в чувалите и кремирали по поляните.

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Не може ли да има извънредна емисия на новините при откриването на всеки нов болен? :(
  —цитат от коментар 24 на vzt34526152


  Би трябвало да има , но явно от "Дневник" са си заеб..ли ковидистичния дълг!

  Доста съфорумци-убедени ковидисти се опитват да запълнят празнината и подскачат, неуморни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK