Срутеният таван на подлез във Варна едва не е взел жертви и през 2009 г.

Падналият таван на подлеза във Варна

© Румен Сарандев/Радио Варна

Падналият таван на подлеза във ВарнаТаванът на подлеза във Варна, който се срути вчера сутринта, е пропаднал по същия начин и на същото място още преди 11 години. Това става ясно от публикация в местния вестник "Позвънете" от 10 март 2009 г. Очевидно обаче местната администрация, оглавявана тогава от бившия кмет Кирил Йорданов, се е отнесла към състоянието на подлеза със същата безотговорност, както и тази на наследника му Иван Портних по време на последния ремонт на съоръжението, извършен през 2015 г.


Вчера малко след 7 ч. сутринта голям бетонен къс от тавана на подлеза в близост до Делфинариума във Варна се срути в час пик, когато оттам са минавали деца на път към близките училища. Подлезът е един от най-оживените по варненския бул. "Княз Борис I", тъй като се намира и в непосредсвена близост до гъстонаселен район с пазар.


Според публикацията във в. "Позвънете" от 10 март 2009 г. и тогава, както вчера, инцидентът като по чудо се е разминал без жертви.
Според Христо Иванов по време на ремонта на подлеза през септември 2015 г. по падналия вчера таван е била поправена само изронена мазилка, след което той е бил боядисан. Таванът не е бил обследван за надеждността на металната конструкция, на която е бил окачен, тъй като според Иванов нямало видими белези за нередности, които да предполагат подобно обследване. А и той не знаел за инцидента от 2009 г.


Информацията, разпространена от общинския сайт Live Varna на 4 септември 2015 г. обаче не оставя впечатление само за "козметичен" ремонт, както твърди Христо Иванов. В нея се твърди, че този и още 8 подлеза по бул. "Княз Борис I" са били "предварително подготвени за ремонта с поставяне на хидроизолация. Подменена е била ел. инсталацията, поставени са били нови осветителни тела, извършен е бил ремонт на таваните им".


Пак в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви Калин Илиев , главен инженер на варненския район "Приморски", на чиято територия се случи вчерашния инцидент, каза, че на всички 48 пешеходни подлеза в района се правел оглед всяка седмица, а забелязаните дефекти се описвали, за да бъдат след това отстранени. Той обаче също не можа да обясни, как при тези огледи не е било забелязано, че таванната конструкция, която се срути вчера, е опасна.


Въпреки казаното от Калин Илиев за редовни огледи на подлезите вчера общинските съветници Стела Николова и Николай Капитанов ("Демократична България"), разпространиха във Фейсбук видео с кадри от други подлези във Варна. От заснетото се вижда, че извършените ремонти са извършвани безотговорно, с подръчни средства и с недопустимо ниско качество. (Вижте видеото в края на текста).


Днес Николова съобщи за "Дневник", че след вчерашния инцидент е изпратила сигнал до прокуратурата за извършване на проверка по съмнения за злоупотреба с бюджетни средства на Община Варна през 2015 г. "Очевидно проблемът е от години, но не е извършено качествено обследване, нито тест за издържливост на вибрации, или каквото и да е друго обследване от истински специалисти", пише в сигнала.


Според Николова същото е състоянието и на подлезите по бул. "Васил Левски" във Варна, които са били ремонтирани през 2018 г. "Разхищението на бюджетни средства без контрол на качество и изпълнение когато ремонтите бъдат видени от близо", пише още в сигнала до прокуратурата. Въпросът, на който Стела Николова настоява да бъде намерен отговор, е кой и как е приел извършените дейности по ремонтираните подлези през 2015 и 2018 г.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK