Прокуратурата изрови още близо 17 000 тона отпадъци по делото срещу Бобокови

Прокуратурата публикува снимки на открития отпадък като уточнява, че това се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор.

© Прокуратура на РБ

Прокуратурата публикува снимки на открития отпадък като уточнява, че това се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор.Нови 16 756 тона отпадъци, от които 7 756 тона опасни, са открили разследващите при огледи в 4 различни области в страната - край село Рупци близо до Червен бряг, край Лом, Монтана, Плевен, Шумен и в кв. Кремиковци край София, съобщиха от специализираната прокуратура. От обвинението уточняват, че отпадъците са открити по разследването, по което обвиняеми са братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ.


От прокуратурата посочват, че общо 396 тона опасен отпадък е бил загробен в землището на Червен бряг, в силажна яма, и в септична яма край село Рупци. Край град Лом са открити 501 тона опасен отпадък, а в Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък. Разследващите са извадили 751 тона опасен отпадък от района на Шумен и 1108 тона също опасни боклуци от кв. Кремиковци край София.


В съобщението на прокуратурата се казва, че по закон всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в срок от 1 година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка.
"За да внесе опасен отпадък в Република България обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ на Република България съгласно Регламент №1013/2006г./ЕО/", подчертават от прокуратурата.


Те твърдят, че от събраните към момента доказателства се установява, че бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации. По този начин дружествата, генериращи опасен отпадък, са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък в страната.


"От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество "Монбат Рисайклинг" ЕАД. Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци, т. нар. полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия", посочват от прокуратурата.


В съобщението се казва и че от събраните до момента доказателства е установено, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков. Не се посочва обаче кой е обвиняемият, регистрирал въпросните дружества, нито пък кои са те.


Прокуратурата изрови още близо 17 000 тона отпадъци по делото срещу Бобокови

© Прокуратура на РБ


По време на разследването е установено, че на 25 януари 2018 г. е бил сключен договор между "Монбат Рисайклинг" ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на отпадъци с код 19 12 11 (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори). В изпълнение на този договор през 2018 г. "Монбат Рисайклинг" ЕАД е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от "Монбат Рисайклинг" ЕАД на друго дружество, а на трето - 1465,11 тона отпадъци, които са опасни.


"Дружества от група "Монбат", контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия, са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни", твърдят от прокуратурата.


В момента обвиняеми по случая са общо 11 души. Те ще отговарят за това, че от месец януари 2014 г. до 28 май 2020 г. в областите София, Плевен, Пловдив, Русе, Монтана, Шумен и Враца са участвали в организирана престъпна група.


От прокуратурата съобщават и че със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия.


"Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм", допълват от държавното обвинение. Не става известно обаче и в каква връзка е поискано разследването да се води и в Румъния.


На 20 август прокуратурата съобщи, че е открила загробени 210 тона опасен отпадък край с. Рупци, който не подлежи на последващо рециклиране и го обвърза с разследването срещу Бобокови.


Пламен и Атанас Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившият шеф на Регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Ейгюл Емин и Николай Миховски, както и други длъжностни лица са обвиняеми за участие в организирана престъпна група. Те бяха арестувани в края на май в акция на ГДБОП и спецпрокуратурата.


По време на съдебно заседание по мерките за неотклонение на Красимир Живков, Атанас Бобоков и Николай Миховски пред апелативния съд в средата на август стана известно, че по случая има и нов обвинен - бизнесменът от Ботевград Васил Коцев.


В началото на август министърът на околната среда и водите Емил Димитров съобщи, че започва обезвреждане на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди в страната. Димитров и зам. главният прокурор Десислава Пиронева посетиха Червен бряг и съобщиха за загробени там тонове пестициди, като тепърва ще се изяснява дали те създават риск за околната среда и здравето на хората. В края на юли Върховната административна прокуратура разпореди проверки за съхраняването на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK