Тестовете за COVID-19 в училище: за кого, кога и защо

Тестовете за COVID-19 в училище: за кого, кога и защо

© ReutersЗа първите десет дни на новата учебна година около 80 деца в училища и детски градини се оказаха с положителен тест за коронавирус, а няколкостотин ученици и учители бяха поставени под карантина, обяви Министерството на образованието.


Над 700 хил. ученици не бяха влизали в класните си стаи от март заради пандемията от COVID-19, а възобновеното присъствено обучение повдига много въпроси за сигурността на учебна среда (особено при очакваната по-интензивна циркулация на вируса през зимата), за тестването като метод за преценка на евентуална изолация и за потенциала за заразяване на семейството и училищния персонал. "Дневник" обобщава препоръките на европейските институции и стратегията на българските здравни и образователни власти.


Кой трябва да бъде тестван


В проучване на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията логично е посочено, че целите на тестването в учебните заведения са няколко. На първо място е ранното установяване на случаите на коронавирус сред ученици и персонал, за да може да се търсят контактни лица и да се прилагат ограничаващи заразата мерки.
Следващата задача е да се откриват заразени от рисковите групи ученици и служители в образователната система, а третата - да се подпомагат научните изследвания, които се занимават с ролята на децата в разпространението на COVID-19.


Документът посочва насоки за тестването, но не определя цели или задължения, които държавите членки на Евросъюза и Великобритания трябва да достигнат или изпълнят. Според текстовете всички ученици и служители, които имат симптоми на новия коронавирус трябва да бъдат изследвани за SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19).


Има обаче уточнения и за държави с ограничени възможности, каквато е България. Тези страни приоритетно трябва да:

- тестват ученици и персонал със симптоми, които са в риск заради склонност да развият остро заболяване заради хроничните си проблеми


- тестват ученици и персонал със симптоми, които са в редовен контакт с хора в риск заради хроничните си заболявания

В документа на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията е посочено още, че и хора без симптоми, които обаче са изложени на висок риск (в близък контакт) "може да бъде преценено да бъдат изследвани за SARS-CoV-2". Според критериите, изложени на висок риск от заразяване в училищна среда са хората:
- които са били в обща класна стая с потвърден случай на коронавирус в рамките на два метра за повече от петнайсет минути
- които са прекарали повече от петнайсет минути с доказан случай на COVID-19 (напр. в междучасие, спортни дейности, кафене, физкултурен салон и др. )
- които споделят общи спално помещение, кухня или баня
Документът определя хората, които са били за по-малко от 15 минути лице в лице с COVID-пациент или в затворено пространство на два метра от него, като изложени на нисък риск.


Защо не се препоръчва затваряне на училища


В публикацията си Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията цитира проучване, което показало, че децата имат по-голям брой социални контакти от възрастните, като това се свързва и с образователните институции. Съответно, училищният персонал също има завишен брой социални контакти - както с ученици, така и с колеги. "Много държави затвориха училищата и детските си градини, за да ограничат предаването и смекчат влиянието на пандемията от COVID-19. И все пак, въпреки че има все повече доказателства за слабото въздействие на коронавируса върху деца, цялостната роля на децата в разпространението на коронавируса остава неизвестна", пише в документа.


В друго проучване, публикувано на страницата на центъра, се посочва, че заразените деца като цяло рядко проявяват симптоми, а когато има проявления на заболяването, разпространяват вируса в сходни количества като на възрастните - съответно заразяват като тях. Неизвестно е обаче доколко заразни са заразените деца без симптоми.


Не на последно място: много са малко документираните огнища на COVID-19 в училища, а и е трудно да бъдат установени заради безсимптомното протичане на заразата при децата. Но дори и проучването на малкото огнища в образователна среда показало, че предаването на инфекцията от дете на дете в училище е необичайно, а и е твърде трудно училището еднозначно да бъде посочено като причина и място за заразяването.


"Ако се спазват дистанция и хигиенни мерки, училищата е малко вероятно да са по-ефективна среда за предаване на вируса, в сравнение с други места за прекарване на професионалното и работно време със сходна гъстота на хора", се заключва в проучването, и се посочва, че липсата на симптоми прави ключово важна ролята на тестването.


Добре изпълнената стратегия за тестване в училищната среда може да играе важна воля в предотвратяването на предаването на вируса


Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията

Стратегията на България


Изследването по PCR метода е посочено като част от задължителния протокол за поведение при съмнение за коронавирус и за българските училища. Според насоките за действие на училищните власти, разработени от Министерствата на здравеопазването и на образованието, към тестването се пристъпва след консултация със семейния лекар.


Ако някой ученик е положителен за коронавирус, то родителите му трябва да информират директора на училището, който от своя страна да се свърже с Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за да предостави списък с учителите и учениците, които са били в контакт. Записано е, че "идентифициране на контактните лица и мерките, които да се предприемат в училището, се разпореждат от РЗИ". С други думи: може да се заключи, че, ако РЗИ след епидемиологично проучване не разпореди изследване за сметка на държавата, то тестването за коронавирус, ще е за собствена сметка.


Здравните инспектори определят и кой да бъде поставен по 14-дневна карантина, като през това време обучението продължава в електронна среда.


Образователният министър Красимир Вълчев неколкократно коментира, че не е възможно всички учители и ученици да бъдат тествани преди началото на учебната година. Стратегията, която властите прилагат засега е при съмнения за зараза при дете то да се тества за сметка на държавата. "Нямаме случай на човек, отказал изследване при съмнение за коронавирус. Напротив, проблемът е да осигурим на всички желаещи тестване", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  И така, какъв е протокола в тая "стратегия" на държавата?
  Родител установява, че детето му е със симптоматика - температура, тече му носа, покашля, евентуално, но може и без кашлица.
  Какво прави? Обажда се на личния лекар и чака от него направление за безплатен тест?
  Какъв е протокола?!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Когато диагностицираха Дариткова тестваха цялото НС, включително чистачки и шАфьори.
  За децата тестове няма.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на M
  M
  Рейтинг: 217 Неутрално

  При хронично карантиниране на здрави деца за по 14 дни, освен че ще падне имунитетът им и ще започнат да се разболяват от всеки повей на вятъра, освен психическите проблеми, които дори всеки възрастен би получил от подобна ситуация (всички излизат, мама и татко ходят на пазар, ресторант и работа, баба ходи в Била, пък ти си стоиш вкъщи без да си болен), ще останат и неграмотни. Нещо не е добре измислена схемата.

 5. 5 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Децата донесоха заразата от родителите си .

  Да си платят . Държавата ли е длъжна да им възпитава децата .

 6. 6 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Няма как за тулупите от парламента всички тестове да са безплатни и по много, а за децата щели да го мислят, стратегии и други простотии. За децата всичко трябва да е безплатно, наложи ли се някакво изследване, държавата да го поема, а не да се чуди как да натовари родителите...

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Ковид мафията не се спира пред нищо. Отдавна унищоженото образование, което произвеждаше досега 80% дебили, трябва да бъде затрито напълно.
  —цитат от коментар 3 на disclosure  До коментар [#3] от "disclosure":

  Само дебил може да определи 80% от хората като дебили!

 8. 8 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Абе "Мъдри и Отговорни смешници" Вие ще Мрете но от Собствената си Глупост. И понеже сте Страхливо Племе съсипвате Децата си с Параноичните си Страхове.

 9. 9 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  И така, какъв е протокола в тая "стратегия" на държавата?Родител установява, че детето му е със симптоматика - температура, тече му носа, покашля, евентуално, но може и без кашлица.Какво прави? Обажда се на личния лекар и чака от него направление за безплатен тест?Какъв е протокола?!
  —цитат от коментар 1 на pariah

  Протоколът е елементарен: чака се някой възрастен наоколо да се тръшне (родител, баба, дядо) и той вече може и да получи всичко необходимо - тест, обдишване... смъртен акт.

 10. 10 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "disclosure":

  Само дебил може да определи 80% от хората като дебили!
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Винаги можеш да направиш и друг избор.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 11. 11 Профил на vitorio12
  vitorio12
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво се случва с ДНК материала от пробата, и кой подържа базата данни? Норвежкия крал? Или като плацентите, стволовите клетки и фетосите, в казана на "младостта"!
  Скоро ще почнат да предлагат услугата безплатно да ви карантинират детето, "14 дни песни танци и забава" с който трябва.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Ученици, другата сряда - класно! И да не сте посмели да ми се разболеете от коронавирус!!!

 13. 13 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Тези неща, не трябваше ли да се решават лятото, когато децата не учеха?

 14. 14 Профил на goodtime
  goodtime
  Рейтинг: 426 Гневно

  Здрави деца по 14х14х14...дни в карантина, затворени вкъщи. Как смятате, че ще се отрази това на здравето и психиката им? Защо не затворите по този начин бизнеси, администрации, магазини, заведения, в които е имало позитивен? Франция вече намали карантината на 7 дни, управляващите да се замислят! А дали МЗ въобще ще си направи труда да проследи колко от тези каранитнирани деца са дали позитивен резултат или са се разболели вследствие на контакта в училище, за да се прецени доколко тези мерки въобще имат смисъл. Няма да го направи, по -лесно е просто всички да бъдат затворени.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  Няма как за тулупите от парламента всички тестове да са безплатни и по много, а за децата щели да го мислят, стратегии и други простотии. За децата всичко трябва да е безплатно, наложи ли се някакво изследване, държавата да го поема, а не да се чуди как да натовари родителите...
  —цитат от коментар 6 на geordgeo


  А пък щели да повишават раждаемостта!

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  На първо място хигиената в училищата , после мерките......

 17. 17 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Тези неща, не трябваше ли да се решават лятото, когато децата не учеха?
  —цитат от коментар 13 на pavlinkoto


  Да трябваше да се организира така учебния процес - да се спазват дистанции , сигурно министерството е дало указания . По един на чин ,
  А на снимките виждаме по двама пак .
  Не мога да разбера защо осмяха инициативата да се влиза през прозорците в клас?

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#17] от "oua58686497":

  "Не мога да разбера защо осмяха инициативата да се влиза през прозорците в клас?"

  Например в класните стаи на втори, трети, четвърти етаж? Защо?

 19. 19 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо не е добре измислена схемата.
  —цитат от коментар 4 на M


  много добре е измислена "схемата"

 20. 20 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":

  Личният лекар преценява според симптоматиката. Хремата не е симптом на Ковид. Не може да се изследва всеки с хрема. Трима души вкъщи прекарахме миналата седмица вирус с хрема, с различна тежест. За малкия се наложи посещение при ЛЛ заради бележката - не отвори изобщо дума за Ковид. Ако не беше ситуацията сигурно нямаше да даде и бележка, но сега даде за цялата седмица. А големият си направи PCR тест заради пътуване, както беше с хрема - отрицателен.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#20] от "velvoofell":

  Е как вирус сте карали по време на пандемия от корона и щот било хрема - не било ковид? Що така безотговорно и по мангъровпървановскибсе отнасяте ,маамустара?

 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#20] от "velvoofell":
  Съжалявам, но в отговора Ви няма отговор.
  Не бил повдигнат въпросът за Ковид. Платили сте на сина си тест.
  Ами повдигнете го.
  Да видим дали има "СТРАТЕГИЯ".
  Щото няма, братче, няма.
  Само мижи да те лажем...
  Стратегия...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  "Има обаче уточнения и за държави с ограничени възможности, каквато е България."
  Какво значи "ограничени възможности"и защо са такива, като от 10 години ни управлява един супер мен.

 24. 24 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Който иска тест, вади едни 120 и се тества. 3-4-5 пъти, колкото е нужно,докато излезе отрицателен. Оказва се, че от всички направени тестове, РЗИ е платило едва 5% от тях на цена, която на нас не е известна. Останалите 95% или около 490 000 теста, българинът чинно е заплатил сам, защото сме много богата нация... Сами сметнете какви суми са това, кого облагодетелстват и кога ще свърши циркът.

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  "Има обаче уточнения и за държави с ограничени възможности, каквато е България."Какво значи "ограничени възможности"и защо са такива, като от 10 години ни управлява един супер мен.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  ----------------

  за 17 млн. направиха ремонт на залата, в която заседават.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на pave panathinaikos
  pave panathinaikos
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#17] от "oua58686497":
  бе ти олигофрен ли си . Айде ти влез през прозореца на апартамент койно е на първия етаж.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK