Държавата ще купи 80 хил. устройства за електронно обучение

Държавата ще купи 80 хил. устройства за електронно обучение

© Юлия ЛазароваМинистърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви по време на парламентарния контрол, че се предвижда купуването на минимум 80 хил. устройства - 20 хил. за учителите, и минимум 60 хил. за учениците, които ще се използват за елекронното обучение. Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки, каза в отговор на парламентарен въпрос той, цитиран от БТА.


Тези устройства няма да бъдат използвани само при електронното обучение, а ще се използват от учителите в училищата. Във всяка класна стая трябва да има устройство, защото учителите работят с електронни дневници и ще свързват тези лаптопи с мултимедийни дисплеи или с проектори, обясни Вълчев. Той каза, че и сега има над 60 хил. устройства в училищата, но голяма част от тях са стационарни компютри и не могат да се ползват при извънредна ситуация.


Оценката му е, че България е една от страните, в която много бързо и относително успешно е започнало обучението в електронна среда. По данни на министерството още в първите седмици при обучението в електронна среда, близо 5 процента от учениците декларирали, че не се обучават поради липса на устройства, и близо 5 процента - поради липса на интернет свързаност. Бяха сключени договори с мобилните оператори за преференциални оферти за училищата, в помощ на родителите, за доставяне на интернет на преференциални цени, отчита сега Вълчев.
Посочва, че с помощта на два от мобилните оператори са изградени 11 wifi зони в т.нар. обособени квартали, в местата с най-висока концентрация на необхванати ученици. Обяви, че са купени вече близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част - на учениците. Съдействахме за даряването на ученици и на над 1000 устройства, добави министър Вълчев.


Той отново изложи тезата си, че учениците, които не са се включили в електронното обучение, не е само заради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а заради нежелание на част от тях да се включат. "Имаме близо 20 процента деца, при които имаме проблеми с тяхната ангажираност и редовна посещаемост при нормална ситуация, и при присъствено обучение. Точно тези деца не бяха включени и в електронното обучение", обясни министър Вълчев. Той коментира, че основният проблем е липсата на отношение и отговорност на родители към образованието, но голяма част от тези деца имат смартфони, като ги използват за друго, а не за обучение.


"В момента 0.4 процента от паралелките са карантинирани, дори да станат 1 процент, няма проблем с наличната техника, ако се задържи сегашното общо ниво на среднодневен брой заразени, за да се обезпечи обучението в електронна среда", заяви министър Красимир Вълчев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK