Водата към Перник е спряна през юни, смята Фандъкова, но дали е така

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаПодаването на вода за Перник е преустановено на 24 юни, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на последната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък, 24 септември. Проверка на "Дневник" показа, че по новия водопровод от Мало Бучино е подавана рилска питейна вода още близо три месеца - до 18 септември.


По договора на "Софийска вода" с ВиК-Перник от средата на март към бедстващия в режим град започна да се подава вода с дебит 300 л/сек наистина до 24 юни. След тази дата според Фандъкова "се преустановява използването на вода от водоснабдителната система на Столичната община". Тя допълва, че след тази дата продължавали да се подават минимални водни количества, "поради невъзможността да се затвори напълно връзката на територията на община Перник". Това обясни Фандъкова на сесията на СОС на питане на общинския съветник Грети Стефанова от "Демократична България". Какво значи "минимални количества"


Кметът на Перник: По 300 л/сек получавахме вода от София до 18 септември
"От миналия петък (18 септември) вече минахме само на вода от язовир "Студена". Дотогава ползвахме вода от Мало Бучино (от София) и от "Студена" горе-долу по равно - по 300 л/сек. Градът ползва общо 600 л/сек.", обясни кметът на Перник Станислав Владимиров за "Дневник".


Язовир "Студена", сниман от Витоша на 17 ноември 2019 г., ден преди началото на водната криза.

© Максим Караджов

Язовир "Студена", сниман от Витоша на 17 ноември 2019 г., ден преди началото на водната криза.


Сега язовир "Студена" е видимо по-пълен.

© Максим Караджов

Сега язовир "Студена" е видимо по-пълен.


ВиК Перник: В началото на юли се наложи отново да получаваме вода от София


Отново започнахме да получаваме вода от София в началото на юли, съобщиха от ВиК-Перник за "Дневник". Мотивът е бил започването на спешен ремонт на стария водопровод "Клон 2", който минава край металургичния комбинат "Стомана". Отново през Мало Бучино се подава вода с дебит 300 л/сек, както през времето на водния режим в града.


В същото време язовир "Студена" вече е с пълния си обем от над 20 млн.куб.м, което е било достатъчно да осигурява цялата вода, нужна за града - 600 л/сек. Непосредствено преди водната криза, през ноември 2019 г., обемът му беше спаднал под 8 млн.куб.м.


"Софийска вода" също посочи дата 18 септември


От "Софийска вода" потвърдиха за "Дневник", че 18 септември е датата, на която е прекратено подаването на вода към Перник от резервоар Мало Бучино.


Защо Фандъкова не знае


"Дневник" потърси разяснение от Фандъкова защо на сесията на СОС посочва датата 24 юни за спирането на водата към Перник.


"Това е, което имам като информация от "Софийска вода". Не е спряна 100% (водата), защото някакви минимални количества преминават, но основното количество, което поискаха (община Перник) и се договорихме, е спряло тази пролет, на 24 юни", обясни тя.


Фандъкова се извини, че питането на общинския съветник Грети Стефанова е било отправено преди доста време (от 22 юни) и "сме отговорили по-отдавна". Писменият отговор на кмета обаче е внесен в СОС на 23 септември, само ден преди сесията. Кметът обеща да провери случая.


По-късно от Столичната община обясниха какво е показала проверката им. "Заради ремонт на водопровод Клон 2 в Перник, който захранва източните квартали на града, се е наложило отпускане на допълнителнителни количества вода", съобщиха от администрацията на кмета.


Водопроводът от Мало Бучино ще прекарва рилска вода до Перник при нужда.

© Велко Ангелов

Водопроводът от Мало Бучино ще прекарва рилска вода до Перник при нужда.


Държавата инвестира милиони в Перник заради водната криза


Държавата инвестира 20 млн.лева за изграждането на новия водопровод от с. Мало Бучино до Перник, дълъг 13.5 км. Той влезе в експлоатация в средата на март. Допълнително бяха отпуснати 24 млн.лева за подмяна на старата водопроводна мрежа на града, по която течовете стигаха до 70%.


Кметът Владимиров увери, че вече 80% от проблемните ВиК трасета са подменени и разхищението на питейна вода е преустановено.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK