Законопроект предвижда до 120 часа годишно безплатен превод за глухите

Законопроект предвижда до 120 часа годишно безплатен превод за глухите

© Пресслужба Министерски съветБезвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно - това е предвидено в приетия от правителството днес проект на Закон за българския жестов език, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Досега за глухите се осигуряваха до 10 часа годишно безплатен превод, който се оказа недостатъчен, за да се гарантира правото на достъп до пълноценна информация и комуникация. Чрез закона се признава жестовият език като естествен самостоятелен език, както и се осигуряват условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот.


До 31 декември 2022 г. кметовете на общини трябва да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора. При оказване на спешна медицинска помощ и хоспитализиране глухите ще ползват преводаческа услуга, определена с наредба на министъра на здравеопазването, която ще бъде издадена в срок до шест месеца от влизането в сила на закона.


Обучение по жестов език


За глухите и сляпо-глухите деца в училищата се предлага да се въведе учебен предмет "Български жестов език", а в детските градини - специално образователно направление по български жестов език. Децата ще бъдат обучавани от специалисти по "Педагогика" и "Педагогика на обучението по...", или по специалност "Българска филология" с придобита професионална квалификация "Учител по български жестов език".
Висшите училища трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език. В процеса на обучение глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа
допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.


Жестов превод на новинарските емисии


В законопроекта е заложено и осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика от доставчиците на аудио-визуални медийни услуги. Изискване ще бъде новинарските предавания да се излъчват най-малко веднъж на денонощие, като задължително се включват в часовия пояс от 19 до 22 ч. Предлага се и създаване на съвет за българския жестов език към министъра на образованието и науката, който да подпомага развитието
на езика.


Финансирането на дейностите за използването и развитието на жестовия език ще се осигуряват от държавния бюджет, от европейски и международни програми и проекти. Предвидено е законът да влезе в сила на 1 януари 2021 г. с изключение на обученията по специалния учебен предмет и по специалното образователно направление по български жестов език в специалните училища за ученици със сензорни увреждания и в детските градини и училищата в системата на предучилищното и училищното образование, които ще започнат от 15 септември 2026 г.


Законопроектът е разработен в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, а в междуведомствената група за изготвянето му са участвали глухи хора, организации на хора с увреден слух и различни институции.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK