Делото за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина влиза в спецсъда

Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев беше арестуван през 2018 г.

© Николай Дойчинов

Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев беше арестуван през 2018 г.Специализираната прокуратура предаде на съд бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още трима души, обвинени за участие в престъпна група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари. Сред обвинените е и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов, съобщиха от специализираната прокуратура.


Според обвинителния акт, внесен в съда, от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г. като длъжностно лице Харалампиев е ръководил престъпната структура като лично е искал и получавал подкупи за издаване на удостоверения за български произход на чужди граждани - в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден), без законово основание.


Харалампиев е притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.
По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, Красимир Томов е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.


В обвинителния акт прокуратурата твърди, че той е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева в банков сейф, като парите не били декларирани. Същевременно той е знаел, че сумата е придобита от тежки умишлени престъпления, извършени от престъпната група.


Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство, уточняват от прокуратурата.


Другите двама обвиняеми по делото ще отговарят за участие в престъпната група. Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население, твърдят от държавното обвинение.


В съобщението се твърди и че са доказани случаи, в които Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход - актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.


Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.
В края на октомври 2018 г. Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на български паспорти. При спецакцията в агенцията бяха задържани общо над 20 души, но от тях бяха обвинени четирима души.


Харалампиев оглавяваше агенцията през май 2017 г. Преди това три години е бил заместник областен управител на област София. Той е бил и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация "Българе". Харалампиев е лидер на национално движение "БГ патриот".След арестите бившият директор на отдел "Българско гражданство" в правосъдното министерство Катя Матева обяви, че има доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство.


От прокуратурата тогава обявиха, че няма доказателства парите, намерени в банкова касета на бившия главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов, да са достигали до определени политически сили или лица.


В свое изявление премиерът Бойко Борисов обяви, че въпреки че арестуваният и вече бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев беше посочен от лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, отново "Обединени патриоти" ще имат последната дума кой да управлява институцията.


Тогавашният заместник на Харалампиев - Димитър Владимиров пое временно поста през 2018 г. до избирането на нов титуляр и оглавява агенцията и до днес. По време на арестите бяха повдигнати въпросите за правомощията на агенцията, както и дали да не бъде преосмислено съществуването й, а бившият главен прокурор Сотир Цацаров препоръча тя да бъде закрита. Премиерът Борисов нареди и проверка на издадените от ДАБЧ документи за българско гражданство за 5 години назад.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK