Фандъкова атакува некачественото строителство със законови промени

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаЗаконодателни промени, за да се повиши качеството на строителството, инициира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подготвя конкретни текстове в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и в две наредби, за да нарасне отговорността на всички участници в проектирането и реализацията на даден обект.


Солидарна отговорност за всички участници в строителството


Предложението е да се въведе т.нар.солидарна отговорност при проявили се скрити дефекти след приемане и въвеждане в експлоатация на обекта. Тя ще обхваща проектанта, строителя, консултанта, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническия ръководител и доставчика на машините, съоръженията и технологичното оборудване.
Друг текст в ЗУТ ще иска носене на отговорност от строителния надзор по отношение на своевременното откриване на явни дефекти при проверка за спазване на изискванията към строежите към момента на съставяне на актове и протоколи за приемане или установяване на извършените работи.


Допълнителна застраховка да се сключва между възложителя, проектанта и строителя


Трета промяна в ЗУТ ще въведе задължителна допълнителна застраховка, която ще се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството. С нея ще се покрива отговорността от неизпълнение на сключения договор за конкретен обект.


"Правим огромни инвестиции, а ми се налага да отговарям за това, че някой не е догледал и не си е свършил работата. Нека и той да носи отговорност - да заложи застраховка, да плати, да гарантира и чак като изтече гаранционният срок - да си отдъхне", обясни Фандъкова. Тя като кмет няма законодателна инициатива, но като зам.-председател на ГЕРБ може да предизвика внасянето на законодателните промени в Народното събрание.


Георги Георгиев, Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков (вдясно)

© Юлия Лазарова

Георги Георгиев, Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков (вдясно)


Екипът на Фандъкова, в който влизат юристът Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ и председател на финансовата комисия на общинския съвет, както и главният архитект на София Здравко Здравков, е подготвил и промени в Наредба №2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите.


Кой колко отговорност носи при скрити дефекти


Първата е да се установи специален ред и процедура за реализиране на отговорността за скрити дефекти. Втората промяна ще урежда основанията, за спиране на гаранционните срокове за времето на отстраняване на дефекта и възобновяването им след приемането на извършения ремонт.


Друга новост, която ще предложи екипът на Фандъкова е възложителят да може в края на гаранционния срок, когато се установи дефект, да предяви иск към проектанта, надзорника и строителя на обекта. На база констативен протокол да се вмени срок за отстраняване на дефектите.


"Ако не се отстранят в срок, това да се извърши от възложителя след проявяване на съответния регрес и намиране на съответните суми от тримата участници в строителството", заяви арх. Здравков. Целта е отговорност и качество, когато се разходват публичните средства и да се създава качествен краен продукт - бил той ремонт на училище, поставявене на хидро или топлоизолация и т.н.


Предлага се вдигане на прага на минималното застраховане


Изменения се предлагат и в Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството. Те са насочени към уреждане на минималното застрахователно покритие на допълнителната задължителна застраховка, която се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството.


Ще се иска определяне на минимални застрахователни суми за всеки конкретен участник в строителството, съобразно прогнозната стойност на конкретния обект.


Отговорност и застраховка и сега има - за обекти от първа категория тя е 300 хиляди лева за проектанти и надзорници и 600 хиляди лева за фирмата-строител, обясни Здравков. Първа категория са сгради и обекти с обществено предназначение - "от летища до жп линии и бензиностанции и не може общината да инвестира 15-20-50 млн.лева в даден проект, а после той да е изпълнен некачествено и санкцията за това да е несъразмерно по-ниска, посочи той.


"Изпълнявате обект с прогнозна стойност от 2 млн.лева. На такава трябва да бъде и застраховката на строителя. За проектанта и надзорника да е 20% от тази прогнозна стойност, а за контрола на строителната част да е 10%", очерта Здравков.


Повишаване на личната отговорност на проектанта


В случай, че дадено дружество е създадено за конкретен инвестиционен проект и след изпълнението то се ликвидира как възложителят може да търси правата си, ако се наложи в 10-годишен период да се извършат репарации по сградата, запита той. Решения на подобни казуси са заимствани от европейско законодателство в Германия, Франция, Великобритания, където отговорността на проектанта е изключително висока и минава точно през застраховката, посочи Здравков.


Ако в негов проект е имало грешка и тя е причинала щети, това ще се отрази в размера на бъдещата застраховка на този проектант, поясни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 713 Неутрално

  И последно кой ср_ в гащите на Фандъкова?

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара ,след като изхарчиха и окрадоха десетки милиарди .

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Много хубаво, ама десетки милиарди левове вече са наляти в обръчите на сарая и на ГЕРБ ! Какво правим с досегашното некачествено строителство във Варна, София, другите градове, некачественото саниране на панелките, какво правим с потъналите пари в магистралите и първокласните пътища, построени и рехабилитирани досега ? Пием чаша студена вода ли ?

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  Добра, лоша ама колко години вече е кметица и бие останалите кандидати като маче у дирек. Хем София е бастион на опозицията.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тая самоковска пръчка само глупости говори. Има достатъчно механизми и сега да се реализира отговорността на изпълнителите на некачествени поръчки.
  Проблемът е във фактическата липса на конкуренция, огромните надплатени проекти и липсата на какъвто и да е контрол от страна на кметството. Едни и същи гербаджийски фирми и проектанти са на първа линия, не само в София, а в цялата страна. Комисионни, братовчеди, суджуци и бай-хуйщина навсякъде.
  Навсякъде се краде, обаче това дето е в София не е крадене, а болестно състояние, клептомания да се гепи ако може и въздуха, който се диша.
  Оставка и на самоковската лелка.

 6. 6 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 490 Неутрално

  В продължение на 10 години некачественото строителство се обяснява в любов на Фандъкова, а тя сега тръгнала да го атакува. Това жените....

 7. 7 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Фандъкова явно не е чувала за банкова гаранция при сключване на договори и търси бавния начин.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Весело

  От колективна безотговорност към такава отговорност - безценно ...

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Разстроено

  Да сложиш в един кюп всички е пълна щуротия и ще проработи толкова, колкото ВНС и нова конституция.

 10. 10 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  МВФ хвали днес България, а нито дума по тая тема!
  За Фандъкова- или нищо, или нищо....

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  На коя опозиция? На БКП никога не е била бастион. Нито на ДБ, нито на ДСБ, нито на друга опозиционна в момента партия.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Добра, лоша ама колко години вече е кметица и бие останалите кандидати като маче у дирек. Хем София е бастион на опозицията.
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Мда, те последните избори бяха просто образец за коректност :) С циганския вот ли да почна, с манипулацията на протоколите ли, с броенето на Мишето Константинов ли? То така и баба знае да печели. Но както знаем те герб принципно не обичат да играят в НЕуговорени мачове.....

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  До коментар [#5] от "SSS":

  Мое да е ”пръчка”, ”компир”, ”барабой”, ”але” или ”сарча” ама колко години е кметица на София, градът крепост на всичко прогресивно, умно и красиво? И то избрана напълно демократично 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Колкото пребори некачественото строителство на Джи Пи Груп за ремонта на ремонта за ремонта.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  До коментар [#12] от "Георги Христов":

  Демек, сумарният вот на софиянци е по слсб от вота на ромите от махалите в София? Че 50 000 софийски цигани могст да обърнат гласуването на 600 000 софиянци например? Ако е така ... 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Сетила се тя милата. Законът ѝ пречел. Нали тя е "тежката артилерия" на ГЕРБ - заместник-председател на ГЕРБ, която от 10 години е кметица?! Па да беше за тези 10 години внесла някакво предложение за промяна на закона, щом той ѝ бил проблема.

  За 10 години откак е кметица не съм чул някакво мнение от нея за каквото и да било. Не съм я чул да каже "Аз така мисля, аз така искам, аз така съм решила". Фандъкова е една жалка мишка.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Афтър рейн - худ.

  Тия закони ще имат ли ретроактивна сила? Не, разбира се.

  С какво ще правим тогава (просто като един пример), със стотиците километри тротоари, които буквално се ронят, понеже плочките са от пресован пясък със СЛЕДИ от цимент?!

  Какво ще правим с идиотските “велоалеи” от пластмасови блокчета, завити с винт за асфалта?

  А с обезобразените градинки?

  А с мехурите на Вежди, които се разпадат и текат?

  А с ремонтите на Цариградско през година?

  София има отвратителна инфраструктура, а някои “иновации” са просто малоумни - напр. поставянето на информационни табла на един метър ЗАД спирките, така че да не се виждат от чакащите под навеса, а да трябва да излизат и кривят шии един по един, или да се питат “иде ли?”

  За кенефите по 100 хиляди лева (или май беше евро) на кабинка дори не ми се коментира...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#12] от "Георги Христов":Демек, сумарният вот на софиянци е по слсб от вота на ромите от махалите в София? Че 50 000 софийски цигани могст да обърнат гласуването на 600 000 софиянци например? Ако е така ... 😂😂😂
  —цитат от коментар 15 на DDR


  Ами в София надойдоха много калинки. Сега като им се наложи да си отидат , всичко ще си дойде на мястото.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  В Германия проблемът е решен доста умно, от заключителната фактура се удържат 5% за евентуални проблеми за срока на гаранцията, която е нормално 5 години.

  Ако фирмата иска да си получи тази сума представя банкова гаранция.

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Рибата се вмирисва от главата. Българите не са за шефове (има и изключения). Българин като е шеф и е един хаос, една мъка, крадене, свои хора, липса на елементарни неща.
  Затова направо някой германец за кмет най-добре. Може всички постове в държавата да са за чужденци. Но тогава няма да има братовчеди, крадене, хаос...

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Солидарна отговорност, защото явно административната и наказателната не вървят.

  Кражбите няма да спрат, но вече всички ще носят "солидарна" отговорност за тях. Тоест ако си от малкото читави по веригата ти остава единствено да крадеш и ти, защото така или иначе си вътре.

 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Това , което се предлага, вероятно ще стане в светлото бъдеще. Но за мене Фандъкова е добър кмет и не мога да си представя, че любимката на ДБ и други подобни щеше да направи нещо повече.

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Солидарна отговорност, защото явно административната и наказателната не вървят.
  —цитат от коментар 21 на Locke


  Такъв закон за солидарна отговорност ще бъде отменен от съдът в Люксембург, стига някоя бг фирма да пострада без вина. Отговорността не може да е колективна, това не е демократично!

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Не че Герб са много стока, проблемът е че другите са по-зле и от Герб...

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Има по-прост начин -черен списък на мърлячите ,без право на участие в търгове

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Не знам ДБ за къде се напъват. В София бяха трагедия, а се хвалят, че това е техният град. Останаха зад Герб и БКП. После подкрепиха ПКП за вторият тур. Сега се канят да влизат в НС. С какви гласове? Кой въобще гласува за вас?

  ДБ=БКП
 27. 27 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 613 Неутрално

  А нещо за отговорности на администрацията, издала разрешение за строеж? А за контролните органи? Те ще имат ли застраховка?

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  До коментар [#18] от "K2":

  Вярваш ли на това, което си написал, че надошли ”калинки” дето преборили гласовете на над половин милион софиянци? Колко ”калинки” с право на глас са дошли —300 000, 500 000? 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  Достатъчно е да не са гербери

 30. 30 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 918 Весело

  юрдано ,толкова си негодна че нема смисъл и да те коментира човек!слушкай,папкай и ще пребъдеш

 31. 31 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  на фона на многото държавни проститутки, дето не могат да различат безплатно подпорна стена от хотел, застраховката не променя много-много положението.

  трябва ЕФЕКТИВНА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за престъпления, а не празни приказки по медиите след осветяване на поредната герберска схема за пълнене на нощни шкафчета!

 32. 32 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Има по-прост начин -черен списък на мърлячите ,без право на участие в търгове
  —цитат от коментар 25 на hodounski


  Дали?
  Регистрираш нова фирма и правиш консорциум с някой и си в играта.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Скоро в Сливен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#18] от "K2":Вярваш ли на това, което си написал, че надошли ”калинки” дето преборили гласовете на над половин милион софиянци? Колко ”калинки” с право на глас са дошли —300 000, 500 000? 😂😂😂
  —цитат от коментар 28 на DDR


  Много си в грешка. Гласували миналата година 42.8 % на местните избори в София. Да приемем, че тези с право на глас са милион (щото нали уж в София са 1.3 млн,) Демек гласуваи 420 хил.
  За Йорданка Асенова Фандъкова - 36.37%. Без да претендирам, че съм добре с математиката и без да отварям калулатор ги закръглявам на под 160 хил.
  Опитай с друга теория.

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  До коментар [#34] от "Silence":

  А защо толкова малко гласуват софиянци? Демек, им е все тая, кой ги управлява? Защо не подкрепят прогресивните сили?😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има по-прост начин -черен списък на мърлячите ,без право на участие в търгове
  —цитат от коментар 25 на hodounski


  Европейските правила изрично забраняват тази практика! Дори да я намираме за полезна, няма как да се случи на територията на ЕС, за съжаление!

 37. 37 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#34] от "Silence":А защо толкова малко гласуват софиянци? Демек, им е все тая, кой ги управлява? Защо не подкрепят прогресивните сили?😉
  —цитат от коментар 35 на DDR


  Не, софиянци не гласуват защото измежду чума и холера никой нормален няма да избира. В първи тур именно циганите и администрацията отнесоха гласове за "двете грации". Иначе Бонев беше нарисуван. Във втори всички нормални отидохме да си избираме районен кмет (резултатите са видни) и да зачеркваме "не подкрепям никого" за кмет на София.

 38. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  До коментар [#35] от "DDR":

  Само в София имаше 100 хиляди мъртви души, официално, било техническа грешка. Фандъкова спечели с 20 хиляди гласа. Затова българите не вярват на избори и не гласуват.

 39. 39 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":
  До коментар [#20] от "anonim440":
  До коментар [#24] от "anonim440":
  До коментар [#26] от "anonim440":

  Мислех, че помаците сте смислени хора.

  Пък ти си някакъв шмульо, уйдурма като Меди Доганов.

  Гадна история.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#38] от "Тsonkooo":

  Както се казвс, вместо да се организирст, те не вярват и мрънкат. Ами кой каквото си направи.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Ама, шматко, некачественото строителство се се "атакува" със стриктен и строг контрол, не с поредните "законови промени" ..... това е чисто и просто имитация на дейност.

 43. 43 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Добра, лоша ама колко години вече е кметица и бие останалите кандидати като маче у дирек. Хем София е бастион на опозицията.
  —цитат от коментар 4 на DDR


  С купените цигански гласове ...... особено на последните избори точно циганите решиха избора.

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#4] от "DDR":

  Точно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":

  Ти не беше ли емигрант? Отговори си сам или се върни, щото тук е рай;)

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  Данчето, расте, но не старее!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Той и простият народ е казал: "Който плаща, той поръчва музиката".
  Инвеститорът е този, който сключва договор с проектанта (демек, той си го избира).
  Инвеститорът е този, който сключва договор със строителя (демек, той си го избира).
  Инвеститорът е този, който сключва договор с консултанта (демек, той си го избира).
  Инвеститорът е този, който сключва договор със строителния надзор (демек, той си го избира).

  Във всички посочени отношения страната инвеститор е Столичната община.
  И след всички тези правила (чл. 160 и сл. ЗУТ) да кажеш, че законът ти е виновен...
  Гаранционните срокове пък, от край време си е разписано в закона, че започват да текат от издаване на разрешение за ползване.
  Дани, Дани, мутрата, на която служиш няма топки, законът ви бил крив...

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Целта е не да проработи, а да се имитира дейност за пред мат'риала! При некачествен строеж / ремонт отговорна е приемателната комисия, която го е приела! Точка!

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Прах в очите на несведущите. Българските закони гарантират качество , ако се спазват. Проблемът е , че не се спазват от най-високите етажи на властта , за което прокуратурата мълчи. Бедата е , че не се търси наказателна отговорност от тези , които не спазват законите вследствие на което се получава некачествена строителна продукция.

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  Да де, но "мърлячите" са си наши мърлячи! Гепи груп, ГБС, Хидрострой, Водстрой...

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#31] от "хм":

  "трябва ЕФЕКТИВНА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРТОСТ".

  Но Гешев няма да си го причини!

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Бря!
  Предсрочна предизборна активност.
  Кметица ли изтреще или ТКП подаде оставка?

  Промени в Закон прави законно Единствено и само
  Държавен законодателен орган Народно събрание (парламент).
  Председател на Законодателния орган не е достатъчен за дела от Национално значение.
  Всички депутати или кворум на народни представители се събира, умува и избира
  за какви промени на Закон... евентуално да гласува.

  Ако некачствено строителство "ремонти на ремонти" е по план и поръчка
  на възложител Община, неморално е да се атакува Държавен Законодателен орган.
  Мяза на мъглива Костинбродска афера на Мая Космодемянская...
  Галена Галевата.
  Омбудсманката скочила в кметишка надпревара за да падне славно
  и издгне www знаме "Изправи се, бе!".bg .

  Недостойно.

  "Фандъкова атакува
  некачественото строителство
  със законови промени"

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Това недоразумение се опитва да облече собствената си некадърност в закон.
  Тъй като тия са едновременно тъпи и корупмирани, приемат откровено некачествени обекти. Само че отговорността е на приемащия. Сега тя иска тази отговорност да бъде размина между отделни участници в проекта. Разбира се, тъй като колективна отговорност няма, така единственото, което ще се случи е да отпадне отговорността от безкадърната и празна тиква.

  Другото, което е крайно нелогично, че това недоразумение, което наляво и надясно ни увещава как строителите са виновни, практически никога не се възползва от правото си на гаранционни ремонти, извън случаите да се подмени някоя плочка, която е снимана в социалните мрежи. Което пък е в резултат на горната точка, защото именно тя е приела даден обект и е казала, че всичко е наред..


  Тия безкадърници ще пренапишат римското право.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1033 Гневно

  Оставка ма! Бонев си го каза:"София няма нужда от такъв кмет!"

 55. 55 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега корупцията я кръстихме "некачествено строителство" ... Как няма кой да снима чекмеджетата и на тая крадлива пача...

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Точно.

  Help иде.
  Октомврийска революция, така да се каже.
  Националните европрокурори излъчени национално
  ще са под пряко ръководство на Европрокурора Лаура Кьовеши.

  Еврофонд в ръчички грешни значи в лапи Не човешки.
  Ще бъде!

  Всеотданка Фъндъковна - на разпит при Лаура Кьовеши.

  пп
  Лаура непримиримо реформира Румъния в държава проспериращ еврочлен.

  Затова бе оценена високо и повишена в длъжност Главен прокурор
  на Европейския съюз.

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Прах в очите на несведущите.
  Българските закони гарантират качество , ако се спазват.
  Проблемът е , че не се спазват от най-високите етажи на властта ,
  за което прокуратурата мълчи.
  Бедата е , че не се търси наказателна отговорност от тези ,
  които не спазват законите вследствие на което се получава
  некачествена строителна продукция.

 57. 57 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#39] от "b_52_strato":

  Православен християнин съм.

  ДБ=БКП
 58. 58 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 568 Неутрално

  А черен списък на тъпите фирми?

 59. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  "Фандъкова атакува некачественото строителство със законови промени"

  "След дъжд - качулка"!Герберите толкова пари излапаха за некачествена инфраструктура , че е чак абсурдно толкова късно да се сетят да променят "схемата" чрез законодателството!

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  С незаконен начин, значи.
  Освен това, чак сега се сети, че законът й пречи.

  Скромна нарушител, все пак.
  На Боко и Дани Конституция пречи.
  Все същото Герб... за эврази "развитие".

  Затова Цветанов напусна и основа "Републиканци за България".
  И "Да, България" надгражда престижа на България.
  "Демократична България" също.
  Протести световни и международни, за България.
  Евродепутати...
  Всичките против неколко остатъчни комунистически бандита и бандитки
  от Герб... "на амбразурата".

  Ти за коя марка гласуваш:
  за "Лада Нива" или "Трабант"?

  Достойно возило за совецки избори... 1984

  До коментар [#4] от "DDR":

  Добра, лоша ама колко години вече е кметица
  и бие останалите кандидати
  като маче у дирек.

 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Жалък опит да си спаси малко от малкото останал имидж на г-жа Кметицата на София!Следващите яко "ще им сърбат попарата"!

 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тепърва тези инфраструктурни "мини ще гърмят"!Следващите няколко години масово ще лъсне истината за безобразното качество на Боцевата инфраструктура- но гереберите няма да са на власт тогава и следващите управници ще бъдат яко прецакани!

 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSS":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Оставка на всички крадливи гербери във властта!

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Сетила се, след 11 години в кметството.

 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonim440":

  Ти да си видял резултатите от изборите в София? Че ромите от Герб бяхте изтикани именно от ДБ в крайните квартали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#37:"Silence"][/quote]

  Няма как да се каже ПО ТОЧНО
  ТОЧНО ТАКА СТАНА !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 67. 67 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Закона за устройство на територията (ЗУТ) и в две наредби, за да нарасне отговорността на всички участници в проектирането и реализацията на даден обект.
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Достатъчно, за да редактирате този ЗУТ вече.
  Правете корекции и промени в него всяка година! Има достатъчно законови мерки за наказване на всички участници в строителството на всеки етап и по всяко време! Уверете се, че строителният надзор не се извършва от компания, свързана със строители! И това!

  "Чуждестранен агент"
 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Дани, Дани, Дани, Дани...
  "за" Великое собрание породи Народ... Въстание!

  Герб си има Дани2.
  Приз на отчаяние?
  Награда...

  До коментар [#47] от "inn":
  Той и простият народ е казал: "Който плаща, той поръчва музиката".

  Инвеститорът е този, който сключва договор с проектанта (демек, той си го избира).
  Инвеститорът е този, който сключва договор със строителя (демек, той си го избира).
  Инвеститорът е този, който сключва договор с консултанта (демек, той си го избира).
  Инвеститорът е този, който сключва договор със строителния надзор (демек, той си го избира).

  Във всички посочени отношения страната инвеститор е Столичната община.
  И след всички тези правила (чл. 160 и сл. ЗУТ) да кажеш, че законът ти е виновен...

  Гаранционните срокове пък, от край време си е разписано в закона, че започват да текат от издаване на разрешение за ползване.

  Дани, Дани, мутрата, на която служиш няма топки, законът ви бил крив...

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Боко инспектира магистралите, газоконекторни хъбове, пристанищата Росенец и Варна, санирани панелки, сделки за милиарди... Качеството: на преден план.

  Вода топличка или студена, и за вас е помислил ;)
  Горна банкя (проект).
  Банкя...

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Много хубаво, ама десетки милиарди левове вече са наляти в обръчите на сарая и на ГЕРБ !
  Какво правим с досегашното некачествено строителство във Варна, София, другите градове, некачественото саниране на панелките,
  какво правим с потъналите пари в магистралите и първокласните пътища,
  построени и рехабилитирани досега ?

  Пием чаша студена вода ли ?

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Но за Топлофикация не.

  А е:

  Собственост (Топлофикация) на Общината ;

  Гнет за Гражданите и Държава заслужил Фалит,
  констатация на Национален омбудсман Константин Пенчев,
  повишен за заслугата в длъжност Конституционен съдия
  с 9 годиишен мандат ;

  Дружество Брутално Източвано,
  констатация на Национален омбудсман Мая Манолова
  (неуспяла) Кандидатка за кметица с цел да спре (или пренасочи)
  бруталното източване на Гнета против гражданите и държава
  заслужил фалит...

  Тази корумпирана кметица заработи заслужи и да се яви овъргаляна в катран и перушина
  пред Закона и Европейски съд.
  В Страсбург, примерно.

  До коментар [#64] от "Роси":

  Сетила се, след 11 години в кметството.

 71. 71 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 483 Весело

  Хммм ... некъдърността и простотията няма край за ГЕРБ - аджиите. Тази кметица ще измисли нови закони в сттроителството. Моооооме толкова си некадърна, колкото и другарчето ти Бойко. Научете се да четете и прилагате законите, които ги има и не се мъчете да откривате .... топлата вода.
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 72. 72 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Първо защо в ЗУТ? Само за инфраструктура ли има проблем? А некачествена храна в училища и подобни? Защо не в ЗОП?
  Второ защо такава солидарна отговорност? И сега по закон всеки на своята стъпка носи отговорност. Защо проектант да е виновен, ако строителят не е изпълнил проекта или е сложил лоши материали?
  Защо няма отговорност на приемателната комисия наравно с останалите? На възложителя, ако е платил въпреки явни дефекти? Лесно става- ако е излъгал строителен контрол- възложителят си го съди, но иначе се съди комисията или отговорния чиновник. Ама това вече не се иска, нали?
  Как това в ЗУТ ще реши проблема с храната, системи като тази за асансьорите, които никога не са тръгвали, автобуси и т.н.? А отговорност на чиновниците ще значи тъкмо те да искат да е изпълнено добре, за да не лежат в затвора. Това е решението, но как да стане, като приемащите законите биха набутали самите себе си?
  А Фандъкова чака немският евродепутат да ореве всичко какво е видял тук, за да се сети за дни. До вчера нямаше ли проблеми?
  Късно е, чадо. Следващите ще оправят бакиите.

 73. 73 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Не. Не изтрещя. Уплаши се от изказванията на немския евродепутат, който казва и какво е видял като качество на изпълнение по улиците. Проста е връзката и очевадна, в рамките на няколко дни.

 74. 74 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ето ви начин: БЕГАЙ ОБРАТНО В САМОКОВ!

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До 4:"DDR"...Добра, лоша ама колко години вече е кметица и бие останалите кандидати като маче у дирек. Хем София е бастион на опозицията...."

  Не знаех, че си гербер, но стилът ти (маче у дирек) го издава. Мислех те за по-нормален.

 76. 76 Профил на jazzanova80
  jazzanova80
  Рейтинг: 8 Неутрално
 77. 77 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Silence":Ами софиянци толкова ли са взели—дали, че не могат да се организират и излъчат свое движение, което да поеме след спечелени избори София? Нсли в София все стари и умни родове, надлефници на будни български граждсни? Или вече са се изродили и за нищо не стават?
  —цитат от коментар 40 на DDR


  Малко сме! Вие сте много повече и, съгласно законите на народовластието, вие определяте кой да кара влака. Не обвинявайте нас.

  Направете малка справка за бързото разрастване на София след Освобождението и ще разберете откъде са се взели новите софиянци. Следващата голяма вълна е по време на войните и веднага след Първата световна война. След 1944 и 1960 години и скоро след 1997 г. нахлуването продължи.

  Добре сте дошли, нямаме нищо против вас, но бъдете така добри да се държите като граждани на столица. Това е напълно достатъчно.

  без подпис!
 78. 78 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фандъкова не е кмет, а изпълнителен директор на заплата в Мафията. Заплата или комисион или според мафията всичко си е постарому – ремонт на ремонта и усвояване на евро средства, а касата на ГЕРБ ще бъде пълнена пак по старият престъпен метод за да има пари за избори. Оставка!

 79. 79 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не законови пхромени, а ВКАРВАНЕ НА ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ В СЦЗ.
  Начело с теб.

 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#72] от "атанас":

  За да се извадят от играта читавите, и да останат само далавераджиите. Ако си свестен, и ще трябва да отговаряш (да плащаш) заради далавераджията, няма да се хванеш на такава поръчка, и твоето място ще бъде заето от техен далавераджия. Така на търговете ще останат само техни хора.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK