Лекарският съюз призова да се носят маски и да не се подценява коронавирусът

Снимката е от протест срещу носенето на маски в училищата.

© Юлия Лазарова

Снимката е от протест срещу носенето на маски в училищата.Избори 2022

Българският лекарски съюз призова в своя позиция да се спазва физическа дистанция, да се носят маски и да се взимат мерки за дезинфекция. От организацията призовават да не се подценява сериозността на болестта и критикува лекарите, които подлагат под съмнение част от мерките за ограничаване на заразата.


"Тревожни са посланията, че маските дават измамна сигурност, коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава, излекуваните не са излекувани, а на хората им е минало и т.н. Подобни твърденията са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност", се казва в позицията.


От БЛС казват, че заради разнопосочното говорене все още не всички хора са са убедени, че трябва да се пазят. "Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна", отбелязват още от лекарския съюз.


"Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене", завършва позицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK