Водата към Перник е спряна през юни, смята Фандъкова, но дали е така

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаПодаването на вода за Перник е преустановено на 24 юни, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на последната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък, 24 септември. Проверка на "Дневник" показа, че по новия водопровод от Мало Бучино е подавана рилска питейна вода още близо три месеца - до 18 септември.


По договора на "Софийска вода" с ВиК-Перник от средата на март към бедстващия в режим град започна да се подава вода с дебит 300 л/сек наистина до 24 юни. След тази дата според Фандъкова "се преустановява използването на вода от водоснабдителната система на Столичната община". Тя допълва, че след тази дата продължавали да се подават минимални водни количества, "поради невъзможността да се затвори напълно връзката на територията на община Перник". Това обясни Фандъкова на сесията на СОС на питане на общинския съветник Грети Стефанова от "Демократична България". Какво значи "минимални количества"


Кметът на Перник: По 300 л/сек получавахме вода от София до 18 септември
"От миналия петък (18 септември) вече минахме само на вода от язовир "Студена". Дотогава ползвахме вода от Мало Бучино (от София) и от "Студена" горе-долу по равно - по 300 л/сек. Градът ползва общо 600 л/сек.", обясни кметът на Перник Станислав Владимиров за "Дневник".


Язовир "Студена", сниман от Витоша на 17 ноември 2019 г., ден преди началото на водната криза.

© Максим Караджов

Язовир "Студена", сниман от Витоша на 17 ноември 2019 г., ден преди началото на водната криза.


Сега язовир "Студена" е видимо по-пълен.

© Максим Караджов

Сега язовир "Студена" е видимо по-пълен.


ВиК Перник: В началото на юли се наложи отново да получаваме вода от София


Отново започнахме да получаваме вода от София в началото на юли, съобщиха от ВиК-Перник за "Дневник". Мотивът е бил започването на спешен ремонт на стария водопровод "Клон 2", който минава край металургичния комбинат "Стомана". Отново през Мало Бучино се подава вода с дебит 300 л/сек, както през времето на водния режим в града.


В същото време язовир "Студена" вече е с пълния си обем от над 20 млн.куб.м, което е било достатъчно да осигурява цялата вода, нужна за града - 600 л/сек. Непосредствено преди водната криза, през ноември 2019 г., обемът му беше спаднал под 8 млн.куб.м.


"Софийска вода" също посочи дата 18 септември


От "Софийска вода" потвърдиха за "Дневник", че 18 септември е датата, на която е прекратено подаването на вода към Перник от резервоар Мало Бучино.


Защо Фандъкова не знае


"Дневник" потърси разяснение от Фандъкова защо на сесията на СОС посочва датата 24 юни за спирането на водата към Перник.


"Това е, което имам като информация от "Софийска вода". Не е спряна 100% (водата), защото някакви минимални количества преминават, но основното количество, което поискаха (община Перник) и се договорихме, е спряло тази пролет, на 24 юни", обясни тя.


Фандъкова се извини, че питането на общинския съветник Грети Стефанова е било отправено преди доста време (от 22 юни) и "сме отговорили по-отдавна". Писменият отговор на кмета обаче е внесен в СОС на 23 септември, само ден преди сесията. Кметът обеща да провери случая.


По-късно от Столичната община обясниха какво е показала проверката им. "Заради ремонт на водопровод Клон 2 в Перник, който захранва източните квартали на града, се е наложило отпускане на допълнителнителни количества вода", съобщиха от администрацията на кмета.


Водопроводът от Мало Бучино ще прекарва рилска вода до Перник при нужда.

© Велко Ангелов

Водопроводът от Мало Бучино ще прекарва рилска вода до Перник при нужда.


Държавата инвестира милиони в Перник заради водната криза


Държавата инвестира 20 млн.лева за изграждането на новия водопровод от с. Мало Бучино до Перник, дълъг 13.5 км. Той влезе в експлоатация в средата на март. Допълнително бяха отпуснати 24 млн.лева за подмяна на старата водопроводна мрежа на града, по която течовете стигаха до 70%.


Кметът Владимиров увери, че вече 80% от проблемните ВиК трасета са подменени и разхищението на питейна вода е преустановено.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Смята, мисли, допуска, предполага, но не знае! Няма и кого да пита сигурно. Така се управлява голям град!

  без подпис!
 2. 2 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Н+първата лъжа на вечно ухилената гробарска маша.
  Където Н клони към безкрайност.

 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  заводите и автомивките в перник и те ли почнаха пак от студена да точат?

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Любопитно

  На мен специално са ми най-интересни две неща:
  - Перник ще плати ли на Софийска вода за получените количества питейна вода;
  - Колко са паднали загубите на вода по пернишката водопроводна мрежа след ремонтите.
  А че Фандъкова не знаела, не е реалистично да знае всичко, а и водата се подава от концесионера все пак.

 5. 5 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Я си помислете какво свърши тази женица , откакто е кметица и ще си обясните много неща. Включително и дали заслужава да е на тази позиция. Може да започнете от детските градини-проблем, който се дъвче от минимум 15 години. И ленти се рязаха и какви ли не приказки се изприказваха и дотам. И само това ли е?

 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 882 Весело

  Фандъкова СМЯТАЛА? Може би, но явно не е смятала правилно. Като се замисля, мис се струва че за последно е смятала правилно през 1980 г. - на класното по математика.

 7. 7 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 631 Весело

  Ееее, кметът може да не знае всичко, ама умнокрасавците са "безгрешни" и "свръх компетентни".

  Тази "компетентност" на умнокрасивите е много подозрителна и пак ще има разочарования. Има доста световни мъдрости по въпроса.

 8. 8 Профил на czo19392695
  czo19392695
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Аман от хейтърски злобни изроди

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Навсякъде в България е така.Неясноти и продължаващо увеличение на всякакъв вид администрация бълваща още неясноти и объркване.

 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Производството и изкупуването на ток от частни ВЕЦ , търговията и износа на ток, отпусканата вода за частните ВЕЦ... са най-строго пазените тайни в БГ!!! Резултата е, празни язовири и предстояш режим на водата по Черноморието! Който не вярва да се разходи и да види как водата от ВЕЦ-а на Тадаръков върти и водата отива в дерето, а не в пречиствателната станция!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  И с това си незнание Фандъкова е ощетила СО? Или може би концесионера е ощетила? Или може би "материала" е извисил журналистическия стандарт?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Безмислена статия с една идея - да се докара от девет кладенеца рилска вода , за да се оплюе кмета. Част от града е ползвал рилска, останалите вода от Студена.

  agent
 13. 13 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Не могат да прежалят Мая Галева и това си е 😊! Незабравимата 😊😊😊😊!

  agent
 14. 14 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Какво значение има знаела ли е или не е знаела колко вода е преминала. Това са и снесли отдолу, това казва. Не може да проверява всяка незначителна информация. Сега следват наказания за тия, които са я подвели. По начало въпросът е безсмислен и показва само дребнотемието на заядливците от "НЕ БГ". Естествено, че ВИК Перник няма да плати нищо на София, защото водата не е тяхна.

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#14] от "Oggie Petkov":

  Водата е на концесионера. Какво значи отдавае на концесия ? Това означава, че държавата или общината е преценила, че не може да реши даден проблем или дейност затова преценява, че трябва някой друго юридическо лице да се занимава с тази дейност срещо някаква такса % или нещо друго. Водата е държавна на ниво язовир - струва 2ст на м3 и когато тази вода мине през водопровод и пречиствателна станция на концесионера тя е негова всички плащаме за доставяне и пречистване. Не виждам защо трябва софиянци да плащаме за безобразията на герберастията в Перник.

 16. 16 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Точно така, водата си е твоя и само твоя , и трябва да оставиш 100 000 човека без нея, че да се научат бе 😊😊😊😊😊! Ех, ако Мая беше кмет! Перник оше щеше да е на режим 😊😊😊😊!

  agent
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ronald Reagan":

  Говорим за щета за много пари другарю гербер червен завехнал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#14] от "Oggie Petkov":

  На кой ще плати и чия е водата и довеждащата инфраструктура ?
  Хайде малко по-умно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Тя Фандъкова винаги е говорила, като лошо или изобщо неинформирана. Не и трябва да знае много.

 20. 20 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#7] от "BezEmotsia":

  Кметът е длъжен да знае всичко и да отговаря точно на въпросите на общинските съветници, и има цяла администрация зад гърба си за това. Само дето "администрацията" зад гърба на това, което имаме като кмет, е "дрийм тим" ято от калинки, а кметът и управляващата СОС шайка умишлено бавят отговорите на питания на съветници от опозицията и не придвижват докладите им. Затова и се е получил този гаф да се чете отговор на въпрос от 22 юни, който очевидно е бил подготвен още преди м. юли, тъй като информацията, която е подадена от Софийска вода, е актуална към онзи момент.
  Не става дума за "безгрешност, а за умишлени действия от страна на кмет и общински съвет.

  "Отново започнахме да получаваме вода от София в началото на юли, съобщиха от ВиК-Перник за "Дневник""
  ""Това е, което имам като информация от "Софийска вода""
  "питането на общинския съветник Грети Стефанова е било отправено преди доста време (от 22 юни) и "сме отговорили по-отдавна". Писменият отговор на кмета обаче е внесен в СОС на 23 септември, само ден преди сесията"

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  В ГЕРБ преобладаващите кадри са от специалността "Разбирам от всичко ".......( тясната специализация е неразбираема формула , а Обществените поръчки са извинени , също може да се каже и при поредната крилата фраза " Слагаме край на ремонтите на ремонтите....". Мъка.....).

 22. 22 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Ако има неяснота то е в празното пространство между ушите на потребители Кмет в сянка. И понеже само се "пеняви", както казват шопите, го избива на сини и червени 😊!

  agent
 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  На мен специално са ми най-интересни две неща:

  - Перник ще плати ли на Софийска вода за получените количества питейна вода;

  - Колко са паднали загубите на вода по пернишката водопроводна мрежа след ремонтите.

  А че Фандъкова не знаела, не е реалистично да знае всичко, а и водата се подава от концесионера все пак.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  "Софийска вода" не са благотворително дружество и ще представят някому сметката за подадената вода. Дали ще е директно на Пернишкия ВИК или на министерството на водите...не знам. Но ще си ги получат.

  На втория ти въпрос има частичен отговор в края на статията:

  "...Допълнително бяха отпуснати 24 млн.лева за подмяна на старата водопроводна мрежа на града, по която течовете стигаха до 70%.

  Кметът Владимиров увери, че вече 80% от проблемните ВиК трасета са подменени и разхищението на питейна вода е преустановено....".

  Е, няма точни данни с колко са намаляли загубите , но и от ВИК не могат да ги изчислят за такъв кратък период (3-4-5 месеца). Но са в правилната посока: Подменили са 80 % от "проблемните ВИК трасета". Което предполага че по тези трасета загубите са спаднали от 70% до 15-20 %, пак нещо😀 Друг е въпросът какъв % от всичката доставяна вода минава през тези "проблемни трасета"? Дали е само 10%? Или 30, 40, 50%? ТОВА от пернишкия ВИК го знаят, ама ...вие си знаете...
  До коментар [#4] от "boevbisser":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ronald Reagan":
  Май е вярно, че гербората не прощава никому! Откъде ве сбират толкова вдлъбнати - безпорен патент на толупа от Банкя.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ronald Reagan":

  Това ли са ти "аргументите"?
  Нали знаеш каква че е съдбата и на фандъкова!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  "...Допълнително бяха отпуснати 24 млн.лева за подмяна на старата водопроводна мрежа на града, по която течовете стигаха до 70%.

  Кметът Владимиров увери, че вече 80% от проблемните ВиК трасета са подменени и разхищението на питейна вода е преустановено....".

  Не може за едно лято да се подмени водопроводната мрежа на град като Перник. Това е практически невъзможно. Може да стане само ако участват няколко строителни фирми , струпана е много земекопна техника, градът бъде целия разкопан и всички негови улици станат непроходими за седмици наред. Не ми се вярва това да е станало в Перник. Кметът Нладимиров лъже като казва , че разхищението на питейна вода е прекратено. Подмяната на водопроводната мрежа е дълъг процес , който продългава с години.

 27. 27 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Защо за едно лято?! Герберастията управлява вече 15 години!

 28. 28 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Водата е в Перник.
  Нищо не се губи, яз.Студена е пълен.
  Софиянци да мислят за хотел Рила, че здраво се презастроява и скоро ще е неприятно да се живее в София, ако продължава да никнат кооперации в всяка градинка...

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":Защо за едно лято?! Герберастията управлява вече 15 години!
  —цитат от коментар 27 на telqk


  Защото парите за подмяна на водопроводите на Перник ги дадоха в началото на тази година.

 30. 30 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Или кметът лъже, или ти говориш наизуст, защото нито си стъпвал в Перник, нито имаш представа какви са били проблемните трасета.

  Бързо търсене в Гугъл по темата ще ти изкара статии от местни сайтчета, които засягат промени в движението и проблеми с водоподаването, свързани с мащабни ремонти на водоснабдителната мрежа, извършвани успоредно от няколко компании. И това само от последните дни.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darulio":

  Става въпрос не за ремонти , а за ПОДМЯНА на водопроводната мрежа на Перник. От опит зная , че това за едно лято не може да стане. Кметът се е изхвърлил като е казал , че проблемите със загуба на питейна вода са решени. До края на мандата му могат да се решат , и отпуснатите пари за това да се усвоят , но сега е рано да говори цялостно решаване на този проблем. За 3-4 години при усилена работа водопроводната мрежа на Перник може да бъде подменена , но не и за едно лято. Това искам да кажа.

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  FUN DUCK не знаел ? Ами няма защо да знае . Тя един сламен човек, куха фасада пред тукупа

 33. 33 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  И какво ще я сполети Фандъкова? Ще бъде кмет, после няма да бъде, както всички преди нея. Само кратунковци като тебе и пРезидента може да сънуват саморазправа ! И то само защото някаква кюстендилска слива не станала на нейно място кмет ! Червена измет!

  agent
 34. 34 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ronald Reagan":

  не мърси името на рейгън, бе, гербаво необработено захарче!

 35. 35 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Перник е с 200 метра по високо от София, ако Радев поиска ще му върнем водата...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Пич! Никога не съм бил от ГЕРБ, но вие сте червени идиоти 😊!

  agent
 38. 38 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Фандъкова затъна в лъжи като началника си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK