На живо

Политическата криза: Велико народно въстание се готви и на 3 октомври (хронология)

Политическата криза: Велико народно въстание се готви и на 3 октомври (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 81-ия си ден.
Концурт-митинг събра хиляди на Орлов мост, участниците в проявата ,започнала в 16 ч. призоваха за оставка. Музикантите призовават за масово участие в насроченото за 3 октомври четвърто издание на Великото народно възстание.


Трето Велико народно въстание е насрочено за 3 октомври

Така нареченото Отровно трио, което е сред инициаторите на протеста, обяви ново издание на Велико Народно въстание след трите му издания досега. То е насрочено за 3 октомври, събота от 17 ч. на площад "Независимост"."Ние няма да се откажем никога от правото да бъдем свободни!", обявява във фейсбук профила си триото.


Членовете му бяха на концерта и там обявиха новата инициатива. Адвокат Николай Хаджигенов посочи, че на 1 октомври е заседанието на комисията LIBE, а на 5-и е заседанието на Европарламента по повод корупцията на правителството на Борисов, затова на 3-и ние се събираме отново да покажем тия "между 100 и 500 човека", които близо три месеца вече сме по площадите и искаме оставки и ще получим оставки най-накрая. Чакаме ви!"


"Трябва да ги премахнем и това ще стане само ако се съберем, ако сме достойни и направим всичко възможно затова", добави Велислав Минеков. Според него четвъртото Велико народно въстание ще се види от Европа, а именно Европа ще отсече краката на българската мафия.


В това време на Орлов мост продължава започналият в 16 ч. концерт и още не е известно дали ще има шествие тази вечер.


Кадърът е от фейсбук профила на групата "Обединени Свободни Независими Българи".

Кадърът е от фейсбук профила на групата "Обединени Свободни Независими Българи".

Цветан Цветанов обяви при учредяването на партията си, че подкрепя провеждането на предсрочни избори.


"Сегашният парламент е изчерпал лимита на доверие, във формата на това Народно събрание всякакъв друг кабинет е неуместен и ние подкрепяме искането за предсрочни парламентарни избори", обяви той при учредяването на "Републиканци за България".


Той критикува настоящите управляващи.


Над хилядата учредители го избраха за председател, а негов заместник ще бъде бизнесменът от Чикаго Павел Вълнев, който заедно с брат си бе собственик на несъществуващата телевизия BIT.


Освен от председател и зам.-председател, тя ще се управлява от изпълнителен съвет, в който влизат 31 души. Говорител на "Републиканци за България" ще бъде Виктор Серфимов, който е в управителния съвет на БНТ.


Репортаж от събитието четете тук.

Няколко десетки са се събрали на започналия преди час концерт на Орлов мост, продължават да прииждат хора, които подкрепят исканията за оставка на правителството и главния прокурор. Сред участниците на митинг-концерта са групите "Контрол", "Уикеда", "Сленг", Теодосий Теодосиев, проф. Евгений Дайнов и други.


Политическата криза: Велико народно въстание се готви и на 3 октомври (хронология)

© Анна Христова

Каракачанов: Кабинетът няма смелост в някои отрасли на икономиката

"Ако правителството може да бъде критикувано за нещо, това е, че му липсва смелостта да се опълчи на статуквото в земеделието и някои отрасли в икономиката", това заяви на въпрос на журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след тържеството в Плевен по повод 102 години от Дойранската епопея, съобщава БТА.


По думите му разединението за 30 години е довело до това България да е най-бедната държава в Европа и най-изчезващата нация. Според него рецептата за преодоляване на кризата е ясна - общонационални цели и единство на нацията.


"Всичко друго са празни приказки, партийни боричкания. Гледали сме ги 30 години. Това не е от вчера, не е от два месеца - от 30 години едно и също", допълни той.

Концертът на Орлов мост

На Орлов мост вече започна концертът-протест, който "подгрява" 81-ия ден на протеста с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.


Цветанов: "Републиканци за България" няма да се управлява от джипка

Нека у вас да не остава усещането, че "Републиканци за България" ще се управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари, обяви бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който днес учредява политическия си проект. С това той отправи директна критика към лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, чиято запазена марка е обикалянето по обекти в страната в управляван от него джип.


"Това, което наблюдаваме през последната една година, е липсата на ясен хоризонт за бъдещето на страната. Наблюдаваме и 80 дни протести, а това е негативна енергия, натрупвана през времето. В "Републиканци за България" ще затвърдим пътя ни към евроатлантическите ценности на страната", заяви Цветанов, цитиран от Би Ти Ви.


"Днес повече от всичко се нуждаем от политически проект, който да обединява всички, независимо от тяхната работа, раса или вярвания", каза още той.


Политическата криза: Велико народно въстание се готви и на 3 октомври (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Емилия Друмева: Бюлетините отнемат предимството на машините

Бонусите за членовете на Висшия съдебен съвет създават несъмнено привилегировано положение, различно от общия ред, по който се заемат длъжности в съдебната власт, заяви пред БНР професорът по конституционно право Емилия Друмева, бивш конституционен съдия и бивш член на ЦИК, а понастоящем секретар по правните въпроси на президента Радев. Коментарът й е по повод наложеното от него вето върху Закона за съдебната власт. Обясни, че е укоримо това, че тази разпоредба, върху която бе наложено вето, за втори път е предмет на промяна тази година след като вече е обявена за противоконституционна, а е представена като смекчаване. То обаче, според нея, поставя още по-голяма зависимост – едни членове на ВСС, които "слушат", ще бъдат повишени, а други – няма.


Машинното гласуване е средство срещу манипулиране, злоупотреба и най-вече срещу високия брой недействителни бюлетини, които особено при последните избори достигна нива, които силно надвишават стандарти, които са вече определени, обяви още тя. Поставянето на хартиени бюлетини до машините отнемат до голяма степен предимствата на машинното гласуване, посочи тя.

Срещам се с много хора, с представители на бизнеса, и смятам, че голяма част от тях все още подкрепят това, което ГЕРБ прави и направи във времето. Няма от какво да се срамувамеЗа тези 10 г. ние променихме БългарияТърпим политическия негатив в момента, но отговорността изисква България да има работещ парламент, за да може да отговаря на всички предизвикателства на кризата, коментира пред БНР Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.
Тя обяви, че интензивността на протестите намалява и наред със свестните и отговорните хора, които в началото се включили в тях, в момента от този протест се опитват да се възползват политически субекти, "които гледат да излъскат имиджа си, за да се представят в друга светлина в контекста на започналата вече предизборна кампания".


В такава сложна ситуация трябва да се търси консенсус и диалог, смята тя. По-късно в ефира на БНР Арман Бабикян от "Отровното трио" отговори, че протестиращите не желаят диалог, а избори и протестите ще продължат.

Веселин Маринов: Политически песни няма да пея

Политически песни никога няма да пея. Цветан Цветанов не ме е поканил днес на учредяването на партията си, защото знае, че никога не сме говорили за политика, защото знае, че приятелството е онова, което свързва двама мъже, когато са заедно да се разтоварят от ежедневните си проблеми. Обикновено си говорим за спорт, за ежедневни неща, за децата. Това заяви пред БНТ певецът Веселин Маринов.


Преди години, когато Цветанов бе вътрешен министър, певецът нашумя с песента "Нашата полиция ни пази". Той я изпя за първи път на празника на МВР на 5 юли 2010 г. по желание на тогавашния министър Цветан Цветанов. При раздялата си с Цветанов през 2019 г. премиерът Бойко Борисов обяви: Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее на концертите.


Днес Маринов пожела успех на Цветанов, "защото той е много почтен човек, много обича политиката и умее да раздава сърцето си за това, в което вярва".

Цветанов: Не подкрепям Радев

В никакъв случай не бих каза, че подкрепям Румен Радев, а бих казал, че подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни. Това обяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш втори човек в ГЕРБ в отговор на такъв упрек от Цвета Караянчева, член на изпълнителния комитет на партията вчера.


"Това, което трябва да се знае, е, че политиката е форма и начин, в която трябва да търсиш правилните решения за държавата, а не да се задоволява само с личното его или с егото и функционирането на политическата партия, към която принадлежиш. Днес повече от всякога се нуждаем и от честни избори, които трябва да бъдат проведени", обяви Цветанов, който днес официално учредява партията си.


По повод разговори за хипотетична коалиция с БСП лидерът на "Републиканци за България" подчерта, че е важно да запазиш идентичността си: "Ние сме в център-дясно на политическия спектър и за нас ще бъде важно да има повече представители от този спектър".

Бабикян призова хората да се политизират

Бих призовал хората да се политизират, защото този протест е политически. Оттеглянето от политическия разговор, от желанието за по-добър живот и наказание за тези, които крадат държавата, ни направи интелектуални емигранти в собствената си родина, които се занимават с благонравна критика пред телевизора, а сега е време за действие. Това обяви пред БНР пиар експертът Арман Бабикян, част от т. нар. Отровно трио - един от инициаторите на протеста.


Политическата криза: Велико народно въстание се готви и на 3 октомври (хронология)

© Юлия Лазарова


В отговорна въпрос посочи, че никой от инициаторите на протеста нито е заявявал, нито е обсъждал намерение да се включи след това в политиката, "защото не мислим, че този протест е мястото за реализация на нещо такова. Той е на всички граждани, които имат желание тази мафиотизирана върхушка да си отиде".


Допълни, че половината вина, че тези на власт е на дневен ред, е че "стояхме настрани и цъкахме с език". Обяви, че протестът няма да спре въпреки привидната му малобройност напоследък и каза, че ще има следващо издание на велико народно въстание. "Нищо няма да спестим на управляващите, нито да се откажем".


Не желаем да живеем във феодална България с един монарх, който се разхожда с джипка.


Арман Бабикян,

пиар експерт

Разривът между Бойко Борисов и Цветан Цветанов не ме изненада. Видял съм и съм забелязал през годините, че никой не е останал прекалено дълго до Борисов. Според мен, защото той има способността в зависимост от това какъв му е интересът да се освобождава от хора, които по някакъв начин биха му пречили за постигане на неговите цели. Това коментира пред Би Ти Ви криминалният психолог Тодор Тодоров, който ще се присъедини към партията на Цветанов "Републиканци за България", която се учредява по-късно днес.


Обяви, че няма причини да не вярва на Цветан Цветанов, защото е работил с него в системата на МВР и е готов да го последва. Не се вижда като депутат.


Тодоров не изключи в бъдеще да се работи в някаква насока с ГЕРБ, но с условие.


ГЕРБ е загубила човешкия си образ, трябват реформи, ако те променят своя облик, ако имаме еднакви ценности и идеали, не пречи да работим заедно в някакъв момент и в някаква насока заедно.


Тодор Тодоров,

криминален психолог

Концерт-протест блокира Орлов мост

Част от кръстовището на Орлов мост вече е блокирано, за да се изгради платформата, върху която следобед ще има концерт.


Нова перспектива на процесите до момента искат да дадат организаторите на митинг-концерта "Бъдеще за България - бъдеще за младите", който ще се проведе от 16 ч. Според организаторите концертът ще събере част от "цвета на България" – културни дейци, интелектуалци, творци, предприемачи, преподаватели.
Сред участниците на митинг-концерта са групите "Контрол", "Уикеда", "Сленг", Теодосий Теодосиев, проф. Евгений Дайнов и други.


До 15:00 ч. се забранява влизането на превозни средства, с изключение на градския транспорт, по бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П. К. Яворов". След това до полунощ цялото кръстовище ще е затворено като ще бъдат променени маршрутите на градския транспорт.


Кадърът е от фейсбук профила на групата "Обединени Свободни Независими Българи".

Кадърът е от фейсбук профила на групата "Обединени Свободни Независими Българи".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK