МВР и правосъдното министерство с антинагради за достъп до информация

Докато е министър, Кирилов отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България.

© Цветелина Белутова

Докато е министър, Кирилов отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България.Министерството на правосъдието и на вътрешните работи са двете ведомства отличени с антинаградите на "Програма "Достъп до обществена информация". Правосъдното министерство получи "катинар" заради отказа на бившия министър Данаил Кирилов да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. А МВР получава "срамота" заради отказа да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.


Наградите се раздават от организацията всяка година на 28 септември - Международният ден на правото да знам. Категориите са шест (гражданин, неправителствена организация, журналист, институции и две антинагради - катинар и срамота, и вързан ключ, в които се номинират институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ)


Общо номинираните в категорията за голямата антинаграда са били 11, като Министерството на правосъдието е било с две номинации.
"Все още водещият брой са заявленията на гражданите. Това е и голямата сила на този закон - гражданите да държат институциите отчетни, заяви адвокат Александър Кашъмов, директор на правния екип на "Програма "Достъп до обществена информация".


Активистът и журналист от Силистра Димитър Пецов получи голямата награда за гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация.


"Иска се изключителна смелост да бъде връчена тази награда с оглед обстоятелствата. Това е изключителен жест и прецедент, който се надявам да промени нещата. Аз съм убеден, че успехът в борбата с корупцията и лоши практики на местно ниво изисква жертви. В случая всеки даде от себе си, преценил е обстоятелствата. Това е признание за усилието и борбата и не само моята. Но и заради примера, който може да бъде следван по този начин. Смятам, че това ще повлияе да се промени обстановката в България и е лъч за гражданското общество за това, че има кой да го подкрепя. Изключително съм развълнуван и насърчен", заяви Димитър Пецов.


В началото на май, няколко дни след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител, Пецов беше задържан за 24 часа. При полицейска проверка в колата му са открити наркотици. Впоследствие той беше освободен без никакви обвинения.


В тази категория бяха раздадени две грамоти - за Диана Бончева от Ямбол и София Ключкова от Велинград.
"Изключително много страх има в хората да питат и да разпространят информацията. Трябва българският народ да се научи, че трябва да знае, и управляващите да разберат, че са длъжници на народа. Нека не се сърдят, когато хората питат, защото всичко се пише на тяхна сметка. Докато съм жива, ще питам", заяви Ключкова, която е на 78 години. Като мотиви за нейната номинация е записано, че тя усилено търси не само своите права чрез ЗДОИ, а и правата на съгражданите си. Тя не спира да подава заявления по ЗДОИ до община Велинград, РДНСК, ДНСК, Басейнова дирекция - Пловдив, различни министерства, а през тази година благодарение на усилията й прокуратурата успя да събере доказателства и да събори в съда заповед на РДНСК, която оставя в сила скандално решение на община Велинград отпреди години, узаконяващо хем незаконен двуетажен ресторант, който отгоре на всичко попада и в защитения парк "Клептуза" (собственост на известен бизнесмен, бивш общински съветник и бивш лидер на политическа партия във Велинград).


"Антикорупционният фонд" получи голямата награда в категорията за неправителствена организация. "Благодаря за усилието на всички. Това е оценка за нашата способност да търсим решения и да оцеляваме. Текущата години ни сервира нещо, с което не се бяхме сблъсквали - анонимни заплахи срещу хора от нашия екип. За тези две години нашият екип активно използва възможностите на закона. Само за 2020 г. изпратените заявления са над 30. Законовата възможност е изключително важен инструмент в работата. Няма от какво да се страхуваме. Онези хора очакват да омекнем и да вдигнем белия байряк, но това няма да се случи", заяви изпълнителният директор на фонда Бойко Станкушев.


Грамота беше присъдена на гражданско сдружение БОЕЦ. "Няма как да сме истински свободни без правото да знаем. Десетки са заявленията, които сме внесли. Тази дейност има своята цена. Две повдигнати обвинения имам към този момент. Достъпът до обществената информация не е само за НПО-та и медиите, това е гражданска отговорност за всеки. От 18 внесени заявления имаме 4 отказа, които сме обжалвали. Законът за достъп до обществената информация е един от добрите закони, гражданите имаме право да контролираме как институциите харчат парите ни. Правят се опити този закон да бъде променен, така, че това наше право да бъде ограничено. Трябва да продължим своята битка за справедливост", заяви председателят на сдружението Георги Георгиев.


В категорията за "Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация" голямата награда "Златен ключ" получи Мила Чернева от вестник "Капитал". "В последните 2 години Мила Чернева изключително активно и последователно използва ЗДОИ, за да повиши прозрачността на институциите по редица важни и актуални въпроси. Журналистката води дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията и винаги отразява развитието по казусите за достъп до информация в публикации", смятат от организацията. Чернева води и три текущи съдебни дела срещу откази на институции.


"Радостна съм, че променяме практиките на институциите и достигаме до поисканата информация. Освен това трябва да спомена и всички журналисти и граждани, които активно ползват ЗДОИ от години, служат за пример, а и не се отказват, когато са жертви на натиск, напротив - продължават да са смели и упорити", заяви Чернева.


Втората награда - грамота, получи Спас Спасов от "Дневник", който е отличен за последователната му работа за замърсяването на Варненското езеро. "За мен е важно, че един проблем с неправомерното разходване на европейски средства беше осветен чрез публикациите ми."


В категорията за институцията, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани, са били номинирани институции основно от журналисти, отбеляза изпълнителният директор на организацията Гергана Жулева. Там голяма награда беше присъдена на община Златоград, "която е направила много за прозрачността на всички проекторешения, имат изключително добре организирана страница, ориентирана към гражданите. Добрата практика е, че те публикуват всичко, което ще се обсъжда на общински съвет", заяви още Жулева.


"Ежемесечно кметът на община Златоград внася в общинския съвет няколко финансови справки. Наред с информация за неразплатените разходи, просрочените задължения и поетите ангажименти към края на предходния месец кметът предоставя и справки с разходите за материали, външни услуги, граждански договори и капиталови разходи за предходния месец. В справките в табличен вид са описани поименно физическите и юридическите лица - доставчици на услуги или материали, видът на закупения материал или извършената услуга и тяхната стойност. Всички справки са публични и достъпни за гражданите на сайта на общината и могат лесно да бъдат открити в менюто на главната страница, озаглавено "Предложения на кмета на община Златоград до общинския съвет", е написано в номинацията за община Златоград.


Грамота получи Регионалната здравна инспекция - Монтана, която е направила много добра организация по закона за достъп до обществена информация. Въпреки че са регионална структура на орган на изпълнителната власт, поддържат профила си и в платформата за достъп до обществена информация. Създали са специална секция за въпроси за родители, чиито деца посещават детски ясли.


Последната категория - "Вързан ключ", е за "най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация". Там отличена е главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Номинирана е от журналистката от в. "Сега" и член на журито на организацията Доротея Дачкова, която се опитва да получи информация по т.нар. случай "Цумгейт" - срещата между бившия главен прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Георги Гергов и с издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев. За достъп до същата информация от гражданския активист Николай Неделчев бе заведено и второ дело, по което административният съд нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Троловете тук са безсилни... Те закони не четат.

 2. 2 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Онзи ден си говорих със мой съсед полицай. Сподели ми, че бил след смяна и пазил протестите. Дирекно го попитах дали той и колегите му не се срамуват пазят тиквата и компания, след като години наред и те са потърпевши от тях и тези преди тях.
  Питах го дали толкова нямат достойнство и търпят условията си на труд. Ползват лични компютри, простя тонери и консуматви от всеки, който отиде да подаде жалба (обикновеноно фирми).. Абе всеки който е ходил в РПУ знае за каква мизерия и условия става дума. Нямат единна компютърна система, пишат в някакви тефтери по 3 пъти кой влиза/излиза и т.н.
  Тръгна да мънка нещо за синдиката им, че всеки си гледал интереса да се пенсионира млад и т.н. Робска психика. Спасяват се поединично.

 3. 3 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Шайка безконтролни разбойници с привилегии. Ремонта от там трябва да започне!

 4. 4 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Анти наградата се казва "Златен скункс".

 5. 5 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#2] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Нямат оправдание! Преди 30 години мутрите бяха голи и боси, най-обикновени престъпници. Полицията тогава не си свърши работата. Затова сега мутрите дават заповеди на полицията. Масата полицаи до ден днешен публично и доказуемо системно престъпват Закона и не вършат работа. Това със знанието на началниците си. МВР е прогнило на всички нива. За прокуратура и съдилища няма сми да говорим. И там е същата кочинка.

 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гражданин":

  Като интересното е, че вече не говорим за стари милиционерски кадри. Много по-лошо е, че и новите, дори родените след комунизма, са с увредена ценностна система, без морал и без чувство за отговорност. Дори се чувстват защитени, докато извършват престъпления, затова не се свенят да го правят публично.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK